Hyppää pääsisältöön

5.1.2023

Kuva
Kännykkä, jossa näkyy sähkön hintakehitys. Kuva Keski-Suomen liitto
Jokaisen panos on tärkeä sähköpulan ehkäisemisessä. Joulukuussa energiayhtiö Alvan asiakkaat säästivät sähköä noin kuusi miljoonaa kilowattituntia, joka vastaa 300 sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuista sähkönkulutusta, sanoo Alva-yhtiöt Oy:n verkkojohtaja Kari Kautto.

Jyväskylän kaupungin energiayhtiön Alvan asiakkaat ovat lähteneet aktiivisesti mukaan energiatalkoisiin. Joulukuussa 2022 jyväskyläläiset käyttivät noin yhdeksän prosenttia vähemmän sähköä kuin joulukuussa 2021. 

Alva-yhtiöt Oy:n verkkojohtajan Kari Kauton mukaan asiakkaat alkoivat vähentää sähkön kulutusta jo syyskuussa, jolloin siirtoenergian määrä väheni edellisvuodesta nelisen prosenttia. Syksyn aikana sähköä säästettiin joka kuukausi edellistä kuukautta enemmän. 

− Luvut eivät yllättäneet, sillä odotimme sähkön käytön vähenevän 5−10 prosenttia jo senkin takia, että suomalaiset ovat tunnollista väkeä ja ymmärtävät, miksi sähköä täytyy säästää. Luvut osoittavat, että jyväskyläläiset ovat tehneet pieniä arjen muutoksia.

Energiamarkkinoiden poikkeuksellinen tilanne on johtanut siihen, että sähkön riittävyydessä on epävarmuutta. Fingrid on ilmoittanut, että Suomessa voidaan joutua turvautumaan talven aikana kiertäviin sähkökatkoihin.

Kauton mielestä talvella on edelleen tärkeää jatkaa sähkön säästämistä ja miettiä myös uusia säästökeinoja ja -kohteita, kuten Alvakin tekee omassa toiminnassaan. 

− Jos sähkötalkoita jatketaan, voi olla, ettei sähkökatkoja tarvitakaan, hän muistuttaa.
− Huonelämpötilan laskeminen tuo pysyvää säästöä. Erittäin tervetullut keino on myös siirtää sähkön käyttöä toiseen ajankohtaan eli alkuillasta yöhön. Aina se ei ole mahdollista, mutta jokainen voi varmasti vaikuttaa jotenkin sähkön käyttöönsä.

Kuva
Mies seisoo ulko-ovella. Kuva Pia Tervoja

Häiriöviesti kannattaa tilata nyt

Alvassa ei pystytä vielä ennakoimaan, onko suunnitelluille sähkökatkoille tarvetta. Kari Kauton mukaan sähkön riittävyyteen vaikuttavat muun muassa Olkiluoto 3:n tilanne, sähkön saanti ulkomailta, tuulisuus sekä yhtäjaksoisen pakkaskauden pituus. 
Mahdollisista alueellisista sähkökatkoksista saa tiedon häiriötiedotteella, jonka voi tilata Alvan verkkosivujen kautta. Vuoden 2022 alussa Alvan asiakkaista häiriötiedotteen piirissä oli alle puolet. Vuoden lopulla tiedotteen oli tilannut jo 85 prosenttia asiakkaista.

− Kannattaa myös miettiä etukäteen, mitä 1,5−2 tunnin sähkökatko voi tarkoittaa omassa taloudessa. Kotona olisi hyvä olla ainakin taskulamppu ja pattereilla toimiva radio, josta kuulee viranomaistiedotteet. 
− Vessan käyttöä kannattaa rajoittaa, etteivät viemärit tukkeudu, koska jäteveden pumppaukset eivät ole kaikilta osin käytössä. 

Kautto suosittelee sähkökatkojen varalle malttia ja rauhallista asennetta.

− Jos häiriöviesti tulee puhelimeen, ei kannata soitella sähköyhtiöön tai ruuhkauttaa viestikanavia. 
− Kun sähköt palaavat takaisin, kannattaa odotella hetki ennen kuin laittaa sähkölaitteet päälle, ettei kulutus pomppaa saman tien.

Kautto muistuttaa myös, ettei omaa tilannetta kannata verrata naapurin tilanteeseen. 

− Esimerkiksi naapurikerrostalon sähköt voivat olla lähtöisin eri sähköjohtolähdöstä kuin omat sähköt ja siksi myös katko on taloissa eri aikaan.

Lisäksi tulee muistaa, että Alva huolehtii sähköverkoista ja sähkön jakelusta muun muassa kantakaupungin, Kuokkalan, Keljon ja Halssilan alueella. Esimerkiksi Palokassa, Vaajakoskella ja Korpilahdella operoi Elenia ja näillä alueilla häiriötiedote tulee tilata Elenialta. Myös Järvi-Suomen Energialla on asiakkaita Jyväskylässä. 

 

Teksti ja kuva Kari Kautosta: Pia Tervoja