Hyppää pääsisältöön
Kuva
WinterLight-tapahtuman banneri, vasemmalla sininen kristallimainen valoveistos, jonka vierellä seisoo mies. Kuva Elisa Hillgen
Pääsisältö

WinterLight järjestettiin Jyväskylässä ensimmäisen kerran 18.2.-5.3.2023. Tapahtuma keräsi kävijöitä noin 15 000 reilun kahden viikon aikana! Uudenlainen, sisätiloihin sijoittuva valotaide- ja elämystapahtuma toteuttiin Valon kaupungin ja Jyväskylän Paviljongin yhteistyönä. Tapahtumaa oli tukemassa Keskimaa. Tapahtumassa nähtiin monipuolisesti kansainvälistä ja kotimaista valotaidetta ja valoteemaisia elämyksiä.

 

Teokset
Teemapäivät
Valoravintola ja yrityspaketit
Saapuminen ja joukkoliikennealennus

TEOKSET

Kuva
Ihmishahmo roikkuvien valoketjujen keskellä. Kuva Sean Pollock

Squidsoup (GB) – Submergence 

Submergence on immersiivinen valomeri, jossa tuhannet valopisteet luovat liikkeen tuntua fyysiseen tilaan. Teos koostuu 12 minuutin mittaisesta loopista, jossa äänen ja valon liike luovat erilaisia tunnelmia. Teoksen liikekieli muuntuu ja kiihtyy kasvaen kohti loppuhuipennusta. Sukella mukaan tunnelmien dynaamiseen aaltoiluun!

 

 

Kuva
tunnelin katto ja seinät koostuvat peileistä, jotka heijastavat erivärisiä valoja loputtomasti toistensa pinnoilta. Kuva Leonardo Bettinelli

Circus Lumineszenz (AT) – Event horizon
Event horizon on aisteja petkuttava installaatio, joka yhdistää heijastavia pintoja, valoa ja ääntä. Suljettua käytävää muistuttavan teoksen seinät ja katto on vuorattu peileillä, jotka luovat loputtomia heijastuksia kauas horisonttiin. Ohjatut led-valot heijastuvat tilaan monimutkaisina kuvioina, niin että jokaisen läpikulkijan kokemus on ainutlaatuinen. Matalia taajuuksia hyödyntävä äänimaisema vahvistaa elämystä entisestään.

 

Kuva
veden äärellä yömaisemassa valtava heiluri hohtaa sinisenä. Kuva Ivo Schoofs

Ivo Schoofs (NL) – Large Pendulum Wave
Valtava heiluriveistos tuo esiin matemaattisten lakien runollisuutta ja fysiikan kauneutta. Teosrakenteessa riippuu 15 erimittaista heiluria, jotka liikkuvat painovoiman avulla eri tahtiin. Fysiikan ja matematiikan lakeja noudattaen heilurit tanssivat aaltoina ja ajautuvat kaaokseen. Tarkoin laskettuun liikkeeseen on synkronoitu valoa ja musiikkia.

 

Kuva
sinisensävyinen valoveistos, jossa kristallimaista valoa, oikealla seisoo ihminen. Kuva Théoriz

Théoriz (FR) – Crystallized 
Crystallized-teräsveistos yhdistää ääntä ja holografista kuvamateriaalia. Teoksen inspiraationa on metallinen alkuaine, vismutti, joka taipuu erikoisiin muotoihin ja väreihin kristallisoituessaan. Fysiikan lakeja noudattava valo muuntelee teoksen ulkomuotoa atomista nesteeksi ja kristalliksi, ja heijastuu ympäröiville pinnoille alati vaihtuvina varjokuvioina. 

 

Kuva
huoneen korkuinen robottiosista valmistettu härveli heijastaa varjoja kattoon ja seinille. Kuva RaumZeitPiraten

RaumZeitPiraten (DE) – Drafts for Zero Gravity 
Paikkasidonnaisten valoteosten sarja Drafts for Zero Gravity on kokoelma erilaisia valoa ja ääntä yhdistäviä merkillisiä esineitä. Erikoisesti liikkuvat härvelit on rakennettu muun muassa laboratoriotarvikkeista, optisista ja akustisista sensoreista, lasereista, peileistä ja moottoreista. Multimediainstallaatio tarkastelee tieteen poeettista potentiaalia ja etsii uudenlaisia näkökulmia maailman havannoimiseen.

 

 

Kuva
huoneen ylänurkan edessä naruilla kulkeva pyramidimallinen objekti leijumassa. Kuva Alessandro Lupi


Alessandro Lupi (IT) – Dialogue 
Dialogue käsittelee yhteyksien ja näkökulmien tematiikkaa. Teos koostuu tetraedreistä, eli pyramidimallisista nelitahokkaista. Muoto on yksinkertainen, mutta matemaattisesti kompleksinen. Tetraedrit ovat yhteydessä toisiinsa naruilla, joita väkipyörät ja vinssit liikuttavat ympäri tilaa. Liikkuessaan tahokkaat muuttavat muotoaan, ja kokonaisuus saa uusia ulottuvuuksia näkökulmasta riippuen.

 

Kuva
värikäs maalaus heijastettu seinälle. Kuva Fényszóró visual

Fényszóró visual (HU) – Nucleus with Gargoyles 
Tilaan projisoitu Nucleus with Gargoyles -installaatio kattaa huoneen kaikki seinät. Teoksessa hyödynnetään piirtoheittimiä, kuvaa, ja itse kehitettyjä robottilaitteita, joiden avulla luodaan heijastettuun kuvioon erilaisia liike-efektejä – pyörimistä, aaltoilua ja moiréjuovia. Temaattisesti installaatio käsittelee solujen tuman kykyä kantaa tietoa sekä mystisiä gargoilihirviöitä.

 

 

 

Kuva
uv-valossa hohtavia värikkäitä objekteja alaperspektiivistä kuvattuna. Kuva Flowers of Life

Flowers of Life (FI) – Waveforms
Waveforms on koko tilan kattava installaatio, johon voi uppoutua monenlaisista kulmista. UV-valoa hyödyntävässä teoksessa toistuvat aaltoilukuviot noudattavat muinaisen elämänkukan muotokieltä. Teos muuttaa tilan värien leikiksi ja kutsuu värähtelyjen taajuudelle. Installaation yhteydessä toimii UV-ravintola.

 

Kuva
taka-alalla kangas, jolla erikoinen valokuvio, ja johon osoittaa lasersäde. etualalla ihminen koskemassa kosketusnäyttöä. Kuva Niko Tiainen

Niko Tiainen (FI) – HLUK 2.0 ja M_OTUS
HLUK 2.0 yhdistää laseria, videoprojisointia ja generoituvaa äänimaisemaa. Jokainen kävijä voi omalta osaltaan vaikuttaa teoksen luonteeseen, sillä interaktiivisen teoksen äänimaisema ja lasersäteet reagoivat sormien kosketukseen erillisen kosketusnäytön kautta. Algoritmipohjainen installaatio rakentuu generatiivisista animaatioista ja videofiltterikerroksista.


M_OTUS puolestaan on lapsille suunnattu, vuorovaikutteinen videoprojisointiteos, jonka yhteydessä sijaitsee valopallomeri. Tila muuntuu kävijöiden liikkeestä, ja visuaalista ilmettä voi muuttaa kosketusnäytön avulla. Pienet lapset voivat sukeltaa kulmaan sijoitettuun pallomereen, jota on elävöitetty soljuvalla valoprojisoinnilla.

 

Kuva
seinään heijastettu nuottiviivasto, jossa säröileviä nuotteja. molempien nuottien edessä ihminen. Kuva Pasi Rauhala

Pasi Rauhala (FI) – Fragmented Notes
Fragmented Notes kutsuu mukaan musiikin ja valon leikkiin. Jokaisen katsojan läsnäolo vaikuttaa teoksen ilmeeseen ja äänimaailmaan, kun seinäpinnalle projisoitu nuottiviivastomainen kuvio muuttuu teoksen äärellä liikkuvien tahtiin. Tervetuloa kokeilemaan, millaista liikkeettä ja sävelmää juuri sinun läsnäolosi saa aikaiseksi! 

 

 

Kuva
seinälle heijastettu suuri varjokuvio kuvitteellisesta rakenteesta. Kuva Juhana Konttinen

Jaakko Niemelä (FI) - Malli kuvitellusta rakenteesta
Kuvataiteilija Jaakko Niemelän teoksessa valokeilassa pyörii hiljalleen malli kuvitteellisesta rakenteesta, joka heijastuu seinälle suurena, muuntuvana varjokuvana. Hypnoottinen teos on nähty aiemmin ulkotilassa Valon kaupunki -tapahtumassa vuonna 2010.
 

 

 

Kuva
Suomen valotaiteen seura FLASHin logo. Kuva Elisa Hillgen

Suomen valotaiteen seura FLASH – House of Light
Kotimaisista, pääasiassa naisvalotaiteilijoiden teoksista koostuva kokonaisuus esittelee pieniä, ajatuksia herättäviä ja hauskoja teoksia. Reitiltä hieman erillinen galleriamainen tila kutsuu istahtamaan vaikka pidemmäksi aikaa. Mukana taiteilijat Saana Volanen, Emma Rönnholm, Elisa Hillgen, Anna Hyrkkänen, Mollu Heino ja Emil Fihlman. Kokonaisuuden kuratoinnista ovat vastanneet Elisa Hillgen ja Annukka Ketola, Best of Light Art in Finland.

 

 

 

 

Kuva
littleplanet-kuva suomalaisesta maisemasta. Kuva Rami Saarikorpi

Rami Saarikorpi – 360-Stories 
360-Stories on valokuvaaja Rami Saarikorven rakentama näyttelykokonaisuus, joka koostuu erikoismateriaalille tulostetuista, interaktiivisista 360 little planet -kuvista. Teoksissa olevien QR-koodien kautta pääsee sukeltamaan taideteoksen sisälle.  
 

 

 

 

 


Kuva
valoketjuja taustalla, edessä kaksi poikaa valopallot silmillä. Kuva Jaroslav Novak

TEEMAPÄIVÄT

Ohjelmaa koko perheelle!

LA-SU 25.-26.2. ja 4.-5.3.
Lasten UV-Karkelot viikonloppuisin klo 11-15 normaalilla pääsylipulla. Lasten UV-Karkeloissa viihtyy koko perhe! Löydättekö UV-valojen avulla piilotetut vihjeet tapahtumapaikalta ratkaistaksenne jännittävän arvoituksen? Salapoliisiseinälle voi kirjoittaa oman viestin. Paikalla myös valloittava jonglööri sekä UV-kasvomaalausta.

 

 

 

Kuva
kaksi sinisessä UV-valossa hohtavaa drinkkilasia. Kuva Jani Salonen

Loppuviikon illat aikuisempaan makuun!

K-18-illat TO-LA klo 19.30-23.00
Torstaista lauantaihin näyttelyn virallisen aukioloajan jälkeen alkavat K-18-illanvietot. Liity mukaan yksin, ystäväporukalla, työkavereiden kanssa tai vaikkapa treffeille. Valotaidenäyttelyn lisäksi halleissa ravintolat palvelevat ja DJ:n musiikkivalikoima luo tunnelmaa iltaan!
HUOM! Jos ostat lipun lippu-fi-sivustolta, muista valita, minkä päivän K-18-iltaan aiot saapua. Lippuja myynnissä joka ilta myös suoraan ovelta.

 

 

 


Kuva
uv-valossa hohtava fine dining -annos. Kuva Jani Salonen

VALORAVINTOLA

Koe elämyksellinen UV-valoravintola! Paviljongin Event Kitchen & Bar tarjoilee rennon bistromenun Flowers of Lifen Waveforms-installaation yhteydessä. Ravintolassa voit herkutella WinterLight-leivoksella kahvin kera, istahtaa viinilasilliselle tai nauttia valoteemaisen illallisen pitkän kaavan mukaan - yksin, kaksin tai koko perheellä!

Tutustu bistromenuun tarkemmin ravintolan sivuilla.

 

Yrityspaketit

Tarjoa upea valoteemainen elämys henkilöstöllesi tai asiakkaillesi WinterLight-tapahtuman yhteydessä! Lue lisää yrityspaketeista Evendan sivuilta.


Kuva
Jyväskylän Paviljonki ja messuaukio Lutakossa. Kuva Outi Kaakkuri

SAAPUMINEN

Paviljongille Jyväskylän Lutakossa on helppo saapua eri suunnista. Omalla autolla pääset kätevästi perille asti, mutta saapuminen on kätevää myös bussilla tai junalla Matkakeskukselta. Jyväskylä on neljän valtatien risteyksessä, joilta löytyvät opasteet Paviljonkiin. Rantaväylältä (E 63) ajetaan Satamakadun kautta Paviljonki 1 -opasteiden mukaan.

Paviljongin pysäköintitalot ovat P-Paviljonki 1 (Satamakatu 3) ja P-Paviljonki 2 (Uno Savolan katu 6). Pysäköintialueita hallinnoi Jyväs-Parkki Oy ja kaikki P-alueet ovat maksullisia.

Kaikissa pysäköintitaloissa on invapaikkoja, jotka ovat myös maksullisia. Lisäksi Uno Savolan kadulla P-Paviljonki 2 talon seinustalla on muutama invapysäköintipaikka.

Kuva
Linkki ajaa talvisella Vapaudenkadulla. Kuva Jiri Halttunen

Lue lisää saapumisesta ja käytännön vinkeistä Paviljongin sivuilta

 

HUOM! Pääsylipun ostajalle on myynnissä myös Jyväskylän seudun Linkki-paikallisliikenteen joukkoliikennelippu näyttelyyn, meno-paluu / 1 euro. Bussilipun voi ostaa Paviljongista tai verkosta. Netissä bussilipun pääsee ostamaan, kun on ensin valinnut haluamansa lipun ja siirtynyt eteenpäin maksamaan (alimmaisena osiossa "Suosittelemme sinulle"). Joukkoliikennelipulla voit matkustaa Jyväskylässä, Laukaassa ja Muuramessa Linkki-linjoilla 1-13 ja 14-42.

 

 

 

 

Kiitos kaikille WinterLight-tapahtumassa vierailleille! Keräämme palautetta WinterLight-kyselylomakkeella

Kuva
Valon kaupungin, Paviljongin ja Keskimaan logot. Kuva Roosa-Maria Vesanen