Suoraan sisältöön

Ajankohtaista

4.10.2017

Jyväskylän Valon kaupunki -tapahtuman suosio kasvaa edelleen – kolmena päivänä yli 100 000 osallistujaa

Valon kaupunki -tapahtuma 28.–30.9. keräsi todellisen ennätysyleisön. Jo kahdettatoista kertaa järjestetty tapahtuma toi jälleen valoa Jyväskylän pimeisiin syysiltoihin Kankaalta Korpilahdelle.

– Iloitsemme siitä, että tapahtuman suosio on kasvanut edelleen ja että siitä on tullut todellinen kansanjuhla, sanoo palvelupäällikkö Kari Ström Jyväskylän kaupungilta.

– Tapahtumanaikaisiin liikennemääriin perustuvan laskennan mukaan tapahtuma keräsi kolmen päivän aikana yli 100 000 osallistujaa, hän toteaa.

– Haluan Jyväskylän kaupungin puolesta kiittää kaikkia sidosryhmiä ja yhteistyökumppaneita kunkin panoksesta ja erittäin hyvin sujuneesta yhteistyöstä. Lämpimät kiitokset myös kaikille osallistujille tapahtuman hyvästä hengestä ja tunnelmasta. Tästä on hyvä lähteä rakentamaan seuraavan vuoden tapahtumaa, summaa Kari Ström.

Kaupunkilaiset ovat ottaneet valon omakseen

– Valon kaupunki -tapahtuman sisältö kiinnosti ihmisiä ja heitä oli runsaasti liikkeellä. Erinomainen sää myös suosi tällä kertaa tapahtumaa koko viikon ajan, toteaa Jyväskylän kaupungin Valon kaupunki -koordinaattori Jani Ruotsalainen.

Valon kaupunki 2017 -tapahtuma oli näkyvästi esillä myös sosiaalisen median kanavissa, kun osallistujat kuvasivat innokkaasti valoteoksia ja jakoivat kokemuksiaan.

– Oheistapahtumissa oli enemmän kävijöitä kuin viime vuonna kautta linjan. Valoteoksia tultiin katsomaan jopa ennen tapahtumaa runsain määrin, kun niitä vasta rakennettiin. Näin kävi esimerkiksi Kirkkopuistoon pystytettyjen teosten kanssa, Jani Ruotsalainen kertoo.


Lisätietoja:
- palvelupäällikkö Kari Ström, Jyväskylän kaupunki, p. 014 266 5139, kari.strom[at]jkl.fi
- Valon kaupunki -koordinaattori Jani Ruotsalainen, Jyväskylän kaupunki, p. 0400 642 364, jani.ruotsalainen[at]jkl.fi


Kuvamateriaali:
- valokuvat: https://drive.google.com/open?id=0B2YBSMAjs5kSM0M2N3JrY3ZCTmc
- 360-kokonaisuus: https://360panorama.fi/Valonkaupunki360/Valonkaupunki360.html
- timelapse-video: https://www.youtube.com/watch?v=EkHPJKSGcJs&feature=youtu.be

Kuvaaja: Rami Saarikorpi. Lisätietoja kuvien sisällöstä saa Jani Ruotsalaiselta.

28.9.2017

Valon kaupunki 2017 -tapahtuma alkaa tänään Jyväskylässä – osallistu kuvakisaan!

Jyväskylän 12. Valon kaupunki -tapahtuma alkaa tänään torstaina. Moniin tapahtumiin, näyttelyihin ja työpajoihin voi osallistua jo päivällä. Ajantasaiset tapahtumatiedot löytyvät verkkosivuilla olevasta ohjelmasta osoitteesta http://valonkaupunki.jyvaskyla.fi/tapahtuma2017/ohjelma.

Tapahtuman aikana osallistujat voivat jakaa oman kokemuksensa ja osallistua hauskaan kuvakisaan julkaisemalla Instagramissa tapahtumaan liittyviä kuviaan aihetunnisteella #valonkaupunki2017. Raati palkitsee kolme parasta kuvaa hauskoilla tuotepalkinnoilla.

Unohtumattomia ultraviolettielämyksiä

Tämänvuotisen tapahtuman vahva elementti on ultraviolettivalo, jonka vaikutuksia pääsee kokemaan useissa eri oheistapahtumissa ja valaistuskohteissa. Esimerkkinä mainittakoon Kirkkopuisto, jossa voi torstaista lauantaihin kello 20–24 astua ennennäkemättömään valomaailmaan. Sinne ovat ultraviolettivaloa hyödyntävät teoksensa tuoneet Annie Mitchell, Joachim Sługocki, Alexander Reichstein sekä Veikko Lappalainen ja Flowers of Life -kollektiivi. Puistossa mystinen ultraviolettivalo värjää kaikki valkoiset ja neonväriset kohteet hohtaviksi.

Jyväskylän katukuvaan pysyvästi jääviä uusia tulokkaita, seinämaalauksia eli muraaleja voi nähdä Ilmarisenkadulla ja Vapaudenkadulla. Sveitsiläisen Onur Dincin teos osoitteessa Ilmarisenkatu 7–9 on käsitelty ultraviolettimaalilla, joka saa teoksen hohtamaan hämärän aikaan. Muut valaistavat seinämaalaukset ovat italialaisen Francesco Camillo Giorginon eli Millon teos osoitteessa Vapaudenkatu 65 ja Rauha Mäkilän teos osoitteessa Vapaudenkatu 28.

Valoa ja vettä ulkona ja sisällä

Valon kaupunki 2017 -tapahtumassa esitellään uusia pysyviä valaistuskohteita, kuten siltojen, puistojen, taideteosten ja julkisivujen valaistuksia. Lisäksi luvassa on lähes 50 väliaikaista valotaideteosta ja ilmaista oheistapahtumaa eri puolilla kaupunkia Könkkölästä Korpilahdelle.

Uusista pysyvistä valaistuskohteista näyttävimpiä on Ylistönsillan uusi dynaaminen valaistus. Sillalla voi samalla katsella Kari Kolan dynaamista valoteosta ”Loistava yliopisto”, joka näkyy Jyväskylän yliopiston Ylistön kampuksen hotelli Alban puoleisessa julkisivussa.

Kari Kolan taidetta on myös vesiliikuntakeskus AaltoAlvarissa, jossa veteen, äänimaisemaan ja valoihin perustuva teos ”Valoaalto” kattaa kaikki sisätilojen allasalueet. Teoksesta voi nauttia uidessa tai sitten kuivin jaloin kahviossa ja katsomossa. Tapahtumapäivinä uintiaikaa on jatkettu kello 24:ään asti ja kahvio ja kassapalvelut ovat auki kello 23:een asti. Uimaan pääsee normaaleilla uimahallin sisäänpääsyhinnoilla. Teoksen ihastelu kahviosta ja katsomosta ei maksa mitään.

Valoisia tapahtumia löytyy myös virtaavan veden ääreltä Tourujokilaaksosta, jossa on perjantai-iltana kello 19 Tourujoenpuiston avajaiset ja kello 20 Valo virtaa -tapahtuma sekä lauantaina kello 17–22 Tourujoen yö – torstaista lauantaihin jatkuvaa Kankaan Kekriä unohtamatta.

Muista ilmaiset Linkki-matkat ja halvat parkkihinnat

Lauantaihin asti jatkuvaan tapahtumaan kannattaa saapua joukkoliikenteellä, pyörällä tai kävellen. Jyväskylän seudun joukkoliikenne tarjoaakin maksuttomat ilta-ajan matkat tapahtuman aikaan 28.–30.9. kello 18.00–24.00 kaikilla paikallisliikenteen linjoilla 1–39 (ei 13M) ja 42 sekä seutuliikenteen linjalla 41 Jyväskylässä, Laukaassa ja Muuramessa.

Omalla autolla saapuvien kannattaa muistaa, että Jyväs-Parkin keskustan pysäköintilaitoksissa P-Sokoksella, P-Kolmikulmassa, P-Torilla ja P-asemalla on käytössä alennettu pysäköintimaksu tapahtumapäivinä illasta seuraavaan aamuun eli kello 20–8 pysäköinti maksaa 50 senttiä alkavalta kahden tunnin pysäköintijaksolta.


Lisätietoja:
- Valon kaupunki -kokonaisuus: palvelupäällikkö Kari Ström, p. 014 266 5139, kari.strom[at]jkl.fi
- Valon kaupunki -tapahtuma: Valon kaupunki -koordinaattori Jani Ruotsalainen, p. 0400 642 364, jani.ruotsalainen[at]jkl.fi
- valaistussuunnittelija, Valon kaupunki -koordinaattori Elisa Hillgen, p. 045 221 8615, elisa.hillgen[at]jkl.fi
- ohjelma: http://valonkaupunki.jyvaskyla.fi/tapahtuma2017/ohjelma
- tapahtumaesite: http://jyvaskyla.netpaper.fi/3881
- Facebook: jyvaskylacityoflight
- Instagram: valonkaupunki
- Twitter: Valonkaupunki

25.9.2017

Taitelijat rakentavat jo töitään torstaina alkavaan Jyväskylän Valon kaupunki 2017 -tapahtumaan

Jyväskylän 12. Valon kaupunki -tapahtuma alkaa tulevana torstaina 28.9. Juuri nyt kaupungissa liikkuvilla on hyvät mahdollisuudet nähdä taiteilijoita työssään, sillä parhaillaan he kokoavat teoksiaan Kirkkopuistossa.

Kirkkopuisto muuttuu torstai-iltana upeaksi valoelämykseksi, johon ultraviolettivaloa hyödyntävät teoksensa tuovat Annie Mitchell, Joachim Sługocki, Alexander Reichstein sekä Veikko Lappalainen ja Flowers of Life -kollektiivi.

Sveitsiläinen Onur Dinc viimeistelee osoitteessa Ilmarisenkatu 7–9 seinämaalaustaan eli muraaliaan ultraviolettimaalilla, joka saa teoksen hohtamaan hämärän aikaan. Muut valaistavat seinämaalaukset ovat jo valmiita. Italialainen Francesco Camillo Giorginon eli Millon teos on nähtävissä kerrostalon päädyssä osoitteessa Vapaudenkatu 65, samoin Rauha Mäkilän teos kaupungintalon vieressä osoitteessa Vapaudenkatu 28.

Linkeissä ilmaiset matkat, parkkitaloissa halvat hinnat

Viime vuonna Valon kaupunki -tapahtuma keräsi yli 70 000 kävijän yleisön, joten tänä vuonna pyritään varmistamaan, että suuren yleisömäärän liikkuminen ja osallistuminen olisi mahdollisimman vaivatonta. Jokainen osallistuja voi itsekin vaikuttaa tilanteeseen sillä, että saapuu paikalle joukkoliikenteellä, pyörällä tai kävellen.

Jyväskylän seudun joukkoliikenne tarjoaa maksuttomat ilta-ajan matkat tapahtuman aikaan 28.–30.9. Ilman lippua pääsee matkustamaan torstai-, perjantai- ja lauantai-iltoina kello 18.00–24.00 kaikilla paikallisliikenteen linjoilla 1–39 (ei 13M) ja 42 sekä seutuliikenteen linjalla 41 Jyväskylässä, Laukaassa ja Muuramessa. Iltaliikenteen suosituimmille linjoille on varattu lisäkalustoa, mutta viivästyksiin ja tiiviiseen matkustustunnelmaan kannattaa loppuviikon iltoina kuitenkin varautua.

Jyväs-Parkin keskustan pysäköintilaitoksissa P-Sokoksella, P-Kolmikulmassa, P-Torilla ja P-asemalla on käytössä alennettu pysäköintimaksu tapahtumapäivinä illasta seuraavaan aamuun eli kello 20–8 pysäköinti maksaa 50 senttiä alkavalta kahden tunnin pysäköintijaksolta.

Kirkkopuiston ympäristö rauhoitetaan tarpeettomalta liikenteeltä

Kirkkopuisto on keskeinen tapahtumakohde, minkä vuoksi vilkkaimpina tapahtumapäivinä perjantaina ja lauantaina kello 18–24 puiston ympäristössä on poikkeuksellisia liikennejärjestelyjä. Valoteosten näyttävyyden vuoksi ja jalankulkuliikenteen turvaamiseksi Kilpisenkatu Vapaudenkadun ja Yliopistonkadun välillä sekä Kauppakatu Gummeruksenkadun ja Kilpisenkadun välillä rauhoitetaan tarpeettomalta autoliikenteeltä tapahtuman ajaksi. Sulut toteutetaan sulkupisteisiin asetettavilla puomeilla ja liikennemerkeillä siten, että tonteille ajo ei esty.

Tuo lamppusi kirppikseen

Eräs osa Valon kaupunki -tapahtumaa on Valaistunut-lamppukirppis Kauppakeskus Tawastissa (Kauppakatu 33–35) torstaista perjantaihin kello 13–19 ja lauantaina kello 12–17. Kirppikselle voi tuoda minkä tahansa valaisimen myytäväksi sekä osaksi valoinstallaatiota. Kirppiksen pitäjät ottavat polttimolla varustettuja valaisimia vastaan maanantaista 25.9. keskiviikkoon 27.9. kello 15–18. Luovuttaja saa myydystä valaisimesta 80 prosentin provision.

Lisätietoja lamppukirppiksestä saa Janita Mikkolalta (p. 040 521 2920, lamppukirppis@gmail.com) sekä Facebook-tapahtumasta Valaistunut - Lamppukirppis! (www.facebook.com/events/267875120367291).

Valon kaupunki 2017 -tapahtumassa esitellään uusia pysyviä valaistuskohteita, kuten siltojen, puistojen, taideteosten ja julkisivujen valaistuksia. Lisäksi luvassa on lähes 50 väliaikaista valotaideteosta ja ilmaista oheistapahtumaa eri puolilla kaupunkia.

Tapahtuman ohjelma löytyy osoitteesta http://valonkaupunki.jyvaskyla.fi/tapahtuma2017/ohjelma ja esitteestä, joka jaettiin koteihin lauantaina 23.9. Jyväskylässä ja Muuramessa. Esite löytyy sähköisenä versiona osoitteesta http://jyvaskyla.netpaper.fi/3881.


Lisätietoja:
- Valon kaupunki -koordinaattori Jani Ruotsalainen (Valon kaupunki -tapahtuma, matkailu- ja markkinointihankkeet), p. 0400 642 364, jani.ruotsalainen[at]jkl.fi
- valaistussuunnittelija, Valon kaupunki -koordinaattori Elisa Hillgen, p. 045 221 8615, elisa.hillgen[at]jkl.fi
- lisätietoja Linkki-kyydeistä, liikennejärjestelyistä ja pysäköinnistä: palvelupäällikkö Kari Ström, p. 014 266 5139, kari.strom[at]jkl.fi
- ohjelma: http://valonkaupunki.jyvaskyla.fi/tapahtuma2017/ohjelma
- tapahtumaesite: http://jyvaskyla.netpaper.fi/3881
- Facebook: jyvaskylacityoflight
- Instagram: valonkaupunki
- Twitter: Valonkaupunki

18.9.2017

Jyväskylän Valon kaupunki 2017 -tapahtuma säväyttää ultraviolettivalolla

Jyväskylän 12. Valon kaupunki -tapahtuma järjestetään 28.–30.9. Tapahtuma tarjoaa satojen ihmisten tuhansien tuntien uurastuksen tuloksena todella monipuolisen ja laadukkaan valoaiheisen kokonaisuuden keskellä pimeitä syysiltoja.

Valon kaupunki 2017 -tapahtumassa esitellään uusia pysyviä valaistuskohteita, kuten siltojen, puistojen, taideteosten ja julkisivujen valaistuksia. Lisäksi luvassa on lähes 50 väliaikaista valotaideteosta ja oheistapahtumaa Kankaalta Korpilahdelle. Valitse ohjelmasta omat suosikkisi ja tule mukaan – ilman pääsymaksua!

Tapahtuman ohjelma on verkossa osoitteessa http://valonkaupunki.jyvaskyla.fi/tapahtuma2017/ohjelma ja esitteessä, joka jaetaan koteihin lauantaina 23.9. Jyväskylässä ja Muuramessa. Esite löytyy sähköisenä versiona osoitteesta http://jyvaskyla.netpaper.fi/3881.

Kirkkopuistossa kansainvälinen teoskokonaisuus

Kirkkopuiston valtaa maaginen ultraviolettivalolla toteutettu maailma, jossa kävijä on itse osa kokonaisuutta. Puistossa mystinen ultraviolettivalo värjää kaikki valkoiset ja neonväriset kohteet hohtaviksi.

Luvassa on neljän taiteilijan valoteoksia, jotka toimivat erityisesti ultraviolettivalossa. Annie Mitchell (Yhdysvallat) tuo teoksen ”The Forest Rises”, joka käsittää pari sataa puiston kuusten varjoon valokuidulla toteutettua sientä.

Joachim Sługocki (Puola) toteuttaa ”Horizontal Interference” -teoksen. Se koostuu erivärisistä neonnaruista, jotka ripustetaan puiden väliin muodostamaan lineaarisia vaakatasoisia kuvioita.

Suomesta mukana ovat Veikko Lappalainen ja Flowers of Life -kollektiivi, jotka tuovat alueelle toistakymmentä halkaisijaltaan 2–5-metristä, ilmassa leijuvaa installaatiota, jotka ammentavat muotonsa luonnosta sekä kosmoksen symmetriasta.

Nykyään Suomessa asuva Alexander Reichsteinin ”They were here” teoskokonaisuus muodostuu noin 15 rautalankahahmosta, jotka vanhoissa kostyymeissään kunnioittavat Suomen historiaa sekä Jyväskylä 180 -juhlavuotta. Kirkkopuistossa nähdään myös muuta valoteemaista toimintaa. Luvassa on muun muassa esittävää taidetta ja kasvomaalauksia lapsille.

Ylistönsilta ja AaltoAlvari uudessa valossa

Uusista pysyvistä valaistuskohteista varmasti todellisen maamerkin statuksen saa Ylistönsillan uusi dynaaminen valaistus, joka ilahduttaa eläväisellä valolla muun muassa Rantaraitilla tai Rantaväylällä kulkijoita.

Kutakuinkin samoilta jalansijoilta voi ihastella erästä tapahtuman suurimmista väliaikaisista valoteoksista, sillä dynaaminen valoteos ”Loistava yliopisto” näkyy Jyväskylän yliopiston Ylistön kampuksen hotelli Alban puoleisessa julkisivussa. Teos on valotaiteilija Kari Kolan käsialaa ja se käsittää julkisivua noin 150 metrin matkalta.

Vesiliikuntakeskus AaltoAlvarissa nähdään torstaista lauantaihin Kari Kolan valoteos ”Valoaalto”, joka kattaa kaikki sisätilojen allasalueet. Veden, valojen ja äänimaiseman avulla luodaan tila, jossa yleisö pääsee uimaan ja nauttimaan olostaan valoteoksen sisällä. Teosta pääsee ihailemaan myös kahviosta ja katsomosta. Tapahtuma-aikaan AaltoAlvarissa ovat käytössä normaalit hinnat ja liput, mutta kahvioon ja katsomoon pääsee veloituksetta. AaltoAlvari on tapahtumapäivinä auki poikkeuksellisesti auki kello 24:ään asti.

Eräs laajimmista oheistapahtumista on Jyväskylän yliopiston Tutkijoiden yö, joka on vuorossa perjantaina 29.9. kello 10–23 yliopiston kampuksilla. Vuoden suurimmasta tiedetapahtumasta löytyy ohjelmaa kaikenikäisille uteliaille ja tieteestä kiinnostuneille. Tutkijoiden yössä pääsee kokeilemaan virtuaalitodellisuuspelejä, tutustumaan yliopiston aivotutkimuslaboratorioon tai kuulemaan viimeisimmät uutiset avaruuden valloituksesta. Tapahtuman ohjelma löytyy osoitteesta www.jyu.fi/tutkijoiden-yo.

Muraaleista ainutlaatuista ilmettä katukuvaan

Jyväskylän kadut saavat uutta ilmettä kolmesta muraalista eli seinämaalauksesta, jotka valaistaan tapahtumailtoina torstaista lauantaihin kello 20–24. Vapaudenkadulla sijaitseva muraali on jo valmiina ja kaksi muuta valmistuvat tapahtumaan mennessä.

Italialainen Francesco Camillo Giorgino eli Millo maalasi taideteoksensa kerrostalon päätyyn osoitteessa Vapaudenkatu 65. Hänen tyyliinsä kuuluvat mustavalkoiset, piirrosmaiset kaupunkimaisemat sekä hassut hahmot.

Sveitsiläisen Onur Dincin työssä ultraviolettimaali hohtaa hämärän aikaan kauniisti saaden teoksen näyttäytymään eri tavalla kuin päiväsaikaan. Dincin tyyli on sekoitus surrealismia ja realismia. Teos nähtävillä osoitteessa Ilmarisenkatu 7–9.

Taiteilija Rauha Mäkilän muraalin suunnittelutyötä ovat avustaneet jyväskyläläiset lapset. Mäkilän teos nousee osoitteeseen Vapaudenkatu 28, ja se on osa Suomi 100 -juhlavuotta.


Lisätietoja:
- Valon kaupunki -koordinaattori Jani Ruotsalainen (Valon kaupunki -tapahtuma, matkailu- ja markkinointihankkeet), p. 0400 642 364, jani.ruotsalainen[at]jkl.fi
- valaistussuunnittelija, Valon kaupunki -koordinaattori Elisa Hillgen, p. 045 221 8615, elisa.hillgen[at]jkl.fi
- ohjelma: http://valonkaupunki.jyvaskyla.fi/tapahtuma2017/ohjelma
- tapahtumaesite: http://jyvaskyla.netpaper.fi/3881
- Facebook: jyvaskylacityoflight
- Instagram: valonkaupunki
- Twitter: Valonkaupunki

20.6.2017

Valon kaupunki -tapahtuma tulee taas!

28.-30.9.2017 järjestettävä Valon kaupunki -tapahtuma toteutuu jälleen mm. oppilaitosten, yritysten, yhdistysten ja eri toimijoiden yhteistyönä. Tapahtumakokonaisuuteen sisältyy noin 40 valoteosta ja valoteemaista oheistapahtumaa. Viime vuonna tapahtuma keräsi yli 70.000 kävijän yleisön. Tapahtuman ohjelma julkaistaan elokuussa. Tapahtuman yhteydessä järjestetään myös valaistusalan ammattilaisille suunnattu seminaari to-pe 28.-29.9. Lisätietoja seminaarista kesän aikana.

24.3.2017

Earth Hour -tempaus tulee taas – Jyväskyläkin pimenee tunniksi lauantaina 25.3.

Valon kaupunki Jyväskylä on ilmoittautunut jälleen mukaan vuosittaiseen Earth Hour -tapahtumaan ja sammuttaa osan keskeisistä valaistuskohteista lauantaina 25.3. kello 20.30–21.30.

Jyväskylän kaupungin Earth Hour -sammutuskohteita ovat tänä vuonna kaupunkirakenteen toimialan hallinnoimat Kuokkalan sillan, Kilpisen ylikulkusillan ja Äijälänsalmen sillan erikoisvalaistukset. Jyväskylän tilapalvelu sammuttaa kaupungintalon ja Harjun Vesilinnan julkisivuvalaistukset.

Myös Jyväskylän yliopisto osallistuu tempaukseen sammuttamalla valot Agora- ja Ruusupuisto-rakennuksista. Molemmissa rakennuksissa sammutetaan ulkovalaistus ja sisätilojen osalta yleisten tilojen valaistus.

Vuonna 2017 Earth Hourin teema Suomessa on maailman suurin kynttiläillallinen, jonka tarkoituksena on herättää keskustelua ruuan ilmastovaikutuksista. Yksi merkittävimmistä arkipäivän ilmastoteoista on valita lautaselle lihan sijaan yhä useammin kasviksia ja kestävästi pyydettyä kalaa.

Kynttiläillallisen teemalla Jyväskylässä tempaukseen innostui mukaan myös Ravintola Vesilinna, joten ulkopuolen julkisivuvalaistuksen lisäksi myös Vesilinnan sisällä pimenee. Illan aikana asiakkaille on luvassa tunnelmallinen kynttiläillallinen kello 18–22.

Earth Hour on ympäristöjärjestö WWF:n järjestämä maailman suurin ilmastotapahtuma, johon kaikki voivat osallistua. Tapahtuman aikana näytetään valomerkki ilmaston puolesta sammuttamalla turhat valot. Tämän symbolisen eleen avulla jokainen voi ilmaista huolensa ympäristön tilasta ja ilmastokriisistä päättäjille. Earth Hour ei siis ole sähkön- tai energiansäästötempaus.

Earth Hour sai alkunsa Australian Sydneyssä vuonna 2007, jolloin siihen osallistui yli kaksi miljoonaa ihmistä. Vuonna 2016 maailmanlaajuisessa tapahtumassa oli mukana yhteensä ennätykselliset 178 maata ja maantieteellistä aluetta sekä miljoonia yksityishenkilöitä, yhteisöjä ja yrityksiä. Suomessa Earth Hour järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009, ja vuonna 2016 jo 1,6 miljoonaa suomalaista osallistui tavalla tai toisella Earth Houriin.

Sammuta sinäkin valot kello 20.30–21.30 ja nauti illallinen kynttilänvalossa!

Lisätietoja: www.earthhour.fi

13.3.2017

Valon kaupunki -kyselyllä selvitetään mielipiteitä Jyväskylän kaupunkivalaistuksesta

Nyt kaikki kipinkapin vastaamaan Valon kaupunki -aiheiseen nettikyselyyn!

– Haluamme tällä kyselyllä selvittää vastaajien mielipiteitä Jyväskylän kaupunkivalaistuksesta ja Valon kaupungista. Kysely on avoinna maaliskuun ajan ja 31.3. arvomme vastanneiden kesken kaksi valoon liittyvää tuotepakettia, kertoo valaistussuunnittelija, Valon kaupunki -koordinaattori Elisa Hillgen.

– Päivitämme parhaillaan Valon kaupunki -hankkeen strategiaa ja uutena tiimiläisenä halusin kartoittaa, miten jyväskyläläiset itse näkevät Valon kaupungin roolin ja muun muassa Valon kaupunki -tapahtuman tärkeyden. Tämä antaa pohjatietoa minulle ja koko tiimille tulevaisuuden näkymiä suunniteltaessa.

Kysely löytyy osoitteesta http://bit.ly/2mBE9Ph.

Valon kaupunki -hanke on Jyväskylän kaupungin kehittämishanke, jolla on luotu Jyväskylästä Suomen paras taajamavalaistuksen oivaltaja. Valon kaupunki -tiimin tehtävä on kehittää kaupunkivalaistuskulttuuria ja erilaisia valoon liittyviä tapahtumia, kuten Valon kaupunki -tapahtuma syksyisin ja Valon päivä -tapahtuma kevättalvella. Tiimin muita tehtäviä ovat pysyvien valaistuskohteiden rakentaminen ja suunnittelun ohjaaminen sekä kuntalaisten ja ammattilaisten opastaminen valaistukseen liittyvissä asioissa.

Lisätietoja:
- valaistussuunnittelija, Valon kaupunki -koordinaattori Elisa Hillgen, p. 045 221 8615, elisa.hillgen[at]jkl.fi
- Valon kaupunki -koordinaattori Jani Ruotsalainen (Valon kaupunki -tapahtuma, matkailu- ja markkinointihankkeet), p. 0400 642 364, jani.ruotsalainen[at]jkl.fi

7.10.2016

Jättipuput räjäyttivät pankin – Jyväskylän Valon kaupunki -tapahtuma tuplasi viime vuoden kävijämäärän kertaheitolla!

Valon kaupunki -tapahtuma 22.–24.9. keräsi todellisen ennätysyleisön. Jo yhdettätoista kertaa järjestetty tapahtuma on vakiinnuttanut paikkansa jyväskyläläisten sydämissä.

– Tapahtuman kokonaiskävijämäärä asettuu 70 000–75 000 kävijään, ja se on kaksinkertainen edelliseen vuoteen verrattuna. Joinakin vuosina ollaan oltu 50 000 kävijän tuntumassa, mutta nyt Kirkkopuiston jättipuput näyttivät kyntensä, toteaa Jyväskylän kaupungin Valon kaupunki -koordinaattori Jani Ruotsalainen.

– Tapahtuman toteutuksessa oli mukana yli 40 eri toimijan ja 500 ihmisen joukko, joka käytti tapahtuman kasaamiseen aikaa arviolta yli 7 000 tuntia. Tapahtuman toteuttamisen mahdollisti omalta osaltaan 21 yrityksen mukanaolo. Näille kaikille suuri kiitos siitä, että tapahtuma voitiin toteuttaa, kiteyttää palvelupäällikkö Kari Ström.

Jättipuput jyräsivät – Pokemonit joutuivat ahtaalle Kirkkopuistossa

Viisi valaistua jättiläispupua muodostavat Intrude-nimisen teoksen, jonka on ideoinut australialainen valotaiteilija Amanda Parer. Pitkäkorvaiset otukset ovat kiertäneet maailman metropoleja ja ovat tallentuneet satoihin tuhansiin matkapuhelimiin erilaisissa kulmissa. Niin kävi Jyväskylässäkin, jossa puput asettuivat tavallisesti Pokemonien ja niiden etsijöiden kansoittamaan Kirkkopuistoon.

– Puput vetivät väkeä Kirkkopuistoon ihan mielettömästi. Välillä tulivat mieleen omakohtaiset kokemukset Tokion metrosta, Jani Ruotsalainen kertoo.

– Ihmisiä saapui alueelle ja pois tasaisena ihmismassana etenkin kävelykadun suunnan väylää pitkin. Huolimatta suuresta yleisömäärästä ihmiset olivat iloisella mielellä ja puput saivat hymyn kaikkien kävijöiden ja ohikulkijoiden huulille, Ruotsalainen iloitsee.

Valon kaupunki -tapahtuman sosiaalisen median kanavissa tapahtui myös melkoista liikehdintää. Esimerkiksi tapahtuman Facebook-päivitykset tavoittivat tapahtuma-aikana 87 800 käyttäjää ja saivat aikaan 8 800 tykkäystä. Tapahtuman Twitter-tili tavoitti puolestaan 10 900 käyttäjää. Tapahtuman kotisivuilla oli noin 32 000 käyntiä tapahtuma-aikana.

Kuhinaa Kinakujan sillalla

Valon kaupunki -tapahtuma koostui 40 valoteoksesta tai oheistapahtumasta. Jyväskylän kaupungin ja yhteistyökumppaneiden järjestämään tapahtumakokonaisuuteen sisältyi tänäkin vuonna vanhoja tuttuja yleisömagneetteja, kuten Tourujoen alueen ympäristötaideteoskokonaisuus, Valo virtaa sekä Tourujoen Yö. Nämä näkyivät selkeästi muun muassa Kinakujan sillan kävijälaskurissa. Liikennemäärä sillalla kasvoi vuoden 2015 tapahtumaan verrattuna perjantain osalta 60 prosenttia noin 5 700 kävijästä noin 9200 kävijään ja lauantain osalta 20 prosenttia noin 8 900 kävijästä noin 10 700 kävijään. Tavallisena perjantaipäivänä sillan ylittää noin 4 200 kävijää ja lauantaipäivänä noin 2 400 kävijää.

Suurin liikennevirta sillalla oli perjantai- ja lauantain iltoina kello 19–21. Kävijälaskurit rekisteröivät vain yhden kävijän samanaikaisesti siten, että vierekkäin liikkuvat ihmiset tuottavat vain yhden kävijän laskuriin. Tästä syystä todellinen sillan ylittäneiden määrä tapahtumailtoina on arviolta 50–70 prosenttia suurempi kuin laskurin antama luku.

Valoisaa menoa Lutakosta Korpilahdelle

Työpajat, valomaalaus ja UV-valo kiinnostivat kaikenikäisiä. Osallistumisen kautta syntyi paljon positiivisia kokemuksia ja elämyksiä. Myös näiden pajojen ja tapahtumien suosio yllätti. Lapsille Lutakossa järjestetyn UV-diskon osalta voidaan mainita, että ensin kassasta loppuivat vaihtorahat ja sitten pääsyliput. Diskossa kävi 500 lasta nauttimassa mielikuvituksellisesta tapahtumaympäristöstä.

– Yhteistyössä Lasten Lystin kanssa järjestetty tilaisuus saa jatkoa myös ensi vuonna, Valon kaupunki -koordinaattori Jani Ruotsalainen lupaa.

Tänä vuonna myös Korpilahdella toteutui oma valoteemainen kokonaisuus, joka sisälsi kymmenkunta valoteemasta tapahtumaa ja teosta. Korpilahden tapahtumissa vieraili yhteensä yli 2000 kävijää. Esimerkkinä mainittakoon, että kotiseutumuseossa oli illan aikana kävijöitä enemmän kuin siihen asti koko tänä vuonna.

Joukkoliikenne toi vetoapua tapahtumaan saapuville

Jyväskylän seudun joukkoliikenne tarjosi ilmaiset Linkki-kyydit jokaisena tapahtumailtana kello 18–24. Rekisteröityjä ilmaismatkoja toteutui tuolloin noin 24 000 kappaletta, mutta todellinen luku on arvion mukaan noin 20 prosenttia suurempi, koska kuljettajat eivät suuresta asiakasmäärästä johtuen saaneet kaikkia matkustajia rekisteröityä. Viime vuoden tapahtumassa toteutuneita ilmaismatkoja oli noin 16 000 kappaletta, joten kasvua edellisen vuoden matkustajamäärään tuli 80 prosenttia.

Tapahtuma ruuhkautti keskustan katuverkon liikennettä aika ajoin, ja liikennemääriä tutkittaessa löytyi selkeitä poikkeamia normaaliin ajankohtaan. Vastaavaan ajankohtaan verrattuna tapahtumapäivinä keskustaan johtavien pääväylien liikennemäärät kasvoivat 20–65 prosenttia kello 17:n ja 24:n välillä. Ruuhkaisin kohta oli Laukaantien ja Nelostien risteys. Tapahtuma-aikana ei kuitenkaan sattunut yhtään poliisin tietoon tullutta liikenneonnettomuutta.

– Huolimatta suuresta keskusta-alueen liikennemäärästä liikenne sujui turvallisesti. Liikenteessä mukana olleilla oli malttia ja hyvää mieltä matkassa, kiittelee palvelupäällikkö Kari Ström.


Lisätietoja:
- palvelupäällikkö Kari Ström, Jyväskylän kaupunki, p. 014 266 5139, kari.strom[at]jkl.fi
- Valon kaupunki -koordinaattori Jani Ruotsalainen, Jyväskylän kaupunki, p. 0400 642 364, jani.ruotsalainen[at]jkl.fi

Kuvamateriaalia mediakäyttöön:
- Valon kaupunki 2016 -tapahtumakuvia: http://jakoon.jkl.fi/valo/2016/tiedotekuvat
- 360-panoraamakuvia Kirkkopuistosta (kuvaaja Rami Saarikorpi): http://www.360panorama.fi/360valonkaupunki2016/valonkaupunki2016.html

23.9.2016

Syyspimeä paljastaa Jyväskylän uudet pysyvät valaistuskohteet

Jyväskylässä 22.–24.9. järjestettävän Valon kaupunki -tapahtuman myötä on hyvä luoda katsaus kaupungin uusiin pysyviin valaistuskohteisiin.

Jyväskylän kaupunki on järjestelmällisesti uusinut katuvalaistusta energiatehokkaammaksi vuodesta 2009 lähtien. Tällä hetkellä hieman yli puolet kaupungin 31 000 valaisimesta on vaihdettu uuteen, häikäisemättömään ja energiatehokkaampaan tekniikkaan. Energiansäästöhanke jatkuu Keski-Suomen ELY-keskuksen energiatuen avulla vuoden 2016 loppuun. Suuri osa vuoden 2016 syksyllä valmistuvista valaistuskohteista on energiansäästöhankkeita.

Erittäin merkittävä energiansäästökohde on Jyväskylän Matkakeskus sisä- ja ulkovalaistuksineen. Suuritehoiset heittimet on korvattu ledivalaisimin ja energiaa säästyy yli 90 prosenttia vanhaan verrattaessa. Huomioitavaa on se, että muutosta on lähes mahdotonta huomata.

Useita puistoja on vuoden sisään valaistu lämpimällä valkoisella ledivalolla, muun muassa Omenapuisto, Kotalammen toimintapuisto, Lukkarinpuisto, Sääksmäenpolunpuisto, Huhtasuon puisto ja Linnanpuisto.

Energiansäästöhankkeen puitteissa on uusittu Ainolanrannan portaiden pylväsvalaistus, Messutorin pylonien valaisimet sekä muutamia kiertoliittymiä. Nyt kaikki alikulkutunnelit on saatu uusittua ledein valaistuiksi.

Jyväskylä rakentaa jatkossa uusille ja saneerattaville asuinalueilleen ledivalaistuksen. Nyt jo toteutettuja ovat Äijälänranta, Kortesuo, Valkolantien alue, Kotimäki, Ruoke ja Kouluranta. Ruutukaavakeskustan katujen valosaneeraukset ovat olleet käynnissä jo vuosia ja nyt suurin osa katuosuuksista on valaistu ledein. Jyväskylän valon väri muuttuu vähitellen valkoiseksi, ja tarkalla valon määrän hallinnalla vähennetään taivaalle suuntautuvaa valosaastetta.

Myöhemmin syksyllä valmistuu yksi Valon kaupungin uusista kohokohdista eli Kilpisen sillan tunneliosion valaistus. Kilpisenkadun puoleinen pääty sillastahan on valaistu näyttävästi jo vuosia sitten.

Testiratana Ylistönmäen ledireitti

Keväällä 2016 avattiin Ylistönmäen ledireitti, jolla testataan erilaisia ledivalaisimia sekä ohjauksen mahdollisuuksia. Alueella testataan liiketunnistusta kevyen liikenteen väylällä ja suojatiellä sekä valojen himmentämistä silloin, kun käyttäjiä on vähän. Reitillä olevaan Eevastiinan puistoon on rakennettu värivaloleikki, koulunpihoilta tutun tervapadan moderni versio, joka valaistaan ohjattavin värivaloin.

Jyväskylän kaupungin ja yhteistyökumppaneiden järjestämän 11. Valon kaupunki -tapahtuman sisältö muodostuu lähes 40 valoinstallaation ja oheistapahtuman kokonaisuudesta. Lauantaihin 24.9. asti jatkuvan Valon kaupunki 2016 -tapahtuman ohjelma löytyy osoitteesta http://valonkaupunki.jyvaskyla.fi/tapahtumat/2016.


Lisätietoja:
- koordinaattori Annukka Larsen, Jyväskylän kaupunki, Valon kaupunki –hanke, p. 040 740 4717, annukka.larsen[at]jkl.fi
- Ylistönmäen ledireitti: http://www.valonkaupunki.jyvaskyla.fi/projektit/ylistonmaenledireitti
ja video: https://youtu.be/6d6DuuF-5Vo
- kuvia uusista pysyvistä kohteista Facebook-sivulla Jyväskylä - City of Light: http://bit.ly/2dbf2yH sekä tässä linkissä

19.9.2016

Valon kaupunki -tapahtuma alkaa torstaina 22.9.

Varma syksyn merkki, yhdestoista Valon kaupunki -tapahtuman alkaa torstaina 22.9. Tapahtumassa on monia tuttuja osioita, mutta myös paljon uutta näkemistä, kokemista ja oppimista kaikenikäisille. Tapahtuman sisältö muodostuu lähes 40 valoinstallaation ja oheistapahtuman kokonaisuudesta.

Valon kaupunki -tapahtumaan osallistumisen voi aloittaa torstaina vaikka Kirkkopuistosta, jossa on nähtävänä ällistyttäviä pitkäkorvaisia olentoja. Australialainen valotaiteilija Amanda Parer on ideoinut viisi valaistua jättiläispupua, jotka ovat kiertäneet pitkin maailman metropoleja New Yorkista Tokioon. Tämä Intrude-niminen poikkeuksellinen teoskokonaisuus loistaa Kirkkopuistossa torstaista lauantaihin kello 20–24.

Kirkkopuistossa ja sen liepeillä kannattaa hengailla muutenkin, sillä Kirkkopuisto Photo Annual -valokuvanäyttelyn avajaiset pidetään torstai-iltana 22.9. kello 20.00. Tämän vuoden residenssivalokuvaajana on ranskalainen Laurent Chéhère. Jussi Heikkilän venettä esittävä veistos Kauppakadulla taidemuseon edustalla hehkuu nykyään valaistuna ja Kirkkopuiston kioski on avoinna torstaista lauantaihin kello 18–24.

Kauppakadun pihakadun näyteikkunat loistavat

Näyteikkuna on yrityksen käyntikortti, myös pimeän aikaan. Valon kaupunki -tapahtumaa varten on kolmen Kauppakadun pihakadun liikkeen näyteikkunaa tehostettu valoin. Muotikuu-liike (Kauppakatu 21) sekä Jyväs-Optiikka (Kauppakatu 5) ovat saaneet lisää valotehoa ja suuntaukset kohdilleen, toteutus on tehty yhteistyössä Lumixia Oy:n kanssa.

Torkkeli Jewellery -liikkeellä (Kauppakatu 12) on jo ennestään hyvin erityislaatuiset valot näyteikkunan koruille. Suomessa harvinainen liikkuvaa ja erisävyisiä valoja hyödyntävä valaistustapa saa jalokivet kimaltelemaan. Torkkelin myymälätilan valaistusta on lisäksi tehostettu lisävalaisimin. Syksyllä liiketilojen valaistushanketta jatketaan yhteistyössä pihakadun yrittäjien ja paikallisten valaistusyritysten kanssa.

Lauantaihin 24.9. asti jatkuvan Valon kaupunki 2016 -tapahtuman ohjelma löytyy osoitteesta http://valonkaupunki.jyvaskyla.fi/tapahtumat/2016.

Lisätietoja: koordinaattori Jani Ruotsalainen, Jyväskylän kaupunki, Valon kaupunki -hanke, p. 0400 642 364, jani.ruotsalainen[at]jkl.fi

12.9.2016

Valon kaupunki 2016 -tapahtuman esite jaetaan koteihin ensi lauantaina

22.–24.9. järjestettävän Valon kaupunki 2016 -tapahtuman esite jaetaan Jyväskylässä jokaiseen mainospostin jaon sallivaan kotitalouteen lauantaina 17.9.

Yhdennessätoista Valon kaupunki -tapahtumassa on luvassa on tuttuja tapahtumaosioita, mutta myös paljon uutta näkemistä, kokemista ja oppimista kaikenikäisille. Tapahtuman sisältö muodostuu lähes 40 valoinstallaation ja oheistapahtuman kokonaisuudesta.

Australialainen valotaiteilija Amanda Parer on ideoinut viisi valaistua jättiläispupua, jotka ovat kiertäneet pitkin maailman metropoleja New Yorkista Tokioon. Tämä Intrude-niminen poikkeuksellinen teoskokonaisuus on Kirkkopuistossa koko tapahtuman ajan.

Valo virtaa perinteiseen tapaan Tourujoella Kinakujan sillan ja Nahkurin sillan ympäristössä, jossa monipuolinen ympäristötaideteoskokonaisuus ja valoinstallaatiot toteutuvat perjantaina 23.9. Valaistut ympäristötaideteokset ovat nähtävillä 22.–24.9.

Kansalaistoiminnankeskus Matarassa lauantaina 24.9. järjestettävä Tourujoen Yö -tapahtuma levittäytyy nyt myös Kankaalle, jossa on Kankaan toimijoiden eli Humanistisen ammattikorkeakoulun, Jyväskylän ammattiopiston, Jyväskylän aikuisopiston ja Kankaan yhteinen avajaistapahtuma ”Loistava Kangas”.

Valo valtaa lauantaina 24.9. myös Korpilahden. Luvassa on esimerkiksi Simo Heikkilän ja Seppo Uuranmäen valoinstallaatio satamassa, ympäristövalaistus Vanhalla Myllyllä ja valoinstallaatio Synninpolulla. Guerrilla Lighting -valosissit iskevät Korpilahden keskeisiin kohteisiin, jolloin muutama rakennus saa uuden ilmeen hetkeksi valon keinoin.

Tule tekemään valotaidetta Kankaalle tai Mataraan!

Niille, jotka pitävät omin käsin tekemisestä, voi suositella esimerkiksi lauantain UV-maalaustyöpajaa sekä Revontulia ja valomaalauksia -valopajaa.

UV-maalaustyöpajassa lauantaina 24.9. kello 11–14 taiteilija Riikka Maria Partanen opastaa tekemään maalauksen paperille, kankaalle tai nahalle. Mukaan voi tuoda myös oman materiaalin. Tulokset esitetään Pimeässä taidenäyttelyssä samana iltana, ja osallistujat saavat oman teoksensa itselleen. Työpaja on ilmainen ja tarkoitettu kaiken ikäisille 7-vuotiaista ylöspäin. Työpaja on Kankaan pergamenttihallissa (Kympinkatu 3 B).

Lapsille ja aikuisille sopivassa Revontulia ja valomaalauksia -valopajassa lauantaina 24.9. kello 18–21.30 kävijä pääsee osallistumaan valotaiteen tekemiseen. Pajassa voi tehdä lumoavia revontuliasetelmia ja piirtää valojuovia pienillä led-valaisimilla. Pajan ideoita on helppo toteuttaa myös kotona tai päiväkodissa. Valomaalaustyöpajan pitää Valopaja-kollektiivin jäsen Jukka Laine. Paikka on Mataran huone Hilla (Matarankatu 6).

Valon kaupunki 2016 -tapahtuman ohjelma löytyy osoitteesta http://valonkaupunki.jyvaskyla.fi/tapahtumat/2016.


Lisätietoja: koordinaattori Jani Ruotsalainen, Jyväskylän kaupunki, Valon kaupunki -hanke, p. 0400 642 364, jani.ruotsalainen[at]jkl.fi

20.6.2016

ELOKUUN ALVAR AALTO -DESIGNSEMINAARISSA VALOISAA SISÄLTÖÄ!

Kesän odotetuin muotoilutapahtuma, kansainvälinen Alvar Aalto -designseminaari MAXIMAL I MINIMAL kutsuu alan ammattilaiset, opiskelijat ja muotoilufanit 27.–28.8.2016 Jyväskylän kaupunginteatteriin. Viikonlopun aikana kuullaan kahtatoista tämän hetken kiinnostavinta ja ajankohtaisinta suunnittelijaa sekä valmistajaa. Lavalle nousee muun muassa Milano Design Award 2016 -voittaja Hans Lensvelt, Suomessa ensimmäistä kertaa luennoiva japanilainen valaistusguru Kaoru Mende ja taidokkaasta puuosaamisesta tunnetun Nikarin toimitusjohtaja Johanna Vuorio. Luvassa on myös kiehtovia näyttelyitä ja runsas määrä oheisohjelmaa. Muotoilun kansainvälisenä keskustelufoorumina toimiva Alvar Aalto -designseminaari tarjoaa mahdollisuuden tarkastella muotoilun ajankohtaisia ilmiöitä ja alan tulevaisuutta yhdessä paikallisten ja kansainvälisten muotoilun ystävien kanssa.

Save the Date! Guerrilla Lighting -tempaus 27.8.2016 klo 22:00

Valaistus puhututtaa elokuussa järjestettävässä kansainvälisessä Alvar Aalto -designseminaarissa. Valaistusguru Kaoru Menden luennon lisäksi luvassa on kiehtovaa oheisohjelmaa valaistuksesta kiinnostuneille. Designseminaarin lauantai-illan 27.8. ohjelma huipentuu klo 22 alkavaan kaikille avoimeen Guerrilla Lighting -tempaukseen. Ruusupuiston museoalueella järjestettävän tapahtuman tarkoituksena on kiinnittää huomiota kaupunkiympäristön valaistukseen sekä näyttää kohteet uudessa valossa. Vapaa pääsy, ei ilmoittautumista!

Hanki lippusi nyt osoitteesta www.alvaraaltodesignseminar.fi
(Edulliset early bird -liput ovat saatavilla 30.6.2016 saakka)

16.3.2016

Jyväskyläkin pimenee tunniksi Earth Hour -lauantaina 19.3. – osallistu kuvakisaan!

Valon kaupunki Jyväskylä on ilmoittautunut vuosittaiseen Earth Hour -tapahtumaan mukaan ja sammuttaa siksi tapahtuma-aikana lauantaina 19.3. kello 20.30–21.30 valoja keskeisistä kaupunkivalaistuskohteistaan.

Jyväskylän kaupungin Earth Hour -sammutuskohteita ovat tänä vuonna kaupunkirakenteen toimialan hallinnoimat Kuokkalan sillan, Kilpisen ylikulkusillan ja Äijälänsalmen sillan kohdevalaistukset. Jyväskylän Tilapalvelu sammuttaa kaupungintalon ja Harjun Vesilinnan julkisivuvalaistukset.

Jyväskylän seurakunta sammuttaa Earth Hourin ajaksi valot Säynätsalon, Korpilahden, Kuokkalan, Tikkakosken, Keltinmäen, Huhtasuon ja Palokan kirkoista sekä Kirkkopuistossa sijaitsevasta Kaupunginkirkosta.

Keskimaa sammuttaa kummankin Sokos-hotellin valoja osana tapahtumaa ja Technopolis osallistuu tempaukseen pimentämällä Innova-rakennuksen.

Earth Hour sai alkunsa Australian Sydneyssä vuonna 2007, jolloin siihen osallistui yli kaksi miljoonaa ihmistä. Viime vuonna maailman suurin ilmastotapahtuma yhdisti yli kaksi miljardia ihmistä, tuhansia kaupunkeja ja lukuisia yrityksiä, yhteisöjä ja oppilaitoksia 172 maassa. Suomessa Earth Hour järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009, ja viime vuonna jo noin kolmasosa yli 15-vuotiaista suomalaista osallistui pimeään tuntiin. Jyväskylä on osallistunut Earth Houriin alusta alkaen.

Pienen symbolisen eleen – valojen sammuttamisen – avulla jokainen voi ilmaista huolensa ympäristön tilasta ja ilmastokriisistä. Jyväskylän kaupunki kannustaa asukkaita, yhteisöjä ja yrityksiä osallistumaan tapahtumaan sankoin joukoin. Tapahtumaan voi ilmoittautua osoitteessa www.earthhour.fi.

Kuvakisa välittää tunnelmat

Osallistu Jyväskylän kaupungin Earth Hour -kuvakisaan! Järjestä vaikka kynttiläillallinen ystävillesi, nauttikaa perheen kesken iltapala kynttilän valossa, tee valomaalaus tai tunnelmoi muutoin hyvän asian puolesta ja nappaa tilanteesta kuva. Lataa kuvasi Instagramiin, Twitteriin tai Facebookiin tunnuksella #EarthHour2016JKL ja olet mukana kuvakisassa. Kolme mukavinta kuvaa voittaa tuotepalkinnon. Kilpailuaika päättyy maanantaina 21.3. kello 10. Valon kaupunki -koordinaattorit valitsevat voittajakuvat ja palkinnot postitetaan voittajille. Kilpailuehdot löytyvät osoitteesta https://goo.gl/O3REiu.

Lisätietoja:
- Valon kaupunki -hankkeen koordinaattori Annukka Larsen, p. 040 740 4717, annukka.larsen[at]jkl.fi
- www.earthhour.fi
- www.valonkaupunki.jyvaskyla.fi
- www.earthhour.fi/tapahtumat/kuokkalan-sillan-julkisivuvalaistus-sammuu/

19.11.2015

PLDC 2015 –tapahtuma kuvasti nykypäivän valaistuskulttuuria

Kuva

Lokakuun lopulla järjestetty monipuolinen ja valaistussuunnittelualan tärkein tapahtuma PLDC keräsi yhteen yli 1700 osallistujaa 63 eri maasta. Roomaan kokoontuivat valaistussuunnittelijat, arkkitehdit, tilaajatahot, kouluttajat ja valaistusteollisuuden edustajat keskustelemaan arkkitehtonisen valaistuksen laadusta ja oppimaan uusista trendeistä ja mahdollisuuksista. Tapahtuman teemana oli tänä vuonna valaistuskulttuuri ja se näkyi painotuksena useissa luennoissa ja oheistapahtumissa.

Jyväskylän kaupunki oli yksi tapahtuman 13 tukijakaupungista. Valon kaupunki -hankkeen koordinaattori Annukka Larsen esitteli Jyväskylää Cities Forum -tilaisuudessa. Tämän lisäksi positiivisena yllätyksenä Jyväskylä esiteltiin eräällä luennolla esimerkillisenä Valon kaupunkina maailmassa.

Tapahtuman lopussa PLD-palkintogaalassa jaettiin mm. ”The Award at Large” taiteilija Daan Roosegaardelle huikeasta laser-teoksestaan “Waterlicht”. ”The Lifetime Award” ojennettiin japanilaiselle valaistussuunnittelija Motoko Ishiille, joka oli yksi ensimmäisiä naisia alalla ja toiminut jo 50 vuoden ajan inspiraationa useille suunnittelijoille maailmanlaajuisesti. Hän vakiinnutti asemansa Japanissa ja kansainvälisesti oman, johdonmukaisen taiteellisen filosofian avulla.

Joka toinen vuosi järjestettävän tapahtuman seuraava paikka on Pariisi syksyllä 2017.

www.pld-c.com

6.10.2015

Jyväskylän Valon kaupunki 2015 -tapahtuma pääsi tavoitteisiinsa


Ave Fenix -esitys Kirkkopuistossa. Kuva: Touho Häkkinen.

Viime viikolla torstaista lauantaihin pidetty Valon kaupunki -tapahtuma onnistui hyvin ja pääsi tavoitteisiinsa. Tapahtumakokonaisuuden noin 40 oheistapahtumaa ja installaatiota keräsivät suuren joukon yleisöä ihastelemaan ja nauttimaan valon tuomasta tunnelmasta eri puolilla kaupunkia.

Kaupunkialueella vallinnut navakka tuuli haittasi tapahtumaa jonkin verran perjantaina, jolloin tuuli esimerkiksi repi Merja Puustisen ja Andy Bestin Päivästä päivään -teoksen alas Soneran seinältä Vapaudenkadun ja Kilpisenkadun risteyksessä. Teoksen kiinnikkeitä vahvistettiin ja se nostettiin takaisin paikoilleen lauantaina. Tikkakoskelle suunniteltu Guerrilla Lighting -tapahtuma jouduttiin perumaan voimakkaan tuulen vuoksi.

Ajoittain kovasta tuulesta huolimatta muun muassa Tourujoen alueen tapahtumat ja Kirkkopuistossa esitetyt Ave Fenix-tulinukketeatteriesitykset keräsivät perjantaina ja lauantaina tuhansia katsojia. Osallistujia Valon kaupunki -tapahtumassa oli kävijälaskennan perusteella yhteensä yli 35 000.

Palaute myönteistä – ilmaiset Linkki-kyydit suosiossa

Tapahtuman osallistujilta saatu palaute oli suurimmaksi osaksi todella positiivista. Upeiksi kehutut valoteokset tekivät vaikutuksen ja erityisesti toiminnallisista pisteistä pidettiin.

Kiittävää palautetta saivat esimerkiksi Kirkkopuiston Ave Fenix -tulinukketeatteriesitykset. Useat kuitenkin sanoivat, etteivät nähneet esitystä kunnolla ja että he olisivat toivoneet korotettua lavaa esitykselle. Joihinkin muihinkin käytännön järjestelyihin tuli hyviä, konkreettisia kehitysehdotuksia. Joku ehdotti esimerkiksi lisää osallistavia tilaisuuksia, joissa yleisö pääsisi mukaan valoteoksien luomiseen.

Jonkin verran oli ollut epätietoisuutta siitä, toteutuvatko tapahtumat kovan tuulen vuoksi, mutta kävijöitä kuitenkin riitti eri oheistapahtumiin. Tapahtuma oli luonteeltaan hyvin sosiaalinen – paikalle oli tultu esimerkiksi kaverin, puolison tai koko perheen kanssa.

Saadun palautteen valossa ihmiset olivat todella tyytyväisiä siihen, että tapahtuman aikana oli ilmainen bussiliikenne. Kolmen tapahtumaillan aikana ilmaisia Linkki-matkoja ajettiinkin 16 184 kappaletta, joka on noin 135 prosenttia suurempi määrä kuin vastaavana tavanomaisena ajanjaksona.

Osalle valoteoksista jatkoaikaa

Osa väliaikaisista valoteoksista on saanut jatkoaikaa ja ne ovat esillä lokakuun loppuun asti. Nämä teokset ovat Merja Puustisen ja Andy Bestin Päivästä päivään -teos Soneran seinällä Vapaudenkadun ja Kilpisenkadun risteyksessä, Suvi Vallin projisoitu runo Kauppakatu 2:n seinällä, Sari Linnan Tuulikukat Kinakujan sillan kupeessa ja Samuli Alosen Valon lähettiläs Matkakeskuksella

Jyväsjärven rantaraitin puisten valaisinpylväiden valolaatikoihin asennetut Kaija Rantakarin ja Ville Luoma-ahon tekstit ovat nähtävillä ensi syksyyn asti.


Lisätietoja:
- koordinaattori Annukka Larsen, Jyväskylän kaupunki, Valon kaupunki –hanke, p. 040 740 4717, annukka.larsen[at]jkl.fi
- koordinaattori Jani Ruotsalainen, Jyväskylän kaupunki, Valon kaupunki –hanke, p. 0400 642 364, jani.ruotsalainen[at]jkl.fi


Kuvakansiot:
- 2015 Valon kaupunki -tapahtuma
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1048990358469208.1073741855.252378741463711&type=3

- Valon vuoden juhlaseminaari 2015
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1049016038466640.1073741856.252378741463711&type=3

- 2015 Uudet pysyvät valaistuskohteet
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1048978621803715.1073741853.252378741463711&type=3

- Kaupunkikerroin-hankkeen valaistut katutaiteet JE:n muuntamoissa
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1048986298469614.1073741854.252378741463711&type=3

24.9.2015

Värinä & vääntö -videoteossarja herättää ajatuksia Valon kaupunki -tapahtumassa

Kysymyksiä herättäviä videoteoksia Valtion taideteostoimikunnan kokoelmasta nähdään Jyväskylässä osana Valon kaupunki -tapahtumaa. Teoksia projisoidaan 1.–3.10.2015 kello 20–24 Jyväskylän oikeustalon ulkoseinään osoitteessa Vapaudenkatu 54.

Julkisivuprojektio muodostuu kymmenestä videoteoksesta, jotka käsittelevät inhimillisiä kokemuksia eri tavoin tilan ja kehollisuuden kautta. Julkisessa kaupunkitilassa videoteokset käyvät esteettistä – ja välillä humorististakin – vuoropuhelua arkkitehtuurin ja arjen ympäristön kanssa.

Teossarjan nimi on ”Värinä & vääntö”, sillä teoksissa on eräänlaista "lihan värinää" ja monessa teoksessa on keskeistä myös kiihkeä pyrkimys johonkin päämäärään. Katsojalle herää kysymys, onko se jokin tavoittelemisen arvoista ja jos on, niin miksi.

Kaupunkiprojektio-kiertue käynnistyy Jyväskylästä

Videoteossarja on osa Valtion taideteostoimikunnan Kaupunkiprojektio-hanketta, jolla taideteostoimikunnan videokokoelmaa esitellään yleisölle. Videoteoksia esitetään muutamassa kaupungissa syksyn ja talven 2015–2016 aikana. Kiertue alkaa Jyväskylästä.

Kaupunkiprojektio-hankkeen avulla Valtion taideteostoimikunta haluaa edistää media- ja videotaiteen näkyvyyttä ja tuoda kokoelmateokset erilaisten yleisöjen nähtäviksi. Hankkeessa on pyritty panostamaan kaupunkeihin ja maakuntiin, joissa valtion kokoelmiin kuuluvaa videotaidetta ei ole levitetty aikaisemmin.

– On hienoa, että Valon kaupunki -tapahtuma kiinnosti taideteostoimikuntaa niin paljon, että Kaupunkiprojektio-kiertue päätettiin aloittaa juuri täältä, sanoo Jyväskylän kaupungin Valon kaupunki -hankkeen koordinaattori Jani Ruotsalainen.

– Tämä on täysin uusi avaus ja mielenkiintoinen yhteistyö. Jyväskyläläisillä on nyt mahdollisuus päästä nauttimaan puhuttelevista videoteoksista paraatipaikalla. Valon kaupunki -hanke valikoitui luontevaksi kumppaniksi Kaupunkiprojektio-hankkeelle siksi, että se on kansallisesti ja kansainvälisesti tunnettu ja hyvin verkostoitunut hanke, Jani Ruotsalainen toteaa.

Värinä & vääntö -videoteossarjan esittämistä Jyväskylässä tukee Taiteen edistämiskeskus. Teossarja on osa myös Valon kaupunki -tapahtumaan kytkeytyvän, Taiteen edistämiskeskuksen järjestämän Kaupunkikerroin-tapahtumakokonaisuuden ohjelmistoa.

Värinä & vääntö -videoteossarjan teokset:
Abidin, Adel: Consumption of War (2011), 3:15
Eskola, Jenni: Loop (2011), 8:00
Geagea, Noora: Untitled (2014), 6:24
Helander, Marja: Trambo (2014), 3:22
Koivu, Santtu: Vapaauinti (2006), 1:18
Muth, David: Christmas Piece (2011), 3:58
Saloranta, Elina: Tango Lesson (2007), 4:00
Sjöberg, Tobias: Scale (2013), 1:54
Suoniemi, Minna: Miss Kong (2008), 4:26
Vaittinen, Timo: 616 (2005), 0:57

21.9.2015

Jyväskylän Valon kaupunki -tapahtuman esite jaetaan koteihin keskiviikkona

Ensi viikolla 1.–3.10. järjestettävän Valon kaupunki 2015 -tapahtuman esite jaetaan Jyväskylässä jokaiseen mainospostin jaon sallivaan kotitalouteen keskiviikkona 23.9.

Tapahtuman ohjelman sisältäviä esitteitä voi lisäksi noutaa muun muassa Jyväskylä-neuvonnasta (Asemakatu 7) ja Jyväskylän kaupunginkirjastosta (Vapaudenkatu 39–41), tavaratalo Sokoksen infopisteestä (Kauppakatu 24), Keljon ja Palokan Prisman tuulikaapeista, hotelli Cumuluksen aulasta (Väinönkatu 3) sekä muista jakelupisteistä eri puolilla kaupunkia. Esite löytyy myös verkosta.

Valon kaupunki 2015 -tapahtuma on osa YK:n valon vuoden ohjelmistoa. Tarjolla on ennennäkemättömän laaja ohjelma oheistapahtumineen. Tapahtuma toteutetaan Jyväskylän kaupungin, kiinteistöjen, yhteistyöyritysten, kaupunkilaisten sekä valaistusalan ammattilaisten yhteistyöllä. Tapahtuman järjestämisestä vastaa kaupunkirakenteen toimialan liikenne- ja viheralueiden vastuualue.

Ilmoittaudu Valon vuoden juhlaseminaariin

Jyväskylän kaupunki järjestää yhteistyökumppaniensa Jyväskylän yliopiston, Sirius ry:n ja Matemaattisten aineiden opettajien liitto MAOL ry:n Keski-Suomen jaoston kanssa torstaina 1.10. Valon vuoden juhlaseminaarin.

Seminaarin aiheena on valo, jota tarkastellaan monesta eri näkökulmasta – niitä ovat esimerkiksi valon historia, valo ja kosmos, valo ja energia. Seminaarissa kurkistetaan myös taivaan revontuliin ja kuullaan tähtiharrastuksesta. Seminaarin lopuksi valotetaan miten Valon kaupunki Jyväskylää on vuosien varrella rakennettu.

Seminaari pidetään torstaina 1.10. kello 13.00–17.30 Martti Ahtisaari -salissa Agorassa osoitteessa Mattilanniemi 2. Seminaari on maksuton ja avoin kaikille kiinnostuneille, mutta siihen on ilmoittauduttava 27.9. mennessä osoitteessa https://www.jyu.fi/nanoscience/nsd/valon-vuosi/.

Kansainvälistä valon vuotta koordinoi YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO. Teemavuoden tavoitteena on tuoda esille valon ja valoteknologioiden merkitystä ihmisten arjessa ja koko yhteiskunnalle.

20.8.2015

PLDC 2015 -tapahtuma tarjoaa runsaasti oppimisen ja verkostoitumisen mahdollisuuksia

Professional Lighting Design Convention, PLDC 2015, pidetään Roomassa 28.–31. lokakuuta. Joka toinen vuosi järjestettävän valaistussuunnittelualan mittavimman seminaarin arvioidaan tuovan yhteen jopa 1500 valaistusalan osaajaa ympäri maailman. Tapahtuma on loistava tilaisuus vaihtaa ideoita ja tutustua erilaisiin näkökulmiin ja suunnitelmiin.

Kolmepäiväisen seminaarin lisäksi erilaiset työryhmät, yhdistykset ja yritykset käyttävät PLDC-tapahtumaa tilaisuutena pitää kokouksia, koulutuksia ajankohtaisista asioista ja järjestää käytännön työpajoja suunnittelijoille. Nämä tilaisuudet pidetään jo keskiviikkona 28.10. Iltaekskursiot, gaalaillallinen ja valaisinvalmistajien näyttely ovat lähes jo kaikki loppuun myytyjä.

Tapahtuman yhteydessä järjestetään myös Urban Landscapes -valaistusideointikilpailu, johon suunnittelijaryhmät voivat osallistua ja voittaa rahapalkintoja. Suunnittelukohteena on Roomassa sijaitseva EUR-alue, joka rakennettiin vuoden 1942 maailmannäyttelyä varten. Maailmannäyttely ei kuitenkaan toisen maailmansodan vuoksi koskaan toteutunut.

Nykyään alue on 1930-luvun arkkitehtuurin ulkoilmanäyttely, josta suunnitellaan tulevaisuudessa monipuolista messu- ja tapahtumapaikkaa. Alueen valaistussuunnittelun tärkeimmät kriteerit ovat kestävän kehityksen periaatteiden ja älykkään valonohjauksen hyödyntäminen sekä käyttäjien moninaisien tarpeiden palveleminen.

Kilpailuehdotukset ovat esillä PLDC-tapahtumassa ja kilpailun palkinnot jaetaan 30.10. Lisätiedot ja kilpailuohjeet (deadline 25.9.) löytyvät täältä: http://www.urban-lightscape.com/.

Edellisvuosien PLDC-tapahtumien tunnelmia, puhujien blogikirjoituksia, seminaariohjelma sekä oheistapahtumat löytyvät täältä: www.pld-c.com.

Tiedote

29.5.2015

Valon vuoden juhlaseminaari Jyväskylässä lokakuun alussa

Vuosi 2015 on YK:n nimeämä ja UNESCO:n koordinoima kansainvälinen Valon vuosi, jonka tavoitteena on tuoda esille valon ja valoteknologioiden merkitystä yhteiskunnalle ja ihmiselle arjessa.

Jyväskylän kaupunki järjestää yhteistyökumppaniensa Jyväskylän yliopiston, Sirius ry:n ja Matemaattisten aineiden opettajien liitto MAOL ry:n Keski-Suomen jaoston kanssa 1.10.2015 Valon vuoden juhlaseminaarin, joka on osa virallista Unescon Valon vuoden ohjelmistoa.

Seminaarin aiheena on luonnollisesti valo. Asiaa katsotaan monesta eri näkökulmasta, joita ovat valon historia, valo ja kosmos, valo ja energia. Seminaarissa kurkistetaan myös taivaan revontuliin ja kuullaan tähtiharrastuksesta. Seminaarin lopuksi valotetaan miten Valon kaupunki Jyväskylää on vuosien varrella rakennettu.

– Valon kaupunki -hanke on vuosien mittaan järjestänyt useita seminaareja kaupunkivalaistuksesta. Tänä syksynä aihepiiriä laajennetaan valon luonnontieteellisten ominaisuuksien selittämiseen. Valon fysiikka ja tähtitiede ovat meitä jokaista koskettavia ja hyvin kiinnostavia aiheita, sanoo Jyväskylän Valon kaupunki -hankkeen koordinaattori Annukka Larsen.

– Seminaarin luentoaiheet ovat hyvin laaja-alaisia, mutta ansiokkaat puhujat ovat valmistautuneet kertomaan asian kansantajuisella ja havainnoivalla tavalla, kuvailee seminaaria moderoiva palvelupäällikkö Kari Ström Jyväskylän kaupungin kaupunkirakenteen toimialalta.

Seminaari pidetään torstaina 1.10.2015 kello 13.00–17.30 Martti Ahtisaari -salissa Agora osoitteessa Mattilanniemi 2.

Seminaari on maksuton ja avoin kaikille kiinnostuneille, mutta vaatii ilmoittautumisen keskiviikkoon 23.9. mennessä osoitteessa https://www.jyu.fi/nanoscience/nsd/valon-vuosi/.


Lisätietoja:
- koordinaattori Annukka Larsen, Jyväskylän kaupunki, Valon kaupunki –hanke, p. 040 740 4717, annukka.larsen[at]jkl.fi
- emeritusprofessori Jouko Korppi-Tommola, Jyväskylän yliopisto, Kemian laitos ja Nanotiedekeskus, p. 050 587 7530, jouko.korppi-tommola[at]jyu.fi
- seminaarin ohjelma
- seminaarin esite

24.3.2015

PLDC-seminaarin ohjelma on julkaistu!


PLDC-seminaari 2013. Kuva: Helena Lundquist.
Joka toinen vuosi järjestettävä valaistussuunnittelualan mittavin seminaari Professional Lighting Design Convention on julkaissut ohjelmansa. Seminaari järjestetään 28.–31.10.2015 ja tällä kertaa Roomassa.

Kolmipäiväinen seminaari tarjoaa lähes 80 puheenvuoroa neljän eri teeman sisältä. Puhujat tulevat 25 eri maasta. PLDC-seminaarin motto on tänä vuonna "An educated decision", jolla halutaan kiinnittää huomiota valaistussuunnittelualan koulutusmahdollisuuksien laajentamiseen ja ammattialan arvostamiseen.

PLDC-seminaari on Valon kaupunki Jyväskylälle kansainvälisen valon kaupunkien yhdistyksen LUCIn tapahtumien ohella olennaisin oppimisen ja ajatustenvaihdon paikka.

Jyväskylän kaupunki on yksi seminaarin partnerikaupungeista ja osallistuu itse seminaarin lisäksi ennakkotapahtumaan nimeltä Cities' Forum. Cities' Forum -tapahtumaan kutsutaan kaupunkien edustajia, valaistussuunnittelijoita, arkkitehtejä ja kaupunkisuunnittelijoita keskustelemaan valaistuksen viimeisimmistä trendeistä ja toimintatavoista.

– Odotan seminaarilta paljon inspiroivia, korkealaatuisia ja tietopainotteisia luentoja. Puhujina ovat valaistussuunnittelijat sekä alan tutkijat eli luennoilta saan eväitä jokapäiväiseen työhöni kaupungin valaistuskoordinaattorina, kertoo valaistussuunnittelija Annukka Larsen.

– Seminaariin osallistui edellisellä kerralla noin 1500 henkilöä ja koska ammattijoukkomme on hyvin pieni, se tarkoittaa, että voin kohdata seminaarissa lähes jokaisen kollegani.

Partnerikaupungit, Jyväskylä muiden muassa, esittelevät seminaarissa omia toteutuksiaan ja tulevien hankkeiden suunnitelmia. Tapahtuman osana järjestetään myös Face2Face-tilaisuus, jossa osallistujat pääsevät suoraan keskusteluyhteyteen valaistusasiantuntijoiden kanssa ja voivat oppia lisää valaistuksen mahdollisuuksista kaupunkiympäristössä.
PLDC-seminaarin yhteydessä järjestetään myös ekskursioita, valon kokemisen tiloja, valaisinvalmistajien pienmessut ja siellä palkitaan myös alan parhaimmat. Katso ohjelma: http://www.pld-c.com/conferencedays/

24.3.2015

Maailma pimenee tunniksi Earth Hour -lauantaina 28.3. – tapahtumaa vietetään myös Jyväskylässä


Kuokkalan silta, Earth Hour. Kuva: Juhana Konttinen ja Jiri Halttunen.
Maaliskuun viimeisenä lauantaina 28.3. vietetään maailmanlaajuista Earth Hour -ilmastotapahtumaa. Valon kaupunki Jyväskylä on ilmoittautunut tapahtumaan mukaan ja sammuttaa tapahtuma-aikana kello 20.30–21.30 valoja monista keskeisistä kaupunkivalaistuskohteistaan.

Jyväskylän Earth Hour -sammutuskohteita ovat tänä vuonna Kaupunkirakennepalveluiden hallinnoimat Kuokkalan sillan, Kilpisen ylikulkusillan ja Äijälänsalmen sillan kohdevalaistukset. Jyväskylän Tilapalvelu sammuttaa kaupungintalon ja Harjun Vesilinnan julkisivuvalaistukset.

Jyväskylän seurakunta sammuttaa Earth Hourin ajaksi valot Säynätsalon, Korpilahden, Kuokkalan, Tikkakosken, Vaajakosken ja Taulumäen kirkoista sekä Kirkkopuistossa sijaitsevasta Kaupunginkirkosta.

Keskimaa pimentää Sokos-tavaratalon ja sammuttaa kaikkien Sokos-hotellien valoja osana tapahtumaa. Kauppakeskuksista ainakin Forum ja Jyväskeskus ovat mukana tapahtumassa. Myös Technopolis osallistuu Innova-rakennuksellaan ja Senaatti-kiinteistöt sammuttavat sisävalot kaikissa 11 toimipisteessään.

Earth Hourin tavoitteena on innostaa ihmiset toimimaan ilmastokriisin torjumiseksi. Tänä vuonna Earth Hourin teema Suomessa on maailman suurin kynttiläillallinen. Ruoka muodostaa noin 20 prosenttia ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä – saman verran kuin liikenne. Ruuan ympäristövaikutuksia on helppo pienentää kolmella yksinkertaisella askeleella: korvaa osa lihasta kasviksilla, älä heitä ruokaa roskiin ja suosi vastuullisesti tuotettuja elintarvikkeita.

Pienen symbolisen eleen – valojen sammuttamisen – avulla jokainen voi ilmaista huolensa ympäristön tilasta ja ilmastokriisistä. Jyväskylä kannustaa asukkaita, yhteisöjä ja yrityksiä osallistumaan tapahtumaan sankoin joukoin. Tapahtumaan voi ilmoittautua osoitteessa www.earthhour.fi.

Lisätietoja:
- Valon kaupunki -hankkeen koordinaattori Annukka Larsen, p. 040 740 4717, annukka.larsen[at]jkl.fi
- www.earthhour.fi
- http://www.earthhour.fi/tapahtumat/kuokkalansilta-katoaa-pimeyteen/

15.12015

Jyväskylä mukana kansainvälisessä valon vuodessa 2015


Kuva: Jiri Halttunen
Vuosi 2015 on YK:n nimeämä kansainvälinen valon vuosi, jota koordinoi YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco. Teemavuoden tavoitteena on tuoda esille valon ja valoteknologioiden merkitystä ihmisten arjessa ja koko yhteiskunnassa.

Tällä hetkellä Jyväskylä on ainoa kaupunki, joka toimii kaupunkivalaistuksen asiantuntijana Unescon International Year of Light -teemavuosiorganisaatiossa.

Valon vuosi 2015 avataan 19.–20.1. Pariisissa Unescon päämajassa. Jyväskylän edustajat esittelevät avajaistapahtumassa kaupungin kokemuksia kaupunkivalaistuksen kehittämisessä.

– Pyrimme jakamaan tietoa muun muassa siitä, mitä kaupunkivalaistuksen suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon ja miten valosaastetta voidaan vähentää. Jyväskylässä on myös tutkittu led-valojen hyödyntämistä kaupunkivalaistuksessa, Jyväskylän Valon kaupunki -hankkeen koordinaattori Jani Ruotsalainen kertoo.

Jyväskylän kaupungin tavoitteena on rakentaa mahdollisimman energiatehokas ulkovalaistusjärjestelmä, joka samalla tuottaa viihtyisän, näyttävän ja turvallisen tuntuisen pimeän ajan kaupunkiympäristön. Uudistusten ansiosta kaupungin ulkovalaistuksen energiankulutuksen säästöt nousevatkin ensi vuoden loppuun mennessä arviolta 47 prosenttiin vuoden 2005 lähtötasosta.

Jyväskylän kaupunki on toiminut jo vuosia kaupunkivalaistuksen asiantuntijana kansallisesti ja kansainvälisesti. Omien valotapahtumien lisäksi Jyväskylä on järjestänyt tapahtumia ja seminaareja eri puolilla Suomea sekä Ruotsissa, Virossa ja Belgiassa.

Kansainvälinen valon vuosi näkyy myös Jyväskylän omassa Valon kaupunki -tapahtumassa lokakuussa 2015. Kaupungin lisäksi valon vuoden paikallista ohjelmistoa ovat toteuttamassa esimerkiksi Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskus ja fysiikan laitos, Jyväskylän Sirius ry sekä joukko seutukunnan lukioita.


Lisätietoja: Valon kaupunki -koordinaattori Jani Ruotsalainen, p. 0400 642 364, jani.ruotsalainen[at]jkl.fi

24.11.2014

Asuntomessuilla Jyväskylässä järjestetty Messujen Yö ehdolla vuoden 2015 keskisuomalaiseksi markkinointiteoksi


Kuva: Mikko Laitinen
Viime elokuussa Jyväskylässä Asuntomessujen yhteydessä järjestetty Messujen Yö -tapahtuma on ehdolla vuoden keskisuomalaiseksi markkinointiteoksi.

Vuoden 2015 keskisuomalaista markkinointitekoa etsivät Suomen Markkinointiliitto MARK ja Sanomalehti Keskisuomalainen. Kilpailussa on mukana kuusi ehdokasta, joista voi äänestää omaa suosikkiaan 30.11. asti osoitteessa http://www.ksml.fi/erikoissivut/markkinointiteko/. Äänestäneiden kesken arvotaan palkintoja.

Eniten yleisön ääniä saaneista ehdokkaista MARK Keski-Suomen johtoryhmä ja Keskisuomalainen valitsevat voittajan, joka palkitaan Marketing Today -palkinnolla 4.12.2014. Palkinnon saamisen edellytyksenä on selkeästi tavanomaisen ylittävä toiminta tai suoritus, joka omalta osaltaan pyrkii kannustamaan yhä parempien ratkaisujen kehittämiseen.

Messujen Yö uudisti Asuntomessuja

Messujen Yö oli ensimmäinen Asuntomessujen historiassa ilta-aikaan järjestetty oheistapahtuma. Messukohteisiin, valaistuihin puutarhoihin ja Äijälänrannan korkealaatuiseen aluevalaistukseen kävi tutustumassa lähes 3500 messukävijää.

Messujen Yössä Asuntomessut yhdistyivät Jyväskylän menestyksekkääseen Valon kaupunki -hankkeeseen ja kaupunkimarkkinointiin. Tapahtuman ohjelman suunnitteli ja tuotti Jyväskylän kaupungin Valon kaupunki -hankkeen koordinaattori Jani Ruotsalainen.

– Lopputuloksena syntyi monipuolinen, eri taidemuotoja yhdistelevä ohjelmakokonaisuus. Tapahtumassa yleisön joukossa liikkui ”valoasustein” puettuja tanssijoita sekä muusikoita. Lisäksi alueella oli performansseja sekä tulishow-esityksiä. Todellinen spektaakkeli oli kuitenkin ”Maailma elää” -valotaideteos, Jani Ruotsalainen kertoo.

”Maailma elää” -valotaideteoksessa Jyväsjärven rannassa kohoavan 13-kerroksisen Maailmanpylväs-tornitalon julkisivu muuttui pienoismaailmaksi, jossa liikuttiin arkisista askareista taianomaiseen unimaailmaan ikään kuin valtavassa sarjakuvassa. Teoksessa kerronnan ilmaisukeinoina käytettiin valoa, videota, tanssia sekä musiikkia. Toteutuksesta vastasi valotaiteilija Kari Kola. ”Maailma elää” -valoteos on ehdolla Vuoden Ympäristötaidekohteeksi 2014.

– Messujen Yö sai paljon kiitosta näytteilleasettajilta sekä yleisöltä, Jani Ruotsalainen summaa.


Lisätietoja:
- Valon kaupunki -koordinaattori Jani Ruotsalainen, p. 0400 642 364, jani.ruotsalainen[at]jkl.fi
- viestintäjohtaja Helinä Mäenpää, p.050 548 7422, helina.maenpaa[at]jkl.fi

28.10.2014

Jyväskylän johtama valohanke päätökseen Eskilstunassa


Kuva: Touho Häkkinen

Jyväskylän ruotsalaisessa ystävyyskaupungissa Eskilstunassa 23.–25.10. järjestetty valoalalle suunnattu Light in the City -konferenssi keräsi yli 150 osanottajaa 10 maasta. Osallistujajoukko koostui kuntien virkamiehistä ja asiantuntijoista, valaistussuunnittelijoista, arkkitehdeista, poliitikoista, valotaiteilijoista ja tavallisista kaupunkilaisista.

Konferenssin järjestivät Eskilstunan ja Jyväskylän kaupungit yhteistyökumppaneineen, joita olivat muun muassa eurooppalaisten kaupunkien Eurotowns-verkosto, maailman valon kaupunkien yhdistys LUCI, Pohjoismainen kulttuurirahasto sekä Ruotsin työnvälityksen kulttuuri- ja media-alan sektori.

Tavoitteena kestävä valaistus

Konferenssissa käsiteltiin valaistusalan ajankohtaisia kysymyksiä, ja sen ohjelmaan sisältyi seminaareja, käytännönläheisiä työpajoja, tutustumiskäyntejä sekä Guerrilla Lighting -tapahtuma, josta vastasi valaistussuunnittelija Annukka Larsen Jyväskylän Valon kaupunki -hankkeesta. Tapahtumassa olivat esillä niin Eskilstunassa tehtävä kaupunkivalaistustyö kuin Jyväskylän ympäristöystävällisen ulkovalaistuksen hankkeetkin.

– Kaiken tämän tarkoituksena oli edistää kestävän kehityksen periaatteiden soveltamista ulkovalaistuksessa sekä luoda osanottajille mahdollisuuksia verkostoitumiseen, kertoo koordinaattori Elli Räsänen Jyväskylän Valon kaupunki -hankkeesta, joka johti Light in the City -hanketta.

Konferenssi oli kolmas samanlaisten tapahtumien sarjassa ja samalla Light in the City -hankkeen päätöstapahtuma. Aiemmat tapahtumat pidettiin Belgian Hasseltissa ja Viron Tartossa. Hasseltin ja Tarton kaupungin toimivat Eskilstunan lisäksi Jyväskylän kumppaneina hankkeessa. Maailman valon kaupunkien yhdistys LUCI on hankkeessa viestintäkumppanina.

Kahden vuoden aikana Light in the City -hanke on tuonut eri puolilta Eurooppaa yhteen noin 500 osallistujaa tavoitteenaan korkealaatuisen kaupunkivalaistuksen edistäminen. Rahoitus kaksivuotiselle yhteisprojektille saatiin kuntien temaattisille verkostoille tarkoitetusta Kansalaisten Eurooppa -ohjelman tukiohjelmasta.

Valotaiteilijat verkostoituivat

Light in the City -tapahtuman yhteydessä järjestettiin myös pohjoismaisen valotaiteen kehittymistä tukevan, Jyväskylän kaupungin vetämän Nordic Light -hankkeen viimeinen valotaiteilijoiden verkostoitumis- ja esittelytapahtuma.

Tapahtumaan valitut 8 ansioitunutta taiteilijaa esittelivät tapahtumassa omat portfolionsa. Osana ohjelmaa oli kansainvälinen paneelikeskustelu, johon kutsutut panelistit toimivat pohjoismaisen valotaiteen kentällä eri rooleissa. Suomesta mukana olivat Arto Heiskanen Tampereelta, Joonas Saaranen Tampereelta ja Kari Alonen Jyväskylästä.

Pohjoismaisen kulttuurirahaston tukemalla Nordic Light -hankkeella on pyritty edistämään pohjoismaisen valotaiteen kehittymistä ja kansainvälistymismahdollisuuksia. Aiemmat tapahtumat järjestettiin vastaavalla tavalla edellisten Light in the City -tapahtumien yhteydessä Hasseltissa ja Tartossa.

Hankkeen verkostoitumis- ja esittelytapahtumiin haki yhteensä yli 150 pohjoismaista valotaiteilijaa. Hakemusten perusteella valittiin 42 taiteilijaa, jotka saivat mahdollisuuden esitellä töitään hankkeen tapahtumissa.

Lisätietoja:

- Valon kaupunki -koordinaattori Elli Räsänen, p. 050 570 8941, elli.rasanen[at]jkl.fi
- valaistuskoordinaattori Annukka Larsen, p. 040 740 4717, annukka.larsen[at]jkl.fi

Materiaalia ja kuvia Eskilstunan tapahtumasta seuraavista linkeistä:

- seminaariesitykset

- seminaarikuvat

- Guerrilla Lighting –kuvat

1.10.2014

Jyväskylän Valon kaupunki -tapahtuma teki yleisöennätyksen!

Viime viikolla järjestetty Valon kaupunki -tapahtuma keräsi ennätysyleisön aikaisempiin vuosiin verrattuna.

– On ilmiselvää, että yhteensä lähes 45 000 kävijää tapahtuma-aikana viestii siitä, että ”valo” on Jyväskylän oma juttu ja sillä on paikkakunnalle suuri merkitys, tapahtuman tuottaja Jani Ruotsalainen sanoo.

Edellinen ennätys oli viime vuodelta, jolloin kävijöitä oli yli 30 000.

Jyväskylän kaupungin koordinoimaan tapahtumakokonaisuuteen kuului tällä kertaa toistakymmentä valoteosta tai tapahtumaa, jossa saatiin oppia tai elämyksiä valosta. Joukkoon mahtui myös muutama liikunnallinen tapahtuma.

Tourujoella suurta suosiota nauttineet ”Valo Virtaa” -tapahtuma, ”Tourujoen Yö” -tapahtuma sekä Kari Kolan ”Lyhdyt” -valoteos keräsivät yhteensä yli 15 000 kävijää pelkästään perjantaina ja lauantaina kävijälaskennan mukaan.

Kolmikulman kauppakeskuksen julkisivun valloittanut Ocubon ”Virtuaalinen tanssija” -videoteos sekä Sokoksen seinällä esitetty Hane Aaltosen ”FFFaces kaupungin kasvot” - videoteos keräsivät ydinkeskustassa kolmen tapahtumapäivän aikana varovasti arvioiden yli 25 000 katselijaa.

Jyväskylän Yliopiston ”Hiukkasen valoa” -tapahtuma keräsi myös huikeat toista tuhatta kävijää. Syysyön juoksu, Valoajo sekä opastetut kävelykierrokset Lutakossa ja Äijälänrannassa saivat yhteensä useita satoja osallistujia.

Yhteistyökumppanien tuki mahdollisti tapahtuman

Valon kaupunki -koordinaattori Jani Ruotsalaisen mielestä yleisöryntäys tapahtumapaikoille oli odotettavaa, joskin yleisön suuri määrä tuli yllätyksenä.

– On todella mieltä lämmittävää nähdä, kuinka tärkeä asia valotapahtuma on jyväskyläläisille. Esimerkiksi lapsiperheitä oli runsaasti liikenteessä koko tapahtuman ajan iltaisin. Saimme myös valtavan määrän yltiöpositiivista palautetta eri kanavia pitkin koko viikon ajan.

Kävijöiden laskemisessa käytettiin muun muassa ovilaskureita, tapahtuma-aikaista kävijälaskentaa sekä oppilasyhteistyötä. Kävijöiden runsaaseen määrään osaltaan varmasti vaikutti myös se, että Jyväskylän seudun joukkoliikenne järjesti ilmaiset Linkki-kyydit kaikille asukkaille torstaista lauantaihin kello 18–24. Tilastojen mukaan matkustusmäärät linja-autoissa kasvoivat kaikkiaan noin 140 prosenttia kampanjan aikana.

Valon kaupunki -tapahtuman toteutuksen mahdollisti 35 eri yrityksen taloudellinen tuki, jota ilman tapahtumaa ei olisi voitu järjestää.

– Olemme onnistuneet yhteistyössä eri toimijoiden kanssa rakentamaan vetovoimaisen tapahtumasisällön, joka kiinnostaa, Jani Ruotsalainen toteaa.

Lisätietoja:
- Valon kaupunki -koordinaattori Jani Ruotsalainen, p. 0400 642 364, jani.ruotsalainen[at]jkl.fi
- video Ocubon ”Virtuaalinen tanssija” -teoksesta: http://youtu.be/M4ZOu4rZn80
- kuvia tapahtumasta sekä uusista valaistuskohteista: http://www.valonkaupunki.jyvaskyla.fi/tapahtumat/2014. Kaikki kuvat on ottanut Touho Häkkinen.

22.9.2014

Valon kaupunki -tapahtuma saa Jyväskylän syysillat loistamaan

Jyväskylän Valon kaupunki -tapahtuma on aivan pian ovella. Itse asiassa maistiaisille pääsee jo tästä päivästä eli maanantaista alkaen kauppakeskus Tawastissa, jossa voi eläytyä parkour-valokuvien ja hiukkasfysiikan maailmoihin.

Maanantaista keskiviikkoon 22.–24.9. kello 14–20 kauppakeskus Tawastin 2. kerroksessa (Kauppakatu 33–35) on mahdollisuus tutustua LHC-tunneliin. Kyseessä on kansainvälisen hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksen CERNin Medialabin kehittämä multimediademonstraatio. Lapset ja lapsenmieliset voivat tutustua hiukkasfysiikkaan hauskassa simulaattorissa, johon myös Rovio on tehnyt oman vihaisen sovelluksen.

Ennakkotiedoista poiketen myös Mikko Laitisen FLOW-valokuvanäyttely on kauppakeskus Tawastissa – samassa tilassa kuin LHC-tunneli – maanantaista lauantaihin 22.–27.9. kello 14–20. Laitisen parkour-kuvat tutkivat uusia keinoja tallentaa liikettä valokuvaan ja esittelevät kuvauspaikkana toimineita Kankaan tehtaan tiloja uudessa valossa.

Lauantaihin 27.9. asti jatkuvan Valon kaupunki -tapahtuman ajantasaiset ohjelmatiedot löytyvät täältä.

Tapahtuman kunniaksi matkustaminen Jyväskylän seudun joukkoliikenteen busseissa on ilmaista koko kaupungin alueella 25.–27.9. kello 18–24 (linjat 1–36 ja 41).

Aren aukiolla upea videoteos

Portugalilainen Ocubo-yritys valloittaa Kolmikulman kauppakeskuksen julkisivun Aren aukiolla ennen näkemättömän upealla tanssiaiheisella 3D-videoprojisointiteoksellaan. Näytökset aloitetaan torstaista lauantaihin 25.–27.9. päivittäin kello 20 ja niitä jatketaan joka ilta puolille öin.

Sokoksen seinällä esitetään torstaista lauantaihin kello 20–24 Hannu Aaltosen ”FFFaces kaupungin kasvot” -valoteos Jyväskylän ja sen asukkaiden sielunmaisemasta. Viime vuoden tapahtumassa yli 120 kävi ihmistä antamassa kasvot teokselle.

Perjantaina 26.9. kello 16–22 Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksen kiihdytinlaboratorio pitää ovet avoinna yleisölle osoitteessa Survontie 9 C (sisäänkäynnit C ja D). Laboratorion sydän, K130-hiukkaskiihdytin, herää eloon valotaiteilija Kari Kolan valoa ja ääntä yhdistelevän ”Hiukkasen valoa” -valoteoksen kautta.

Tourujoella tavataan koko perheen tapahtumissa

Vuodesta toiseen suurta suosiota nauttinut ”Valo Virtaa” -tapahtuma Tourujoella alkaa perjantaina 26.9. kello 20. Perinteinen koko perheen tapahtuma Tourujoen Kinakujan ja Nahkurin silloilla tarjoaa huikean elämyksellisiä hetkiä, kun sadat valoteokset lipuvat yläjuoksulta virran vieminä kohti Jyväsjärveä.

Tourujoen Yötä vietetään Jyväskylän Kansalaistoiminnankeskus Mataran alueella, Tourujoen ympäristössä sekä Kankaan alueella lauantaina 27.9. kello 17–22. Tourujoen Yö on koko perheen kulttuuritapahtuma, jossa valo, kestävä kehitys ja kansalaistoiminta kohtaavat.

Kävellen, juosten ja pyöräillen

Kaikille avoimiin opastettuihin kävelykierroksiin voi osallistua keskiviikkona 24.9. kello 20 alkaen Lutakossa ja torstaina 25.9. kello 20 alkaen Äijälänrannassa. Kävelykierrokset vetää valaistussuunnittelija, Valon kaupunki -koordinaattori Annukka Larsen. Osallistuminen on maksutonta eikä vaadi ennakkoilmoittautumista.

Tunnelmallinen Syysyön juoksu järjestetään toista kertaa lauantaina 27.9. kello 18.30 alkaen. Eripituiset matkat kiertävät upeasti valaistuja kohteita Jyväsjärven rannalla sekä keskusta-alueella. Lisätiedot ja ilmoittautuminen löytyvät osoitteesta www.funkyfit.fi/syysyonjuoksu.

Lauantaina 27.9. järjestetään myös Valoajo-tapahtuma kello 19.30 alkaen. Se on ohjattu kevytvauhtinen pyöräretki valojen kanssa Jyväsjärven ympäri. Lisätietoja löytyy osoitteesta www.jyps.fi.

Lisätietoja:
- Valon kaupunki –koordinaattori Jani Ruotsalainen, p. 0400 642 364, jani.ruotsalainen[at]jkl.fi
- Valon kaupunki –koordinaattori Annukka Larsen, p. 040 740 4717, annukka.larsen[at]jkl.fi
- http://valonkaupunki.jyvaskyla.fi/tapahtumat/2014

18.9.2014

Valon kaupunki 2014 -tapahtuma kutsuu tutustumaan Jyväskylän uusiin pysyviin valaistuskohteisiin

Jyväskylässä vietetään ensi viikolla 25.–27.9. syksyistä Valon kaupunki -tapahtumaa. Tapahtuman merkeissä kannattaa tutustua paitsi näyttäviin valotaideteoksiin, myös uusiin pysyviin valaistuskohteisiin.

Energiatehokkuutta katuvalaistukseen

Jyväskylän kaupunki on järjestelmällisesti uusinut katuvalaistusta energiatehokkaammaksi vuodesta 2009 lähtien. Tällä hetkellä hieman yli puolet kaupungin 30 000 valaisimesta on vaihdettu uuteen, häikäisemättömään ja energiatehokkaampaan tekniikkaan. Energiansäästöhanke jatkuu Keski-Suomen ELY-keskuksen energiatuen avulla vuoden 2016 loppuun.

Eräs hankkeen näkyvimmistä tuloksista on tänä vuonna toteutettu Länsi-Päijänteentien kiertoliittymän valaistuksen saneeraus. Ysitien, Länsi-Päijänteentien, Myllyjärventien ja Keljonkankaantien kiertoliittymässä olleen suuren heijastinpeilivalaisimen teho oli aiemmin 12,8 kilowattia, kun uuden ledivalaisimen teho on ainoastaan 1,04 kilowattia. Energiansäästö on 92 prosenttia.

Uusi valaisin on asennettu vanhan, 21 metriä korkean teräsmaston latvaan kiertoliittymän keskelle. Valaisin tuottaa saman määrän valoa, mutta tasaisemmin joten se ei leviä läheisille pihoille ja rakennusten seiniin kuten ennen.

Valaisinsaneeraus maksoi yhteensä noin 21 000 euroa ja energiaa säästyy vuodessa noin 42 500 kilowattia. Takaisinmaksuaika hankkeella on alle neljä ja puoli vuotta.

Äijälänrannassa älykäs asuinaluevalaistus

Äijälänrannassa on Jyväskylän ensimmäinen asuinalueelle toteutettu valaisinkohtainen katuvalonohjaus. Valaistus on ohjelmoitu toimimaan käyttäjien tarpeiden mukaan siten, että ruuhka-aikoina valoa on enemmän kuin hiljaisina tunteina ja yöllä valot himmennetään. Ohjausta muokataan jatkossa asukkailta saadun palautteen pohjalta.

Alueen valaistuksen ohjaus ei ainoastaan säästä energiaa, vaan lisäksi se vähentää valosaastetta ja antaa tärkeätä tietoa käyttäjien valaistustarpeista. Tietoa voidaan hyödyntää jatkossa muilla asuinalueilla sekä älykkään kaupunkivalaistuksen suunnittelussa. Ohjatun katuvalaistuksen säästöpotentiaali perinteiseen valaistustapaan verrattuna on keskimäärin 54 prosenttia.

Äijälänrannassa kyseessä on pilotointi, jolla haetaan kokemuksia valaisinkohtaisesta ohjauksesta. Ohjaustapa säästää energiaa, mutta se ei ole investointikustannukset huomioon ottaen vielä riittävän edullinen toteuttaa laajemmin.

Alueella on myös erikoisvalaistusta, kuten taideteosten kohdevalaistuksia ja risteysalueiden valokuvioita. Kaupunki myös tarjosi apua omakotitalojen ja kerrostalojen ulkovalaistuksen suunnitteluun.

Äijälänrannan asuntomessualue on loistava esimerkki kokonaisvaltaisesta alue- ja valaistussuunnittelusta sekä valon saumattomasta integroinnista kaupunkitilaan. Äijälänrannassa valoa on vain siellä missä sitä tarvitaan ja vain sen verran kuin tarvitaan.

Viimeisteltyä valoa eri puolille kaupunkia

Länsi-Päijänteentien kiertoliittymän ja Äijälänrannan lisäksi uudessa valossa voidaan syksyllä nähdä vanhan Puistokoulun rakennuksen julkisivu sekä ravintolat Figaro Asemakadulla ja Ylä-Ruth Kauppakadulla.

Mäki-Matin Viljasenpuistossa ja valmistumassa olevassa Lutakon sataman puistossa on käytetty uutta, häikäisemätöntä ledipylväsvalaisinta, joka kuluttaa energiaa puolet tavallisesti käytetystä tekniikasta.

Myös Lutakonaukiolle on asennettu lisää korkeita corten-teräksisiä mastoja ja niiden valaisimet. Aukion keskiosan valaistus on toteutettu niin sanottuna goboprojisointina, jossa valo siivilöityy aukion pintaan luonnonvaloa mukailevina kuvioina.

Muutamat taideteokset ovat myös saaneet valaistuksen. Näitä ovat Seppo Uuranmäen ”Kouraisu” Korpilahden satamassa, Elisa Lientolan” Alku” Rantaraitilla Äijälänrannassa ja Pekka Jylhän ”Puutarhurin taivas” kävelyrannassa Äijälänrannassa.

Lisätietoja:

- ma 22.9.2014 alkaen: Valon kaupunki –koordinaattori Annukka Larsen, p. 040 740 4717, annukka.larsen[at]jkl.fi

- Valon kaupunki -tapahtuman ohjelma: http://valonkaupunki.jyvaskyla.fi/tapahtumat/2014


15.9.2014

Uusi uniikkiteos ”Virtuaalinen tanssija” Valon kaupunki -tapahtumassa Jyväskylässä 25.–27.9.2014

Jyväskylä kutsuu kaikkia valoelämyksistä innostuneita tutustumaan näyttäviin valotaideteoksiin ja yli 80 pysyvään valaistuskohteeseen tämän syksyn Valon kaupunki -tapahtumassa 25.–27.9.2014.

Tänä vuonna tapahtumassa nähdään jotain todella uutta. Kolmikulman kauppakeskuksen julkisivu Aren aukiolla saa hetkeksi uuden muodon, kun portugalilainen Ocubo-yritys valloittaa sen tanssiaiheisella 3D-projisointiteoksellaan. Näytökset aloitetaan 25.–27.9. päivittäin kello 20 ja niitä jatketaan joka ilta puolille öin.

Ilmaiseen näytökseen on yhtä edullista tulla, sillä Valon kaupunki -tapahtuman kunniaksi matkustaminen Jyväskylän seudun joukkoliikenteen busseissa on ilmaista koko kaupungin alueella jokaisena tapahtumapäivänä kello 18–24 (linjat 1–36 ja 41–43).

Aren aukolla nähtävä valoteos on noin 10 minuutin pituinen monumentaalinen videoprojisointi, jota höystetään 3D-tehostein. Teoksessa tanssii Portugalin kansallisbaletin tanssija, joka liikekielellään herättää rakennuksen julkisivun eloon muuttaen sen ikään kuin kolmiulotteiseksi valkokankaaksi. Teoksessa on myös teemaan rakennettu äänimaailma, joka täydentää visuaalisen elämyksen.

– Nyt jyväskyläläisillä on mahdollisuus nauttia kansainvälisessä mittakaavassa laadukkaasta ja näyttävästä valotaiteesta kotikaupungissaan. Vastaavaa ei ole koskaan aikaisemmin nähty näillä leveysasteilla, Valon kaupunki -tapahtuman koordinaattori Jani Ruotsalainen sanoo.

Ocubo-yrityksen omistajilla Nuno Mayalla ja Carole Purnellella riittää kiirettä ympäri vuoden, sillä he ovat kautta maailman erittäin tunnettuja 3D-projisointiteoksistaan. Heidän töitään on viimeisten vuosien aikana nähty esimerkiksi Australiassa, Singaporessa, Brasiliassa, Japanissa, Israelissa, Sloveniassa ja Ranskassa.

Ocubon teoksen toteuttamisen mahdollistavat tuellaan Keski-Suomen liitto ja 18 paikallista ravintolatoimijaa. Lisäksi Valon kaupunki -tapahtumaa kokonaisuudessaan tukee 17 paikallista tai valoalalla toimivaa yritystä.

Kaupungin kasvoista hiukkaskiihdyttimeen

Poimintoina ohjelmasta voi mainita esimerkiksi Sokoksen seinällä torstaista lauantaihin kello 20–24 esitettävän Hane Aaltosen ”FFFaces kaupungin kasvot” -valoteoksen. Kyseessä on projisoitava sosiaalinen valotaideteos Jyväskylän ja sen asukkaiden sielunmaisemasta. Viime vuoden tapahtumassa yli 120 kävi ihmistä antamassa kasvot teokselle.

Kansainvälisessä hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksessa CERN:issä Sveitsin ja Ranskan rajalla on 100 metrin syvyydessä maan alla 27 kilometriä pitkä kiihdytinrengas, suuri hadronitörmäytin, LHC. Maanantaista keskiviikkoon 22.–24.9. kello 14–20 on mahdollisuus tutustua LHC-tunneliin, joka on CERNin Medialabin kehittämä multimediademonstraatio LHC:ssa tehtävästä fysiikan tutkimuksesta. Lapset ja lapsenmieliset voivat tutustua hiukkasfysiikkaan hauskassa simulaattorissa, johon myös Rovio on tehnyt oman vihaisen sovelluksen. LHC-tunnelia esittelemässä on Jyväskylän yliopiston hiukkasfyysikoita, joiden kanssa voi lähestyä luonnon pienimpiä rakenneosasia rennossa tunnelmassa. Paikkana on Kauppakeskus Tawastin toinen kerros osoitteessa Kauppakatu 33–35.

Perjantaina 26.9. kello 16–22 Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksen kiihdytinlaboratorio pitää ovet avoinna yleisölle osoitteessa Survontie 9 C (sisäänkäynnit C ja D). Laboratorion sydän, K130-hiukkaskiihdytin, herää eloon valotaiteilija Kari Kolan valoa ja ääntä yhdistelevän ”Hiukkasen valoa” -valoteoksen kautta. Yleisöllä on myös mahdollisuus tutustua tutkimusryhmien toimintaan, osallistua käytännön demonstraatioihin ja keskustella tutkijoiden kanssa arkipäivän tai tiedemaailman vähemmän tunnetuista fysiikan ilmiöistä. Myös LHC-tunneli on esillä tapahtumassa.

Tourujoella tavataan

Vuodesta toiseen suurta suosiota nauttinut ”Valo Virtaa” -tapahtuma Tourujoella alkaa perjantaina 26.9. kello 20 ja se kestää noin tunnin. Perinteinen koko perheen tapahtuma Tourujoen Kinakujan ja Nahkurin silloilla tarjoaa huikean elämyksellisiä hetkiä, kun sadat valoteokset lipuvat yläjuoksulta virran vieminä kohti Jyväsjärveä. Ohjelmassa on Taito Keski-Suomi ry:n, Taitokeskus Aivian ja Jyväskylän käsityökoulun sekä eri yhteistyötahojen valmistamia valoinstallaatioita sekä ympäristötaidetta.

Kolmatta Tourujoen Yötä vietetään Jyväskylän Kansalaistoiminnankeskus Mataran alueella, Tourujoen ympäristössä sekä Jyväskylän Kankaan alueella lauantaina 27.9. kello 17–22. Tourujoen Yö on koko perheen kulttuuritapahtuma, jossa valo, kestävä kehitys ja kansalaistoiminta kohtaavat.

Tourujoen Yössä voi pistäytyä vaikka Keski-Suomen näkövammaisten toteuttamassa Pimé Café -kahvilassa. Pop-up-kahvila toteutetaan nimensä mukaisesti täysin pimennetyssä tilassa, jossa asiakkaille on tarjolla kahvia, teetä, mehua sekä pientä suupalaa vapaaehtoista maksua vastaan. Oppaina ja tarjoilijoina kahvilassa toimivat näkövammaiset. Järjestäjänä on Kansalaistoiminnankeskus Matara (Matarankatu 6).

Ilta-aikaan myös liikunnallisia tapahtumia!

Tunnelmallinen Syysyön juoksu järjestetään toista kertaa Jyväskylässä lauantaina 27.9. kello 18.30 alkaen. Voit valita matkoista 5 kilometriä, 10 kilometriä tai puolimaratonin, jotka kiertävät upeasti valaistuja kohteita Jyväsjärven rannalla sekä keskusta-alueella. Reitin varrella on paljon nähtävää ja taukopaikalla herkullista maisteltavaa. Osallistumismaksu alkaen 30 euroa sisältää kartan, tarjoilut ja ohjelman. Lähtöpaikka on Matarassa (Matarankatu 6). Lisätiedot ja ilmoittautuminen löytyvät osoitteesta www.funkyfit.fi/syysyonjuoksu. Järjestäjänä on Funky Fit Oy.

Lauantaina 27.9. järjestetään myös Valoajo-tapahtuma kello 19.30 alkaen. Se on ohjattu kevytvauhtinen pyöräretki valojen kanssa Jyväsjärven ympäri. Matka on noin 20 kilometriä ja kesto puolitoista tuntia. Osallistuminen on ilmaista ja kaikille avointa, varusteiksi tarvitaan fillari ja tietysti ne valot. Osallistujien kesken arvotaan pyöränvaloja! Valoajo aloittaa Jyväskylän Pyöräilyseuran Valot on! -kampanjan. Lähtöpaikka on Matarassa (Matarankatu 6). Lisätietoja löytyy osoitteesta www.jyps.fi.

Valon kaupunki -tapahtuman ohjelma löytyy kokonaisuudessaan osoitteesta http://valonkaupunki.jyvaskyla.fi/tapahtumat/2014.

Opastetut kävelykierrokset Lutakossa ja Äijälänrannassa

Keskiviikkona ja torstaina voi osallistua kaikille avoimiin opastettuihin kävelykierroksiin Lutakossa ja Äijälänrannassa. Kävelykierrokset vetää valaistussuunnittelija, Valon kaupunki -koordinaattori Annukka Larsen. Osallistuminen on maksutonta eikä vaadi ennakkoilmoittautumista.

Keskiviikkona 24.9. kello 20 alkaen tutustutaan Lutakon alueen upeisiin valaistuskohteisiin ja katsastetaan Lutakon led-puiston valaisimet. Lähtö tapahtuu Lutakonaukiolta Sokos Hotel Paviljongin edustalta. Kierroksen kesto on noin puolitoista tuntia.

Torstaina 25.9. kello 20 on vuorossa kävelykierros Äijälänrannassa. Kävelykierroksella tutustutaan alueen valaistuskohteisiin ja älykkääseen valaistuksen ohjaukseen. Lähtö tapahtuu Äijälänrannantien päässä rannassa olevalta parkkialueelta.
Kierroksen kesto on enintään tunnin.


Lisätietoja:
- Valon kaupunki –koordinaattori Jani Ruotsalainen, p. 0400 642 364, jani.ruotsalainen[at]jkl.fi
- Valon kaupunki –koordinaattori Annukka Larsen, p. 040 740 4717, annukka.larsen[at]jkl.fi
- http://valonkaupunki.jyvaskyla.fi/tapahtumat/2014


5.9.2014

Valotapahtumia jo 10 vuotta – syksyn ohjelma julkistettu!

Jyväskylässä on järjestetty valotapahtumia jo yli kymmenen vuotta sponsoreiden, viranomaisten, toimijoiden sekä kuntalaisten yhteistyöllä. Tänä päivänä tapahtuman sisältö on elämyksiä antava, yhteisöllinen sekä ennen kaikkea koko kansalle suunnattu. Tutustu syksyn ohjelmaan tästä.


5.9.2014

Jyväskylän Nordic Light -hankkeen valotaiteilijat esittelevät töitään lokakuussa Eskilstunassa


Arto Heiskasen valotaideteos Ahveniston maauimalan uudisosan julkisivussa (2014)

Jyväskylän kaupungin vetämässä Nordic Light -hankkeessa on valittu kolmannen kerran joukko pohjoismaisia taiteilijoita esittelemään töitään valaistusalan toimijoille. Suomesta mukaan valittiin Arto Heiskanen Tampereelta, Joonas Saaranen Tampereelta ja Kari Alonen Jyväskylästä.

Pohjoismaisen valotaiteen kehittymistä tukevan Nordic Light -hankkeen viimeistä valotaiteilijoiden verkostoitumis- ja esittelytapahtumaa vietetään 25.10. Ruotsin Eskilstunassa. Osana kansainvälistä Light in the City -seminaaria järjestettävään tapahtumaan haki määräaikaan mennessä yhteensä 42 valotaiteilijaa, joista mukaan valittiin hakemusten perusteella 8.

Mukaan valitut 8 ansioitunutta taiteilijaa esittelevät tapahtumassa kukin omat portfolionsa. Osana tapahtumaohjelmaa on kansainvälinen paneelikeskustelu, johon kutsutut panelistit toimivat pohjoismaisen valotaiteen kentällä eri rooleissa.

Taiteilijavalinnoista päätti Jyväskylän kaupungin, Jyväskylän taidemuseon, Pohjola-Nordenin Keski-Suomen piirijärjestön, Stockholm konstin ja Tukholman läänin maakäräjien edustajista koostunut asiantuntijaraati.

Pohjoismainen kulttuurirahasto tukee hanketta

Kansainvälisen Light in the City -seminaarin luennoitsijat edustavat alansa kansainvälistä huippua. Suomalaisiakin puhujia on joukossa: valaistussuunnittelija ja valotaitelija Tapio Rosenius, jonka töitä on toteutettu yli kahteenkymmeneen eri maahan Euroopassa, Aasiassa, Lähi-idässä ja Afrikassa, sekä valaistussuunnittelija Kai Piippo, joka on ruotsalaisen Ljusarkitektur-yrityksen perustaja.

Seminaarin muu ohjelma koostuu luennoista, koulutuksellisista työpajoista, Guerrilla Lighting -valotempauksesta sekä tutustumiskierroksesta kaupungin valaistuskohteisiin. Tapahtuman koko ohjelma ja ilmoittautumisohjeet löytyvät täältä.

Nordic Light -hanke saa Eskilstunan tapahtuman myötä päätöksensä. Pohjoismaisen kulttuurirahaston tukemalla hankkeella on pyritty edistämään pohjoismaisen valotaiteen kehittymistä ja kansainvälistymismahdollisuuksia. Aiemmat tapahtumat järjestettiin Belgian Hasseltissa (19.10.2013) ja Viron Tartossa (9.5.2014).

Hankkeen verkostoitumis- ja esittelytapahtumiin haki yhteensä yli 150 pohjoismaista valotaiteilijaa. Hakemusten perusteella valittiin 43 taiteilijaa, jotka saivat mahdollisuuden esitellä töitään hankkeen tapahtumissa.

Lisätietoja:
- Valon kaupunki -koordinaattori Elli Räsänen, Jyväskylän kaupunki, p. 050 570 8941, elli.rasanen[at]jkl.fi


28.8.2014

Lutakon LED-puiston viimeiset opastuskierrokset syyskuussa

Miten LED-valot toimivat pihoilla ja paikoitusalueilla? Siihen voi perehtyä Lutakon LED-puistossa, jossa pidetään kaksi vuotta toimineen testialueen viimeiset opastuskierrokset syyskuussa.

Kaikille avoimilla kävelykierroksilla tutustutaan Lutakon alueen valaistuskohteisiin ja Lutakon LED-puiston valaisimiin. Liikkeelle lähdetään Lutakonaukiolta Sokos Hotel Paviljongin edustalta.

Viimeiset opastetut kierrokset järjestetään tiistaina 2.9. kello 21.15, maanantaina 8.9. kello 21, maanantaina 15.9. kello 20.30 ja keskiviikkona 24.9. kello 20.

Kävelykierroksen vetää valaistussuunnittelija, Valon kaupunki -koordinaattori Annukka Larsen, ja sen kesto on enintään puolitoista tuntia. Osallistuminen on maksutonta eikä vaadi ennakkoilmoittautumista.

Yhteishanke on kerännyt kävijöitä

Pihoissa nykyään laajalti käytetty elohopeahöyrylamppu on poistumassa markkinoilta keväällä 2015 ja vaihtoehtoisia valaistustekniikoita on löydettävä. Lutakon LED-puistossa on voinut kahden vuoden ajan käydä tutustumassa energiapihiin led-valaistustekniikkaan.

Lutakon asuinalueelle asennettiin vuoden 2012 syksyllä noin 60 LED-tekniikalla toimivaa pylväs-, seinä-, pollari- ja parkkihallivalaisinta nykyisten valaisinten tilalle. LED-valo soveltuu hyvin pihoille ja paikoitusalueille sen valkoisen valon värin, hyvän värintoiston ja sopivan valotehon vuoksi.

LED-puisto on Jyväskylän kaupungin koordinoima yhteishanke alueen isännöitsijöiden ja valoalan toimijoiden kanssa. Hanke on ensimmäinen laatuaan Suomessa, sillä muut LED-kokeilut on toteutettu katualueille.

Puisto avattiin 14.9.2012 ja se suljetaan 30.9.2014 jälkeen. Puistoon on tutustunut opastetuilla kierroksilla jo lähes 500 kiinnostunutta.


Lisätietoja:
- valaistuskoordinaattori Annukka Larsen, p. 040 740 4717, annukka.larsen[at]jkl.fi,
- LED-puiston tulostettava esite ja kartta: http://valonkaupunki.jyvaskyla.fi/projektit/lutakonled-puisto


15.8.2014

Jyväskylän asuntomessukuukausi huipentui perjantaina 8.8. klo 21-01 järjestettyyn Messujen Yöhön, jolloin messut olivat historiansa ensimmäistä kertaa avoinna myös yöaikaan. Lämmin, pimenevä ilta ja läheinen Jyväsjärvi tarjosivat lavasteet tapahtumalle, jonka pääosassa loistivat messukotien ja asuinalueen valaistus. Lisäksi Messujen Yö tarjosi valoihin ja valaistukseen sekä musiikkiin ja puutarhoihin liittyvää oheisohjelmaa. Kävijöitä alueella oli illan aikana yli 4000. Ilta oli todellinen menestys!

Messujen Yön järjesti Suomen Asuntomessut ja Jyväskylän kaupunki yhteistyössä. Tuottaja: Valon kaupunki -hankkeen koordinaattori Jani Ruotsalainen Videotuotanto: Sami saarela, Cutline Oy


11.8.2014

Menestyksekäs valaistusaiheinen seminaarikiertue päätökseen Jyväskylässä 8.8.2014


Ulkovalaistuksen valistushankkeen toteuttajia kiertueen päätösseminaarissa.

Jyväskylän kaupungin Valon kaupunki -hanke järjesti perjantaina 8.8. valaistusaiheisen seminaarin, joka tarjosi ammatti-ihmisille tietoa Jyväskylän valaistushankkeista ja niiden taustoista.

Seminaari keräsi mukaan 113 valaistusalan toimijaa ja edustajia 20 eri kunnasta. Mukana oli virkamiehiä, insinöörejä, valaistussuunnittelijoita, arkkitehtejä, poliitikkoja, sähköteknikkoja sekä rakennusmestareita ympäri Suomen.

Seminaari oli lajissaan neljäs ja osa Jyväskylän johtamaa Ulkovalaistuksen valistushanketta. ELY-keskukselta rahoituksensa saava hanke sai Jyväskylän seminaarin myötä päätöksensä.

Valaistuksen kilpailutus herätti keskustelua

Seminaarin tavoitteena oli tarjota apua kaupunkivalaistuksen käytännön tason kehitystyöhön ja luoda verkostoitumismahdollisuuksia mukana olleiden alan toimijoiden välille. Seminaarin pääpuheenvuorot käsittelivät käytäntöjä, joilla Jyväskylä on saavuttanut kaupunkivalaistuksen edelläkävijän aseman ja yli 40 prosentin säästöt kaupungin ulkovalaistusverkon energiankulutuksesta.

Energiansäästöasioihin keskittynyt Jyväskylän kaupungin ylläpidon rakennuttaja Jukka Piispanen kertoi Ympäristöystävällinen ulkovalaistus -projektissa kertyneistä kokemuksista sekä EU-direktiivin tavoitteiden mukaisesta toimintamallista.

– Jyväskylän ulkovalaistuksessa on edelleen potentiaalia energiansäästön osalta, totesi Piispanen esityksensä päätteeksi.

Iltapäivän paneelikeskustelu valaistuksen kilpailutuksen haasteista sai aikaan vilkasta ajatustenvaihtoa. Jyväskylän kaupungin apulaiskaupungininsinööri Kari Ström alusti aiheen puhumalla hankintalaista, jonka tehtävänä on varmistaa syrjimätön käsittely ja oikeudenmukainen hankinta.

Paneelissa pohdittiin erityisesti kuntien valaisinvaihtourakoita, jotka ovat toisinaan päätyneet markkinaoikeuteen erilaisista seikoista johtuen. Syinä ovat voineet olla esimerkiksi virheellinen tarjouspyyntö tai tarjousmenettely, epätasa-arvoinen tarjoajien kohtelu tai liian tarkkaan määritetyt valaisinmallit.

Panelistit Isa-Maria Bergman (Motiva Oy), Leena Kaanaa (Sito Oy), Jukka Piispanen (Jyväskylän kaupunki), Mika Saari (Licon-AT Oy), Päivi Suur-Uski (Motiva Oy) pääsivät vastaamaan myös isoon määrään yleisökysymyksiä, kuten siihen, mitä tarjoajalta kuuluu tai voi vaatia tarjouksen toimittamisen yhteydessä.

Jyväskylän valaistusosaaminen vakuutti

ELY-keskuksen tuella järjestettävän Ulkovalaistuksen valistushankkeen seminaarikiertueen tarkoituksena on ollut opastaa kuntia ja muita toimijoita onnistuneisiin ulkovalaistusuudistuksiin.

Tavoitteena on ollut Jyväskylän tietotaitoa hyödyntäen rohkaista kuntapäättäjiä ja kiinteistön omistajia tekemään päätöksiä, jotka edistävät laadukkaan ja ympäristöystävällisen kaupunkivalaistuksen rakentamista. Samalla on haluttu herättää keskustelua ajankohtaisista valaistusalan asioista ja lisätä valaistusalan toimijoiden verkottumista sekä yhteistyötä.

Ulkovalaistuksen valistushanketta on toteutettu seminaarisarjana, jonka tavoitteena on tehokkaiden toimintamallien aktiivinen levittäminen ja tiedon soveltaminen kaupunkivalaistuksen alalla. Aiemmat seminaarit järjestettiin Oulussa (22.11.2013), Joensuussa (28.3.2014) ja Vaasassa (8.4.2014).

Kiertueen seminaarit ovat olleet erittäin suosittuja: seminaareissa on ollut yhteensä yli 300 osallistujaa ja mukana on ollut edustajia yli 50 eri kunnasta.

– Olemme todella tyytyväisiä kiertueen antiin sekä osallistujamääriin, kertoo Ulkovalaistuksen valistushanketta koordinoiva Valon kaupunki -koordinaattori Elli Räsänen.

Myös asiantuntija Päivi Suur-Uski Motiva Oy:stä on tyytyväinen kiertueeseen. Suur-Uski yhdessä kollegoidensa kanssa on ollut luennoimassa seminaarikiertueen tapahtumissa Joensuussa, Vaasassa ja Jyväskylässä otsikolla ”Energiansäästöä kunnissa, uutta tekniikkaa ja ESCO-rahoitusmenettely”.

– Todella hienoa, että tällainen kiertue on järjestetty. Tarjolla on ollut kattavasti tarpeellista ja hyvää tietoa, jota osallistujat toivottavasti onnistuvat hyödyntämään omassa työssään, Päivi Suur-Uski sanoo.

– Jyväskylän seminaari oli hieno päätös onnistuneelle seminaarikiertueelle. Vierailu Valon kaupungissa ja valaistuskohteiden näkeminen käytännössä vakuutti, että Jyväskylä todella on kaupunkivalaistuksen edelläkävijä Suomessa. Vaatii paljon työtä, että kunta pääsee tälle tasolle valaistusasioissa, Suur-Uski kiteyttää.

Seminaarin luentoaineistot ja kuvat:

- Seminaarin luentomateriaalit: http://valonkaupunki.jyvaskyla.fi/projektit/seminaarikiertue/jyvaskyla
- Seminaariesitykset videoina Kunta TV:n sivuilla: http://www.kunta.tv/web/guest/ulkovalaistusseminaari-2014
- Kuvia seminaarin tunnelmista: http://kuvat.jyvaskyla.fi/viewGallery.do?uri=http%3a%2f%2fwww.profium.com%2fcity%2fWebGallery-099E6EC4-CA89-F841-B9AE-5BE5962E94FA Kuvan lähde ja kuvaajan nimi on mainittava kuvaa käytettäessä.

Lisätietoja:
- Valon kaupunki -koordinaattori Elli Räsänen, Jyväskylän kaupunki, p. 050 570 8941, elli.rasanen[at]jkl.fi
- Ylläpidon rakennuttaja Jukka Piispanen, Jyväskylän kaupunki, p. (014) 266 5133, jukka.piispanen[at]jkl.fi
- Asiantuntija Päivi Suur-Uski, Motiva Oy, p. 0424 281 243, paivi.suur-uski[at]motiva.fi


13.6.2014

Valon kaupungin uutiskirje - kesäkuu 2014

Jyväskylän Äijälänrannan Asuntomessujen kanssa samaan aikaan järjestettävässä kaupunkivalaistusaiheisessa ammattilaisseminaarissa pureudutaan Jyväskylän valaistushankkeisiin. Seminaari on ELY-keskuksen rahoittaman Ulkovalaistuksen valistushankkeen päätöstapahtuma.

Lue koko uutiskirje.


12.6.2014

Kilpisenkadun katuvalaistusta uusitaan Jyväskylässä

Jyväskylän keskustan Kilpisenkadun huonokuntoinen katuvalaistus uusitaan Kauppakadun ja Hannikaisenkadun väliseltä osuudelta. Työt aloitetaan Kauppakadun puoleisesta päästä maanantaina 16.6. ja hanke pyritään saamaan valmiiksi heinäkuun puoliväliin mennessä.

Kauppakadun ja Vapaudenkadun välisellä osuudella uusi valaistus rakennetaan Kirkkopuiston puolelle katua. Vapaudenkadun ja Hannikaisenkadun välillä uudet pylväät asennetaan nykyisten tavoin paikallisliikennekeskuksen puolelle. Valaisimina käytetään energiatehokkaita ja valkoista valoa tuottavia led-valaisimia.

Rakennustyön ajaksi joudutaan Kilpisenkadun jalkakäytävä sulkemaan Hannikaisenkadun ja Vapaudenkadun väliseltä osuudelta. Myös Kilpisenkadun kadunvarsipysäköintiä ja Kirkkopuiston kohdalla olevan pysäköintialueen käyttöä joudutaan työn aikana rajoittamaan. Liikennevalojen ja katuvalojen yhteiskäyttöpylväiden asennustöiden ajaksi joudutaan Vapaudenkadun ja Kilpisenkadun sekä Hannikaisenkadun ja Kilpisenkadun liikennevalot kytkemään pois toiminnasta. Työt pyritään tekemään siten, että liikennevalojen toimimattomuudesta aiheutuvat haitat jäisivät mahdollisimman vähäisiksi.

Työalue kartalla.

Lisätiedot:
Liikenteenohjausinsinööri Martti Varis p. (014) 266 5141, martti.varis[at]jkl.fi


24.5.2014

Värikäs 120-metrinen räsymatto ja sen viereen asennettu jalkalamppu taikoivat pois Jyväskylän Väinönkadun harmauden

Jyväskylän Väinönkadun pintaan Kauppakadun ja Hannikaisenkadun väliselle osuudelle maalattiin keskiviikkona 21.5. värikäs räsymatto. Kadun harmaa asfalttipinta muuttui maalaustyön myötä iloisen raidalliseksi ja riemunkirjavaksi perinteiseen räsymattotyyliin. Jo etukäteen oli varmaa, että toteutus ei jää keneltäkään huomaamatta eikä jätä katsojaansa kylmäksi.

- Matkakeskuksen edestä Väinönkadulle avautuva näkymä tuntui tarvitsevan jotain, joka toivottaa matkailijat tai kotiin palaavat tervetulleiksi. Räsymatto ohjaa saapujat kohti olohuonettamme eli kävelykatua. Ideana se sopii myös lähestyvien Asuntomessujen teemoihin, kertoo hankejohtaja Anne Sandelin kaupunkirakennepalveluista.

Väinönkadun räsymattosuunnitelma on taiteilija Juhani Petäjäniemen käsialaa. Maalattua aluetta on kaikkiaan noin 400 neliömetriä.

Jalkalampun toteutuksesta ja taiteellisesta ilmeestä vastasivat artesaanit Mika Virta ja Sari Linna. Jalkalampun tuottajina toimivat Annukka Larsen ja Jani Ruotsalainen Valon kaupunki -hankkeesta. Asennustyön teki Huoltotyö Pentti Oy. Teoksen nimi on Lili Marleen. Jalkalampun materiaaleina on käytetty mahdollisimman paljon kierrätysmateriaaleja.

Katso kuvia teoksesta.

Lisätiedot:
- Hankejohtaja Anne Sandelin, Jyväskylän kaupunki, p. 014 266 5051, anne.sandelin[at]jkl.fi
- Taiteilija Juhani Petäjäniemi, p. 041 5072 665, juhani.petajaniemi[at]elisanet.fi
- Valon kaupunki -koordinaattori Annukka Larsen, annukka.larsen[at]jkl.fi, p. 040 740 4717
- Artesaani Mika Virta, mvirta[at]elisanet.fi, p. 050 308 6223


19.5.2014

Jyväskylän Kirkkopuiston pimeän ajan turvallisuutta parannetaan lisävalaistuksella

Jyväskylän ydinkeskustan Kirkkopuistoon lisätään ilta- ja yöaikaisen turvallisuuden parantamiseksi 16 uutta valaisinpylvästä. Rakentaminen käynnistyi maanantaina 19.5. ja valmistuu kesäkuun alkuun mennessä. Valaistuksen parantamisen myötä paljon käytetyn puiston käyttäjillä on pimeän aikaan useampi mahdollinen, valaistu reitti käytettävissään. Muutostöiden taustalla ovat lähitalojen asukkaiden ja poliisin toiveet valaistuksen lisäämisestä sekä kaikkien puiston polkujen valaisemisesta.

Jyväskylän Kirkkopuiston nykyinen valaistus valmistui vuonna 2003. Suunnittelun tavoitteena oli luoda häikäisemätön, rauhallisesti valaistu puistoympäristö, jonka keskellä kaupunginkirkko hehkuu hyvin valaistuna. Osa puistoalueen kulkuväylistä jätettiin tarkoituksella valaisematta, koska liikkujat haluttiin ohjata käyttämään valaistuja polkuja. Valaistujen alueiden kontrastiksi ydinkeskustaan haluttiin jättää myös hieman pimeyttä, lisäksi kirkon julkisivuvalaistus saatiin paremmin esiin, kun sen lähelle ei asetettu pylväsvalaisimia.

Lisätiedot:
– Valon kaupunki -koordinaattori Annukka Larsen, annukka.larsen[at]jkl.fi, p. 040 740 4717
– rakennuttajamestari Juha Vento, p. 014 266 5142, juha.vento[at]jkl.fi


12.5.2014

Light in the City -tapahtuma keräsi 7.–9.5. Viron Tarttoon yli 170 osallistujaa ympäri Eurooppaa


Tarton Guerrilla Lighting-tempaus, kuva: Urmo Männi
Jyväskylän johdolla järjestettiin Viron Tartossa 7.-9.5. Light in the City -projektin toinen seminaari. Tapahtuma oli menestys: se toi yhteen 170 osallistujaa yhdeksästä eri maasta. Mukana oli eurooppalaisten kaupunkien virkamiehiä, insinöörejä, valaistussuunnittelijoita, arkkitehtejä, poliitikkoja ja valotaiteilijoita.

Myös kaupunkiverkostot olivat seminaarissa hyvin edustettuina: Osallistujina oli maailman valon kaupunkien yhdistyksen (Lighting Urban Community International Association eli LUCI) jäseniä sekä edustajia pienten ja keskisuurten Euroopan kaupunkien verkostosta (Eurotowns). Lisäksi mukana oli isäntäkaupunki Tarton ystävyyskaupunkien toimijoita. Jyväskylän kaupunkia edustivat tapahtumassa kaupunginjohtaja Markku Andersson, Valon kaupunki -koordinaattorit Annukka Larsen ja Elli Räsänen sekä kansainvälisen toiminnan koordinaattori Satu Heikkinen.

Light in the City -tapahtuman järjestivät Jyväskylän ja Tarton kaupungit, yhteistyökumppaneinaan useita eri organisaatioita kuten Ruotsin työministeriön alaisen luovien alojen asiantuntijaorganisaatio (Swedish Public Employment Service, Culture and Media) ja Pohjoismainen kulttuurirahasto. Light in the City -hanke saa rahoituksensa EU:n Kansalaisten Eurooppa -ohjelmasta

Äijälänrannan valaistus ja Jyväskylän energiatehokkuushankkeet kiinnostivat

Light in the City -seminaarin yhtenä tavoitteena oli lisätä kansainvälistä kiinnostusta Jyväskylän energiatehokkuus- ja valaistusosaamiseen. Puolet seminaariohjelmasta keskittyi tämän osaamisen esille tuomiseen. Tarkastelun kohteena olivat muun muassa Asuntomessut Jyväskylässä 2014 -kohteen eli Äijälänrannan valaistus sekä Jyväskylän ympäristöystävällinen ulkovalaistus -hanke. Ohjelmassa luotiin myös katsaukset ympäristöystävälliseen kaupunkivalaistukseen Tarton ja Jyväskylän esimerkkitapausten kautta.

Muu ohjelma koostui luennoista, koulutuksellisista työpajoista, Guerrilla Lighting -valotempauksesta sekä tutustumiskierroksesta kaupungin valaistuskohteisiin.

– Ohjelman tavoitteena oli tarjota ideoita, työkaluja ja verkostoja kaupunkivalaistuksen käytännön tason kehitystyöhön. Lisäksi haluttiin luoda verkostoitumismahdollisuuksia mukana olleiden kuntapäättäjien, valaistusalan tapahtumajärjestäjien sekä muiden alan toimijoiden välille, kiteyttää Jyväskylän Valon kaupunki -koordinaattori Elli Räsänen.

Guerrilla Lighting -valotempaus Jyväskylän malliin

Seminaarin yhtenä ohjelmanumerona nähtiin jyväskyläläisillekin tuttu Guerrilla Lighting -valotempaus, jossa valaistiin kannettavin valaisimin neljä kohdetta. Tarton valotempauksen suunnittelusta vastasi Jyväskylän Valon kaupunki -koordinaattori Annukka Larsen. Valaistuina kohteina nähtiin Tarton yliopiston kirjasto, Keskpark leikkikenttä, Keskpark puisto and Kaarsild silta. Valosisseinä oli noin 50 tarttolaista opiskelijaa ja muuta vapaaehtoista. Tapahtumaa seuraamaan saapui noin 300 henkilöä.

Valosissitempauksen tavoitteena on näyttää tuttuja kaupunkikohteita uudessa valossa ja herättää keskustelua kaupunkivalaistuksesta sekä sen merkityksestä. Valotempaus toteutetaan käsivalaisimin ja suuren avustajajoukon avulla. Idean isä on englantilainen Martin Lupton ja tempauksen toteutuksia on nähty ympäri maailmaa.

Neljä suomalaista valotaiteilijoiden verkostoitumis- ja esittelytapahtumassa

Perjantain 9.5. seminaariohjelmassa oli Pohjoismaisen valotaiteen kehittymistä tukeva Nordic Light -valotaiteilijoiden verkostoitumis- ja esittelytapahtuma. Tapahtumaan oli määräaikaan mennessä hakenut 63 valotaiteilijaa Suomesta, Ruotsista, Tanskasta, Islannista ja Virosta. Mukaan valittiin hakemusten perusteella 21 taiteilijaa, Suomesta helsinkiläinen Ainu Palmu, joensuulainen Kari Kola, fiskarsilainen Tarja Ervasti sekä imatralainen William Dennisuk.

– Minulle tapahtuma tarjosi uutta tietoa ja ainutlaatuisen mahdollisuuden uusien kontaktien luomiseen. Oli ilo tavata paitsi muita valotaiteilijoita, myös lukuisia muita kiinnostavia tahoja, kuten kaupunkisuunnittelijoita. Tapahtuman järjestelyt onnistuivat hyvin, William Dennisuk kertoo.

Osana tapahtumaohjelmaa oli ”The Meaning of Light” -teemainen paneelikeskustelu, jonka sisältöihin yleisön johdatteli muun muassa.Tallinn Light Biennale -valofestivaalin järjestäjänä tunnettu virolainen valaistussuunnittelija Priit Tiimus. Muut panelistit olivat taiteilija Aleksandra Stratimirovic (Stratimirovic Art Light Design), Göteborgin kaupungin katuvalaistuspäällikkö Ingemar Johansson, Eskilstunan kunnan maisema-arkkitehti Karin Ermegård, taiteilija Ulla Ridderberg sekä Suomen kuvanveistäjien yhdistyksen jäsen, taiteilija William Dennisuk.

Nordic Light –projektia rahoittaa Pohjoismainen kulttuurirahasto.

Light in the City -hankkeen päätöstapahtuma on Ruotsin Eskilstunassa lokakuussa 2014

Tarton seminaari oli osa kaksivuotista Light in the City -hanketta, jossa Jyväskylän hankekumppaneina on kolme kaupunkia eli Belgian Hasselt, Viron Tartto ja Ruotsin Eskilstuna. Hanke saa rahoituksensa EU:n Kansalaisten Eurooppa -ohjelmasta ja maailman valon kaupunkien yhdistys LUCI on siinä viestintäkumppanina.

Hankkeen päättävä, kolmas tapahtuma järjestetään Ruotsin Eskilstunassa 23.–25.10.2014, ohjelmatiedot julkaistaan hankkeen kotisivuilla osoitteessa kesäkuussa 2014.

Kuvia ja materiaalia Tarton seminaarista

Seminaarikuvat.

Guerrilla Lighting -kuvat.

Seminaariesitykset.

Lisätiedot:
– Light in the City -projekti ja Nordic Light -projekti: Valon kaupunki -koordinaattori Elli Räsänen, elli.rasanen[at]jkl.fi, p. 050 570 8941
–Tarton seminaariluennot ja Guerrilla Lighting-tempaus: Valon kaupunki -koordinaattori Annukka Larsen, annukka.larsen[at]jkl.fi, p. 040 740 4717


9.4.2014

Jyväskylän johdolla Vaasassa 8.4. järjestetty ulkovalaistusseminaari keräsi salin täydeltä väkeä

Jyväskylän johdolla Vaasassa 8.4. järjestetty ulkovalaistusaiheinen seminaari keräsi mukaan 78 valaistusalan toimijaa ja edustajia 20 eri kunnasta. Mukana oli länsisuomalaisten kaupunkien virkamiehiä, insinöörejä, valaistussuunnittelijoita, arkkitehtejä, poliitikkoja, sähköteknikkoja sekä rakennusmestareita. Jyväskylän kaupunkia edustivat tapahtumassa Valon kaupunki -koordinaattorit Annukka Larsen ja Elli Räsänen sekä liikenteenohjausinsinööri Martti Varis.

Seminaari oli järjestyksessään kolmas, ja se on osa Jyväskylän johtamaa Ulkovalaistuksen valistushanketta. Hanke saa rahoituksensa ELY-keskukselta.

Jyväskylän ulkovalaistusosaaminen esillä

Seminaarin yhtenä tavoitteena oli valottaa käytäntöjä, joilla Jyväskylä on saavuttanut noin 40 prosentin säästöt kaupungin ulkovalaistusverkon energiankulutuksesta. Tarkastelun kohteena olivat muun muassa Asuntomessut Jyväskylässä 2014 -kohteen eli Äijälänrannan valaistus sekä Jyväskylän ympäristöystävällinen ulkovalaistus -hanke. Ohjelmassa luotiin myös katsaukset ympäristöystävälliseen kaupunkivalaistukseen Vaasan ja Jyväskylän esimerkkitapausten kautta.

Energiansäästöön liittyvien kysymyksien lisäksi seminaari herätti keskustelua muun muassa kaupunkivalaistuksen tulevaisuuden visoista sekä valaistuksen rakentamisen ja saneerauksen mahdollisista rahoituskanavista. Vilkasta ajatustenvaihtoa käytiin myös katuvalaistuksen elinkaarikustannuksista ja valosta osana julkista taidetta.

– Kaupungeilla on samat haasteet ulkovalaistuksessa ja talous ohjaa ratkaisuita. Vaasassa on vielä lamppujen vaihdossa savottaa, sen lisäksi on hyvä miettiä valon esteettistä puolta. Valo voi olla yksi vetovoimatekijä, ja Jyväskylä on tehnyt hyvää työtä tässä asiassa, totesi seminaarin avauspuheenvuoron pitänyt Vaasan kaupungin tekninen johtaja Markku Järvelä.

Vaasan seminaarin luentomateriaalit löytyvät täältä ja kuvat täältä.

Seuraava tapahtuma Jyväskylässä 8.8.2014

Ulkovalaistuksen valistushankkeen päätösseminaari järjestetään Jyväskylän Asuntomessujen aikaan 8.8.2014. Seminaarissa tiivistetään neljän valoseminaarisarjan anti ja pureudutaan Jyväskylän valaistushankkeisiin. Tarjolla on myös käytännönläheisiä vinkkejä energiatehokkaan valaistuksen suunnitteluun, mielenkiintoisia keskusteluja ulkovalaistuksesta sekä tietoa Äijälänrannan asuntomessualueen ja kotien valaistuksesta.

Pientalovalaistuksen ohella myös Äijälänrannan yleisvalaistus on korkeatasoista. Katuvalaistuksessa hyödynnetään uusinta tekniikkaa; alueella on Suomen ensimmäinen asuinalueelle toteutettu valaisinkohtainen led-katuvalonohjaus. Valaistus ohjelmoidaan toimimaan käyttäjien tarpeiden mukaan.

Jyväskylän seminaarin ohjelmaan voi tutustua ja seminaaripaikan varata itselleen täällä.

Tietoa, keskustelua ja verkottumista

Kaksivuotisen, ELY-keskuksen tuella järjestettävän Ulkovalaistuksen valistushankkeen seminaarikiertueen tarkoituksena on opastaa kuntia ja muita toimijoita onnistuneisiin ulkovalaistusuudistuksiin. Hankkeen kohderyhminä ovat erityisesti kuntien teknisen sektorin toimijat, kiinteistön omistajat ja valaistusalan ammattilaiset. Tavoitteena on rohkaista kuntapäättäjiä ja kiinteistön omistajia tekemään päätöksiä, jotka edistävät laadukkaan ja ympäristöystävällisen kaupunkivalaistuksen rakentamista. Samalla halutaan herättää keskustelua ajankohtaisista valaistusalan asioista ja lisätä valaistusalan toimijoiden verkottumista sekä yhteistyötä.

Ulkovalaistuksen valistushanketta on toteutettu seminaarisarjana, jonka tavoitteena on tehokkaiden toimintamallien aktiivinen levittäminen ja tiedon soveltaminen kaupunkivalaistuksen alalla. Aiemmat seminaarit on järjestetty Oulussa ja Joensuussa. Vaasan jälkeen jäljellä on vielä Jyväskylän tapahtuma.

Tiukat velvoitteet, suuri säästöpotentiaali

EU:n EcoDesign-direktiivi velvoittaa kuntia mittaviin valaistusuudistuksiin lähivuosina. Katu- ja kaupunkivalaistuksessa on valtava säästöpotentiaali, mutta muutokset ovat käynnistyneet Suomen kunnissa hitaasti. Jyväskylässä on viime vuosina ponnisteltu valaistuksen saneeraamisen eteen, minkä ansiosta energiatehokkuusdirektiivin velvoittamat muutokset ovat toteutuneet alle tavoiteajan. Myös sähköä on säästynyt, vuosittain jopa kuusi miljoonaa kilowattituntia.

Jyväskylän tietotaitoon perustuvalla Ulkovalaistuksen valistushankkeella pyritään tukemaan Suomen kuntia valaistusalan muutoshaasteissa. ELY-keskuksen tukemassa hankkeessa jaetaan tietoa Jyväskylän Ympäristöystävällinen ulkovalaistus -projektissa kertyneistä kokemuksista sekä EU-direktiivin tavoitteiden mukaisesta toimintamallista, jolla tuetaan kestävän kehityksen periaatteita ulkovalaistuspalveluja järjestettäessä.

Lisätietoja:
– Valon kaupunki -koordinaattori Elli Räsänen, p. 050 570 8941, elli.rasanen[at]jkl.fi
– Valon kaupunki -koordinaattori Annukka Larsen, p. 040 740 4717, annukka.larsen[at]jkl.fi


31.3.2014

Moni kunta pohtii valaistusuudistuksia - Jyväskylän opit ja kokemukset kiinnostivat Joensuussa 28.3.

Jyväskylän johdolla Joensuussa 28.3. järjestetty ulkovalaistusaiheinen seminaari keräsi mukaan 66 valaistusalan toimijaa ja edustajia 18 eri kunnasta. Seminaarissa valotettiin käytäntöjä, joilla Jyväskylä on saavuttanut noin 40 prosentin säästöt kaupungin ulkovalaistusverkon energiankulutuksesta. Jyväskylän tietotaitoon perustuvalla, ELY-keskuksen rahoittamalla Ulkovalaistuksen valistushankkeella pyritään tukemaan Suomen kuntia valaistusalan muutoshaasteissa. Tavoitteena on edistää laadukkaan ja ympäristöystävällisen kaupunkivalaistuksen rakentamista sekä lisätä tietoa ympäristön huomioon ottavasta valaistuksesta.

– Kun joku on jossakin asiassa hyvä, on muiden tärkeää ottaa oppia. Jyväskylä on hyvä esimerkki kaupunkivalaistuksen kehittäjästä, totesi tilaisuudessa avauspuheenvuoron pitänyt Joensuun kaupungin tekninen johtaja Anu Näätänen.

EU:n EcoDesign-direktiivi velvoittaa kuntia mittaviin valaistusuudistuksiin lähivuosina. Katu- ja kaupunkivalaistuksessa on valtava säästöpotentiaali, mutta muutokset ovat käynnistyneet Suomen kunnissa hitaasti. Jyväskylässä on viime vuosina ponnisteltu valaistuksen saneeraamisen eteen, minkä ansiosta energiatehokkuusdirektiivin velvoittamat muutokset ovat toteutuneet alle tavoiteajan. Myös sähköä on säästynyt, vuosittain jopa kuusi miljoonaa kilowattituntia.

Tietoa, keskustelua ja verkottumista

Ulkovalaistuksen valistushanke toteutetaan neliosaisena seminaarisarjana, jonka ensimmäinen tapahtuma oli Oulussa syksyllä 2013. Joensuun seminaarin jälkeen on tulossa vielä vastaavat tapahtumat Vaasassa 8.4. ja Jyväskylässä 8.8. Kohderyhminä ovat erityisesti kuntien teknisen sektorin toimijat, kiinteistön omistajat ja valaistusalan ammattilaiset. Myös kuntapäättäjiä ja kiinteistön omistajia halutaan rohkaista tekemään päätöksiä, jotka edistävät laadukkaan ja ympäristöystävällisen kaupunkivalaistuksen rakentamista. Samalla halutaan herättää keskustelua ajankohtaisista valaistusalan asioista ja lisätä valaistusalan toimijoiden verkottumista sekä yhteistyötä.

Joensuun tekninen johtaja Anu Näätänen pitää seminaaria aiheen kannalta hyvänä toteutusmuotona, koska se mahdollistaa osallistujien välisen, hedelmällisen keskustelun.

– Syntyneiden kontaktien pohjalta on hyvä jatkaa kehitystyötä Joensuussa ja muuallakin. Juuri aitojen kontaktien syntyminen ihmisten välille on tässä työssä avainasemassa. Seminaareissa ihmiset todella tapaavat toisiaan, siksi niiden järjestäminen on tärkeää, Anu Näätänen sanoo.

Joensuun ulkovalaistusseminaari oli osa kaupungissa järjestettyä, laajempaa ilmastotapahtumaa, jonka aikana kaupunki osallistui muun muassa kansainvälisen Earth Hourin viettoon ja sammutti lauantai-iltana 29.3. kaupunkivalaistustaan tunnin ajaksi.

Vaasan seminaariin 8.4. mahtuu vielä mukaan!

Vaasassa 8.4. järjestettävään ulkovalaistusseminaariin voi ja kannattaa vielä ilmoittautua. Seminaarissa pureudutaan Jyväskylän ja Vaasan valaistushankkeisiin, tarjolla on myös käytännönläheisiä vinkkejä energiatehokkaan valaistuksen suunnitteluun sekä mielenkiintoisia keskusteluja ulkovalaistuksesta. Ohjelmaan voi tutustua ja seminaaripaikan varata itselleen 2.4. mennessä täällä.

Ulkovalaistuksen valistushankkeen päätösseminaari järjestetään Jyväskylän Asuntomessujen aikaan 8.8.2014. Jyväskylän seminaariohjelmaan tutustuminen ja ilmoittautuminen onnistuu täällä.

Joensuun ulkovalaistusseminaarin esityksiin voi tutustua täällä.

Tilaisuuden kuvat löytyvät täältä.

Lisätietoja:
– Valon kaupunki -koordinaattori Elli Räsänen, p. 050 570 8941, elli.rasanen[at]jkl.fi
– Valon kaupunki -koordinaattori Annukka Larsen, p. 040 740 4717, annukka.larsen[at]jkl.fi


27.3.2014

Maailma pimenee tunniksi Earth Hour -lauantaina 29.3. – tapahtumaa vietetään myös Jyväskylässä

Maaliskuun viimeisenä lauantaina 29.3. vietetään maailmanlaajuista Earth Hour -ilmastotapahtumaa. Valon kaupunki Jyväskylä on ilmoittautunut tapahtumaan mukaan ja sammuttaa tapahtuma-aikana kello 20.30–21.30 valoja monista keskeisistä kaupunkivalaistuskohteistaan.

Jyväskylän Earth Hour -sammutuskohteita ovat tänä vuonna Kuokkalan sillan ja Kilpisen ylikulkusillan kohdevalaistukset sekä kaupungintalon ja Harjun Vesilinnan julkisivuvalaistukset. Jyväskylän seurakunta sammuttaa Earth Hourin ajaksi valot Säynätsalon, Korpilahden, Kuokkalan, Tikkakosken ja Taulumäen kirkoista sekä Kirkkopuistossa sijaitsevasta kaupunginkirkosta.

Keskimaa pimentää Sokos-tavaratalon, Sokos Hotel Paviljongin ja Sokos Hotel Alexandran valoja osana tapahtumaa. Mukana ovat myös jyväskyläläiset kauppakeskukset Forum ja Jyväskeskus. Myös useat koulut ovat ilmoittautuneet Earth Hour -tapahtumaan omilla tempauksillaan.

Earth Hourin tavoitteena on innostaa ihmiset toimimaan ilmastokriisin torjumiseksi. Tänä vuonna Earth Hour keskittyy erityisesti arktisen alueen tilanteeseen, sillä juuri siellä ilmastonmuutos vaikuttaa voimakkaimmin. Arktiksen lajit, kuten jääkarhu, naali ja mursu, eivät selviydy ilman jäätä ja lunta. Arktiksen tilanteeseen voi kuitenkin vielä vaikuttaa, sillä ratkaisu on jo olemassa. Fossiilisten polttoaineiden korvaaminen uusiutuvalla energialla on tärkein ilmastokriisin ratkaisu.

Pienen symbolisen eleen – valojen sammuttamisen - avulla jokainen voi ilmaista huolensa ympäristön tilasta ja ilmastokriisistä. Jyväskylä kannustaa asukkaita, yhteisöjä ja yrityksiä osallistumaan tapahtumaan sankoin joukoin. Tapahtuman viralliseksi kannattajaksi voi ilmoittautua osoitteessa www.earthhour.fi.

Heti tapahtuman jälkeen voi tutustua sammutetuista kohteista otettuihin kuvapareihin Valon kaupunki Jyväskylän facebook-sivulla Jyväskylä - City of Light.

Lisätietoja:
– Earth Hour Jyväskylässä ja Kuokkalan sekä Kilpisen sillan kohdevalaistukset: Valon kaupunki -hankkeen koordinaattori Annukka Larsen, p. 040 740 4717, annukka.larsen[at]jkl.fi
– Jyväskylän kaupungintalon ja Harjun Vesilinnan julkisivuvalaistus: Jyväskylän Tilapalvelu, tekninen isännöitsijä Ari Hämäläinen, p. 014 266 8236
– Jyväskylän seurakunnan kohteet: isännöitsijä, ympäristövastaava Reijo Kähkönen p. 050 3409 890
– Osuuskauppa Keskimaan kohteet: isännöitsijä Voitto Hyvärinen, p. 050 364 9814
– Forum ja Jyväskeskus: kauppakeskuspäällikkö Aki Tuikka, p. 0207 664 711
– www.earthhour.fi ja www.valonkaupunki.jyvaskyla.fi


13.3.2014

Äijälänrannan asuntomessualueen valaistusasiat esillä Rakentaminen ja talotekniikka –messuilla


VALOLLA ON MERKITYSTÄ! –tietoisku

Asiaa Äijälänrannan asuntomessualueen ja kotien valaistuksesta
Rakentaminen ja talotekniikka –messuilla 14.3.2014 klo 13-13.45 C1-hallin lava
Puhujana Annukka Larsen, Jyväskylän Valon kaupunki –hankkeen koordinaattori

Valolla on merkitystä

Suomessa on melkein puolet vuodesta pimeää. Valo jakautuu epätasaisesti; talvella kuljemme suuren osan vuorokaudesta keinovalossa. Tämän takia voisi olettaa suomalaisten olevan asiantuntijoita valon suhteen. Näin ei kuitenkaan usein ole. Usein valaistuksen suunnittelee joku muu kuin tilan käyttäjä ja omistaja.

Kodin valaistuksella on merkitystä ja pohdittavia asioita on valaisinmallien lisäksi valon jakautuminen tilassa, valojen himmennettävyys ja ohjattavuus, valon väri, valon laatu, huoltokäytännöt sekä energiatehokkuus. Nämä asiat päättääkseen on rakentajan ensin luotava visio oman kodin valaistustavasta ja lähdettävä toteuttamaan sitä. Ei ole olemassa yhtä ainoata hyvää toteutustapaa.

Valaistus asuntomessualueella -video julki messuilla

Tietoiskun lopuksi julkaistaan Valon kaupunki -hankkeen tuottama Valaistus asuntomessualueella -video. Videolla kurkistetaan kahden pientalorakentajan taloihin ja valaistusajatuksiin. Heidi Luck valottaa ajatuksiaan kierrätysteemaa ja designia yhdistävän Talo Luckin valaistuksesta. Maastohiihtäjä Matti Heikkisen talon valaistuksen taas on suunnitellut valaistussuunnittelija, joka osaltaan laajentaa valon käyttötapoja. Videolta pääsee kurkistamaan myös katujen ja siltojen erikoisvalaistusta.

Pientalovalaistuksen ohella Äijälänrannan yleisvalaistus on korkeatasoinen. Katuvalaistuksessa hyödynnetään uusinta tekniikka; alueella on Suomen ensimmäinen asuinalueelle toteutettu valaisinkohtainen led-katuvalonohjaus. Valaistus ohjelmoidaan toimimaan käyttäjien tarpeiden mukaan. Ruuhka-aikoina valoa on enemmän kuin hiljaisina tunteina, yöllä valot himmennetään mahdollisimman alas.

Annukka Larsenin luento.6.3.2014

Jyväskylä opastaa kuntia onnistuneisiin ulkovalaistusuudistuksiin Joensuussa 28.3. ja Vaasassa 8.4.


Neljän valoseminaarin sarja käynnistyi Oulusta 22.11.2013

Valon kaupunkina tunnettu Jyväskylä on jo pitkään tehnyt määrätietoista työtä ulkovalaistuksen kehittämiseksi. Kehitystyössä kertyneiden kokemusten ja osaamisen pohjalta on kaupunkiseuduilla järjestetty syksystä 2013 lähtien Ulkovalaistuksen valistushankkeen nimissä valaistusaiheisia seminaareja, joista seuraavat Joensuussa 28.3. ja Vaasassa 8.4.

– Kaikki ulkovalaistuksen omistajat ovat tilanteessa, jossa pitää päättää millä ratkaisulla valaistuksesta saadaan riittävän energiatehokasta ja muiden valaistuksen tavoitteiden mukaisia. Valaistuksen kehittämisestä vallitsee edelleen hyvin paljon epätietoisuutta. Tällainen seminaarikiertue on hyvä tilaisuus lisätä tietoa ja saada varmuutta toimenpiteiden valintaan, sanoo kaupungininsinööri Ari Varonen Joensuusta.

Ilmoittautumisaika seminaareihin on alkanut. Joensuussa perjantaina 28.3. järjestettävään seminaariin voi ilmoittautua 24.3. saakka, ohjelma ja ilmoittautumiskaavake löytyvät täältä. Vaasan ulkovalaistusseminaariin 8.4. voi ilmoittautua 2.4. mennessä täällä, sivuilta löytyy myös yksityiskohtainen seminaariohjelma.

Tietoa, malleja, työkaluja, verkostoitumismahdollisuuksia ja inspiraatiota

Ulkovalaistuksen valistushankkeen kohderyhminä ovat erityisesti kuntien teknisen sektorin toimijat, kiinteistön omistajat ja valaistusalan ammattilaiset. Tavoitteena on rohkaista kuntapäättäjiä ja kiinteistön omistajia tekemään päätöksiä, jotka edistävät laadukkaan ja ympäristöystävällisen kaupunkivalaistuksen rakentamista.

Seminaareissa valotetaan käytäntöjä, joilla Jyväskylä on saavuttanut noin 40 prosentin säästöt kaupungin ulkovalaistusverkon energiankulutuksesta. Luvassa ajankohtaiset, monipuoliset ja käytännönläheiset tietopaketit ulkovalaistuksesta. Hankkeen tavoitteena on myös herättää keskustelua ajankohtaisista valaistusalan asioista sekä lisätä valaistusalan toimijoiden verkottumista ja yhteistyötä.

– Tarjolla on varmasti uutta tietoa ja ideoita kaikille katu- ja kaupunkivalaistuksen parissa työskenteleville. Suosittelen seminaaria erityisesti kuntien ulkovalaistusasioista vastaaville, valaistuksen suunnittelijoille sekä kaupunki- tai taajamakuvasta huolehtiville henkilöille. Itse odotan seminaarilta vilkasta ajatusten vaihtoa ja toteutuskelpoisia, nykyaikaisia esimerkkejä ja ideoita, toteaa Ari Varonen.

Ulkovalaistusseminaarit ovat osa ELY-keskuksen rahoittamaa, kaksivuotista Ulkovalaistuksen valistushanketta, jolla tuetaan Suomen kuntia ulkovalaistuksen muutoshaasteissa. Tilaisuuksien järjestämisestä vastaavat yhteistyössä Joensuu, Vaasa sekä Jyväskylän Valon kaupunki –hanke yhteistyökumppaneineen. Viestinnällistä tukea seminaarit saavat Kiinteistöliitolta, Kuntaliitolta sekä Suomen Valoteknilliseltä Seuralta.

Lisätietoja:
– Valon kaupunki -koordinaattori Elli Räsänen, p. 050 570 8941, elli.rasanen[at]jkl.fi
– Valon kaupunki -koordinaattori Annukka Larsen, p. 040 740 4717, annukka.larsen[at]jkl.fi


20.2.2014

Ulkovalaistuksen yösammutukset käynnistyvät Jyväskylässä torstaina 20.2.

Talousarviossa asetetun säästövelvoitteen mukaisesti Jyväskylän kaupunki ottaa käyttöön ulkovalaistusverkkoaan koskevat yösammutukset. Ulkovalaistusverkon valaisimet sammutetaan 19. ja 20.2. välisestä yöstä alkaen alueilta, joilla aamuyön valaistustarve on vähäinen. Taajamien keskusta-alueilla (ydinkeskusta, Vaajakoski, Tikkakoski, Palokka, Säynätsalo, Korpilahti) sekä alueilla, joissa liikennemäärät ovat isoja, valot palavat jatkossakin turvallisuuden vuoksi läpi yön.

Asuntoalueilla yösammutukset tarkoittavat katu- ja puistovalaistusten pimentämistä maanantaista perjantaihin (myös arkipyhinä) kello 00–05, lauantaisin ja sunnuntaisin kello 04-06. Kaupungin vastuulla olevilla valtion alempiarvoisilla teillä valaistuksen yösammutuksia tehdään kaikkina viikonpäivinä kello 00–05 tai 01–04. Teollisuusalueiden valaistuksia sammutetaan öisin maanantaista sunnuntaihin kello 23–05, kohteina aluksi Kauramäki ja Seppälänkangas, joissa yösammutukset ovat teknisesti toteutettavissa. Yksityisteiden valaistukset kytketään pois päältä maanantaista sunnuntaihin kello 23–05.

Lisäsäästöjä kesäajan ulkovalaistuksesta ja yksityistievalaistuksista

Ulkovalaistuksessa on Jyväskylässä pidetty kesätaukoja vuodesta 2011 alkaen. Vuoden 2014 ulkovalaistuksen kesäkatko toteutuu säästösyistä aiempia vuosia pidempänä eli 82 vuorokauden mittaisena ja kolmeen vaiheeseen porrastettuna 19.5.–8.8. Turvallisuussyistä kesäkatkon ulkopuolelle jäävät ydinkeskustan ruutukaava-alue sekä Kuokkalan, Korpilahden, Huhtasuon, Vaajakosken, Palokan ja Tikkakosken keskustat.

Valaistusverkon kesäkatkon ensimmäinen (19.5.–1.6.) sekä kolmas vaihe (30.7.–8.8.) koskevat asuin- ja teollisuusalueita sekä yksityisteitä. Kesäkatkon toinen vaihe (2.6.–29.7.) pimentää ulkovalaistuksen edellä mainittujen kohteiden lisäksi myös pääväyliltä.

Kolmantena säästökohteena ovat yksityisteiden valaistukset. Teknisistä ja turvallisuussyistä kaupunki jatkaa niiden yksityistievalaistusten ylläpitoa, joiden rakentamista se on ollut avustamassa. Kaupunkirakennelautakunnan 28.1. tekemän päätöksen mukaisesti yksityisteiden ulkovalaistusten kustannukset kuitenkin vähennetään jatkossa yksityistieavustuksista niiltä tiehoitokunnilta, joiden teillä on kaupungin ylläpitämää valaistusta. Kaikilla yksityisteillä ei valaistusta ole, joten tiehoitokunnat saadaan tältä osin aiempaa tasa-arvoisempaan asemaan. Kustannukset yksityisteiden valaistusten ylläpidosta ovat vuosittain noin 50 000 euroa.

Menoleikkaus yhteensä 250 000 euroa

Kaupungin ulkovalaistusverkko muodostuu noin 29 500 katu-, puisto- ja tievalaisimesta sekä 384 ohjauskeskuksesta. Kaupunki vastaa suurimmaksi osaksi myös kaupunkialueella sijaitsevien, valtion alempiarvoisten teiden valaistuksista.

Ulkovalaistuksen energiakustannukset olivat vuonna 2013 noin 1,1 miljoonaa euroa, eli noin 310 euroa tuntia kohden. Vuoden 2014 talousarvion mukaisesti ulkovalaistuksen ylläpitokustannuksia on vähennettävä 250 000 eurolla vuoden 2013 tasosta. Jotta vaadittuihin säästöihin päästään, koko ulkovalaistusverkon keskimääräisiä käyttötunteja on vähennettävä noin 22 prosenttia eli 800 tuntia vuodessa.

Jyväskylä on vuosien varrella kehittänyt määrätietoisesti ulkovalaistustaan ja saavuttanut energiakustannuksissa merkittäviä säästöjä. Kun ulkovalaistuksen sähkönkulutus oli vuonna 2005 kokonaisuudessaan noin 14,6 gigawattituntia, vuonna 2013 se oli enää noin 11,0 GWh . Säästö on saatu aikaan muun muassa energiatehokkaisiin valaisimiin vaihtamalla. Lisäksi ulkovalaistusverkon vuotuisia käyttötunteja on vähennetty vuosien varrella erilaisilla ohjaustoimenpiteillä noin 3 900 tunnista 3 580 tuntiin.

Lisätiedot:
- ylläpidon rakennuttaja Jukka Piispanen, p. 014 266 5133, jukka.piispanen[at]jkl.fi
- www.jyvaskyla.fi/kadut/ulkovalaistus/saastot2014


30.1.2014

Valotaiteilijat valittiin Jyväskylän johdolla Tartossa 9.5. järjestettävään Nordic Light -tapahtumaan


Tarja Ervastin valotaideteos Oulun linna 22.-28.11.2013

Pohjoismaisen valotaiteen kehittymistä tukevan Nordic Light -hankkeen valotaiteilijoiden verkostoitumis- ja esittelytapahtuma järjestetään 9.5. Viron Tartossa. Tapahtumaan haki määräaikaan mennessä yhteensä 63 valotaiteilijaa, joista mukaan valittiin hakemusten perusteella 21. Valinnoista päätti Jyväskylän kaupungin, Jyväskylän taidemuseon, Pohjola-Nordenin Keski-Suomen piirijärjestön, Stockholm konstin ja Tukholman läänin maakäräjien edustajista koostunut asiantuntijaraati.

– Joukossa on kovia tekijöitä Suomesta, Ruotsista, Tanskasta, Islannista ja Virosta. Meiltä Suomesta mukaan lähtevät Ainu Palmu Helsingistä, Kari Kola Joensuusta, Tarja Ervasti Fiskarsista ja William Dennisuk Imatralta, kertoo Nordic Light –hanketta johtavan Jyväskylän Valon kaupunki -koordinaattori Elli Räsänen. Nordic Light –hankkeella halutaan hänen mukaansa vahvistaa pohjoismaisten valotaiteilijoiden kansainvälistymismahdollisuuksia sekä lisätä kansainvälistä kiinnostusta pohjoismaiseen valotaiteeseen.

– Hankkeella halutaan ennen kaikkea viedä pohjoismaista osaamista maailmalle, mutta myös tuoda uutta tietoa, uusia toimintatapoja sekä inspiraatiota pohjoismaiselle valotaidekentälle, Räsänen sanoo.

Oppia, osaamista ja verkostoitumista

Tapahtumaan valitut 21 ansioitunutta taiteilijaa esittelevät Tartossa 9.5. kukin omat portfolionsa. Osana tapahtumaohjelmaa on The Meaning of Light -teemainen paneelikeskustelu, jonka teemoihin yleisön johdattelee mm .Tallinn Light Biennale -valofestivaalin järjestäjänä tunnettu virolainen valaistussuunnittelija Priit Tiimus.

Pohjoismainen valotaide esittäytyy Tartossa 7.-9.5. järjestettävän kansainvälisen Light in the City -valaistusalan konferenssin yhteydessä. Konferenssin pääpuhujana toimii 8.5. valaistussuunnittelija Roope Siiroinen. Muu ohjelma koostuu luennoista, koulutuksellisista työpajoista, Guerrilla Lighting -valotempauksesta sekä tutustumiskierroksesta kaupungin valaistuskohteisiin. Näitä yhdistävänä tavoitteena on tarjota ideoita, työkaluja ja verkostoja kaupunkivalaistuksen käytännön tason kehitystyöhön sekä luoda verkostoitumismahdollisuuksia osallistuvien kuntapäättäjien, valaistusalan tapahtumajärjestäjien sekä muiden alan toimijoiden välille.

Tarton tapahtuman koko ohjelma ja ilmoittautumisohjeet löytyvät täältä.

Hankkeen päätöstapahtuma Eskilstunassa ensi lokakuussa

Tarton toukokuussa järjestettävä Nordic Light -tapahtuma on järjestyksessään toinen: ensimmäisen kerran valotaiteilijoita kutsuttiin esittäytymään Belgian Hasseltiin lokakuussa 2013. Hankkeen päättävä, kolmas tapahtuma järjestetään Ruotsin Eskilstunassa lokakuussa 2014. Muiden tapahtumien tapaan se järjestetään osana kansainvälistä Light in the City -valaistuskonferenssia 23.-25.10.2014. Valotaiteilijahausta Eskilstunan tapahtumaan tiedotetaan erikseen myöhemmin keväällä.

Nordic Light –projektia rahoittaa Pohjoismainen kulttuurirahasto.

Lisätietoja: Valon kaupunki -koordinaattori Elli Räsänen, p. 050 570 8941, elli.rasanen[at]jkl.fi


30.1.2014

Valon kaupungin opastetut kävelykierrokset

Sähkö, Tele, Valo ja AV -messujen ammattilaisille suunnatut

Valon kaupunki Jyväskylä järjestää Sähkö, Tele, Valo ja AV -messujen ammattilaisille maksuttomia opastettuja kävelykierroksia, joilla nähdään Lutakon valaistuskohteet ja Lutakon LED-puiston valaisimet. Kierroksen vetää kaupungin valaistuskoordinaattori Annukka Larsen, kesto noin 1,5h. Ei ennakkoilmoittautumista. Lähtö Lutakon aukiolta, Sokos hotel Paviljongin edustalta.

Ke 5.2. Lähtö Lutakon aukiolta, Sokos hotel Paviljongin edustalta klo 17.30

To 6.2. Lähtö Lutakon aukiolta, Sokos hotel Paviljongin edustalta klo 18

Muut Valon kaupunki -kävelykierrokset

Valaistussuunnittelija Annukka Larsen tutustuttaa kaupungin väliaikaisiin ja pysyviin valaistuskohteisiin. Kierroksen kesto on noin 1,5 tuntia. Osallistuminen on maksutonta eikä vaadi ennakkoilmoittautumista. Tervetuloa mukaan! Lisätietoja: Valon kaupunki -koordinaattori Annukka Larsen, p. 040 740 4717, annukka.larsen[at]jkl.fi

Ma 3.2. (Valon päivä) Keskustan valaistuskohteet, lähtö klo 18 Kirkkopuistosta, tapaaminen kirkon ovella

Ke 12.2. Lutakon valaistuskohteet ja Lutakon LED-puiston valaisimet, lähtö klo 18 Lutakon aukio, Sokos hotel Paviljongin edustalta

Ti 18.2. Keskustan valaistuskohteet, lähtö klo 18 Kirkkopuistosta, tapaaminen kirkon ovella

Ke 12.3. Lutakon valaistuskohteet ja Lutakon LED-puiston valaisimet, lähtö klo 19 Lutakon aukio, Sokos hotel Paviljongin edustalta

Ke 19.3. Lutakon valaistuskohteet ja Lutakon LED-puiston valaisimet, lähtö klo 19 Lutakon aukio, Sokos hotel Paviljongin edustalta

Lisätietoa Lutakon LED-puistosta.


22.1.2014

Ilmoittaudu Light in the City -seminaariin!

Kansainvälinen valaistusalan seminaari "Light in the City" järjestetään Jyväskylän johdolla 7.- 9. toukokuuta 2014 Viron Tartossa. LUCI-verkostolta ja PLDA-järjestöltä viestinnällistä tukea saavaan kansainväliseen valaistusalan ammattilaistapahtumaan odotetaan yhteensä noin 150:tä osallistujaa.

Muun muassa luennoista, koulutuksellisista työpajoista ja Guerrilla Lighting -tempauksesta koostuvan tapahtuman tavoitteena on tarjota ideoita, työkaluja ja verkostoja kaupunkivalaistuksen käytännön tason kehitystyöhön. Yhteistyössä Valon kaupungin yhteistyökumppaneiden kanssa toteuttavan tapahtuman päärahoitus tulee EU:n Kansalaisten Eurooppa –ohjelmasta. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu tästä.


19.12.2013

Valoisaa joulua!

Valon kaupunki -hankkeen vuosi 2013 kuvina!28.11.2013

Joulukalenteriesitykset Lyseon ikkunoissa 1.–24.12.

Valon kaupungin joululahja jyväskyläläisille on Lyseon ikkunoihin heijastettava joulukalenteri-mediateos, joka avaa ensimmäisen ”luukkunsa” sunnuntaina 1.12. kello 16. Luukuista paljastuu musiikin säestyksellä jouluaattoon 24.12. saakka joulumieltä tuottavia kuvaesityksiä, jotka vaihtuvat uusiin joka päivä. Kalenterin kuvat ovat Keski-Palokan koulun oppilaiden tekemiä.

Joulukalenterin esitykset pyörivät Lyseon seinällä Yliopistonkadulla kaikkina joulunaluspäivänä kello 16–21 (keskiviikkona 11.12. poikkeuksellisesti kello 19–21).

Yksi esitys kestää alusta loppuun noin kymmenen minuuttia, mutta toistuu esitysajan kestäessä yhtäjaksoisena ja ilman taukoja. Parhaat näkymät joulukalenteriin on Asemakadun yläpäästä.


Kuvat päivittäin myös Valon kaupungin facebooksivulla

Asemakadulle joulukalenterin katselupaikoille asennetaan ennen esitysten käynnistymistä teoskyltit, joissa kerrotaan toteuttamiseen osallistuneet tahot ja luukkujen nimet.

Jyväskylä City of Light facebook-sivulla julkaistaan päivittäin 1.–24.12. kello 16:een mennessä kyseisenä päivänä avattavan luukun nimi, sen valmistamisesta vastaavan työryhmän jäsenet sekä luukun kuva.

Joulukalenterin toteutukseen on osallistunut Valon kaupunki -hankkeen lisäksi Keski-Palokan koulu, Jyväskylän Lyseon lukio ja Jyväskylän koulutuskuntayhtymä. Joulukalenteria ovat olleet tukemassa Jyväskylän Elävä kaupunkikeskusta ry, Jyväskylän kaupungin viestintä ja YIT Rakennus Oy Keski-Suomi. Teknisestä toteutuksesta vastaavat Ville-Veikko Heinonen/Alasinmedia Oy sekä Arto Saarelainen.

Lisätietoja:
- Valon kaupunki -hankkeen koordinaattori Jani Ruotsalainen, p. 0400 642 364, jani.ruotsalainen[at]jkl.fi
- Opettaja Milla Kaitajärvi, Keski-Palokan koulu, p. 044 541 6294, milla.kaitajarvi[at]jkl.fi

Koko tiedote


27.11.2013

Kuntien ulkovalaistusuudistuksia edistetään ELY-keskuksen tuen ja Jyväskylän tietotaidon avulla

ELY-keskus rahoittaa Ulkovalaistuksen valistushanketta, jolla pyritään Jyväskylän tietotaitoa hyödyntäen tukemaan Suomen kuntia ulkovalaistuksen muutoshaasteissa. Valistustoiminnan keskiössä ovat Jyväskylän Ympäristöystävällinen ulkovalaistus -hankkeesta saadut opit ja EU-direktiivin tavoitteiden mukainen toimintamalli, jolla edistetään kestävän kehityksen periaatteita ulkovalaistuksen järjestämisessä.

Neljän valoseminaarin sarja käynnistyi Oulusta 22.11.

Oulussa järjestettiin perjantaina 22.11. ensimmäinen Ulkovalaistuksen valistushankkeeseen liittyvä tapahtuma. Tapahtuma järjestettiin osana Valoisa ja vetovoimainen kaupunki –seminaaria, johon osallistui reilut sata valaistuksen ja kaupunkikehittämisen ammattilaista. Jyväskylän kaupunkia tapahtumassa edustivat Valon kaupunki -koordinaattorit Annukka Larsen ja Elli Räsänen sekä liikenteenohjausinsinööri Martti Varis.

Seminaarin järjestämisestä vastasivat yhteisesti Oulun Valosta vetovoimaa -hanke, Oulun yliopiston Mukautuva kaupunkivalaisu -hanke, Valon kaupunki Jyväskylän Ulkovalaistuksen valistushanke ja Liikelaitos Oulun Tilakeskus Oy. Valaistusalan yritykset C2 Smartlight, Oulun Energia Urakointi, Valopaa, Philips, Tehomet ja iGuzzini tuottivat tapahtumaan lisäksi luentosisältöjä ja seminaarin työpajat.

Viikonloppuna Oulussa nähtiin Jyväskylän valaisukalustolla osin toteutettuja Guerrilla Lighting -valotempauksia. Guerrilla- eli sissivalaisu on toimintatapa, jonka on kehittänyt Social Light Movement -liike. Oulun sissivalaisuiskujen vetäjinä olivat liikkeen perustajiin kuuluvat englantilaiset Sharon Stammers ja Martin Lupton, lisäksi mukana oli muun muassa joukko vapaaehtoisia arkkitehtiopiskelijoita.

Tarjolla tietoa, malleja, työkaluja, verkostoitumismahdollisuuksia ja inspiraatiota

Ulkovalaistuksen valistushankkeen kohderyhminä ovat erityisesti kuntapäättäjät, kiinteistön omistajat ja valaistusalan ammattilaiset. Tavoitteena on rohkaista kuntapäättäjiä ja kiinteistön omistajia tekemään päätöksiä, jotka edistävät laadukkaan ja ympäristöystävällisen kaupunkivalaistuksen rakentamista.

Valaistuksen asiantuntijoille hanke pyrkii tarjoamaan työkaluja, verkostoja sekä inspiraatiota valaistuksen suunnitteluun ja toteutukseen. Hankkeen tavoitteena on myös herättää keskustelua ajankohtaisista valaistusalan asioista sekä lisätä valaistusalan toimijoiden verkottumista ja yhteistyötä.

Oulun seminaarissa päästiin vertailemaan konkreettisesti Jyväskylän sekä Oulun toimintamalleja energiatehokkaan ulkovalaistuksen järjestämisessä. Molemmilla on hyvin erilaiset energiasäästöhankkeet meneillään. Seminaarin osallistujat pystyivät siten kuulemansa perusteella pohtimaan parhaita ratkaisuita omalta osaltaan.

Seuraava seminaari keväällä Joensuussa

Ulkovalaistuksen valistushanke toteutetaan neljänä tapahtumana, jotka järjestetään Jyväskylän lisäksi kolmessa Suomen kaupungissa vuosina 2013–2014. Tapahtumat ovat osallistujille maksuttomia ja niiden ohjelma koostuu luennoista, paneelikeskustelusta sekä työpajatyöskentelystä.

Työpajatyöskentelyssä tavoitteena on oppia valaistuksen suunnitteluun ja toteuttamiseen liittyviä asioita lyhyen esittelyn, testien, tehtävien ja yhteisen pohdinnan kautta. Yhteistyössä valaistus- ja valonohjausalan yritysten kanssa toteutetut rastipisteet tutustuttavat seminaariväen toisiinsa ja antavat mahdollisuuden verkottumiseen.

Oulussa 22.11. järjestetyn seminaarin jälkeen kiertue kaartaa Joensuuhun, jossa Ulkovalaistuksen valistushankkeen tapahtuma järjestetään perjantaina 28.3.2014. Joensuun tapahtuma järjestetään osana Maailman Luonnonsäätiön organisoimaa, 29.3. järjestettävää, maailmanlaajuista Earth Hour –ilmastotapahtumaa. Sen aikana sekä Joensuu että Jyväskylä sammuttavat valoja tunniksi.

Keväällä 2014 järjestetään myös toinen Ulkovalaistuksen valistushankkeen seminaari, mutta kohdekaupunkia ei ole vielä päätetty. Seminaarikiertueen viimeinen tapahtuma järjestetään Jyväskylässä asuntomessujen kanssa samaan aikaan 8.8.2014.

Kuvia ja materiaalia Oulun seminaarista:

– Oulun seminaarin 22.11. materiaalit: www.valonkaupunki.jyvaskyla.fi/projektit/seminaarikiertue
– Valokuvia Oulun seminaarista viestinten käyttöön (Huom: julkaisun yhteydessä mainittava Ulkovalaistuksen valistushanke / © Valon kaupunki Jyväskylä): http://kuvat.jyvaskyla.fi/public.do?main_action=displayFolder.do%3furi%3dhttp%3a%2f%2fwww.profium.com%2farchive%2fFolder-E1EFD035-B7D5-D2B4-AB1E-5D581EA229C0
– Tunnelmia Oulun Guerrilla Lighting –tempauksista, kuvaaja/kuvalähde mainittava käytön yhteydessä: https://plus.google.com/photos/114991902961327344914/albums/5949070508894032769?banner=pwa ja https://plus.google.com/photos/114991902961327344914/albums/5949071354402885121?banner=pwa

Lisätietoja:
– Valon kaupunki -koordinaattori Elli Räsänen, p. 050 570 8941, elli.rasanen[at]jkl.fi
– Valon kaupunki -koordinaattori Annukka Larsen, p. 040 740 4717, annukka.larsen[at]jkl.fi


15.11.2013

Valon kaupunki -hanke tuo joulukalenterin Jyväskylän Lyseon julkisivuun – näe esittelyfilmi sunnuntain 17.11. joulunavauksessa!

Jyväskylän Valon kaupunki -hanke on täksi jouluksi ideoinut kaupunkilaisille hauskan, Jyväskylän Lyseon ikkunoihin heijastettavan joulukalenterin. Joulukuun alusta jouluaattoon kalenterin ”luukuista” paljastuu yllätyksellisiä kuvaesityksiä, joilla halutaan tuottaa joulumieltä asukkaille ja lieventää kuumeista joulunodotusta. Joulukalenterin kuvituksesta vastaavat jyväskyläläisen Keski-Palokan koulun oppilaat opettaja Milla Kaitajärven johdolla.

Joulukalenterista saadaan esimakua Jyväskylän kaupungin joulunavaustapahtumassa sunnuntaina 17.11. Kalenterin vajaan minuutin mittainen esittelyfilmi nähdään Jyväskylän Lyseon ikkunoihin heijastettuna noin kello 17.50, juuri ennen kello 18 käynnistyvää ilotulitusta.

Keski-Palokan koulun lisäksi yhteistyössä on mukana myös Jyväskylän Lyseon lukio. Koko kaupungin yhteistä joulukalenteria ovat olleet tukemassa Jyväskylän Elävä kaupunkikeskusta ry, Jyväskylän kaupungin viestintä ja YIT Rakennus Oy Keski-Suomi. Joulukalenterin teknisestä totutuksesta vastaavat Alasinmedia Oy:n Ville-Veikko Heinonen ja Arto Saarelainen.

Lyseon julkisivu on aiemmin toiminut muun muassa Valon kaupunki -hankkeen tuottaman Valotrilogia-mediateoksen näyttämönä. Valotrilogian esitykset loppuivat keväällä ja tilalle etsitään parhaillaan uutta sisältöä.

Lisätietoja:
- Valon kaupunki -hankkeen koordinaattori Jani Ruotsalainen, p. 0400 642 364, jani.ruotsalainen[at]jkl.fi
- Opettaja Milla Kaitajärvi, Keski-Palokan koulu, p. 044 541 6294, milla.kaitajarvi[at]jkl.fi


15.11.2013

Jyväskylä nimettiin kansainvälisen valon kaupunkien yhdistyksen LUCI:n hallituksen jäseneksi

Kansainvälinen valon kaupunkien yhdistys LUCI (Lighting Urban Community International) pitää parhaillaan vuosikokoustaan Kiinan Guangzhoussa. Yleiskokouksessaan torstaina 14.11. yhdistys päätti myöntää hallituspaikan Jyväskylän kaupungille. Jyväskylän edustajana 13.-17.11. järjestettävässä vuosikokouksessa on apulaiskaupungininsinööri Kari Ström.

LUCI:n hallituspaikat myönnetään hakemusten perusteella, ja Jyväskylä haki hallituspaikkaa nyt toista kertaa. Viime vuoden vuosikokouksessa Kolumbian Medellinissä hallituspaikka jäi yhden äänen päähän.

Merkittäviä hyötyjä Jyväskylälle

Hallituspaikka vahvistaa Jyväskylän asemaa suomalaisen kaupunkivalaistuksen edelläkävijänä ja maailman pohjoisimpana Valon kaupunkina. Jyväskylä on tätä ennen toiminut aktiivisesti muun muassa LUCI:in jäsenkaupunkina ja vuonna 2012 kansainvälisen LUCI-seminaarin isäntäkaupunkina.

LUCI:n hallituksen jäsenenä Jyväskylä pääsee vaikuttamaan yhdistyksen päätösprosesseihin ja toimintaan. Myös Jyväskylän mahdollisuudet edistää yhteistyötä EU:n Kansalaisten Eurooppa -ohjelman rahoittamassa Light in the City -hankkeessa paranevat. Hanke on Jyväskylän johtama, ja LUCI on siinä viestintäkumppanina.

Yhdistyksen kautta Jyväskylä saa arvokasta ensikäden tietoa kaupunkivalaistuksen ajankohtaisista asioista ja hankkeista. Hallituksen jäsenenä Jyväskylällä on hyvät mahdollisuudet lisätä kansainvälistä keskustelua ja tiedonvaihtoa kaupunkivalaistuskulttuurin kehittämisestä. Siten hallitustyöskentely tukee Jyväskylän edellytyksiä kehittää ekologisesti kestävää, energiatehokasta, turvallista ja viihtyisää kaupunkivalaistusta.

LUCI:n hallituspaikan kautta saatava kansainvälinen näkyvyys auttaa myös tukemaan Jyväskylän kaupunkistrategiaa.

Ensimmäinen suomalainen kaupunkijäsen hallituksessa

Lighting Urban Community International –yhdistyksen hallitukseen kuuluu kaikkiaan 12 jäsentä. Kiinan yleiskokouksessa hallitukseen valittiin Jyväskylän lisäksi Alankomaiden Rotterdam.

Jyväskylä on LUCI:n hallituksen ensimmäinen suomalainen jäsenkaupunki. Yhdeksän kaupunkijäsenen lisäksi hallitukseen kuuluu kolme muuta jäsentä. Vain kaupungeilla on äänioikeus yhdistyksen hallituksen kokouksissa.

Guangzhoussa hyväksyttiin yhdistyksen uudet säännöt, jotka astuvat voimaan vuoden 2014 vuosikokouksen yhteydessä. Uudet säännöt linjaavat toimikauden pituudeksi kaksi vuotta, kun se aikaisemmin on ollut kolme vuotta. Hallitukseen nyt valitut Jyväskylä ja Rotterdam toimivat hallituksessa poikkeuksellisesti vain yhden vuoden, mutta toimikauden päättyessä hallituspaikkaa voi hakea uudelleen.

Lighting Urban Community International perustettiin vuonna 2002 Ranskan Lyonissa. Yhdistyksen tehtävänä on edistää kansainvälistä yhteistyötä kaupunkivalaistuksen kehittämisessä. Nykyisellään LUCI:lla on 63 kaupunkijäsentä maailman eri puolilta. Jyväskylä liittyi LUCI:iin ensimmäisenä suomalaisena kaupunkina vuonna 2006.

Lisätiedot:
-Apulaiskaupungininsinööri Kari Ström, p. 014 266 5139, kari.ström[at]jkl.fi (tavoitettavissa 19.11. alkaen)
-Valon kaupunki -koordinaattori Elli Räsänen, p. 050 570 8941, elli.rasanen[at]jkl.fi


8.11.2013

Jyväskylän johtama Nordic Light -hanke avaa pohjoismaisille valotaiteilijoille ovia Eurooppaan

Belgian Hasseltissa järjestettiin 19.10. Jyväskylän kaupungin johtama valotaiteilijoiden verkostoitumistapahtuma, jossa 14 pohjoismaista valotaiteilijaa esitteli töitään. Suomesta mukana olivat jyväskyläläisen Kari Alosen lisäksi Jaakko Niemelä ja Ainu-Eliina Palmu.

Tapahtuma oli osa pohjoismaista Nordic Light -hanketta, jota rahoittaa Pohjoismainen kulttuurirahasto.

Tukea verkostoitumiseen, tilaisuus töiden esittelyyn

Nordic Light -hankkeen puitteissa toteutetaan vielä kaksi vastaavaa verkostoitumis- ja esittelytapahtumaa. Niiden avulla tarjotaan pohjoismaisille valotaiteilijoille tilaisuuksia esitellä töitään ja verkostoitua alan kansainväliseen toimintakenttään. Tapahtumiin kutsutaan mukaan erityisesti kuntapäättäjiä, valaistusalan tapahtumien järjestäjiä ja muita valaistusalan toimijoita.

Seuraava tapahtuma Viron Tartossa 9.5.2014

Toinen Nordic Light -hankkeen verkostoitumis- ja esittelytapahtuma järjestetään 9. toukokuuta 2014 Viron Tartossa. Mukaan voivat 9.12.2013 mennessä hakea Islannissa, Norjassa, Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa tai Virossa asuvat valotaiteilijat.

Tapahtumaan valittavilta taiteilijoilta edellytetään soveltuvaa tutkintoa ja/tai muuta alalla saavutettua ammatillista ansioituneisuutta. Hakemukseen tulee liittää ansioluettelo sekä taiteilijan työskentelyä esittelevä portfolio. Kaikki hakumateriaali tulee toimittaa englanniksi. Lisätiedot ja hakuohjeet löytyvät täältä.

22.10.2013

Jyväskylän ulkovalaistusosaaminen oli tärkeässä roolissa Light in the City –seminaarissa Belgiassa

Belgian Hasseltissa järjestettiin 17.-19.10.2013 Jyväskylän johtama kaupunkivalaistusaiheinen seminaari. Seminaari oli järjestyksessään ensimmäinen, ja se on osa neljän eurooppalaisen kaupungin Light in the City –yhteishanketta. Hanke saa rahoituksensa EU:n Kansalaisten Eurooppa -ohjelmasta.

Viikonvaihteen valaistusseminaari keräsi yli 150 osallistujaa 12 eri maasta. Mukana oli eurooppalaisten kaupunkien virkamiehiä, insinöörejä, valaistussuunnittelijoita, arkkitehtejä, poliitikkoja, valotaiteilijoita sekä kaupunkilaisia. Jyväskylän kaupunkia edustivat tapahtumassa apulaiskaupungininsinööri Kari Ström, Valon kaupunki -koordinaattorit Annukka Larsen ja Elli Räsänen sekä kansainvälisen toiminnan koordinaattori Satu Heikkinen.

Myös valaistusalan verkostot olivat seminaarissa hyvin edustettuina: osallistujina oli PLDA:n (Professional Lighting Designers' Association), LUCI:n (Lighting Urban Community International Association), Eurotownsin (Pienten ja keskisuurten Euroopan kaupunkien verkosto) sekä isäntäkaupunki Hasseltin ystävyyskaupunkien toimijoita.

Yllämainittujen verkostojen lisäksi tapahtuman yritysyhteistyökumppaneina olivat Ruotsin työministeriön alaisen luovien alojen asiantuntijaorganisaatio (Swedish Public Employment Service, Culture and Media), Pohjoismainen kulttuurirahasto sekä C2 Smartlight, Infrax, Philips, Sacred Places, Schréder ja Tehomet Valmont.

Äijälänrannan valaistus ja energiatehokkuushanke esillä

Light in the City -seminaarin yhtenä tavoitteena oli lisätä kansainvälistä kiinnostusta Jyväskylän energiatehokkuus- ja valaistusosaamiseen. Puolet seminaariohjelmasta keskittyi tämän osaamisen esille tuomiseen. Tarkastelun kohteena olivat muun muassa Asuntomessut Jyväskylässä 2014 -kohteen eli Äijälänrannan valaistus sekä Jyväskylän ympäristöystävällinen ulkovalaistus -hanke. Ohjelmassa luotiin myös katsaukset ympäristöystävälliseen kaupunkivalaistukseen Hasseltin ja Jyväskylän esimerkkitapausten kautta.

Seuraava Light in the City –hankkeen seminaari järjestetään Jyväskylän johdolla Viron Tartossa 7.-9.5.2014.

Guerrilla Lighting –valotempaus Jyväskylän malliin

Hasseltissa vietettiin seminaariajankohtana kaupungin järjestämää valofestivaalia, jossa julkistettiin Hasseltin kaupungintalon ja St. Quentinin katedraalin uudet, pysyvät valaistukset. Valofestivaalin yhtenä ohjelmanumerona nähtiin eurooppalaisen yhteishankkeen puitteissa toteutettu, jyväskyläläisillekin tuttu Guerrilla Lighting -valotempaus, jossa valaistiin käsivoimin neljä kohdetta. Valosissitempauksen tavoitteena oli näyttää tuttuja kaupunkikohteita uudessa valossa ja herättää keskustelua kaupunkivalaistuksesta sekä sen merkityksestä. Tapahtuma keräsi yleisöä paikalle tungokseen asti.

Hasseltin valotempauksen suunnittelusta vastasi Jyväskylän Valon kaupunki -koordinaattori Annukka Larsen. Valosissit olivat Hasseltin kaupungin työntekijöitä sekä muita vapaaehtoisia. Valosisseille maksettu korvaus lahjoitettiin hyväntekeväisyyteen paikalliselle urheiluseuralle sekä seurakunnan kautta afrikkalaisen koulun tukemiseen.

Kuvia ja materiaalia Hasseltin seminaarista

– Hasseltin seminaarin 17.–19.10. materiaalit löytyvät täältä.
Valokuvia Hasseltin seminaarista viestinten käyttöön. kuvaaja/kuvalähde mainittava käytön yhteydessä.
– Tunnelmia Hasseltin Guerrilla Lighting –tempauksesta.

Lisätiedot:
– Light in the City -projekti ja Nordic Light -projekti: Valon kaupunki -koordinaattori Elli Räsänen, elli.rasanen[at]jkl.fi, p. 050 570 8941
– Hasseltin seminaariluennot ja Guerrilla-tempaus: Valon kaupunki -koordinaattori Annukka Larsen, annukka.larsen[at]jkl.fi, p. 040 740 4717


2.10.2013

Valon kaupunki 2013 -tapahtuma tuotti Jyväskylässä roppakaupalla elämyksiä ja energiatehokkaita valaistuskohteita


Kuokkalansillan uudet valot
Kuva: Jani Salonen

Lauantaina 28.9. päättynyt Valon kaupunki -tapahtuma tarjosi kaupunkilaisille jokasyksyiseen tapaan unohtumattomia valoelämyksiä. Tapahtuma oli tänä vuonna aiempaa lyhyempi, mutta siitä huolimatta kävijöitä oli runsaasti. Erityisesti kiinnostus Tourujokilaaksossa esitettyä Joen varjot -valoteosta kohtaan yllätti järjestäjät. Yleisömäärälaskennan perusteella teoksen näki arviolta peräti 17 000 kävijää.

Yleisömääriä olivat Tourujoella laskemassa Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijat, jotka tekivät samalla myös kävijähaastatteluja. Haastattelujen kautta välittynyt palaute ja ihmisten kokemukset Valon kaupunki -tapahtumasta olivat poikkeuksetta positiivisia. Tapahtuman valoteosten myös koettiin vaikuttavan myönteisesti ihmisten mielikuviin Jyväskylästä.

– Useat kertoivat käyneensä ihailemassa Joen varjot -valoteosta jokaisena tapahtumailtana. Se, jos mikä kertoo, että teos oli onnistunut ja mieleenpainuva, sanoo tapahtumajärjestelyjä johtanut Valon kaupunki -koordinaattori Jani Ruotsalainen.

– Suuren suosion saavuttivat myös tapahtuman osallistavat ohjelmanumerot. Kuvataiteilija Hannu Aaltosen Faces-teoksen kasvokammiossa kuvattiin ihmisiä jatkuvasti kymmenen henkilön tuntivauhdilla. Tapahtumassa otetut kuvat nähdään osana Aaltosen vuoden kuluttua julkaistavaa mediateosta. Myös valomaalaukseen osallistuminen ja maalausprosessin seuraaminen Valtiontalon parkkipaikalla ArtLeak-taiteilijaryhmän vetämänä innosti väkeä paikalle sankoin joukoin, Ruotsalainen kertoo.

Elämyksistä energiansäästöön: Kuokkalan sillan uudet valaisimet

Suuri osa Valon kaupungin uusista valaistuskohteista liittyi tänä vuonna Jyväskylän kaupungin ja sen yhteistyökumppaneiden energiatehokkuushankkeisiin. Niistä näkyvimpänä Kuokkalan silta sai uudet valaisimet juuri ennen Valon kaupunki –tapahtumaa. Sillan 50 valaisinpylvääseen vaihdettiin yhteensä 200 uutta pallovalaisinta, joissa valonlähteenä on valkoinen, lämminsävyinen ja laadukas led-valo. Valtio maksaa 25 prosenttia valaisinvaihtojen kustannuksista, joten Jyväskylän rahoitusosuudeksi jäi Kuokkalan siltavalaistuksesta 97 500 euroa.

Uusien valaisinten avulla kohteen energiankulutus pieneni merkittävästi. Vanhan siltavalaistuksen kokonaisteho oli 23 400 wattia, kun se uudessa on 6000 wattia. Sähköä säästyy vuosittain 62 640 kilowattituntia, joka vastaa kolmen sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuista energiankulutusta. Sillan uusi valaistus kuluttaa 74 prosenttia vähemmän energiaa kuin vanha valaistus. Kaupungilla ei ole vielä mittavia kokemuksia led-valaisimien huoltotoimenpiteistä. Led-valaisimia ei kuitenkaan tarvitse huoltaa neljän vuoden välein, kuten entisiä valaisimia, mikä lisää vuosittaista säästöä merkittävästi. Valaisinvaihtoprojektin takaisinmaksuaika on kaikki seikat huomioiden noin 11 vuotta.

Kuokkalan sillan valaistuksen ennen ja jälkeen kuvat.

Lisätiedot:
Valon kaupunki -koordinaattori Jani Ruotsalainen, p. 0400 642 364, jani.ruotsalainen[at]jkl.fi


27.9.2013

Joen varjot -valoteos ihastutti Jyväskylässä valotapahtuman avajaisiltana – esitykset Tourujoella jatkuvat 28.9. saakka


Kuva: Rami Saarikorpi

Torstaina 26.9. käynnistynyt Valon kaupunki -tapahtuma saavutti suosiota kolean syksyisestä säästä huolimatta. Suurimman suosion saavutti odotetusti Tourujokilaaksossa esitettävä tapahtuman pääteos, Kari Kolan Joen varjot, johon tutustui torstai-illan aikana tuhansia ihmisiä.

– Tunnelma Tourujoella oli upea, suorastaan taianomainen. Valo- ja äänimaailma muodostivat yhdessä puhuttelevan ja tarinallisen kokonaisuuden. Positiivinen yllätys oli, että sateinen ja usvainen sää antoi valoteokselle vain lisää tehoa. Se teki valosta näkyvämpää ja täydensi siten kokemusta, kertoo Valon kaupunki -koordinaattori Jani Ruotsalainen.

Teoksen ehtii vielä loistavasti näkemään: esityksiä on Tourujoella vielä perjantaina 27.9. ja lauantaina 28.9. kello 20–24. Valotaiteilija Kari Kolan mittava ja elämyksellinen teos on yksi suurimmista Suomessa toteutetuista valoteoksista. Teos nivoo yhteen alueen luontoarvoja, maisemaa, äänimaailmaa sekä Kankaan tehdasalueen historiaa. Esityksessä siihen yhdistyy Otto Wahlgrenin luonnonäänistä koostama, kevyt äänimaisema. Esitykset pyörivät alueella nonstoppina, mutta yksi tarina kestää alusta loppuun katsottuna noin 25 minuuttia. Teoksen tarjoaa kaupunkilaisille Jyväskylän Energia Oy.

Valon kaupunki –tapahtuma jatkuu vielä lauantaihin 28.9. saakka. Perjantain ja lauantain monipuolinen ohjelmatarjonta löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Lisätiedot:
Valon kaupunki -koordinaattori Jani Ruotsalainen, p. 0400 642 364, jani.ruotsalainen[at]jkl.fi


13.6.2013

Jyväskylän luotsaama Nordic Light -projekti käyntiin

Jyväskylän kaupungin Valon kaupunki -hanke yhteistyökumppaneineen on käynnistänyt Nordic Light -projektin. Projektia rahoittaa Pohjoismainen kulttuurirahasto.

Projektilla tuetaan pohjoismaisen valotaiteen kehittymistä. Valotaiteilijoiden yhteistyötä ja kansainvälistä liikkuvuutta edistämällä projekti tuo uutta tietoa, toimintatapoja ja inspiraatiota pohjoismaiselle valotaidekentälle. Tavoitteena on vahvistaa pohjoismaisten valotaiteilijoiden kansainvälistymismahdollisuuksia ja lisätä kansainvälistä kiinnostusta pohjoismaiseen valotaiteeseen.

Projektin tavoitteiden saavuttamiseksi on suunniteltu toteutettavaksi valotaiteen verkostoitumis- ja esittelytapahtumat kolmessa Euroopan kaupungissa. Tapahtumissa pohjoismaiset valotaiteilijat saavat tilaisuuden esitellä töitään ja verkostoitua alan kansainväliseen toimintakenttään. Tapahtumien kohderyhmänä ovat erityisesti kuntapäättäjät, valaistusalan tapahtumien järjestäjät ja muut alan toimijat.

Tapahtumat koostuvat portfolioseminaarista ja verkostoitumistilaisuuksista. Portfolioseminaarit esittelevät kansainvälisen asiantuntijaryhmän valitsemien, pohjoismaisten valotaiteilijoiden töitä. Yhdessä tapahtumassa portfolionsa esittelee 15–20 taiteilijaa.

Haku auki Belgiaan!

Hankkeeseen osallistuvat valotaiteilijat valitaan avoimella haulla. Hakuprosessin toteuttamisesta vastaa Jyväskylän kaupungin Valon kaupunki -hanke yhteistyössä Ruotsin työministeriön alaisen luovien alojen asiantuntijaorganisaation kanssa (Swedish Public Employment Service, Culture and Media).

Haku on avoin taiteilijoille, jotka asuvat Suomessa, Ruotsissa, Virossa tai Norjassa. Valittavilta taiteilijoilta edellytetään soveltuvaa tutkintoa ja/tai alalla saavutettua muuta ammatillista ansioituneisuutta. Hakemukseen tulee liittää ansioluettelo sekä taiteilijan työskentelyä esittelevä portfolio. Kaikki hakumateriaali tulee toimittaa englanniksi.

Ensimmäinen tapahtuma järjestetään Belgian Hasseltissa 19. lokakuuta 2013. Tapahtumaan kutsutaan pohjoismaisia valotaiteilijoita, joilla on kokemusta julkisten kohteiden ja/tai tapahtumien valaistuksen suunnittelusta. Viimeinen hakupäivä on 15. elokuuta 2013. Katso lisätiedot ja hakuohjeet täältä.


20.5.2013

Jyväskylän Valon kaupunki -hanke on vuoden 2013 kuntatekniikan saavutus

Suomen Kuntatekniikan yhdistys SKTY on valinnut vuoden 2013 kuntatekniikan saavutukseksi Jyväskylän kaupungin Valon kaupunki -hankkeen.

Valinnan perusteluissa todettiin, että Jyväskylän Valon kaupunki on vuosia kestänyt pitkäjänteinen projekti, joka on toteutettu uutta teknologiaa hyödyntäen. Katujen, siltojen, julkisten rakennusten ja ulkoalueiden valaistusta uusimalla ja kehittämällä on luotuenergiatehokas kaupunkivalaistus. Se palvelee monipuolisesti kaupunkilaisia pimeään aikaan ja luo turvallisen ja viihtyisän kaupunkiympäristön.

Tuomaristoa viehätti erityisesti se, että Jyväskylä on ottanut brändikseen kuntatekniikan osa-alueen ja tekee itseään tunnetuksi Valon kaupunkina. Vuonna 2012 Jyväskylässä valmistui useita näyttäviä valaistuskohteita, muun muassa Äijälänsalmen silta, Kauppakatu, Moirislammen puisto, Oikokatu ja Korpilahden kirkko.

Tärkeä osa Valon kaupunki -hanketta on Ympäristöystävällinen ulkovalaistus -hanke, jonka tuloksena on muutamassa vuodessa onnistuttu pienentämään kaupungin ulkovalaistuksen energiankulutusta 40 prosenttia. Samalla kaupungin vuosittaiset hiilidioksidipäästöt ovat vähentyneet 1 665 tonnia.

SKTY on julkistanut vuodesta 1989 lähtien vuoden kuntatekniikan saavutuksen vuotuisten Kuntatekniikan Päivien yhteydessä. Kunnat tai yksityiset toimijat ovat voineet lähettää kilpailuun ehdotuksiaan, joita SKTY:n edustajalla vahvistettu lehdistöraati arvioi. Valinnan tekivät tänä vuonna Rakennuslehden, Tekniikka & Talous -lehden, Tie & Liikenne -lehden sekä Kuntatekniikka-lehden ja Helsingin Sanomien edustajat.

Tutustu Jyväskylän kaupungin esitysaineistoon kuntatekniikan päivillä: Kaupunkivalaistuksen trendit, pp-esitys ja video. Kaikki Kuntatekniikan päivien esitysaineisto löytyy täältä.

Palkinto ja kunniamaininnat julkistettiin perjantaina 17.5. kylpylähotelli Rantasipi Laajavuoressa. Kuvassa SKTY:n puheenjohtaja Jorma Vaskelainen, Valon kaupunki –koordinaattorit Elli Räsänen ja Jani Ruotsalainen, Jyväskylän kaupungin apulaiskaupungininsinööri Kari Ström sekä SKTY:n toiminnanjohtaja Ville Alatyppö.

Kunniamaininnat Vantaalle ja Ouluun

Kunniamaininnan kilpailussa saivat Vantaan Vetokannas ja Oulun Jätehuollon Ruskon jätekeskuksen lajitteluareenan viherkatto. Vantaan Vetokannas-hankkeessa hyödynnetään muuten vajaakäytöllä olevaa aluetta, sorakuoppaa, virkistysalueena. Alue palvelee kaupunkilaisia ja Vetokannas on ollut suuressa suosiossa jo heti avaamisensa jälkeen. Hanke on huomionarvoinen myös siksi, että se on saanut alkunsa kaupunkilaisten aloitteesta.

Ruskon jätekeskuksen lajitteluareenan viherkatto edustaa uutta teknologiaa, jota ei ole Suomessa näin isossa hankkeessa sovellettu aiemmin. Viherkatto on innovatiivinen ratkaisu, jolla voi olla suuri merkitys tulevaisuudessa hulevesien hallinnassa. Hankkeen yhteydessä on tehty esimerkillistä tutkimusta, jota voidaan hyödyntää viherkattojen rakentamisessa tulevaisuudessa.

Lisätietoja:
– valintaraadin puheenjohtaja Jorma Vaskelainen, p. 050 63892, jorma.vaskelainen[at]lahti.fi
– Valon kaupunki -hanke: apulaiskaupungininsinööri Kari Ström, p. 050 60943, kari.strom[at]jkl.fi


29.4.2013

AthLEDics - Käyttäjän tarpeisiin vastaava energiatehokas ledivalaistus

Jyväskylän kaupunki on tukenut VTT:n ja Aalto-yliopiston yhteistä AthLEDics-tutkimusta, jolla etsittiin käyttäjälähtöisiä ratkaisuita ledivalaistukseen. Tutkimusaika oli 06/2010-05/2013 ja päätösseminaari 7.5.2013. Projektin tavoitteena oli kehittää käyttäjän tarpeisiin vastaava energiatehokas ledivalaistus. Projektissa kehitettiin lediteknologian avulla valaistuksen laatua, säädettävyyttä ja energiatehokkuutta sisä- ja ulkovalaistuksessa. (lisätietoa: http://lightinglab.fi/athledics/index.html)

Tutkimuksen puitteissa rakennettiin ulkovalaisin, joka on ollut testissä Helsingin Malminkaaressa loppuvuodesta 2012 ja josta on kysytty asukkaiden mielipiteitä (http://www.arvostelevalaistus.fi/). Samalla alueella on muiden valmistajien ledivalaisimia sekä perinteisiä katuvalaisimia ja näistä testivalaisin sai parhaan arvion.

Lähtökohtaisesti led-valotekniikka säästää lähes aina vähintään puolet energiankulutuksesta verrattaessa perinteiseen valaistukseen ja sitä voi hyvin helposti käskeä himmentymään automaattisesti vaikkapa keskiyön molemmin puolin. Toistaiseksi laajemman käyttöönoton esteenä Jyväskylässä on ollut valaisimien häikäisy ja kallis hankintahinta (kannattamaton elinkaarilaskelmaltaan). Ruutukaavakeskustaan on asennettu 14 kpl iGuzzini WOW -ledivalaisimia, jotka vastaavat energiatehokkuudeltaan, häikäisynestoltaan sekä hinnaltaan kaupungin asettamia tavoitteita. Valaisimet on asennettu osiin Gummeruksen- ja Vapaudenkatua sekä Urhonkadulle.

Jyväskylän kaupunki on kiinnostunut led-valaistuksen potentiaalista käyttäjän tarpeita vastaavan ulkovalaistuksen mahdollistajana. AthLEDics-tutkimuksen merkittävimmät hyödyt kaupungille ovat kokemukset erilaisista valaisimiin liitettävistä mittaus- ja monitorointitavoista. Äijälänrannan asuntomessualueelle asennetaan vuonna 2013 älykäs katuvalaistus, jossa jokaista led-valaisinta voidaan ohjata erikseen. Valaisimia ohjataan kirkkaammiksi ruuhka-aikaan, himmennetään yöksi sekä korostetaan suojateitä ja risteysalueita. Sääolosuhteiden tai liikennemäärien monitorointiin ei ole vielä olemassa valmista ulkovalaistusjärjestelmään sopivaa sovellusta. Näiden tutkimuskeskusten, kuntien ja alan yritysten yhteisten tutkimushankkeiden kautta niitä onneksi saadaan syntymään.

VTT:n tiedote aiheesta: http://news.cision.com/fi/vtt-info/r/alykkaat-katuvalaisimet-sopeutuvat-olosuhteisiin,c9406196


18.3.2013

Earth Hour 23.3.2013 kello 20.30-21.30

Jyväskylän kaupunki osallistuu jälleen WWF:n Earth Hour -tapahtumaan ja sammuttaa lauantaina 23.3. kello 20.30–21.30 valoja keskeisistä kaupunkivalaistuskohteistaan. Jyväskylä kannustaa asukkaita, yhteisöjä ja yrityksiä osallistumaan maailman suurimpaan ilmastotapahtumaan, joka viime vuonna järjestettiin yli 7000 kaupungissa ympäri maailmaa.

Lauantaina 23.3. kello 20.30–21.30 Jyväskylässä pimenevät seuraavat kohteet:

- Kuokkalan sillan kohdevalot
- Harjun Vesilinnan julkisivuvalaistus
- Jyväskylän Kaupunginkirkko
- Taulumäen kirkko
- Vaajakosken kirkko
- Korpilahden kirkko
- Palokan kirkko
- Säynätsalon kirkko
- Kuokkalan kirkko
- Kauppakeskus Forum
- Jyväskeskus
- Innova 1

Tapahtuman tavoitteena on innostaa ihmiset toimimaan ilmastokriisin torjumiseksi. Earth Hour -tapahtuman viralliseksi kannattajaksi voi ilmoittautua täällä.


23.2.2013

Jyväskylä vie valoa ulkomaille

Jyväskylän kaupunki vie Valon kaupunki -osaamistaan Belgiaan, Viroon ja Ruotsiin. Kaksivuotinen Light in the City -hanke on EU-rahoitteinen projekti, jossa Jyväskylän hankekumppaneina on kolme kaupunkia: Hasselt, Tartto ja Eskilstuna. Kussakin kaupungissa toteutetaan Jyväskylän johdolla valaistusalan tapahtumat osin samalla reseptillä kuin Jyväskylässä joka syksy.

Lue lisää Keskisuomalaisen verkkosivuilta.


14.2.2013

Opastetut kävelykierrokset Lutakon LED-puistoon

Lutakon LED-puistoon järjestetään opastettuja kävelykierroksia keväällä to 21.2. klo 18, to 7.3. klo 18.30 ja ke 27.3. klo 19.30. Lähtö Kuokkalan sillan alta, Lutakon puoleisesta päästä. Kävelykierroksen vetää valaistussuunnittelija Annukka Larsen. Osallistuminen on maksutonta eikä vaadi ennakkoilmoittautumista. Tervetuloa mukaan!


30.1.2013

Energiatehokas ulkovalaistus ja häiriövalo –keskustelutilaisuus

ti 5.2. klo 18.00-19.30
Kaupungin pääkirjasto, Minnansali (Vapaudenkatu 39–41)

Valon päivän 2013 merkeissä järjestetään avoin info- ja keskustelutilaisuus, jonka aiheena on energiatehokas ulkovalaistus ja häiriövalo. Tilaisuudessa kuullaan alan asiantuntijoiden näkemyksiä ja neuvoja teemaan liittyen. Tapahtuma on maksuton, eikä vaadi ennakkoilmoittautumista.

OHJELMA

18.00 Valon kaupunki nyt ja valotalkoot
Valon kaupunki –hankkeen koordinaattori Annukka Larsen

18.20 Kiinteistön valaistuksen energiatehokkuus
Jyväskylän Tilapalvelun energia-asiantuntija Tero Hirvelä

18.40 Taivaalle suuntautuva häiriövalo
Sirius ry:n tähtiharrastaja Arto Oksanen

19.00 Keskustelua aiheesta ammattilaisten näkökulmasta
Keskustelijoina ja kysymyksiin vastaamassa ovat valaistussuunnittelija Annukka Larsen Jyväskylän Valon kaupunki –hankkeesta, energia-asiantuntija Tero Hirvelä Jyväskylän Tilapalvelusta, Jyväskylän kaupunkirakennepalveluista ympäristöasiantuntija Mervi Saukko ja biologi Taru Heikkinen sekä tähtiharrastaja Arto Oksanen Sirius ry:stä. Keskustelua johtaa Jyväskylän kaupungin apulaiskaupungininsinööri Kari Ström.

19.30 Tilaisuus päättyy

Kaikki tilaisuuteen osallistujat saavat mukaansa energiatehokkaan halogeenilampun.

Tervetuloa!


30.1.2013

Sinustako vuoden Valotalkoolainen?

Jyväskylän kaupungin Valon kaupunki -hanke yhteistyökumppaneineen käynnistää valotalkoot valosaasteen vähentämiseksi ja energiatehokkaan valaistuksen puolesta. Valotalkoisiin voi kuka tahansa osallistua tarkkailemalla ympäristönsä valaistusta. Jos löydät energiaa tuhlaavaa valaistusta, häikäisyä tai valosaasteen lähteitä, tee aloite asian korjaamiseksi! Toimita aloite esimerkiksi taloyhtiön isännöitsijälle, työpaikan esimiehelle tai oppilaitoksen kiinteistöpäällikölle. Lähetä se myös sivustolle www.valonkaupunki.jyvaskyla.fi kuvien, lyhyen kuvauksen ja yhteystietojesi kera. Jos aloitteesi etenee toteutukseen, toimita lisätietoa samalle sivustolle. Paras toteutukseen johtanut aloite palkitaan Valon päivänä 3.2.2014. Palkintona on Vuoden valotalkoolainen -tittelin lisäksi valoisa palkinto.

Lisätiedot: Valon kaupunki –koordinaattori Annukka Larsen, annukka.larsen@jkl.fi, puh. 040 740 4717

Valotalkoot ja keskustelutilaisuuden järjestää Jyväskylän kaupungin Kaupunkirakennepalvelut yhteistyössä JAPA ry:n, Sirius ry:n ja Jyväskylän Tilapalveluiden kanssa. Tapahtumat ovat osa Kansalaisten Eurooppa -ohjelman rahoittamaa Light in the City–hanketta.


3.12.2012

Kaikille avoin opastettu kävelykierros Lutakon LED-puistoon to 13.12. klo 16-17.30

Kierroksella tutustaan Lutakon LED-puiston uuteen energiapihiin valaistustekniikkaan. Lähtö klo 16 Kuokkalan sillan alta. Kierroksen vetää valaistussuunnittelija Annukka Larsen. Kierrokselle ei ole ennakkoilmoittautumista.

Lisää tietoa Lutakon LED-puistosta.


1.10.2012

Valon varjopuoli -valokuvauskilpailun voittajat valittiin

Valon kaupunki –tapahtuman yhteydessä järjestetty Valon varjopuoli –valokuvakisaan otti osaa 25 kuvaajaa yhteensä 61 kuvalla. Kisassa kuvaajia innostettiin tarkkailemaan ympäristöään, löytämään valon ja varjon kohtaamisia sekä tallentamaan ne muiden nähtäväksi.

Saapuneiden otosten joukosta valittiin parhaaksi Sini Vesterisen valokuva Valon yhdistämät. Voittaja palkitaan 350 euron lahjakortilla valokuvausliikkeeseen. Parhaasta oivalluksesta palkittiin Juha-Pekka Virtasen Vapaudenkatu, josta kuvaajalle lähtee palkinnoksi 100 euron lahjakortti valokuvausliikkeeseen. Pääpalkintojen lisäksi arvottiin myös kaikkien osallistujien kesken tavarapalkintoja, joista ilmoitetaan voittaneille henkilökohtaisesti.

Valon varjopuoli –valokuvakilpailun kuvista järjestetään 30 vedoksen näyttely Jyväskylän kaupunginkirjaston pääkirjaston aulassa osoitteessa Vapaudenkatu 39-41. Näyttelyyn voi tutustua 2.10.–19.10. kirjaston aukioloaikoina ma–pe kello 10–20, la 10–16.

Valokuvakisan järjestelyistä vastasivat Jyväskylän Valon kaupunki -hanke, Jyväskylän taidemuseo sekä ja Luovan valokuvauksen keskus ry.

Valon yhdistämät, suurenee klikkaamalla

Parhaan valokuvan palkinto: Valon yhdistämät, kuvaaja Sini Vesterinen

Vapaudenkatu, suurenee klikkaamalla

Palkinto parhaasta oivalluksesta: Vapaudenkatu, kuvaaja Juha-Pekka Virtanen

Tiedote


24.9.2012

Valon kaupunki –tapahtuma jatkuu Jyväskylässä: valosissit liikkeellä tiistaina

Viime perjantaina alkanut Valon kaupunki –tapahtuma jatkuu Jyväskylässä tämän viikon ajan.

Tiistai-iltana 25.9. ohjelmassa on suosittu Guerrilla Lighting –valotempaus. Tapahtumassa valaistaan arkkitehtuuria tehokkaiden käsivalaisinten avulla. Valonkantajien kulkue lähtee liikkeelle, äänimerkki soi, valot sytytetään ja hetken ajan kohteet valaistuvat näyttävään tapaan. Valokulkueen lähtö tapahtuu Vaajakosken Naissaaren kahvilalta (Naissaarentie 2) tiistaina 25.9. kello 20. Noin tunnin mittaiseen tapahtumaan on vapaa pääsy.

Tempaukseen voi osallistua paitsi katselijana, myös valonkantajana. Ennakkoinfo valonkantajille pidetään tiistaina 25.9. kello 18.30 alkaen Vaajakoskella, jonne on järjestetty bussikuljetus Jyväskylän keskustasta. Lisätiedot ja ilmoittautuminen: Annukka Larsen, p. 040 740 4717, annukka.larsen@jkl.fi.

Tiedote


18.9.2012

Jyväskylä allekirjoittaa Valon kaupunkien sitoumuksen keskiviikkona 19.9.

Jyväskylä allekirjoittaa keskiviikkona 19.9.2012 maailman Valon kaupunkien yhdistyksen LUCIn sitoumuksen, jonka myötä kaupunki vahvistaa sitoumuksensa kestävän kehityksen periaatteiden mukaisiin valaistusratkaisuihin.

Asiakirja sitouttaa Jyväskylän raportoimaan toimintansa tulokset kolmen vuoden välein. Sillä pyritään myös edistämään kuntalaisten osallisuutta kaupungin ulkovalaistuksen kehittämisessä.

Julistuksen on allekirjoittanut noin puolet LUCIn jäsenkaupungeista.

Tiedote


14.9.2012

Valon katedraali -ympäristötaideteos avaa Jyväskylän Valon kaupunki -tapahtuman perjantaina 21.9.

Kaikkien aikojen seitsemäs Valon kaupunki -tapahtuma avataan perjantaina 21.9. kello 19.30 Kirkkopuistossa toteuttavalla Valon katedraali -ympäristötaideteoksella. Teoksen on suunnitellut joensuulainen valotaiteilija Kari Kola.

Kirkon ulkopuolelle laitetaan neljä kappaletta suurtehoisia valonheittimiä, joilla muodostetaan eräänlainen ”valokatto” kirkon päälle. ”Valokatto” näkyy kauas, koska valokiilat risteävät noin kilometrin korkeudessa.

Valon katedraalin perusideana on valaista Kaupunginkirkon julkisivut sekä läheisiä puita ja muuta kirkon ympäristöä. Kirkon julkisivua elävöitetään ja rakennuksen arkkitehtonista muotoa sekä väriä muutetaan valaistuksen avulla.

Tiedote


5.9.2012

Jyväskylän Valon kaupunki -tapahtuman ohjelma julkaistu

Jyväskylän Valon kaupunki -tapahtumaa vietetään tänä vuonna 21.–30.9. Ajankohtaista asiaa valaistuksesta sekä Valon kaupunki 2012 -tapahtumaohjelman sisältävä Valon kaupunki -lehti julkaistaan netissä 5.9. Lehteen sekä monipuoliseen tapahtumaohjelmaan voi siis tutustua jo ennakkoon osoitteessa www.valonkaupunki.jyvaskyla.fi.

Koteihin painettu ja tapahtumaesitteen sisältävä Valon kaupunki -lehti jaetaan mainospostin kanssa lauantaina 15.9.

Tiedote


7.6.2012

Valon katedraali kohoaa Jyväskylän Kirkkopuistoon syksyn Valon kaupunki -tapahtumassa

Kaikkien aikojen seitsemäs Valon kaupunki -tapahtuma järjestetään Jyväskylässä 21.–30.9.2012. Osana tapahtuman ohjelmaa keskustan Kirkkopuistossa toteutetaan Valon katedraali -ympäristötaideteos.

Valon katedraali valittiin Valon kaupunki -tapahtumassa toteutettavaksi teokseksi 37 ehdotuksen joukosta.

– Olimme erittäin yllättyneittä teoshaun saamasta laaja-alaisesta huomiosta sekä tasosta ja myös teosten soveltuvuudesta kaupunkitapahtumaan, kertoo Valon kaupunki -hankkeen koordinaattori Jani Ruotsalainen.

Ympäristötaideteoksen on suunnitellut joensuulainen valotaiteilija Kari Kola, jonka kätten jälkeä nähtiin Euroopan kulttuuripääkaupungissa Turussa viime vuonna.

Valon katedraalin perusideana on valaista Kaupunginkirkon kaikki julkisivut ja läheisiä puita. Kirkon koko julkisivusta tehdään valoja käyttäen ”elävä”. Rakennuksen pintaa, muotoa ja väriä muutetaan valojen avulla. Valoja suunnataan rakennukseen myös puiden takaa, jolloin kirkon seinille muodostuu puista varjoja.

Teos muuttaa kirkon pelkistetystä todella mystiseksi kokonaisuudeksi. Lisäksi myös kirkon sisälle laitetaan valonlähteitä, jotta valoa saadaan myös sisältä ulospäin.

Kirkon ulkopuolelle laitetaan useita taivasheittimiä, jotka lisäävät vahvasti näkyvyyttä teokselle. Valonheittimillä muodostuu eräänlainen ”valokatto” koko kirkon päälle. ”Valokatto” näkyy noin 20 kilometrin päähän, koska valokiilat nousevat usean kilometrin korkeuteen.

Kirkkopuiston pensaita ja puita valaistaan erityisesti syksyisin värein ja kirkon välittömään läheisyyteen tehdään kirkkoa ympäröivä, muuntuva äänimaisema. Äänimaiseman toteuttavat Antti Koukonen Valoparta Oy:stä ja muusikko Jenni Hanikka.

Tiedote


3.5.2012

Jyväskylän kävelykadun valaisinpylväät kunnostetaan touko-kesäkuussa

Jyväskylän keskustan kävelykadun siniset, vuonna 1995 paikoilleen asennetut valaisinpylväät kunnostetaan tänä kesänä. Vuonna 1997 Vuoden valaistuskohde –palkinnon voittaneen kävelykadun erikoispylväiden kunnostustyöt aloitetaan maanantaina 7.5. ja ne pyritään tekemään kesäkuun loppuun mennessä. Uusimista kaipaa ennen kaikkea erikoispylväiden kyljissä olevien valoviivojen tekniikka, joka valokuituun perustuvana on tullut tiensä päähän. Lisäksi valaisinten kellertävänsävyinen ylävalo on 250-wattisena kohteeseen turhan suuritehoinen. Myös pylväiden sähkökaapelointi kaipaa uusimista, samoin kulunut maalipinta.

Valaisinpylväät on tarkoitus kunnostaa paikan päällä. Pylväiden ylävalot korvataan 150-wattisilla, valkoista valoa tuottavilla valonlähteillä. Kylkiin kiinnitetään nykyaikaiset, led-tekniikalla toimivat valoviivat. Kokonaisuudessaan kävelykadun valaisinpylväiden sähkönkulutus vähenee saneeraustoimenpiteiden myötä noin puoleen entisestä. Remontissa myös pylväiden sähköturvallisuus paranee ja päivittyy vastaamaan nykystandardeja.

Kävelykadun valaisinpylväiden kunnostuksesta vastaa Jyväskylän kaupungin yhdyskuntatekniikan vastuualue ja urakoitsijana toimii Jynet Urakointi Oy.

Lisätiedot:
liikenteenohjausinsinööri Martti Varis, p. (014) 266 5141, martti.varis[at]jkl.fi


24.4.2012

Kari Strömille myönnettiin toinen Suomen Valoteknillisen Seuran kunniapalkinnoista

Suomen Valoteknillisen Seuran järjestämässä Valaistuksen ajankohtaispäivässä 24.4.2012 Helsingin Messukeskuksessa palkittiin kaksi valaistusalalla ansioitunutta henkilöä. Nyt toista kertaa myönnetyt vuosittain jaettavat palkinnot ovat Valoisa persoona sekä Valaistunut persoona.

Valoisan persoonan palkinto myönnetään henkilölle, joka yksittäisellä teolla tai pidempiaikaisella toiminnalla on tuonut valoa maailmaan ja edesauttanut valaistuksen asiaa. Palkintoina on kiertopalkintona taiteilija Kari Alosen taideteos ”Valokeilassa” sekä kunniakirja. Valaistunut persoona -palkinto myönnetään henkilölle, joka on toiminut Suomen Valoteknillisen Seuran jäsenenä vähintään 5 vuotta, ja on vaikuttanut merkittävästi valaistusalalla pitkällä aikavälillä. Palkintoina on 1000 euron tunnustuspalkinto sekä kunniakirja.

Kari Ström – Valoisa persoona 2012

Jyväskylän kaupungin apulaiskaupungininsinööri Kari Ström on luonteva valinta vuoden 2012 Valoisaksi persoonaksi. Kari on kehittänyt Jyväskylän ulkovalaistusta vuodesta 1996 lähtien. Tavoitteena kaupungilla on olla taajamavalaistuksen edelläkävijä ja esimerkillään näyttää miten valaistus voi olla yhtä aikaa energiatehokasta ja viihtyisyyttä luovaa. Suomen ensimmäinen ulkovalaistuksen yleissuunnitelma, Suomen ainoa kaupunkivalaistukseen keskittyvä valotapahtuma, city.people.light –kilpailun ensimmäinen palkinto sekä kansainvälinen yhteistyö alan yhdistysten kanssa ovat osoituksia johdonmukaisesta kehitystyöstä.

Karin määrätietoinen työ on vienyt strategista Valon kaupunki –hanketta eteenpäin. Valon kaupunkia arvostavat niin asukkaat, paikalliset yritykset sekä valoalan ammattilaiset. Valaistusta Kuokkalan sillasta on tullut Jyväskylän ikoni. Jyväskylän valo kannustaa ja rohkaisee muita kaupunkeja ulkovalaistuksen monipuoliseen ja nykyaikaiseen kehittämiseen. Karin valoisa olemus ja luonne ovat tehneet hänestä valoalalla hyvin tunnetun ja pidetyn. Hän täyttää Valoisa persoona –palkinnon kriteerit loistavasti.

Vuoden 2012 Valaistuneeksi persoonaksi valittiin Oy Osram Ab:n myyntijohtaja Marko Martikainen.

Tiedote


Jyväskylä

Valon kaupunki

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 • Sivun alkuun