Suoraan sisältöön

Jyväskylän esittely

Valovoimainen Jyväskylä

Suomen seitsemänneksi suurin yli 137 000 asukkaan Jyväskylä on yksi Suomen kasvukeskuksista. Kaikkiaan Jyväskylän seudulla asuu noin 174 000 asukasta.

Taloustutkimus Oy:n tutkimuksen (2012) mukaan Jyväskylä on Suomen suurista kaupungeista toiseksi halutuin muuttokohde. Jyväskylässä on viihtyisin asuinympäristö ja toiseksi paras kasvuympäristö lapsille.

Jyväskylä on monialaisen, korkeatasoisen ja elinikäisen koulutuksen paikka. Jyväskylässä on koululaisia ja opiskelijoita yhteensä noin 47 000 eli joka neljäs asukas. Aikuisväestö kuuluu maan parhaimmin koulutettuihin.

Jyväskylä on myös maailmankuulun arkkitehti Alvar Aallon nuoruuden kotikaupunki. Aalto on suunnitellut Jyväskylän seudulle 30 rakennusta, jotka ajoittuvat hänen koko luomiskaudelleen, 1920-luvulta 1970-luvulle. Jyväskylässä on siten Aallon suunnittelemia rakennuksia enemmän kuin missään muussa kaupungissa koko maailmassa. Kotimaisilla ja kansainvälisillä arkkitehtuurikilpailuilla vahvistetaan edelleen modernia kaupunkikuvaa.

Jyväskylän Paviljonki on yksi Suomen suurimmista ja menestyksekkäimmistä kokous-, kongressi-, tapahtuma- ja messukeskuksista. Paviljongissa järjestetään joka toinen vuosi Sähkö, Tele, Valo ja Av -messut.

Luonnonvalon vaihtelut Jyväskylässä

Suomessa on neljä vuodenaikaa: kevät, kesä, syksy ja talvi. Syksyllä ja talvella päivät ovat Suomessa lyhyitä, pimeä aika on pitkä. Talvi alkaa Jyväskylässä yleensä marraskuun aikana ja on vuodenajoista pisin.

Hämärä on ajanjakso auringonlaskusta tai -noususta hetkeen, jolloin aurinko on kuusi astetta horisontin alapuolella. Hämärän aika, sininen hetki, kestää Jyväskylän leveys- ja pituuspiirillä syksyllä ja keväällä noin 45 minuuttia, talvella noin yhden tunnin ja kesällä jopa kaksi ja puoli tuntia. Jos sää on selkeää, hämärän aikaan ulkona näkee ilman lisävalaistusta.

Esimerkkejä auringon nousun ja laskun ajankohdista Jyväskylässä eri vuodenaikoina:

  • kevätpäiväntasauksen tarkka ajankohta vaihtelee 19.3.–21.3. Silloin aurinko nousee Jyväskylässä aamukuuden aikaan ja laskee illalla noin kello 18.30.
  • juhannuksen aikaan 23.6. aurinko nousee Jyväskylässä aamulla noin kello 3.20 ja laskee illalla noin kello 23.15.
  • syyspäiväntasauksen aikaan 22.–23.9. aurinko nousee Jyväskylässä aamulla seitsemän aikaan ja laskee illalla kello 19:n jälkeen.
  • jouluaattona 24.12. aurinko nousee Jyväskylässä aamulla noin kello 9.45 ja laskee noin kello 15.

Jyväskylä

Valon kaupunki

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 • Sivun alkuun