Suoraan sisältöön

Luci-yhdistyksen jäsen

Jyväskylä on kansainvälisen Valon kaupunkien yhdistyksen jäsen

LUCI-yhdistys eli Lighting Urban Community International on kansainvälinen valon kaupunkien yhdistys, jonka perusti ranskalainen Lyonin kaupunki vuonna 2002. Yhdistyksen tavoitteena on saada valaistuksen avulla luotua viihtyisämpi pimeän ajan kaupunkiympäristö.

LUCI toimii aktiivisena keskustelufoorumina valon kaupunkien kesken. Yhdistyksen jäsenkaupungit ja -yhteisöt tekevät yhteistyötä kaupunkivalaistuksen kehittämiseksi. Yhdistyksen tehtävänä on myös edistää maailmanlaajuisesti valaistuksen merkittävyyttä kaupunkielämän, arkkitehtuurin ja kehityksen työvälineenä.

Jyväskylä oli ensimmäinen suomalainen kaupunki, joka liittyi LUCIin. Vuonna 2006 tapahtunut liittyminen vahvisti Jyväskylän asemaa Suomen Valon kaupunkina entisestään. Kansainvälinen verkostoituminen tuo Jyväskylälle julkisuutta ja luo uusia yhteistyömahdollisuuksia. Kaupungin tavoitteena on oppia muiden Valon kaupunkien ratkaisuista ja saada uutta näkökulmaa kaupunkivalaistuksen kehittämiseen.

Yhdistykseen kuuluu Jyväskylän lisäksi yli 70 kaupunkia ympäri maapalloa, esimerkiksi Lyon, Göteborg, Moskova, Torino ja Shanghai. Suomesta myös Helsinki ja Oulu ovat liittyneet LUCIin.

Kansainvälistä tunnustusta

Jyväskylän kaupungin ja sen yhteistyökumppaneiden pitkäjänteinen ja tuloksekas työ kaupunkivalaistuksen kehittäjänä sai vuonna 2009 merkittävän, kansainvälisen tunnustuksen. Jyväskylä voitti ensimmäisen palkinnon kansainvälisessä city.people.light-kilpailussa.

Lokakuussa 2009 Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Pauli Partanen ja apulaiskaupungininsinööri Kari Ström vastaanottivat palkinnon Etelä-Korean Gwangjussa. Palkinto ja siihen liittyvä 10 000 euron rahasumma luovutettiin Jyväskylän edustajille LUCI:n (Lighting Urban Community International) yleiskokouksen yhteydessä.

city.people.light. -kaupunkivalaistuskilpailun palkintojenjakotilaisuus Etelä-Koreassa 19.10.2009.
Kuvassa vasemmalta Olivier Piccolin (Philips), Pauli Partanen, Kari Ström ja Jean-Michel Daclin (LUCI).


Kestävä kaupunkikehitys sai kiitosta

Puolueettomista valaistusalan ammattilaisista koostuvan kilpailujuryn mielestä Jyväskylässä on osattu erinomaisesti hyödyntää valaistuksen mahdollisuudet kestävän kaupunkiympäristön kehittämisessä. Valaistus on olennainen osa Jyväskylän kaupunki-identiteettiä, se on energiatehokasta, valosaastetta vähentävää ja turvallisuutta parantavaa sekä kohottaa asukkaiden elämänlaatua.

Jyväskylä sai erityisesti kiitosta siitä, että valaistusta on laajamittaisen kaupunkisuunnittelun lisäksi osattu hyödyntää myös pienemmissä, julkisissa tiloissa. Esimerkkinä mainittiin puistot, joissa valo on suoraan kosketuksissa ihmisiin.

city.people.light -kilpailun järjestävät vuosittain monikansallinen elektroniikka-alan yritys Philips ja kansainvälinen valon kaupunkien yhdistys LUCI. Kilpailun tarkoituksena on edistää valon käyttöä kaupunkien kehittämisen olennaisena osatekijänä. Kilpailu nostaa esiin kaupunkeja, jotka ovat parhaiten osanneet hyödyntää valaistuksen kaupunkiympäristölle tuomaa lisäarvoa. Seitsemättä kertaa järjestettyyn kilpailuun osallistui 20 kaupunkia. Toisen palkinnon sai Kiinan Hangzhou ja kolmannen Sveitsin Lachen. Vuonna 2008 kilpailun voitti Etelä-Korean pääkaupunki Soul.

Ensimmäinen suomalainen kaupunkijäsen hallituksessa

Jyväskylä nimettiin kansainvälisen valon kaupunkien yhdistyksen LUCI:n hallituksen jäseneksi yhdistyksen vuosikokouksessa Kiinan Guangzhoussa 14.11.2013.

Lighting Urban Community International –yhdistyksen hallitukseen kuuluu kaikkiaan 12 jäsentä. Jyväskylä on LUCI:n hallituksen ensimmäinen suomalainen jäsenkaupunki. Hallituskausi on vuodet 2014-2016.

Hallituksen jäsenenä Jyväskylällä on hyvät mahdollisuudet lisätä kansainvälistä keskustelua ja tiedonvaihtoa kaupunkivalaistuskulttuurin kehittämisestä. Siten hallitustyöskentely tukee Jyväskylän edellytyksiä kehittää ekologisesti kestävää, energiatehokasta, turvallista ja viihtyisää kaupunkivalaistusta.

Jyväskylä

Valon kaupunki

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 • Sivun alkuun