Hyppää pääsisältöön
Kuva
Liikunnanohjaustilanne AaltoAlvarin pihalla
Kevään ensimmäiseen luotsikoulutukseen osallistui 8 uutta ja liikuntaluotsauksesta innostunutta jyväskyläläistä.
Kuva
Liikunnanohjaustilanne AaltoAlvarin pihalla

Liikuntaluotsitoiminta on ollut käynnissä Jyväskylässä jo vuodesta 2014 lähtien ja vuosien saatossa yli 2000 ihmistä on saanut luotsin avulla liikuntasuorituksen. Liikkujan Jyväskylä –blogissa halutaankin nyt avata kiinnostuneille liikuntaluotsitoiminnan käytäntöjä: mitä luotsilta edellytetään ja mitä luotsit toiminnasta saavat? Tutustu myös Liikuntaluotsaus – liikuntaa ja yhdessä oloa –blogitekstiin, missä luotsi ja luotsattava kertovat fiiliksistään.

Liikuntaluotsit ovat siis Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelujen sekä vapaaehtoistoiminnan palvelut Vaparin kouluttamia vapaaehtoisia, jotka toimivat liikuntakavereina sellaista tarvitseville. Liikuntakaveria kaipaavat ihmiset tulevat eri ikäryhmistä sekä erilaisista liikuntataustoista. Liikuntaluotsin pyytäminen on maksutonta kuntalaisille.

Tammikuussa järjestettyyn kevään ensimmäiseen luotsikoulutukseen osallistui 8 uutta ja liikuntaluotsauksesta innostunutta jyväskyläläistä. Koulutus alkoi osallistujien esittelyillä ja keskusteluilla siitä, miksi henkilöt olivat halunneet tulla liikuntaluotseiksi. Tutustumiskierroksella näitä syitä nousi esille monia erilaisia: halu tutustua uusiin ihmisiin, kiinnostus liikuntaa kohtaan, innostuksen puute liikkua yksin, mieleisen vapaa-ajan aktiviteetin löytäminen sekä uuden näkeminen ja kokeminen. Kaikkien taustalla suurimpana innostajana oli kuitenkin halukkuus tehdä vapaaehtoistyötä.

Kuva
Liikuntaluotsikoulutus kevät 2019

Liikuntaluotsikoordinaattori Tiina Kurittu kouluttamassa uusia vapaaehtoisia.

Liikuntaluotsikoulutuksen sisältö oli varsin monipuolinen. Tilaisuudessa tutustuttiin vapaaehtoistoimintaan yleisesti sekä käytiin läpi siihen liittyviä käytänteitä ja ohjeistuksia. Sanonta ”vapaaehtoisilla on oikeus saada toiminnasta iloa”, kiteyttää vapaaehtoistoiminnan idean hienosti.

Ihmisen toimintakyky ja sen monimuotoisuus olivat ensimmäisenä käsittelyssä liikuntaluotsaukseen kuuluvina olennaisina asioina. Tämän jälkeen vuorossa oli liikuntaluotsauksen konkreettisiin käytäntöihin tutustuminen. Liikunta on luonnollisesti tärkeä osa liikuntaluotsausta, mutta ennen kaikkea toiminnassa on kyse ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta ja ihmisen kohtaamisesta. Se on myös asia jota luotsattavat korostavat, jopa liikunnan yli.

Turvallisuus on tärkeää vapaaehtoistoiminnassa ja siihen liittyviä tekijöitä käytiin kattavasti läpi niin liikuntaluotsin kuin -luotsattavan näkökulmasta. Liikuntaluotsit ovat vakuutettuja luotsaustoiminnan aikana, joten siitä puolesta ei tarvitse luotsin itse huolehtia. Liikkumisen turvallisuudesta puhuttaessa voi nostaa esiin Ikäinstituutin sanonnan ”Liikunnan riskit ovat pienemmät kuin siitä saatava hyöty”. Tämä pätee meihin jokaiseen iästä tai toimintakyvystä riippumatta.

Koulutuksessa oli rento ja hyvä ilmapiiri, joka mahdollisti vapaan jutustelun sekä mielipiteiden ja ajatusten vaihtamisen. Osallistujia aktivoitiin koko ajan keskustelemaan ja koulutus oli luonteeltaan hyvin osallistavaa, mikä sopi koulutettavalle porukalle todella hyvin. Paikalle saapui myös jo 2,5 vuotta liikuntaluotsina toiminut Anneli, jolta koulutettavat saivat kysellä käytännön luotsaukseen liittyviä kysymyksiä.

Liikuntaluotsikoulutukseen osallistuminen tai liikuntaluotsitoiminta ei sido mihinkään ja koulutuksen jälkeenkin voi ilmoittaa, jos toiminta ei ole sinua varten. Luotsina toimiminen kuitenkin edellyttää koulutuksen käymisen ja mikäli toiminta kiinnostaa, kannattaa käydä ainakin kokeilemassa. Yksi kerta voi avata mahdollisuudet hienolle matkalle liikunnan ja uusien tuttavuuksien parissa!

Kysy liikuntaluotsia kaveriksi vaikka kävelylle, hiihtämään tai kuntosalille keskiviikkoisin ja torstaisin klo 9–12 numerosta p. 014 266 8922.

Lisätietoja liikuntaluotsitoiminnasta saa erityisliikunnanohjaaja Tiina Kuritulta, tiina.kurittu[a]jkl.fi tai p. 014 266 3144. Liikuntaluotsitoiminnasta tietoa saa myös osoitteessa www.jyvaskyla.fi/liikunta/liikuntaluotsi

Jyväskylän liikuntapalvelut