Hyppää pääsisältöön
Kuva
Hoitaja ottaa verinäytettä

Laboratorio ja näytteenotto

Laboratoriotutkimuksiin tarvitaan lähete lääkäriltä tai sairaanhoitajalta.

Tutkimukset tehdään Fimlab - Laboratoriot Oy:n toimipisteissä. Ajanvarauksen laboratoriotutkimuksiin voi tehdä mihin tahansa Fimlabin Keski-Suomen alueen toimipisteeseen. Joissakin toimipisteissä tutkimuksia tehdään myös ilman ajanvarausta. Fimlabin ajanvaraussivu

Jos sinusta on määrätty otettavaksi kiireetön sydänfilmi (EKG), tarkista omalta terveysasemaltasi otetaanko se terveysasemalla vai laboratorion toimipisteessä.

Fimlabin asiakasneuvonta opastaa asiakkaita laboratoriopalveluja koskevissa kysymyksissä. Numerosta ei voi tehdä ajanvarauksia.

Tutkimustulosten kuulemiseksi lääkärille tai sairaanhoitajalle varataan puhelinaika oman terveysaseman ajanvarauksesta arkisin kello 10–15. Sairaanhoitajalta voi tiedustella tutkimustuloksia ilman ajanvarausta arkisin klo 13–13.30.

Yhteystiedot löytyvät oman terveysaseman nettisivuilta

Laboratoriotulokset voi katsoa myös Omakannasta

Yleisimmät tutkimustulokset näkyvät Omakannassa heti niiden valmistuttua. Sellaiset tutkimustulokset, jotka vaativat esim. vastaanottokäyntiä tai soittoa, viivästetään automaattisesti 28 vuorokautta, minkä jälkeen ne näkyvät Omakannassa. 2.1.2019 jälkeen tehdyt avohoitokäynnin laboratoriotutkimuspyynnöt ja niiden vastaukset tallentuvat Omakantaan. Sinne ei siis siirretä vanhoja laboratoriotutkimusten vastauksia.

Niille terveydenhuollon asiakkaille, jotka käyvät säännöllisin väliajoin laboratoriotutkimuksissa, tehdään yleensä ns. kestolähete tulevia tutkimuspyyntöjä varten.  Nämä kestolähetepyyntöihin liittyvät laboratoriotutkimusvastaukset eivät tallennu automaattisesti Omakantaan. Jos halutaan, että ne tulevat näkyviin Omakantaan, on kestolähete uudistettava seuraavan hoitokontaktin yhteydessä.

Laboratoriotutkimusvastaukset löytyvät Omakannassa www.omakanta.fi Terveystiedot-osiosta kohdasta Tutkimukset. Siellä näkyvät ne vastaanottokäynnit, joihin on kiinnitetty kuvantamis- tai laboratoriotutkimuspyyntöjä sekä vastauksia. Lisäksi tutkimusvastaukset ovat nähtävillä Terveystiedot-osiossa kohdassa Käynnit ja hoitojaksot erillisenä linkkinä, joka on liitettynä käyntiin tai hoitokontaktiin.

Omankanta vaatii kirjautumisen. Sinne kirjaudutaan pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla.

Terveyskirjaston Laboratoriotutkimusten tulkinta -tietokanta sisältää perustiedot tavallisimmista potilaalle tehtävistä laboratoriotutkimuksista. Mukana on tietoa myös kuvantamis- ja tähystystutkimuksista. 

Kuvantamistutkimukset (röntgen ja ultraääni)

Kuvantamistutkimuksiin tarvitaan aina lääkärin lähete. Alavatsan, ylävatsan ja koko vatsan ultraäänitutkimuksiin liittyy seuraavia Keski-Suomen sairaanhoitopiirin valmistautumisohjeita, joita tulee noudattaa:

Ajanvaraus ja tutkimustulokset

Varaa aika kuvantamistutkimuksiin oman terveysaseman ajanvarausnumerosta.
Terveysasemien yhteystiedot
Ainoastaan päivystykselliset tutkimukset suoritetaan ilman ajanvarausta.

Tutkimustulosten kuulemiseksi varaa aika lääkärille oman terveysaseman ajanvarauksesta arkisin klo 10–15.
Terveysasemien yhteystiedot

Cd-tallenne kuvantamistutkimuksista annetaan tarvittaessa sellaisille yksiköille, joissa ei ole sähköistä kuvantamistutkimusten katselu-/siirtomahdollisuutta. Tulosta tilauslomake ja lähetä se täytettynä lomakkeessa ilmoitettuun osoitteeseen. Kuvatallenne on maksullinen ja se toimitetaan postitse.
Keski-Suomen sairaanhoitopiiri: ohje omien potilasasiakirjojen tilaamiseen ja lomake

Toimipisteet

Kuvantamisen toimipisteet ovat Kyllön ja Palokan terveysasemilla.

Aukioloajat ma–to klo 7.30–15.30, pe klo 7.45–14