Hyppää pääsisältöön
Kuva
AaltoAlvari uimahallin pihassa sinisellä valaistuja puita.

Lataa Valon kaupunki -sovellus Android-puhelimelle ja tutustu valikoituihin pysyviin kohteisiin kännykän avulla!

Jyväskylässä on jo yli sata pysyvää valaistuskohdetta, joiden tarkoituksena on lisätä turvallisuuden tunnetta ja viihtyvyyttä kaupungin alueella ja tarjota elämyksiä niin paikallisille kuin matkailijoillekin. Pysyvät valaistuskohteet ovat mm. siltoja, julkisivuja, taideteoksia tai muita kaupunkikuvallisesti merkittäviä kohteita. Lisäksi pysyvät kohteet voivat olla myös uusia, kokeellisia aluevalaistuksia, mielenkiintoisesti valaistuja leikkivälineitä tai taidetta ja valoa yhdistäviä kaupunkikalusteita. 

Valaistuskohteet ovat tärkeä osa Jyväskylän kaupunkikuvaa. Niiden avulla tuetaan aiempia arkkitehtonisia ratkaisuja ja tuodaan esiin mielenkiintoisia yksityiskohtia pimeän ajan näkymistä. Vuonna 2009 tehty tutkimus osoittaa, että 90 prosenttia asukkaista haluaa arkkitehtuuria, taidetta, siltoja, puita ynnä muita yksittäisiä kohteita valaistavan. Tutkimuksen mukaan 83 prosenttia myös näkee runsaiden valaistuskohteiden tukevan Jyväskylän julkisuuskuvaa ajan hermolla elävänä kaupunkina. 

Jyväskylän tunnettuja pysyviä valaistuskohteita ovat muun muassa suosittu ulkoilureitti Rantaraitti, Ylistön ja Kuokkalan sillat, Vesilinnan näkötorni ja Matti Nykäsen mäen valaistus. 

Voit tutustua pysyviin kohteisiin Valokartan avulla (päivitetään lähiaikoina) ja lisäksi uudesta mobiilisovelluksesta löydät valikoidusti noin 40 pysyvää valaistuskohdetta. Sovellus on saatavilla android-puhelimiin ja löytyy sovelluskaupasta nimellä Valon kaupunki. 
 

Kuva
Vaajakosken voimalaitoksen ulkoseinän valaistus on kauniin sininen
Vaajakosken voimalaitoksen ulkoseinän valaistus on kauniin sininen. Kuva Outi Kaakkuri.
Asiasanat: