Pysyvät valaistuskohteet

Jyväskylässä on jo yli sata pysyvää valaistuskohdetta, joiden tarkoituksena on lisätä turvallisuuden tunnetta ja viihtyvyyttä kaupungin alueella ja tarjota elämyksiä niin paikallisille kuin matkailijoillekin. Pysyvät valaistuskohteet ovat mm. siltoja, julkisivuja, taideteoksia tai muita kaupunkikuvallisesti merkittäviä kohteita.

Valaistuskohteet ovat tärkeä osa Jyväskylän kaupunkikuvaa. Niiden avulla tuetaan aiempia arkkitehtonisia ratkaisuja ja tuodaan esiin mielenkiintoisia yksityiskohtia alueen julkisivuista. Vuonna 2009 tehty tutkimus osoittaa, että 90 prosenttia asukkaista haluaa arkkitehtuuria, taidetta, siltoja, puita ynnä muita yksittäisiä kohteita valaistavan ja 83 prosenttia näkee runsaiden valaistuskohteiden tukevan Jyväskylän julkisuuskuvaa ajan hermolla elävänä kaupunkina.

Jyväskylän tunnettuja pysyviä valaistuskohteita ovat muun muassa Rantaraitti, Ylistön ja Kuokkalan sillat, Vesilinnan näkötorni ja Matti Nykäsen mäen valaistus. Lisäksi pysyvät kohteet voivat olla myös uusia, kokeellisia aluevalaistuksia, mielenkiintoisesta valaistuja leikkivälineitä tai taidetta ja valoa yhdistäviä kaupunkikalusteita. 

Tutustu pysyviin kohteisiin Valokartan avulla (päivitetään lähiaikoina). 

Kirkon pääovelle johtava valaistu polku ja kirkon julkisivu iltavalaistuksessa
Kari Alosen Elämänkoulu-teos valaistuna JAMKin pihassa