Hyppää pääsisältöön

11.1.2023

Kuva
Miesten kansallispukuun sopiva tumman ruskea nahkainen olkalaukku. Kuva Suomen kansallispukukeskus
Kansallispukujen käyttäjien keskuudessa on toivottu miesten kansallispukujen kanssa käytettävää kantovälinettä, jossa voi kuljettaa mukana esimerkiksi tarvittavaa puhelinta, vesipulloa, rahapussia.

Tähän toiveeseen on nyt vastattu ja Suomen kansallispukukeskus tarjoaa sivuillaan teko-ohjeen ladattavassa muodossa. 

Kuten suomalaiset kansallispuvut muutenkin, myös tämä laukku perustuu tutkimukseen. Kansallispukuraati selvitti miesten 1700- ja 1800-luvuilla käyttämiä kantovälineitä ja päätyi Suomen Kansallismuseon kokoelmista löytyviin sekä nahkaiseen olkalaukkuun että kankaiseen selkäreppuun. 

Nahkaisen olkalaukun mallikappaleen valmistus tilattiin kultaseppämestari Harri Syrjäseltä. Syrjäsen Hopeatorppa Oy:n valmistaman nahkaisen laukun esikuva on Konginkankaalta Kansallismuseon kokoelmiin talletettu olkalaukku. Olkalaukku sopii käytettäväksi paitsi miesten kansallispukujen kanssa, myös tavallisten asujen kanssa ja tällöin se ei rajaudu pelkästään miesten olkalaukuksi.

Kankainen selkäreppu työohjeineen on valmisteilla toiseksi vaihtoehdoksi. 

Laukkuun on saatavissa Syrjäsen laatimat työohjeet ja kaavat. Ne ovat tulostettavissa Suomen kansallispukukeskuksen verkkosivuilta. Nahkaisen olkalaukun työohjeet edellyttävät laukun tekijältä perustietoja nahan käsittelystä ja ompelusta. Valmistukseen käytettävä materiaali on tumman ruskeaa pintanahkaa. Kuvat valmiin laukun yksityiskohdista selventävät valmistusta.

Työohjeisiin ja materiaaleihin liittyviä lisätietoja voi pyytää Harri Syrjäseltä. Syrjäseltä on mahdollista tilata myös valmiita nahkalaukkuja.
Harri Syrjänen, Syrjäsen Hopeatorppa, Ratakatu 1, 00120 Helsinki.
[email protected], puh. 044 588 4098.

Nahkaisen olkalaukun valmistusta on tukenut Suomen Kansallispukujen Ystävät ry.

Ladattavat tiedostot 
Nahkaisen olkalaukun työohje
Olkalaukun kaava-arkki

Lisätietoja

Taina Kangas, kansallispukukonsultti, Suomen kansallispukukeskus, 050 311 8889, [email protected]