3.2.2021

Ruusupuiston kiertoliittymä on saanut ympäristötaideteoksen, joka yhdistää valoa ja luonnon elementtejä.
Taideteos, lunta

Teoksen materiaaleina on käytetty teräsverkkolevyjä, lehtipuuistutuksia ja valoelementtejä. Ilmasta käsin katsottuna valoelementit muodostavat teoksen keskelle karttamerkintää muistuttavan raksin. Lehtipuut on istutettu teräsverkkoelementtien väliin ja puiden alemmat oksat taivutettu teräsverkon päälle. Teräsverkon geometriset ruudukot ja sitä vasten taivuttamalla pakotetut pihlajat erottuvat valoelementtiä vasten kuin pelkistettynä viivapiirroksena. Teosta kierrettäessä viivat elävät ja muodostavat uudenlaisia kuvioita liikkeen mukana.

”Teoksen keskeiset elementit ovat kaksi- ja kolmiulotteisuudella leikittely, valon ja varjon kontrastit sekä luonnollisesti kasvavan ja kontrolloidun rinnastuminen”, kertoo teoksen toteuttanut taiteilija Antti Laitinen.

Teräsverkon yläpuolelle kasvavat puiden oksat ja latvat saavat kasvaa vapaasti ja muodostaa katon teokselle. Syksyllä ja talvella puiden ollessa lehdettömiä koko teos muistuttaa viivapiirrosta. Talvella lumi antaa oman säväyksensä teoksen ja ympäristön muuttuessa mustavalkoiseksi. Keväällä puiden kukkiessa teoksen yläosa saa värikkään katoksen. Kesällä ja syksyllä marja-aikaan se tarjoaa suojapaikan ja ravintoa linnuille.

”Näin alkuvaiheessa pihlajat ovat vielä melko hentoja, mutta vuosien varrella ne kasvavat ja vahvistuvat, joten puiden suhde ruudukkoon on koko ajan muutoksessa”, Laitinen sanoo.

Valon päivää vietetään tänään 3.2.

Valon päivä, on Valoteknillisen seuran jo vuodesta 2007 lähtien Valon nimipäivänä järjestämä päivä, johon on kuulunut erilaista valoteemaista ohjelmaa. Perinteinen osuus on Valon päivän puhe, jonka pitää seuran puheenjohtaja ja jakaa Valoisan persoonan tunnustuksen. Jyväskylästä löytyy jo kolme valoisaa persoonaa: Annukka Larsen vuodelta 2011, Kari Ström vuodelta 2012 ja Elisa Hillgen vuodelta 2019.

Valon kaupunki Jyväskylä mukana Valon päivässä

Valon kaupunkina myös Jyväskylä viettää Valon päivää. Vallitsevasta tilanteesta johtuen päivän viettoon voi osallistua kotona tai jalkautumalla iltalenkille valoteosten pariin.

Viimeistään nyt kannattaa laittaa Valon kaupungin sosiaalisen median kanavat seurantaan, nimittäin Valon päivänä julkistetaan Valoiloa2020-kuvakisan voittajat Instagramissa. Lisäksi Instagramissa kiertää kävelykierroshaaste bingon muodossa.

Myös Valoteknillisen seuran Valon päivän puhe on katsottavissa Valon kaupungin somekanavista.