28.5.2021

Rantavalvoja on paikalla Tuomiojärven uimarannalla maanantaista perjantaihin klo 10–18 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10–17.
Köhniön uimaranta

Kaupungin ylläpitämät yleiset uimarannat avataan 1.6. Liikuntapalvelut järjestää Tuomiojärven uimarannalle uimavalvonnan tänä kesänä 8.6. alkaen. Rantavalvoja on paikalla maanantaista perjantaihin klo 10–18 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10–17. Järjestetystä valvonnasta huolimatta vanhemmilla on vastuu huolehtia lasten turvallisuudesta rannalla. Virallinen uimarantakausi kestää kesäkuun 15. päivästä elokuun loppuun saakka.

Jyväskylässä on kaikkiaan 34 liikuntapalvelujen ylläpitämää yleistä uimarantaa. Uimarantojen varustukseen kuuluvat pelastusrenkaat, jäteastiat, pukukopit ja WC:t. Uimarannan infotaulusta löytyy uimarantaa koskevat tiedot ja ohjeistukset. Rantojen pohjat puhdistetaan sukeltamalla 31.5. mennessä.

Uimarantojen olosuhteita tarkistetaan ja uusitaan vuosittain. Kevään aikana WC-koppien ulkopintoja on pesty ja huonoimpia vessakoppeja pyritään uusimaan alkukesästä. Huonokuntoisimpia uimakoppeja tullaan kunnostamaan kesän aikana. Köhniön uimarannalle on rakennettu uudet pukukopit, minkä lisäksi uudet pukukopit tullaan rakentamaan Viitaniemen ja Lohikosken uimarannoille. Sääksjärven ja Tikan uimarannoilla tullaan lisäämään pukukoppien määrää sekä kunnostamaan rannalla jo olevat kopit.

Uimarantojen turvallisuudesta ja puhtaudesta huolehditaan tehostetusti koronan aikana

Koronaviruspandemia ei ole vielä ohi ja kaikkia uimarantoja käyttäviä pyydetään noudattamaan yleisiä hygieniasta ja turvallisuudesta annettuja suosituksia ja ohjeita tartuntariskin ehkäisemiseksi. Tämänhetkisen tiedon mukaan riski saada koronavirus luonnonvesissä uimisen välityksellä arvioidaan olevan alhainen. Riski liittyy lähinnä uimareiden lähikontakteissa tapahtuvaan leviämiseen, jos uimassa tai yleisellä uimarannalla on samaan aikaan koronavirusta levittävä henkilö. Käsihygienian tehostamiseksi on suositeltavaa ottaa rannalle mukaan oma käsidesi/käsihuuhde mukaan. Uimarantojen vessoissa ei ole käsienpesumahdollisuutta eikä käsidesiä. Uimarantojen siivousta on tehostettu koronariskin pienentämiseksi.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) ry:n uimarantaetiketti:

1.    Kipeänä jää kotiin!
2.    Vältä ruuhkaisia rantoja
3.    Nauti rannasta läheistesi kanssa, pidä muihin kahden metrin turvaväli rannalla ja vedessä.
4.    Niistä ja yski rannallakin nenäliinaan. Muista hyvä käsihygienia WC:ssä, ulkoliikuntapaikoilla ja lasten leikkipaikoilla.
5.    Pidä huoli ympäristöstäsi. Huolehdi roskat roska-astioihin tai vie mukanasi.
6.    Tutustu uimarannan infotauluun ja toimi rannan ohjeiden mukaan. Rantapelastaja ohjeistaa tarvittaessa.

7.    Ui turvallisesti:

• Pidä lapset käden mitan päässä itsestäsi.
  • Ui rannan suuntaisesti, huomioi uintialue.
  • Ui kaverin kanssa.

Jyväskylän seudun ympäristöterveys ottaa säännöllisesti uimarannoilta uimavesinäytteitä. Tulokset löytyvät netistä ympäristöterveysvalvonnan Uimarannat-verkkosivut.

Tuomiojärven uimarannalla tehdään viikoittain sinileväseurantaa ja tulokset ovat nähtävillä Järviwikissä.
Uimarantoja huolletaan kesän aikana säännöllisesti, mutta rantojen käyttäjienkin toivotaan olevan yhteydessä uimarannan ylläpitäjään, mikäli rannoilla tavataan turvallisuutta vaarantavia vikoja tai puutteita. Niitä aiheutuu mm. ilkivallan seurauksena. Kaupunki muistuttaa myös, ettei yleisille uimarannoille saa tuoda koiria ja ettei järveen saa heittää mitään tavaraa.

Lisätietoja Jyväskylän kaupungin uimarannoista osoitteesta Uimarannat-verkkosivut.

Liikuntapaikkavastaava Jarmo Saikkonen
p. 050 475 3980, jarmo.saikkonen[a]jyvaskyla.fi