7.5.2021

Jyväskylän ilmanlaadun mittaustulokset ovat jatkossa nähtävillä aiempaa paremmin ja monipuolisemmin. Kuntalaiset voivat ladata ilmalaadun seurantaa varten myös mobiilisovelluksen. Sovellus on hyödyllinen erityisesti huonosta ilmanlaadusta oireita saaville.
älypuhelin, käsi

Jyväskylän, Kuopion, Varkauden ja Siilinjärven kunnat ovat parantaneet yhteisessä projektissa asukkaidensa mahdollisuuksia seurata ilmanlaatua. Ilmanlaadun mittaustulokset ovat seurattavissa lähes reaaliaikaisesti uusilla ilmalaadun seurannan verkkosivuilla: aqverkkokuopio.net/ tai JyvaskylaAir -nimisessä mobiilisovelluksessa.

Tuloksia voi tarkastella mittausasemakohtaisesti tai tarkastelemalla eri epäpuhtauksia sekä taulukkomuodoissa että kuvaajina. Sivuilla on saatavilla myös vanhempia mittaustuloksia halutulta ajanjaksolta. Jyväskylän ilmanlaadun mittaustulosten lisäksi sivuilla näkyvät tulokset Siilinjärveltä, Varkaudesta ja Kuopiosta.

Sekä verkkosivuilla että mobiilisovelluksessa julkaistaan ajankohtaisia tiedotteita ja uutisia ilmanlaadusta. Esimerkiksi katupölykaudesta ja raja-arvotasojen ylityksistä kertovat tiedotteet löytyvät jatkossa myös kyseisiltä alustoilta.

Myöhemmin saataville on tulossa muun muassa ilmanlaadun vuosiraportit ja muuta ilmanlaatutietoa. Mobiilisovelluksesta näkee myös tiedot ilman lämpötilasta, kosteudesta ja tuulen nopeudesta.

Mobiilisovellus toimii Android ja IOS-käyttöjärjestelmissä ja on ladattavissa Googlen Play Storesta ja Applen App Storesta nimellä JyvaskylaAir.

Ennakoi ja suojaudu

Ilmanlaatua seuraamalla oireita saavien on helpompi ennakoida ja varautua ulkona liikkuessaan. Kohonneille epäpuhtauspitoisuuksille altistumista voi vähentää välttämällä oleskelua ja liikkumista vilkkaasti liikennöidyillä alueilla sekä välttämällä asuntojen tuulettamista ikkunoiden kautta ilmanlaadun ollessa huono. Oireita saavien kannattaa välttää voimakasta fyysistä ponnistelua vaativia toimia ulkona. Pölyisillä alueilla liikkuessa oloa voi helpottaa esimerkiksi käyttämällä riittävän suodatuskyvyn omaavaa hengityksensuojainta, kuten FFP2-luokan hengityksensuojainta.

Ilmanlaadun mittaustulokset päivittyvät edelleen entiseen tapaan myös Ilmatieteenlaitoksen verkkosivulle.

Lisätietoja Jyväskylän ilmanlaadun tarkkailun verkkosivuilta.