2.2.2023
"Kun Salmirannan eskarit kirjeen presidentiltä sai"

Salmirannan päiväkodin esiopetuksessa paneuduttiin marraskuussa yhteiskunnallisten asioiden teemoihin.
-Vietimme eskarissa politiikkaviikkoa. Lapset perehtyivät muun muassa siihen, ketkä Suomessa päättää asioista ja kuinka kansalaiset voivat vaikuttaa. Yhdessä pohdimme, millainen olisi täydellinen Suomi ja minkälaisia päätöksiä Suomen presidentin tulisi tehdä. Lisäksi kartoitimme vaikuttamisen mahdollisuuksia Suomessa sekä pyrimme parantamaan yhteisön ja yhteiskunnan toimintatapojen ymmärtämistä. Teemaviikko oli yksi käytännön toteutus esiopetuksen opetussuunnitelman laaja-alaisen osaamisen alueeseen kuuluvasta osallistumisen ja vaikuttamisen osa-alueesta, kertoo varhaiskasvatuksen opettaja Krista Paatelainen.
-Tutustuimme presidentin työn lisäksi pääministeriin, eduskuntaan ja vaaleihin. Viikkoon kuului myös ”paikallispolitiikkaa”, eli kuinka Salmirannan eskaria tulisi kehittää, jatkaa varhaiskasvatuksen opettaja Pilvi Pekkinen.
Täydellisen Suomen ideoinnista syntyi kirje presidentille
Koska eskari-ikäisillä ei ole vaaleissa äänioikeutta, päättivät he kerätä kasaan omat näkökulmansa siitä, millainen Suomi olisi täydellinen maa asua ja lähettää ajatuksensa kirjeellä presidentti Sauli Niinistölle.
-Täydellisen Suomen ideoinnin lisäksi esikoululaisilla heräsi muutamia kysymyksiä presidentille, joihin ei me opettajat osattu vastata. Eskarilaisia mietitytti esimerkiksi miksi halutaan presidentiksi, miten presidentti valitaan, millaista presidentin työ on, ja onko työ vaikeaa, Pilvi Pekkinen jatkaa.
-Jo kirjeen lähettäminen oli jännittävä ja innostava juttu, mutta tammikuun loppupuolella erään uloslähdön hetkellä Tasavallan kansliasta saapunut kirje tuli käsiimme ja sehän vasta olikin kiva yllätys! Toppavaatteet päällä ja luistimet kädessä sitten kirje luettiin ja hieman kiljuttiin samalla, kertoo Krista Paatelainen.
Samana päivänä jokainen eskari sai kirjeestä kopion kotiin. Alkuperäinen menee eskariryhmän seinälle kehyksiin. Alkuperäisen kirjeen kohtalo päätettiin teeman mukaan demokraattisesti. Lasten kokouksessa päätettiin, että eskarin päättyessä arvotaan, kuka alkuperäisen, kallisarvoisen muiston itselleen saa mukaan.
-Meidän eskariryhmässä yhteiskunnallinen ajattelu on ollut isossa osassa, ja erityisesti päivittäin ja viikoittain käsittelyssä on ihmisten ja maailman monimuotoisuus sekä yhteiskunnallisesti ajankohtaiset asiat ja juhlapäivät, kertovat Krista Paatelainen ja Pilvi Pekkinen.
Salmirannan esikoululaisten mielestä täydellisen Suomen asioita ovat muun muassa:
- Roskia ei saa heittää luontoon ja metsiä ei saa tuhota!
- Kaikki laitetaan pesemään hampaat ja pupuja ei saa tappaa!
- Täydellisessä Suomessa olisi enemmän kukkia!
- Ei saa polttaa tupakkaa. Ei saa varastaa. Korona pitää poistaa perustamalla tiedelaitos! Presidentille ei saa olla vihainen ja poliisilta ei saa karata.
- Sähköpotkulautoja ei saa jättää keskelle tietä!
- Ketään ei saa kiusata ja sodat pitää kieltää!
- Ei saa satuttaa toisia ihmisiä!
Teksti: Minna Hakkarainen
”Aktiivinen ja vastuullinen osallistuminen ja vaikuttaminen luovat perustaa demokraattiselle ja kestävälle tulevaisuudelle. Tämä edellyttää yksilöltä taitoa ja halua osallistua yhteisön toimintaan sekä luottamusta omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa. Lasten oikeuksiin kuuluvat kuulluksi tuleminen ja osallisuus omaan elämäänsä vaikuttavissa asioissa. Esiopetuksessa kunnioitetaan näitä demokratian toteutumisen keskeisiä periaatteita. Esiopetuksen tehtävä on tukea lasten vähitellen kehittyviä osallistumisen ja vaikuttamisen taitoja.”
Esiopetuksen opetussuunnitelma