Suoraan sisältöön

Äijälänranta

ASUNTOMESSUT JYVÄSKYLÄSSÄ

Vuoden 2014 asuntomessut järjestetään Jyväskylän Äijälänrannassa 11.7.-10.8.2014. Äijälänranta sijaitsee Jyväsjärven itärannalla, Päijänteeseen johtavan Äijälänsalmen läheisyydessä. Matkaa näköetäisyydellä olevaan Jyväskylän keskustaan on noin viisi kilometriä.

Lisätiedot: http://www.asuntomessut.fi/jyvaskyla-2014

ÄIJÄLÄNRANNAN ALUEVALAISTUS

Aluevalaistuksen kokonaisvaltainen suunnittelu

Äijälänrannan korkeatasoinen valaistus lisää alueen viihtyisyyttä ja luo turvallisuudentunnetta. Alueen valaistus on pyritty näkemään kokonaisuutena, johon kuuluu katujen ja viheralueiden lisäksi yksityiset kerrostalo- ja omakotitalotontit. Aikaisessa vaiheessa aloitetulla yleissuunnittelulla ja valaistuksen suunnittelun ohjaamisella on saatu aikaan tasapainoinen kokonaisuus.

Katuvalaistuksessa hyödynnetään uusinta tekniikka; alueella on Suomen ensimmäinen asuinalueelle toteutettu valaisinkohtainen led-katuvalonohjaus. Valaistus ohjelmoidaan toimimaan käyttäjien tarpeiden mukaan. Ruuhka-aikoina valoa on enemmän kuin hiljaisina tunteina, yöllä valot himmennetään mahdollisimman alas.

Alueella on myös ympäristöä elävöittävää erikoisvalaistusta, kuten taideteosten kohdevalaistukset, risteysalueiden valokuviot, laiturin kaidevalot, siltojen ympäristövalot sekä valokalusteet, kuten lasipollarit ja infotaulut. Äijälänranta on loistava esimerkki kokonaisvaltaisesta alue- ja valaistussuunnittelusta sekä valon saumattomasta integroinnista kaupunkitilaan.

Katuvalaistuksen toimintaperiaate

Äijälänranta on ensimmäinen asuinalue Jyväskylässä, jonka kadut ovat kokonaan valaistu ledivalolla. Alueelle on pystytetty 58 puupylvästä ja niihin on asennettu yhteensä 81 ledivalaisinta. Valaisinmalliksi on valittu iGuzzinin WOW-valaisin energiatehokkuutensa sekä häikäisemättömyytensä takia. Valon väri on neutraalin valkoinen 4000 K. Valaisimen teho on 83 W ja sitä himmennetään 20-80 % täydestä tehosta ajan ja paikan mukaan.

Valaistuksen ohjaus on toteutettu käyttäen valaisinkohtaisia ohjaimia. Yksittäisten valaisinten ohjaaminen on tarpeen koska on haluttu, että kevyen liikenteen väylät, risteykset ja suojatiet olisivat paremmin valaistuja kuin muut alueet.

Valaistusta ohjataan vuorokaudenajan mukaan. Valaistuksessa on kolme valmiiksi ohjelmoitua tasoa: normaali-, ruuhka- ja yövalaistustaso. Ohjausta voidaan jatkossa muokata asukkailta saadun palautteen pohjalta. Normaalivalaistustaso on pääkadulla Äijälänrannantiellä AL4b-valaistusluokan mukainen ja muilla kaduilla AL5-luokka. Ruuhka-aikaan valaistustasoa nostetaan yhdellä valaistusluokalla ja yöllä se himmennetään alimpaan luokkaan (AL6). Kevyen liikenteen väylillä valaistusluokka on normaalisti K3 tai K4, jota nostetaan tai himmennetään ajankohdan mukaan samalla periaatteella kuin kadulla.

taulukko

Katuvalaistuksen faktat

- Katuvalaisin iGuzzini WOW BH64, 83 W, 4000 K, elinikä 100 000 h (28 vuotta)
- Valaisimia 81 kpl, 58 kpl puupylväitä (6/8m)
- Ruuhka-aika klo 7.00-8.30 ja 16-17.30 ja katuvalojen yöhimmennyksen aika klo 00-05
- Puupylvään suunnittelu ja toteutus Tehomet Valmont
- Ohjausjärjestelmä C2 SmartLight Oy

Katuvalaistuksen älykkäällä ohjauksella saavutettavat säästöt

Ohjatun katuvalaistuksen säästöpotentiaali verrattuna perinteiseen valaistustapaan on keskimäärin 54 prosenttia. Normaalisti alue olisi valaistu oranssia valoa tuottavalla suurpainenatriumlampulla (SON) varustetulla tasolasisella katuvalaisimella ja sinkityillä pylväillä. Äijälänrannantiellä kadun puolella olisi käytetty 70-wattista ja kevyen liikenteen väylällä 50-wattista valaisinta (valaistusluokat AL4b ja K2). Muilla alueen kaduilla olisi ollut käytössä 50-wattinen valaisin.

Ei-ohjattuna ledivalaisimeksi olisi voitu valita valaistuslaskennan pohjalta pääkadulle 63/73W ja muille kaduille sekä kevyen liikenteen väylille 30/44W valaisin.

Älykkään valaistuksen hyödyt

Käyttäjäystävällisyyden lisäksi huomioitavaa on se, että valon väri ledin myötä on raikas valkoinen, joka tuo ympäristön värit esiin ja on näkemisen kannalta parempi vaihtoehto.

Alueen valaistuksen ohjaus ei ainoastaan säästä energiaa, vaan lisäksi se vähentää valosaastetta ja antaa tärkeätä tietoa asuntoalueen käyttäjien valaistustarpeista. Tietoa voidaan hyödyntää jatkossa muilla asuinalueilla sekä älykkään kaupunkivalaistuksen ohjauksen suunnittelussa.

Äijälänrannassa valoa on vain siellä missä sitä tarvitaan ja vain sen verran kuin tarvitaan.

Alueen muiden kohde- ja erikoisvalaistusten toteutustavat

Kävelyrannan alue

- Kuvanveistäjä Pekka Jylhän Puutarhurin Taivas –taideteos on valaistu Began maahan upotetuilla valaisimilla, 35W monimetalli.
- Louis Poulsenin Waterfront-valaisinpollareissa on käytössä Lumilabin 35W ledivalonlähde.
- Muotoilija Jonas Hakaniemen lasipollareissa on Savledin valmistama ledivalaisin sisällä.
- Infotaulut on valaistu Insta Lightin listamaisella ledivalaisimella (4020 LH).
- Laiturin kaiteeseen on asennettu 34 metriä Osramin Linear light flex-ledinauhaa asennuskotelossa.
- Kuvanveistäjä Elisa Lientolan taideteos Alku on valaistu kahdella 35-wattisella (monimetalli) ERCO:n valonheittimellä pylväistä.

Äijälänsilta

- Sillan kaiteessa on Savledin valmistamia ledilistavalaisimia 72 kpl ja puukaarissa 8 kpl erikoisledivalaisimia.
- Sillan alla on ETC:n Source Four XT goboprofiiliheittimet 2 kpl (150W monimetalli).

Risteykset

- Katujen risteyksissä olevat kukkakuviot on väritetty Philipsin Proflood-goboprofiiliheittimillä (150W monimetalli).

Muuntamotaide

- Taidegraafikko Jyrki Markkasen grafiikka muuntamoiden seinissä on valaistu pienillä lediheittimillä, valmistajina Bega ja Meyer.

Leikkipuisto

- Leikkipuiston valaisimeksi valittiin Louis Poulsenin himmennettävä 58-wattinen Nest-ledivalaisin.

Rantaraitti

- Rantaraitti kulkee alueen ohitse ja on valaistu perinteisellä rantaraitin oranssilla puupylväällä ja We-ef:n PFL240-valaisimella (70W monimetalli).

Erikoisvalaistusten valonohjaus

- Erikois- ja kohdevalaistuksia ohjataan kytkimillä ohjausjärjestelmän kautta ja ne on ohjattu sammumaan klo 23-06 väliseksi ajaksi.
- Poikkeuksena tähän on leikkipuiston himmennettävä valaistus, joka on kirkkaimmillaan ruuhka-aikaan ja himmennetään yöksi mahdollisimman alas.

SUUNNITTELU JA TOTEUTUS

Aluevalaistuksen yleissuunnitelma: VALOA design Oy, 2011
Rakennuttaja: Juha Vento, Jarmo Toikkanen, Jyväskylän kaupunki
Sähköistyksen ja valaistuksen toteutussuunnittelu: Ari Piippo, JyNet Urakointi Oy ja Annukka Larsen, Jyväskylän kaupunki, 2011-2014
Sähköurakointi: Suomen Sähkörakennus Oy, Marko Rantamölö

MUUTA

Omakotitalorakentajien konsultointi

Osana Äijälänrannan alueen kehittämistä asuntomessut järjesti valaistusseminaarin ja tarjosi jokaiselle pientalorakentajalle kahden tunnin konsultaation valaistussuunnittelijan kanssa. Tapaamisen aikana katsottiin pääosin ulkovalaistusta. Konsultaatiolla pyrittiin pihavalaistusten järkeistämiseen, soveltuvuuteen arkkitehtuurin kanssa ja tekniseen toimivuuteen kuten häikäisyn estoon ja oikeisiin valon väreihin. Lähes puolet rakentajista otti avun vastaan.

Valaistus asuntomessualueella -video

Videolla kurkistetaan kahden pientalorakentajan taloihin ja valaistusajatuksiin. Heidi Luck valottaa ajatuksiaan kierrätysteemaa ja designia yhdistävästä Talo Luckin valaistuksesta. Hiihtäjä Matti Heikkisen talon valaistuksen taas on suunnitellut valaistussuunnittelija, joka osaltaan laajentaa valon käyttötapoja. Videolta pääsee kurkistamaan myös katujen ja siltojen erikoisvalaistusta. https://www.youtube.com/watch?v=E239K-fOqcU

Lisätiedot:
Annukka Larsen
valaistussuunnittelija
Valon kaupunki -hankkeen koordinaattori
Jyväskylän kaupunki
Kaupunkirakennepalvelut
Liikenne- ja viheralueet
Puh. +358 40 740 4717
annukka.larsen[at]jkl.fi

Kuvat: Touho Häkkinen

Jyväskylä

Valon kaupunki

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2019 • Sivun alkuun