8.6.2021

Jyväskylän kuntouttavan päivätoiminnan yksiköihin pääsee taas syksyllä puolentoista vuoden tauon jälkeen. Myös ikääntyneiden omatoimikuntosalit avataan. Kaikille avoimiin lähitaloihin pääsee 1. syyskuuta alkaen.
Kuntouttavissa päiväkeskuksissa liikuntaa ja mielen virkeyttä

Jyväskylän kaupungin kuntouttavan päivätoiminnan toimintayksiköt avataan elokuussa porrastetusti puolentoista vuoden tauon jälkeen. Päivätoiminta sulki toimintansa kokonaan koronaepidemiatilanteen vuoksi 13.3.2020. Viime syksynä käynnistettiin kuntouttavan päivätoiminnan kotikäynnit viiden viikon kuntoutusjaksoin. Asiakkaita on ollut korona-aikana palvelun piirissä kuukausittain noin 150. Osa kuntouttavan päivätoiminnan henkilöstöstä työskenteli koronasulun ajan kotihoidon, koronajäljityksen ja -näytteenoton tukena.

Ensimmäisenä päivätoiminnan yksiköistä avataan kuntouttava päivätoiminta Keltinmäessä, Kortepohjassa ja Palokan Luhtisessa 2. elokuuta. Myöhemmin arvioidaan Korpilahden ja Vaajakosken kuntouttavan päivätoiminnan avautumisen ajankohta.

Kuntouttavan päivätoiminnan palvelua voi kysyä OIVA-keskuksen palveluohjauksen kautta. Yhteydenotot: puh. 014 266 1801.

-Kuntouttavan päivätoiminnan henkilöstö odottaa innokkaana ja malttamattomana toiminnan avautumista sekä uusien ja vanhojen asiakkaiden tapaamista, iloitsee palveluesimies Eila Ahvenainen.

Kuntoutuksella tuetaan toimintakykyä ja omassa kodissa asumista

Kuntouttavan päivätoiminnan palvelu myönnetään määräaikaisena. Kuntoutus on ryhmässä tapahtuvaa monipuolista toimintaa.  Asiakkaille järjestetään tarvittaessa kuljetus toimintayksikköön ja takaisin kotiin, jos pääsy päivätoimintaan ei muuten onnistu. Päivätoiminta tarjoaa myös palvelua pesuapua tarvitseville. Peseytymispalvelu on tarkoitettu asiakkaalle, jonka kodin peseytymistilat ovat puutteelliset tai peseytyminen ei onnistu säännöllisen kotihoidon palvelun avulla.

Toiminta on luokiteltu lyhytkestoiseksi kuntouttavaksi päivätoiminnaksi (jakson kesto kuusi viikkoa) ja pitkäkestoiseksi kuntouttavaksi päivätoiminnaksi (jakson kesto kuusi kuukautta). Ryhmät toimivat arkena klo 9-13 sekä 13.30- 17.30.
Kuuden viikon kuntoutusjakson kokoontumistiheys on kaksi kertaa viikossa neljä tuntia kerrallaan. Puolen vuoden jaksolla kokoonnutaan kerran viikossa. Palveluun kuuluu myös ateria.

Lyhytkestoiseen kuntouttavaan päivätoimintaan ovat oikeutettuja asiakkaat, joiden toimintakyky on heikentynyt äkillisen terveydentilan muutoksen tai sairaalajakson jälkeen tai kotona selviytymisen edellytykset ovat vaarantuneet toimintakyvyn laskettua.
Puolen vuoden kuntouttavan päivätoiminnan palvelu on suunnattu asiakkaille, jotka asuvat yksin ja joiden läheisverkostot ja sosiaaliset kontaktit ovat vähäiset ja jaksolla asiakas saa tukea toimintakykynsä ylläpitämiseen.

Kuntosalitreeniä omatoimisesti

Omaehtoinen kuntosaliharjoittelu on mahdollista päivätoimintayksiköissä Keltinmäessä, Kortepohjassa sekä Palokan Luhtisessa. Asiakkaan on mahdollista saada alkuun opastusta kuntolaitteiden käyttöön.

Omatoimiharjoittelun tavoitteena on asiakkaan fyysisen toimintakyvyn ylläpitäminen, lihaskadon etenemisen estäminen ja omatoimisuuden tukeminen. Kuntosaleilla on lukukausimaksu. Kuntosalipalvelun aloittaminen arvioidaan elokuussa, kun peruspalvelut on käynnistetty.

Lähitalojen ovet avautuvat 1.9

Viime vuonna Jyväskylän kaupunginvaltuusto päätti ikääntyneiden päivätoiminnan muutoksesta. Kuntouttavan päivätoiminnan yksiköt palvelevat ikääntyneiden kuntoutumisen tarpeita. Hyvinvointikeskustoiminta keskittyy jatkossa kulttuuri- ja osallisuuden palvelualueelle palvellen kaikenikäisiä kuntalaisia lähitalotoiminnalla.

Kaikille avoimet lähitalot, Piippurannan Klubi Kankaalla ja Kortteli Klubi Vapaudenkadulla avaavat ovensa 1. syyskuuta. Klubit ovat avoinna joka arkipäivä klo 9-16. Tapahtumia järjestetään myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Lähitalotoiminnan lisäksi Taideapteekki ja muu ikääntyneille suunnattu tapahtumatoiminta kuten Hopeatanssit, Kino Hopea ja yhteislaulut,  jatkuu syksyllä.
Kuluneen vuoden aikana tilaisuuksia ja toimintaa on jouduttu järjestämään rajatuille kohderyhmille eritysjärjestelyin, minkä vuoksi tapahtumien ja toiminnan näkyvyys on ollut vähäisempää.

Lisätietoa:

• palveluesimies Eila Ahvenainen, puh. 040 586 2436