Hyppää pääsisältöön

17.11.2023

Kuva
Koiranpentu eläinlääkärissä. Kuva Elias Harinen
Seudullinen ympäristöterveyslautakunta kokoustaa keskiviikkona 22.11. Kokouksessa käsitellään muun muassa valvontamaksujen sekä eläinlääkinnän klinikka- ja laitemaksujen nostamista. Lisäksi käsittelyssä on hyötyeläinten omistajien saamat korvaukset eläinlääkärikuluista , joihin esitetään tasapuolisempaa määräytymistä.

Maltillisia hinnankorotuksia valvonta- ja eläinlääkintämaksuihin

Henkilötyötunnin uusi esitetty hinta on 75 euroa. Aiemmin summa oli 70 euroa. Kaikki maksutaulukoiden maksut on tarkistettu vastaamaan uutta työtuntihintaa. Eläinlääkinnän klinikka- ja laitemaksuihin esitetään korotusta seuraavasti:

  • klinikkamaksu (vähäinen toimenpide) 13 euroa (aiemmin 12 euroa)
  • vaativa toimenpide 26 euroa (aiemmin 24 euroa)
  • verinäyteanalyysi 6–12 euroa (aiemmin 5–10 euroa)
  • ultraäänitutkimus 12 euroa (aiemmin 10 euroa)

Nykyinen voimassa oleva maksutaksa on hyväksytty Jyväskylän seudun ympäristöterveyslautakunnan kokouksessa 26.1.2022. Jyväskylän seudun ympäristöterveyden toiminta-alueena ovat Hankasalmi, Joutsa, Jyväskylä, Luhanka, Multia, Muurame, Petäjävesi, Toivakka, Uurainen ja Äänekoski. Maksutaksaa sovelletaan koko toiminta-alueella.

Hyötyeläinten eläinlääkärikulujen korvauksilla tasataan pitkistä etäisyyksistä johtuvia kuluja

Hyötyeläinten hoitamisesta aiheutuneiden kustannusten korvausperusteisiin esitetään muutoksia hyötyeläimen omistajalle tai haltijalle Jyväskylän seudun ympäristöterveyden yhteistoiminta-alueella. Omavastuurajoihin esitetään nyt korotusta ja perustana olevien euromäärien sijaan kilometriperusteisuutta.

Matkakuluista korvataan 70 kilometrin ajomatkan ylittävä osa. Käyntimaksusta korvataan arkisin 35 kilometrin menomatkaa vastaavan käyntimaksun ylittävä osa. Päivystysaikana käytetään korotettua taksaa, jolloin 35 kilometrin menomatkaa vastaavan käyntimaksun ylittävä osa korotetaan kerrottuna 1,5:llä.  

Korvauksia ei makseta hevosten eikä lemmikki- tai harrastuseläiminä pidettävien hyötyeläinten (kuten lammas, poro, alpakka ja vuohi) hoitamisesta. Korvaukset maksetaan vain yhteistoiminta-alueen kunnaneläinlääkäreiden ja päivystävien eläinlääkäreiden käynneistä. Arvonlisäveron osuutta ei korvata. 

Muutosten on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2024 alkaen. Tällä hetkellä voimassa oleva päätös on johtanut tilanteeseen, jossa korvausta on maksettu myös silloin, kun eläinlääkärin ajaman menomatkan pituus on ollut alle 10 kilometriä. Tämä ei ole tarkoituksenmukaista, vaan korvausten on tarkoitus kohdentua käynteihin siten, että voidaan tasata pitkistä etäisyyksistä aiheutuneita kustannuksia.

Kokouksen esityslista on luettavissa verkosta

Kokouksen esityslista liitteineen on luettavissa verkosta lautakunnan sivuilta
Esityslistamateriaalit ovat pdf-tiedostomuodossa.

 

 

Lisätietoja

ympäristöterveyspäällikkö Hanna Yksjärvi
p. 050 4724850
hanna.yksjarvi[at]jyvaskyla.fi