Suoraan sisältöön

Ympäristöystävällinen ulkovalaistus –hanke

Jyväskylän ulkovalaistus

Jyväskylän kaduilla ja puistoissa on ulkovalaisimia yli 31 000. Valaistusta tehostamalla ja sen ympäristövaikutukset huomioimalla ei vain luoda viihtyisää ja turvallista ympäristöä ihmisille, vaan myös energia- ja kulusäästöjä kaupungille. Katso tarkemmat tiedot valaistusverkosta täältä: http://www.jkl.fi/kaupunkirakennepalvelut/yhdyskuntatekniikka/ulkovalaistus.

Ulkovalaistus ja ympäristö

Jyväskylä on edelläkävijä ympäristöystävällisten valaistusjärjestelmien kehittämisessä. Kaupunki on toteuttanut Ympäristöystävällinen ulkovalaistus -hanketta jo vuodesta 2009. Hankkeen tavoitteena on saavuttaa energian säästöä uusimalla valaisintekniikkaa ja valaistuksen ohjausjärjestelmä. Energiaa säästetään valaistuksen paikallisella täsmäohjauksella, siirtymällä pienempitehoisiin lamppuihin sekä käyttämällä uusinta tekniikkaa. Samalla ympäristö kuormittuu vähemmän, koska nykyaikaisissa lampuissa on vähän tai ei lainkaan elohopeaa. Valaistuksen aiheuttamaa häikäisyä saadaan myös pienennettyä, mikä puolestaan lisää turvallisuuden tunnetta ja ympäristön viihtyisyyttä.

Ulkovalaistuksen energiansäästö

Jyväskylän kaupunki on sitoutunut noudattamaan kuntien energiatehokkuussopimusta. Uusimman sopimuksen tavoitteena on 7,5 prosentin energiansäästö vuoteen 2025 mennessä. Uusien ulkovalaistuksen piirissä olevien energiatehokkaiden toteutustapojen löytäminen jatkossakin on tärkeää.

Kaupungin ulkovalaistuksen rakentaminen vaatii energiataloudellista ajattelua, sillä valaistuksen järjestämisestä aiheutuu aina kustannuksia. Kaupunki käyttää vuosittain noin 700 000 euroa uuden katuvalaistuksen rakentamiseen. Tämän lisäksi investoidaan erillisiin valaistuskohteisiin, kuten siltojen tai julkisivujen valaistukseen. Valaistuksen huolto- ja energiankustannuksiin varataan vuosittain noin kaksi ja puoli miljoonaa euroa.

Jyväskylä

Valon kaupunki

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 • Sivun alkuun