Hyppää pääsisältöön

20.11.2023

Kuva
Kädenojennus. Kuva Sanna Siniluhta
YK:n Oranssit päivät on maailmanlaajuinen vuosittainen kampanja, joka lisää tietoutta naisiin kohdistuvasta väkivallasta ja UN Womenin työstä sen vähentämiseksi. Kampanja näkyy myös Jyväskylässä.

Oranssit päivät alkavat 25.11., jolloin vietetään kansainvälistä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää, ja ne loppuvat ihmisoikeuksien päivänä 10.12. Kampanja kannustaa kaikkia toimimaan naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Kampanjaan voi osallistua jakamalla UN Women Suomen sisältöjä sosiaalisessa mediassa.

Kampanjan aikana pukeudutaan oranssiin ja valaistaan oransilla valolla. Tänä vuonna kampanjan aikana oranssin valaistuksen saa Jyväskylän kaupunginteatterin näyttämötorni. Lisäksi Jyväskylän taidemuseo on mukana kannattamassa tärkeää asiaa oranssilla ikkunavalaisulla. Valaisuja voivat järjestää kaikki halukkaat tahot, ja valaistun kohteen voi myös ilmoittaa UnWomenin sivulla.

Mataran toisessa aulassa osoitteessa Matarankatu 6 A1 on Oranssien päivien aikaan esillä Jyväskylän Zontan, Jyväskylän kaupungin ja Keski-Suomen hyvinvointialueen yhteistyössä toteuttama Oranssit päivät -teemaa esiin tuova installaatio. Jyväskylän Tyttöjen Talo, Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry ja Kriisikeskus Mobile järjestävät näyttelyn palveluista väkivallan ehkäisyssä ja siihen puuttumisesta Kortteli Klubilla 27.11.–10.12.2023. Kortteli Klubi on avoinna arkisin kello 10–16.

Tyttöjen talolla on Jyvässeudun Soroptimistien ja Keski-Suomen ensi- ja turvakodin luento- ja keskustelutilaisuus torstaina 23.11. kello 18.00 teemalla ”Turvallisen ihmissuhteen rakennuspalikat”. Tilaisuus on suunnattu äideille ja tytöille.

Suomen kansallinen väkivaltaobservatorio järjestää joka syksy Valoa, ei väkivaltaa -kampanjan, jossa puolustetaan naisten ihmisoikeuksia, ruumiillista koskemattomuutta ja oikeutta väkivallattomaan elämään. Perjantaina 24.11. kello 15–18 Kauppakadulla on Valoa, ei väkivaltaa- kampanjaan liittyvä eri toimijoiden yhteistyössä toteuttama tempaus, jossa myös Jyväskylän kaupunki on mukana. Kampanjalla halutaan tänä vuonna nostaa esiin tyttöjen ja nuorten naisten somessa ja netissä kokemaa seksuaalista häirintää ja väkivaltaa.

Jokaisella on oikeus elää ilman väkivaltaa tai sen uhkaa. Naisiin kohdistuva väkivalta on maailmanlaajuinen ongelma ja se koskettaa myös suomalaisia. Suomessa kuolee vuosittain noin 15–30 naista väkivallan seurauksena. Suomen on todettu olevan EU:n toiseksi vaarallisin paikka naiselle elää. Suomessa joka kolmas nainen kokee elämänsä aikana parisuhdeväkivaltaa ja vuosittain ainakin 50 000 naisen tiedetään kokevan seksuaalista väkivaltaa. 

Lisätietoja:

- ehkäisevän päihde- ja väkivaltatyön koordinaattori Ella Lounasto, p. 040 161 7119, ella.lounasto@jyvaskyla.fi 
- Oranssit päivät - UN Women

Asiasanat: