13.10.2022

Valon kaupunki -tapahtuma tavoitti jälleen valtaisan määrän ihmisiä, ja ympäri kaupunkia riitti kävijöitä kymmenen illan aikana.
Tanssivat Vedet -valoteos. Kuva Jiri Halttunen

Suosituimmiksi teoksiksi nousivat Tanssivat vedet -valospektaakkeli Ylistöllä, Valon puisto -teos Kirkkopuistossa sekä Flower Forest -kukkaketo Kankaalla. Myös Lounaispuiston veikeä Water bear -karhukaisveistos sai yleisöltä paljon rakkautta osakseen.

Viime vuoden kävijäennätys saavutettiin syksyisestä säästä huolimatta

Koleasta ja sateisesta säästä huolimatta tapahtuma keräsi edellisvuoden tapaan kymmenen illan aikana huikeat yli 150 000 kävijää. Ensimmäisen kolmen illan aikana Linkin ilmaismatkoja kertyi yli 25 000 kappaletta. Kävijämäärä jakautui tasaisesti pitkin tapahtumaa, eli myös arki-iltoina valoreitillä vilisi vierailijoita. Osa odotti varmasti sopivaa säätä vierailun ajankohdaksi.

-Kymmenpäiväinen tapahtuma onnistui todella hyvin. Tapahtuma on muodostunut jyväskyläläisille erittäin tärkeäksi, ja sen toteutusta tukivat kymmenet yritykset ja itse rakentamiseen osallistui tuhansia ihmisiä. Kiitos kaikille valontekijöille ja valosta nauttineille, kiittelee palvelupäällikkö Kari Ström.

Valon kaupunki –tapahtuman oheisohjelmista esimerkiksi Tutkijoiden yössä perjantaina 30.9. vieraili noin 8600 kävijää ja Mataran markkinoilla lauantaina 1.10. noin 7000 kävijää. Kaupunginkirkossa koko tapahtuman aikana vieraili lähes 26 000 ihmistä.

Somepostaukset räjäyttivät pankin

Valon kaupungin somekanavista Facebook ja Instagram ovat kasvaneet viime vuosien aikana rajusti. Kolmenkymmenen edeltävän päivän aikana yhteenlasketut näyttökerrat Facebook- ja Instagram tileillä ovat 1,1 miljoonan luokkaa – viime vuoteen verrattuna luku on kasvanut noin 57 prosentilla. Näyttökerroilla mitataan ainoastaan Valon kaupungin julkaisujen näkymistä somessa, eli muiden tilien tekemiä julkaisuja ei ole lukuun edes laskettu.

-Valofiilistä haetaan somesta entistä enemmän. Ihmiset haluavat näyttää kuvilla, että olivat itsekin mukana tapahtumassa. Se kertoo ainakin siitä, että valo ja tapahtuman synnyttämä yhteisöllisyys koetaan kiinnostavana asiana, pohtii Valon kaupunki –koordinaattori Jani Ruotsalainen.

Valon kaupunki –tapahtuma näkyi myös YouTubessa, sillä ensimmäistä kertaa tapahtumassa toteutettiin livestriimaus. Kahtena iltana kuvatun striimauksen tarkoituksena oli parantaa tapahtuman saavutettavuutta.

Valon kaupunki –tiimi toivoo tapahtumasta palautetta

Kävijöiden palaute on Jyväskylän kaupungille tärkeää, ja sen vuoksi Valon kaupunki –tiimi on laatinut lomakkeen, jonka kautta palautetta erityisesti toivotaan lähetettäväksi. Kaikenlainen palaute on tervetullutta, ja sen avulla pyritään parantamaan tapahtumaa tulevina vuosina entisestään.

Valon kaupunki pysyy kiireisenä läpi talven

Valoa kaipaamaan jääneille on tiedossa hyviä uutisia, sillä Kirkkopuiston Jouluvalomaa pystytetään jälleen 19.11.

Valon kaupunki jatkaa myös kansainvälistä yhteistyötä kaupunkivalaistuksen kehittämiseksi. Tällä hetkellä maailman valon kaupunkien yhdistys LUCI:n puheenjohtajana toimiva Jyväskylän kaupunki on saanut kunnian järjestää yhdistyksen vuosikokouksen maaliskuussa 2023. Osallistujia kokoukseen odotetaan 30 eri maasta.

Lisätiedot:

Palvelupäällikkö Kari Ström, p. 050 60943, kari.strom[at]jyvaskyla.fi

Tapahtumakoordinaattori Jani Ruotsalainen, p. 0400 642 364, jani.ruotsalainen[at]jyvaskyla.fi

Tapahtumakoostevideo suomeksi

Tapahtumakoostevideo englanniksi