Hyppää pääsisältöön

13.3.2023

Kuva
Näyttelyvieraita Tiina Pyykkisen näyttelyssä. Kuva Sanna Lahti
Jyväskylän taidemuseon perustamisesta tulee kuluneeksi 25 vuotta keskiviikkona 22.3. ja silloin on museoon vapaa pääsy koko päivän ajan.  Juhlaviikkoa siivittävät Tiina Pyykkisen taiteilijatapaaminen, Riitta Harin luento taideteoksen havaitsemisesta, avoin paja, avajaiset sekä Taaperoiden Taidepippalot. Kakkukahveja on varattu 150 kahvittelijalle perjantaina. Tapahtumiin on vapaa pääsy synttäriviikon ajan. 

Torstaina 23.3. tavataan Tiina Pyykkinen taiteilijatapaamisessa taidemuseossa kello 15.30 alkaen. Taiteilijatapaamisen jälkeen kuullaan Pääkirjastolla Unonsalissa neurotieteilijä, akateemikko Riitta Harin luento taideteoksen havaitsemisesta kello 16.30 alkaen. HUOM! Junalakon vuoksi luento toteutetaan etäluentona Zoomissa, mutta sen voi nähdä myös Unonsalissa striimattuna.  
 
Perjantaina 24.3. pääsee taidemuseon näyttelyihin tuttuun tapaan maksutta. Tuolloin pääsee nauttimaan myös avoimessa pajassa maalaamisesta ja piirtämisestä vertaisohjaajan seurassa non-stoppina kello 14-17. Perjantaina juhlahumu huipentuu kakkukahveihin ja näyttelynavajaisiin. Synttärikahvia nautitaan perjantaina 24.3. kello 16.00 alkaen, jolloin kakkua ja kahvia on varattu 150 ensimmäiselle kahvittelijalle.
Kello 17.00 alkaen yleisö on tervetullut Deniz Satırin gallerianäyttelyn avajaisiin. 

Lauantaina päiväunien jälkeen kello 15 alkaen on vielä perheen pienimpien vuoro juhlia Taaperoiden Taidepippaloissa museon yläkerrassa sijaitsevassa Vauvan Vinkkeli -näyttelyssä.
Taidepippaloihin on vapaa pääsy ja juhlat järjestää Taidepiilo. 
  
Taidemuseon juhlaviikolla on vapaa pääsy museon näyttelyihin keskiviikkona ja perjantaina koko päivän ajan sekä lauantaina kello 14.30 alkaen. Taidemuseoon kuuluva Galleria Ratamo on avoinna tiistaista sunnuntaihin 11-18 ja sinne on aina vapaa pääsy. 

Alvar Aalto -museon kuvataideosasto itsenäistyi Jyväskylän taidemuseoksi 1998. Osana Jyväskylän taidemuseota toimii Veturitalleilla toimiva Grafiikan paja ja Galleria Ratamo. Jyväskylän taidemuseo hoitaa Jyväskylän kaupungin taidekokoelmaa, joka sisältää pääasiassa keskisuomalaista taidetta sekä taidegrafiikkaa.

 

ke 22.3. klo 11-18
Vapaa pääsy taidemuseoon syntymäpäivän kunniaksi! 

to 23.3. klo 15.30–16.15  
Taiteilijatapaaminen 
Tiina Pyykkinen,  
aloitamme keskikerroksesta
  
to 23.3.2023 klo 16.30-17.30
Luento: Miten havaitsemme taideteoksia?
Jyväskylän pääkirjasto, Unonsali 
Junalakon vuoksi luento striimataan Zoomissa ja sitä tulla katsomaan Unonsaliin. 
Neurotieteilijä, tieteen akateemikko Riitta Hari kertoo, mitä tapahtuu aivoissamme ja mielessämme kun katsomme taideteoksia. Erään taiteenteorian mukaan taideteos on valmis vasta, kun katsoja on lisännyt siihen oman osuutensa. Samoin tapahtuu kuitenkin kaikessa havaitsemisessa, sillä tulkitsemme uudet aistiärsykkeet aina aikaisemmin kertyneen tiedon värittäminä. Onko taideteosten havaitsemisessa jotakin erityistä? Riitta Hari on Aalto-yliopiston systeemisen neurotieteen ja aivokuvantamisen emeritaprofessori, joka on tutkinut ihmisaivojen aistijärjestelmiä, motoriikkaa ja kognitiota sekä sosiaalisen vuorovaikutuksen hermostollista perustaa. Hänen nykyisenä haaveenaan on neurotieteen ja taiteen välisten raja-aitojen madaltaminen. 

HUOM! aiemmista tiedoista poiketen luentoa voi seurata Zoomissa https://aalto.zoom.us/j/62939864855

Luento liittyy Tiina Pyykkisen The Presence of Instability-näyttelyyn, joka on esillä taidemuseossa 11.2.-5.5.2023.
Ennen luentoa voit tavata Tiina Pyykkisen taiteilijatapaamisessa taidemuseolla kello 15.30-16.15. 

pe 24.3. klo 14-17 
Avoin paja Taikatilassa
Nonstop-pajassa voi kokeilla erilaisia materiaaleja ja tekniikoita. Avoin paja sopii kaikille kuvan tekemisestä kiinnostuneille – nuorille, opiskelijoille, lapsille, isovanhemmille tai koko perheelle. Ei ilmoittautumista. 

pe 24.3. klo 16 alkaen
Kakkukahvit (150 ensimmäiselle osallistujalle)

Avajaiset 
pe 24.3. klo 17-19 
Deniz Satır
, Galleria

La 25.3. klo 15–17
Taaperoiden Taidepippalot -lastentapahtuma 
TaidePiilon Taidepippaloissa pääsevät taaperot perheineen juhlatunnelmaan Vauvan vinkkeli -näyttelyssä! Taiteillaan mitä mielikuvituksellisimpia taidekakkuja, laitetaan serpentiinit liehumaan ja pukeudutaan tylliin. Taiteilun ja juhlahumun lomassa voi käydä rentoutumassa discovalojen tuikkeessa ihastellen eläinhahmojen tanssia.
Myös näyttelyn teoksiin voi tutustua tutkien, luovasti leikkien, katsellen ja ihmetellen. Tapahtuman järjestää Taidepiilo. 
Vapaa pääsy, ei ilmoittautumista.