Lutakonpuistoon on suunnitteilla esteetön liikunta- ja leikkipaikka. Suunnittelun yhteydessä haettiin valoa ja ääntä hyödyntäviä taideideoita ideakilpailun muodossa.

Kilpailun voittajaksi valittiin WSP Finland Oy:n toteuttama suunnitelma ”Veden liike”, joka koostuu kahdesta osasta, ”sadepilvestä” ja ”veden kiertokulusta”.
Interaktiivinen teos osallistaa katselijaa

”Sadepilvi”-installaatio on koettavissa visuaalisesti ja fyysisesti niin päivä- kuin pimeän aikaan. Installaatio on leikittävissä ja sen alla voi seistä, tanssia tai makailla. Sateen voi kuvitella olevan lämmintä kesäsadetta tai rajua ukkossadetta. Pilven rakenteet ja naruista muodostuva sade valaistuu päiväaikaan siivilöityvän luonnonvalon kautta ja pimeän aikaan installaation narut valaistaan keinovalolla hehkuvaksi maamerkiksi. Valaistuksesta voidaan tehdä myös interaktiivinen vuoroin kontrastisesti ja vuoroin pehmeästi valaistu.

Taideideassa sadepilvi yhdistyy äänimaisemista koostuvaan ”veden kiertokulku” -rataan, joka käsittelee jatkuvasti luonnossa kiertävää vettä. ”Veden kiertokulku” -rata aktivoi käyttäjiä, jotka voivat kilpailla nopeudessa tai tutkia, miten vesi kiertää luonnossa ja millaisia mielikuvia heille eri ilmiöistä syntyy.

"Teoksen sympaattinen ja kookas sadepilvi miellytti heti tuomaristoa. Pilvi houkuttelee luokseen leikkimään ja oleskelemaan. Ideassa oli hyvin huomioitu puiston kokonaissuunnitelma ja aistit. Odotan innolla jatkotyöstövaihetta, jonka aikana idea vielä tarkentuu lopulliseen muotoonsa”, valaistuskoordinaattori Elisa Hillgen toteaa.

Teoksen pääelementti on sadepilvi. Kaupunki jatkaa sadepilven jatkosuunnittelua yhdessä WSP Finland Oy:n kanssa. Jatkosuunnittelun yhteydessä arvioidaan myös erilaisia ilkivaltaan, teoksen kestävyyteen ja huollettavuuteen liittyviä asioita.

Teoksen rahoitus on osana kunnallistekniikan investointiohjelmaa, joka vahvistetaan joulukuussa. Teos on suunniteltu toteutettavaksi kesällä 2021 samassa yhteydessä esteettömän liikunta- ja leikkipaikan kanssa.

Toinen palkinto Suhisevalle sateenkaarelle

Ideakilpailussa jaettiin palkkio ensimmäiselle ja toiselle sijalle. Toiseksi sijoittui Timo Määtän teos Suhiseva sateenkaari.

“Kaikki kilpailuun tulleet ehdotukset olivat laadukkaita ja omalla tavallaan erittäin kiinnostavia. Voittajatyö koettiin kuitenkin parhaiten puiston kokonaisuuteen soveltuvaksi”, Hillgen summaa.