Hyppää pääsisältöön

16.1.2023

Kuva
Neljä lasta piirtää lattialla vatsallaan maaten. Kuva Dolly Aittanen

Elokuussa 2023 alkavaan esiopetukseen hakevat kaikki vuonna 2017 syntyneet, pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevat vuonna 2018 syntyneet sekä 7-vuotiaat, joiden perusopetuksen aloittamista on siirretty vuodella eteenpäin.  Jyväskylässä kunnalliseen ja yksityiseen esiopetukseen haetaan ajalla 19.1.-2.2.2023 sähköisen asioinnin kautta. Perheet saavat päätökset lapsen esiopetuspaikasta kevään 2023 aikana. 

Jos lapsi tarvitsee esiopetuksen lisäksi varhaiskasvatusta, haetaan varhaiskasvatuspaikkaa esiopetushaun yhteydessä. Vuorohoitoa esiopetuksen lisäksi tarvitsevien lasten esiopetus järjestetään vuorohoitoa tarjoavassa päiväkodissa.  Kaksivuotisessa esiopetuksen kokeilussa mukana olevista, vuonna 2017 syntyneistä lapsista, ei tarvitse täyttää uutta esiopetushakemusta. Kaksivuotisen esiopetuksen valtakunnallinen kokeilu päättyy toukokuussa 2024. 

Jos esiopetuspaikkaa haetaan yksityisen päiväkodin esiopetuksesta ja lapselle tarvitaan myös esiopetusopetusta täydentävää varhaiskasvatusta, täyttää huoltaja esiopetushakemuksen ja palvelusetelihakemuksen sähköisen asioinnin nettisivulla.  

Esiopetus on maksutonta ja sitä annetaan neljä tuntia päivässä, yhteensä 700 tuntia. Perusopetuslain mukaisesti jokaisen lapsen tulee osallistua esiopetukseen ja vastuu osallistumisesta on huoltajalla. 

Uusia tiloja esiopetusryhmille etsitään päiväkotien tilaratkaisuilla   

Jyväskylän varhaiskasvatus järjestelee uusia varhaiskasvatus- ja esiopetuspaikkoja jatkuvasti kasvavalle lapsimäärälle. Helpotusta varhaiskasvatuksen tilahaasteeseen tuo elokuussa Kuokkalaan valmistuva uusi Pohjanlammen päiväkoti. Paikkoja lisätään päiväkoteihin myös esimerkiksi lapsiryhmien muutoksilla sekä säilyttämällä sellaiset päiväkotitilat, joista palveluverkkosuunnitelmassa on alustavasti ajateltu luovuttavan. Tiloja järjestellään yhdessä Jyväskylän Tilapalvelun kanssa. 

Kuokkalan alueen varhaiskasvatus- ja esiopetusjärjestelyjen tilajärjestelyt ovat vielä kesken ja alueella on poikkeavat esiopetukseen haun järjestelyt. Kuokkalan alueen ja Väinölän päiväkotien esiopetusikäisten lasten huoltajat ovat saaneet Edlevo-viestin, jossa ohjeistaan tarkemmin Kuokkalan alueella esiopetukseen hakemisesta. 

Haukkamäen päiväkodin laajennusosa valmistuu elokuussa 2023 ja päiväkoti tarjoaa jatkossa varhaiskasvatuksen rinnalla myös esiopetusta. Lohikosken alueella käynnistyvät palveluverkkomuutokset eivät tässä vaiheessa vaikuta esiopetusjärjestelyihin. Lohikosken koululla sijanneet esiopetusryhmät jatkavat nykyisellään.  
 
Lisätietoja: 
Kasvun ja oppimisen palveluohjaus, puh. 014 569 0180 
palveluesihenkilö Saija Riihinen, Kasvun ja oppimisen palveluohjaus, Kuokkala, puh. 014 569 3189 
palvelukoordinaattori Lotta Markkanen, Kasvun ja oppimisen palveluohjaus, Väinölä, p. 014 569 8660 
palvelukoordinaattori Merja Autio-Kokko, Kasvun ja oppimisen palveluohjaus, Lohikoski-Haukkamäki, p. 014 569 3257 

Asiasanat: