Suoraan sisältöön

Valon kaupunki 2013

Kahdeksannen kerran järjestettävä Valon kaupunki -tapahtuma tarjoaa 26.–28.9. valoisia elämyksiä ja jokaiselle mahdollisuuksia osallistua ohjelman toteuttamiseen itse. Lähes kaikkiin tilaisuuksin on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Tutustu tapahtumaesitteeseen.

Avajaiset kävelykeskustan Kompassilla
TO 26.9. klo 19.30

Kaiken kansan Valon kaupunki -tapahtuman avajaiset keskustan Kompassilla. Tilaisuuden avaa kaupunginjohtaja Markku Andersson ja juontaa Arvo Vuorela.

Joen varjot -valoteos
TO 26.9.–LA 28.9. klo 20–24

Tourujokilaakso saa hetkeksi uuden ilmeen, kun siellä toteutetaan Kari Kolan valoteos Joen varjot. Mittavassa ja elämyksellisessä teoksessa yhdistyvät jokivarsialueen luontoarvot, visuaalisuus, äänimaailma sekä Kankaan alueen teollisuushistoria. Äänisuunnittelu: Otto Wahlgren.

Valaisin kierrätysmateriaaleista -työpaja
PE 27.9. klo 13–17.30

Työpaja on osa käsityön juhlavuoden Käsityö elämässä -näyttelyn oheisohjelmaa. Työpajaan osallistuminen ei edellytä aiempaa kokemusta käsitöiden tekemisestä eikä ennakkoilmoittautumista. Työpajamaksu 10 euroa. Lisätietoja: museolehtori Raija Manninen, raija.manninen[at]jkl.fi, p. 040 502 2887. Paikka: Suomen käsityön museo, Kauppakatu 25.

Soneran seinä: Water and Fire -videoteos
TO 26.9.–LA 28.9. klo 20-24 puolen tunnin välein, paitsi pe esitykset vain klo 20, 20.30, 23.30 ja 24, kesto 10 min.

Videotaiteilija Tiia Pulkkisen koostamat kuvat tuovat vedestä ja tulesta esiin näkymiä, jotka ovat luonnossa joko niin pieniä, nopeita tai hitaita tapahtumia, että niitä ei normaalioloissa pysty näkemään. Tällaisia ovat vesipisaran ja veden pinnan rikkoutuminen, jäätyminen, lumikiteet tai räjähdysmäinen palaminen. Veden ja tulen välistä draamaa täydentää äänimaisema, joka luo tunnelmia, tilaa ja kontrastia kuvien välille sekä tuo teokseen meditatiivisuuden ja rauhan tuntua. Äänisuunnittelu: Ilmari Tiitinen. Paikka: Vapaudenkadun ja Kilpisenkadun risteys.

Soneran seinä: Valoa liikkeessä by ArtLeak
PE 27.9. klo 21–23

ArtLeak-taiteilijaryhmä kutsuu yleisön mukaan osallistumaan valomaalauksien tekoon. Kukin osallistuja pääsee pukemaan valopuvun ylleen ja luomaan kehonliikkeillään erilaisia kuvioita, liikkeitä ja tunnelmia. Esimerkkiä tapahtumassa näyttävät mm. parkouraaja ja tanssija. Valomaalausprosessi tapahtuu yleisön edessä ja valomaalauksia katsellaan livenä, kun valmiit valokuvat heijastetaan isolle seinälle. Tilaisuuteen on vapaa pääsy kaikilla, vaikka valomaalariksi ei ryhtyisikään. Paikka: Vapaudenkadun ja Kilpisenkadun risteys.

Lyseon julkisivuteos: Varjoista valaistuin
TO 26.9.–LA 28.9. klo 20–24 puolen tunnin välein, kesto 5 min.

Jyväskylän Lyseon julkisivulla nähdään mediataiteilija Ville-Veikko Heinosen Varjoista Valaistuin -monimediateos. Teoksessaan Heinonen tuo esiin valon, värien, tanssin ja musiikin vaikutusta elinvoimaan. Visuaalisesti merkittävässä roolissa ovat ihmiskasvot, vartalon liike ja sen muodot, voimakkaat kontrastit ja valon vaikutus muotojen olemukseen. Muu työryhmä: äänisuunnittelija Jarkko Rotstén, tanssija-koreografi Petra Porspakka ja valaistuksen ohjelmointi Arto Saarelainen. Paikka: Yliopistonkatu 13.

Kuvataiteilija Hannu Aaltosen Faces -teos
TO 26.9. klo 18–20 sekä PE 27.9.–LA 28.9. klo 15–20

Teos on kaksivuotinen; vuonna 2013 järjestetään kuvauspaikka eli ”kasvokammio”. Kuvauspaikassa syntyneitä kuvia yhdistetään muuhun kuvamateriaaliin ja esitetään vuoden 2014 Valon kaupunki -tapahtumassa projisoituna mediateoksena. Kuvauspaikka Keski-Suomen Osuuspankin edusta Kompassilla. Tule ja anna kasvot teokselle!

Valon voimaa
Kaupunginkirkon väliaikainen valaistus
TO 26.9.–LA 28.9. klo 20–24

Kirkkopuistossa sijaitsevaan Kaupunginkirkkoon toteutetaan hidastempoinen ja elävä, väliaikainen valaistus, joka korostaa rakennuksen arkkitehtuuria. Valaistuksen viimeistelee kaunis äänimaisema. Suunnittelu ja toteutus: Kari Kola, Valoparta Oy.

Valo Virtaa -tapahtuma
PE 27.9. klo 20

Perinteinen koko perheen tapahtuma Tourujoen Kinakujan ja Nahkurin sillalla tarjoaa huikean elämyksellisiä hetkiä, kun sadat valoteokset lipuvat yläjuoksulta virran vieminä kohti Jyväsjärveä. Tapahtumaan on valmistettu ympäristöystävällisiä valoteoksia, jotka lasketaan veteen. Tunnelmalliset ulkotulet valaisevat rantaviivaa. Ohjelmassa on Taito Keski-Suomi ry:n, Taitokeskus Aivian ja Jyväskylän käsityökoulun sekä eri yhteistyötahojen valmistamia valoinstallaatioita, äänimaailmaa ja tanssiteoksia. Tapahtuma kestää noin tunnin.

KUUSIKKO-valo-olotila -ympäristötaideteos
TO 26.9.–SU 29.9.

Teos sijaitsee Tourujokilaaksossa, käynti Nahkurin sillan kuusikkometsän kohdalta. Maisemassa näkyy ihmisen jälki ja sinne on muokattu ympäristöä valmistamalla KUUSIKKO-valo-olotila -ympäristötaideteos. Teos on avoinna ympäri vuorokauden. Perjantaina 27.9. ympäristötaideteos valaistaan klo 19. Järjestäjä: Taito Keski-Suomi ry, Taitokeskus Aivia ja Jyväskylän käsityökoulu.

Tourujoen yö -tapahtuma
LA 28.9. klo 14–21

Toista kertaa järjestettävä yhteisöllinen kulttuuritapahtuma tarjoaa erilaista ohjelmaa kaikenikäisille! Tapahtumalavalla luvassa esityksiä improvisaatiosta muotinäytöksiin sekä mm. Mama Africa, Artmus ja Peukkula. Mataran sisätiloissa kuullaan luento Kankaan ja Tourujoen historiasta sekä musiikkikertomus Ilveksen unelmista. Lisäksi ohjelmassa on yhteisöllistä tekemistä Monikulttuurikeskus Gloriassa, järjestötoiminnan esittelyjä, tanssia livebändin tahtiin. Tapahtuma-alueella on myyntikojuja, mahdollisuus melontaan sekä katseltavaa ja kuunneltavaa lapsikuoron ja akrobatiaesityksen parissa. Järjestäjänä on Kansalaistoiminnankeskus Matara. Lisätietoja: www.matara.fi. Paikka: Matarankatu 6

Katso koko ohjelma tästä.

Syysyön juoksu
LA 28.9. klo 19.30–24

Tunnelmallinen Syysyön juoksu järjestetään ensimmäistä kertaa Jyväskylässä. Voit valita 10 tai 20 kilometrin reitin, joka kiertää upeasti valaistuja kohteita Jyväsjärven rannalla sekä keskusta-alueella. Reitin voi juosta tai kävellä ja lopuksi zumbataan yhdessä! Reitin varrella on paljon nähtävää ja tarjolla on herkullista maisteltavaa. Osallistumismaksu 20 euroa, sisältää kartan ja tarjoilut. Ilmoittaudu ennakkoon viimeistään 23.9. www.funkyfit.fi. Järjestäjänä Funky Fit. Paikka: Messuaukio.

KLUBI: DREADMARK presents
June Miller (UK/NL) & WERC (NL)
LA 28.9. klo 22–03

Ilokivessä nähdään palkittua valotaidetta Street art -hengessä. Hollantilainen WERC tarjoaa yleisölle ainutlaatuisia visuaalisia kokonaisuuksia. Sisälle rakennettava valoveistos täydentää musiikillisen elämyksen mieleenpainuvalla tavalla. Liput 15 euroa, K-18. Lisätietoja: www.dreadmark.wordpress.com Paikka: Ilokivi, Keskussairaalantie 2.

Photo Annual -valokuvanäyttely Kirkkopuistossa
Avajaiset TO 26.9. klo 18.30, näyttely päättyy 2.10.

Äkkigallerian residenssiin saapuu nepalilainen valokuvaaja Prasiit Sthapit elokuun lopulla. Sthapitin Jyväskylän residenssin aikana kuvattuja valokuvia on esillä Kirkkopuiston Photo Annual -näyttelyssä. Näyttelypaikkana toimivat Jyväskylän Kirkkopuistossa Kauppakadun varrella sijaitsevat kaupungin kulttuuritoimijoiden valomainostaulut. Avajaisia vietetään 26.9. kello 18.30 Kirkkopuiston kioskin edessä Kauppakadun varrella. Lisätietoja: akkigalleria.blogspot.fi.

Äijälänranta hehkuu!
Maailmanpylvään väliaikainen valaistus 26.9.-24.10. joka päivä klo 20-02

Asuntomessualueen korkein rakennus, YIT:n Maailmanpylväs, näkyy kauas ja tapahtuman aikaan vielä kirkkaammin. Talon pohjoispuoli valaistaan väliaikaisesti kuukaudeksi. Valaistus näkyy Vaajakosken moottoritielle sekä ilahduttaa Rantaraitilla reippailevia. Valaistuksen suunnittelu: Annukka Larsen ja toteutus Valon kaupunki -tiimi.

Valon kaupungin opastetut kävelykierrokset
Lähtö kaupunginteatterin edustalta (Vapaudenkatu 36)

Valon kaupunki -tapahtuman aikana:
pe 27.9. (väliaikaiset ja pysyvät kohteet) klo 21
la 28.9. (väliaikaiset ja pysyvät kohteet) klo 20

Valon kaupunki -tapahtuman jälkeen:
ti 1.10. (Lutakon alue) klo 19.30
to 3.10. (keskusta-alue) klo 19.30

Jyväskylän matkailuoppaat tutustuttavat kaupungin valaistuskohteisiin. Kierroksen kesto on noin 1,5 tuntia. Ryhmään mahtuu 30 henkilöä, ei ennakkovarausta tai -ilmoittautumista. Opastusmaksu 3 euroa, maksu oppaalle. Kierroksen vetäjinä toimivat Jyväskylän Matkailuoppaat ry:n tehtävään koulutetut jäsenet. Lisätietoja Jyväskylän Seudun Matkailusta, p. (014) 266 0113, matkailu[at]jkl.fi.

Lisätietoa Valon kaupungin pysyvistä valaistuskohteista: Valaistuskohteet

Ohjelma päivitetty 24.9.2013. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Lisätietoja:
Valon kaupunki -koordinaattori
Jani Ruotsalainen
jani.ruotsalainen[at]jkl.fi
p. 0400 642 364

Jyväskylä

Valon kaupunki

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2019 • Sivun alkuun