Hyppää pääsisältöön

2.2.2022

Talvi-iltojen piristykseksi Valon kaupunki -tiimi on koonnut joukon valaistuskohteiden klassikoita ja kätkettyjä helmiä listaksi valorastihaasteeseen. Listan kohteita kiertämällä voi osallistua arvontaan, jossa on jaossa ravintolalahjakortti sekä paketillinen Valon kaupunki -tuotteita.
Kuva
Kuvakollaasi valaistuskohteista ja teksti "Valorastit 2022"

 

Valon päivän 3.2. kunniaksi Valon kaupunki -tiimi on koonnut listan kohteista, joita kiertämällä pääsee nauttimaan Jyväskylän pimeän ajan maisemista eri teemojen kautta. Valitse itsellesi kiinnostavimmat kohteet, ja lähde kiertämään niitä yksin tai hyvässä seurassa. Valorasteja kiertämällä voit osallistua arvontaan, jonka voittajille on jaossa ravintolalahjakortti sekä paketillinen Valon kaupunki –tuotteita. 

Jos haluat osallistua arvontaan, ota kohteesta kuva ja postaa se Facebookissa tai Instagramissa tunnisteella #valorastit2022. Kuvan saa ottaa mieleisellään tavalla – ota selfie, kaverikuva tai vaikka tunnelmallinen maisemakuva kohteesta. Voit halutessasi merkitä julkaisuun myös Valon kaupungin (Facebook: Jyväskylä - City of Light; Instagram: @valonkaupunki). 

Suurin osa Valorastit-kohteista löytyy myös Valon kaupunki –mobiilisovelluksesta, josta voi tarkastaa kätevästi kohteen tarkan sijainnin. Sovellus sisältää myös mielenkiintoista lisätietoa Valon kaupungin kohteista. Applikaation voi ladata sovelluskaupoista iOSille ja Androidille. 

Valorastihaaste on voimassa aikavälillä 3.2.-6.3.2022.

 

Klassikot 

Jyväskylän yömaiseman ikonisiksi kohteiksi muodostuneet maamerkit ilahduttavat niin asukkaita kuin vieraitakin. Kuokkalan siltaa voi ihailla monesta erilaisesta vinkkelistä ja samalla pistäytyä nauttimaan satama-alueen tunnelmasta. Lutakosta käsin voi ihmetellä myös Ylistön siltaa, joka saa uusia ulottuvuuksia kampusalueelta käsin tarkasteltuna. Voisihan sitä samalla käydä vaikka kahvikupillisella Alban terassilla. 

Valon kaupungin yömaisemaa saa ihastella myös Harjun laelta, Vesilinnan näkötornin juurelta. Kaunis valaistuskohde luo tunnelmaa myös ympärillä olevaan Harjun mäntymetsään. Jylhempiä maisemia tavoittaa Matti Nykäsen hyppyrimäen huipulta, ja illan pimetessä pääsee todistamaan Elisa Hillgenin dynaamista Hyppääjä-valaistusta. 

Kuva
Kuokkalan silta valaistuna kesäillassa. Kuva Touho Häkkinen

 

 

 

 

 

 

 

Kuokkalan silta 

Siltakatu, 40520 Jyväskylä 

Kuva
Ylistön silta valaistaan talvisodan päättymisen muistopäivän kunniaksi sinivalkoiseksi. Kuva Touho Häkkinen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ylistön silta 

Ahlmaninkatu 4, 40100 Jyväskylä 

Kuva
Harjun Vesilinna valaistuna sinistä taivasta vasten. Kuva Juhana Konttinen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vesilinna 

Ihantolantie 5, 40720 Jyväskylä 

Kuva
Laajavuoren laskettelukeskus ja Matti Nykäsen hyppyrimäki valaistuna. Kuva Rami Saarikorpi

 

 

 

 

 

 

 

Matti Nykäsen hyppyrimäki 

Hyppyritie 131, 40630 Jyväskylä 

 

 

Kipinöitä ystävänpäivään 

Mikä olisikaan parempi tapa viettää ystävänpäivää kuin lähteä yhdessä valotaiteen äärelle? Aatoksenpuistossa sijaitseva Elina Ahosen Kolo-teos tarjoaa tiivistä tunnelmaa läheisille ystäville, ja onpa siellä joku saattanut yllättää kosimallakin. Tunteita puhuttelee myös Yrttisuon puistossa kohoava Antti Maasalon veistos Rakastan, jonka äärelle voi pysähtyä pohtimaan rakkauden erilaisia muotoja. 

Ystävien kanssa kannattaa lähteä myös Ladun majan retkeilyreiteille, joissa elämysvalaistus on omiaan luomaan tunnelmaa metsän keskelle. Latuja voi luonnollisesti lähteä kokeilemaan myös vaikka hiihtolomalla perheen kanssa. 

Kuva
Sylinterimallinen puinen Kolo-teos valaistuna pimeässä. Kuva Touho Häkkinen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kolo 

Aatoksenkatu 26, 40720 Jyväskylä 

Kuva
Rakastan-veistos yövalaistuksessa, kirkasta vihreää, punaista ja sinistä valoa, metalliveistos puistikon keskellä. Kuva Rami Saarikorpi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rakastan 

Kekkolantie 18, 40520 Jyväskylä 

Kuva
tunnelmavalaistus heijastuu korkeista kuusista, keskellä latu. Kuva Elisa Hillgen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ladun maja 

Ronsuntaipaleentie 279, 40500 Jyväskylä 

 

Valoa veden äärellä 

Vesialueiden ympäröimä Jyväskylä tarjoaa mahdollisuuksia lenkkeilyyn ja rauhoittumiseen järvien, lampien ja jokien rannoilla. Jyväsjärven lenkkipolun vartta valaisee muun muassa Kari Alosen Kajo-veistos, ja Lutakonpuistossa sijaitseva interaktiivinen Sadepilvi-teos luo valollaan tunnelmaa ympäröivään puistoon. 

Rauhallisempia hetkiä tarjoaa puistikon kätköissä lymyilevä Moirislammen alue, jonka vierellä hehkuu uudenkarhea Musiikkikampus. Äijälänrannalla sijaitseva Pekka Jylhän Puutarhurin taivas –veistos puolestaan henkii kesäistä tunnelmaa jäätyneen järven rannalle. 

Naissaaren itäpuolella kohoaa erikoisvalaistu Vaajakosken vesivoimalaitos, joka ei jätä katsojiaan kylmäksi edes helmikuussa. Päijänteen toisella puolella Korpilahden satamassa sijaitseva Höyry-galleria taas on viihtyisä osa vanhan sataman valaistusta. 

Kuva
kuutionmallinen valoteos Jyväsjärven rannalla. Kuva Antti Aarnio

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kajo 

Jontikka 7, 40100 Jyväskylä 

Kuva
öisessä puistossa valaistu sadepilven muotoinen teos. Kuva Elisa Hillgen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sadepilvi  

Satamakatu 8, 40100 Jyväskylä 

Kuva
Moirislampi iltavalaistuksessa. Kuva Juhana Konttinen

 

 

 

 

 

 

 

Moirislampi 

Pitkäkatu 18, 40700 Jyväskylä 

Kuva
porkkanan naatin muotoinen valoteos ja läpinäkyvä kastelukannun muotoinen valoteos, taustalla järvi. Kuva Touho Häkkinen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Puutarhurin taivas  

Rauhaniementie 9, 40520 Jyväskylä 

Kuva
Vaajakosken voimalaitoksen ulkoseinän valaistus on kauniin sininen. Kuva Outi Kaakkuri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaajakosken vesivoimalaitos 

Naissaarentie 7, 40800 Jyväskylä 

Kuva
harjakattoinen tiilitalo valaistuna pimeässä. Kuva Juhana Konttinen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Höyry-galleria 

Korpilahdentie 10, 41800 Jyväskylä 

 

 

Vaihtoehtomaisemaa keskustan läheisyydessä 

Jos kaipaat pientä retkeä toisenlaisiin maisemiin, kannattaa käväistä Kankaalla vanhan paperitehtaan alueella, sillä Tourujoen itäpuolella sijaitseva urbaani asuinalue kätkee sisäänsä monipuolisesti valotaidetta.  

Rusokinkadun ja pyöräilybaanan risteyksessä sijaitseva Villu Jaanisoon Norsu-teos toivottaa vierailijat tervetulleiksi, ja P-Pergamentti-parkkitalon seinällä loistaa iltaisin Jaakko Niemelän ja Helena Hietasen Kartastoja-teos. Kankaan Piipputorin vieressä joen rannalla Tommi Toijan Kuuseen kurkottaja -teos ilahduttaa ohikulkijoita. Teoksen osana on käytetty alueella aiemmin toiminutta valaisinpylvästä. 

Kuva
Liikenneympyrän keskellä valaistu autonrenkaista tehty norsun muotoinen veistos lumisessa maisemassa. Kuva Rami Saarikorpi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Norsu 

Rusokinkatu, 40100 Jyväskylä 

Kuva
parkkitalon seinällä sininen, karttaa muistuttava valaistus. Kuva Jaakko Niemelä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kartastoja 

Paperitehtaankatu 3, 40100 Jyväskylä 

Kuva
Tommi Toijan kuuseen kurkottaja -teos Kankaalla. Kuva Elisa Hillgen

Kuuseen kurkottaja 

Piipputori 5 -rakennuksen takana, 40100 Jyväskylä