Hyppää pääsisältöön

28.1.2021

Kuva
Nainen pitää punaista lamppua sylissään, taustalla kaupungintalo. Kuva Jiri Halttunen
Valon kaupunki -kaupunkivalaistuksen hankkeessa tehdään energiatehokasta ja esteettistä valaistusta. Elisa Hillgenillä työ valaistuksen parissa tuppaa viemään vapaa-ajankin.

Valaistuskoordinaattori Elisa Hillgen työskentelee Valon kaupunki -kaupunkivalaistuksen kehittämishankkeessa. Valon kaupunki -hankkeen tarkoituksena on luoda laadukkaalla, energiaystävällisellä ja esteettisellä valaistuksella turvallinen ja viihtyisä ympäristö kaikille.  

Valon kaupungin hankkeen toimintaan kuuluu mm. pysyvien valaistuskohteiden suunnittelu ja suunnittelun ohjaaminen, valaistuksesta tiedottaminen, valoteemaisten tapahtumien järjestäminen ja kansainvälinen verkostoituminen valaistuksen saralla. 

Valon tekijälle pimeät päivät ovat mielenkiintoisia ja pitkiä

Hillgen seuraa valaistushankkeiden etenemistä ja sitä, miten kohteet rakentuvat. Hän ohjeistaa vaikkapa jouluvalojen asennuksessa ja tekee koevalaistuksia ja testailuja. Aika moni kuvittelee, että suunnittelutyö on siistiä sisätyötä, mutta työhön kuuluu myös kurassa ja sateessa rypeminen. Valon tekijälle pimeät päivät ovat mielenkiintoisia ja pitkiä. 

- Kerran sain poliisit perääni, kun lähitalon asukas huolestui, kuka hääräilee keskellä yötä Cygnauksen patsaalla, Hillgen nauraa. 

Korona vei Valon kaupunki -tapahtuman osittain verkkoon ja valaistusprojekteja toteutettiin pienimuotoisesti ympäri Jyväskylää. Hillgenin syksyyn on kuulunut paljon webinaarimateriaalin työstämistä ja esiintymisiä, sillä Jyväskylä on kaudella 2020-2022 kansainvälisen LUCI-verkoston puheenjohtajakaupunki. LUCI-puheenjohtajuus tuo työhön kansainvälisyyttä ja kontakteja Ranskaan LUCIn toimiston väkeen.  

Vaikka Hillgen viihtyy hyvin monipuolisissa tehtävissä ja tykkää toimia laajan verkoston kanssa, kaipaa hän välillä selkeyttä ja usein apukäsiä. 

- Ymmärrän myös, että tätä päänsisäistä kaaosta on todella vaikea ”siirtää” tai delegoida muiden käsiin. Ehkäpä omaa työn- ja ajanhallintaa on harjoiteltava, Hillgen pohtii. 

Kiinnostus valaistukseen on ehtymätöntä 

Hillgen osti perinteisen valaisinliikkeen yritystoiminnan Mikkelistä 2008 ja humpsahti valon maailmaan. Usein häneltä kysytään myös kodin valaistuksesta, mutta kaupunkivalaistuksen parissa työskennellessä hän ei ole enää kärryillä kodin trendivalaisinten maailmasta. 

- Olen aina sanonut, että kiinnostukseni valaistukseen on ehtymätöntä ja erittäin laajaa, ihan katuvalaistuksista erikoistoteutuksiin ja valotaiteeseen. Monipuolinen ote on ehdottomasti vahvuus ja tulen toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa, kaikenlaisissa tilanteissa. Olen äärettömän kiva ja leppoisa tyyppi, sillä on pärjännyt elämässä pitkälle, Hillgen kertoo. 

Katselkaa ympärillenne ja nauttikaa valoista

- Minulla on kotona vain hyvin vanhoja valaisimia ja upeinta onkin esimerkiksi 50-luvun design ja muotoilu. Pidän myös erikoisista ja tunnelmallisista valoista, joten olkkarista löytyy mm. lahjaksi saatu simpukkavalaisin, lumisadeprojektori ja paljon kynttilöitä, Hillgen paljastaa. 

Työ tuppaa viemään vapaa-ajan ja muun elämän 

Hillgen aloitti työt Valon kaupunki -hankkeessa alkuvuodesta 2017. Hän haluaa toimia valaistusalalla pitkään ja tuoda jotakin uutta maailmaan omalla toiminnallaan ja osaamisellaan. 

- Minua kiinnostaa erityisen paljon valon ja valoon liittyvän kulttuurin vaikutukset kaupunkikuvaan ja alueiden vetovoimaan. Haluaisin tulevaisuudessa keskittyä näihin teemoihin - ja tietenkin olla menestynyt ja rikas, Hillgen nauraa. 

- Huomaan, että jos aikaa meinaa jäädä, helposti alan kehitellä mielessäni uusia työprojekteja. Joskus on kuitenkin ihan pakko ottaa välipäiviä kaikesta ja silloin katselen elokuvia, ulkoilen, maalaan tauluja tai sisustan omituista pientä kotiani. Mieluiten käyttäisin aikaa ja rahaa matkusteluun, erilaisiin elämyksiin ja esimerkiksi ulkona syömiseen. 

Valon kaupunki -tapahtuman teoksista Hillgenin mieleen on parhaiten jäänyt 2020 satamassa nähty 12-metrinen MAN. 

- MAN siirtyi omaan pieneen valotapahtumaani Mikkeliin. Teos repesi pahasti kainalosta ja koko tapahtuma meinasi olla täysi katastrofi. Koko kaupunki odotti sormet ristissä, miten käy, mutta taitavan apulaisen avulla ukkelin kainalo saatiin parsittua ja tapahtuma oli huikea menestys, Hillgen muistelee. 

Häntä harmittaa joskus työssään se, kun ihmiset eivät aina osaa esittää palautettaan rakentavasti. Etenkin somessa hän on törmännyt melko rumiinkin juttuihin.  

- Ihania kommentteja ovat ne, missä minua sanotaan valontuojaksi tai kun projekteista saa kiitosta, sanoo Valoteknillisen seuran Valoisa persoona -tunnustuksen 2019 saanut Hillgen hymyillen tyytyväisenä. 

- Toivotan kaikille valoisaa mieltä synkkien aikojen keskelle. Katselkaa ympärillenne ja nauttikaa valoista. 


Teksti: Jaana Pinson
Kuva: Jiri Halttunen

Tutustu Valon kaupunkiin

Valon kaupunki Jyväskylä -verkkosivut
Facebookissa: @jyvaskylacityoflight
Instagramissa: @valonkaupunki
Twitterissä: @Valonkaupunki