Hyppää pääsisältöön
Kuva
suuri valkoinen ilmapallomainen MAN-veistos Lutakonaukion keltaista yömaisemaa vasten. Kuva Rami Saarikorpi
Pääsisältö

Tapahtumahistoria
Valon kaupunki 2023
Valon kaupunki 2022
Valon kaupunki 2021
Valon kaupunki 2019
Valon kaupunki 2018
Valon kaupunki 2017
Valon kaupunki 2016
Valon kaupunki 2015

Koevalaistuksista Jyväskylän suurimpaan kulttuuritapahtumaan - näin syntyi Valon kaupunki -tapahtuma

Valoteemainen kaupunkikulttuuriin keskittyvä Valon kaupunki -tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 2003 nimellä Valo on Jyväskylässä. Tapahtuma oli tuolloin Suomen ensimmäinen arkkitehtuurivalaistukseen keskittynyt tapahtuma, joka tunnettiin laajalti mm. ammattilaisseminaarista sekä koevalaistuksista.

Kuva
tourujoki pimeässä, joen pinnalla valoteoksia sulautuneena valovirraksi, takana valaistu silta. Kuva Juhana Konttinen

Vuodesta 2016 lähtien tapahtuma alkoi profiloitua yhä enemmän väliaikaiseen valotaiteeseen ja oheistapahtumiin. Ammattilaisnäkökulma ei kuitenkaan kadonnut missään vaiheessa, sillä tapahtuman olennaisena osana pysyivät uusien valaistuskohteiden esiin nostaminen sekä valaistusalan seminaari.

Vuonna 2021 tapahtuma-aikaa pidennettiin MM-rallien vuoksi kolmesta illasta kymmeneen. Tapahtuma jatkoi myös vuonna 2022 pidempimuotoisena. 

Kuva
kirkkopuisto pimeällä, tien laidoilla valkoisia jättimäisiä pupuvaloteoksia, keskellä ihmisiä. Kuva Jiri Halttunen

 

Aiempien vuosien tapahtumat

Valon kaupunki 2023

Vuonna 2023 tapahtuma oli 10-päiväinen, 28.9.-7.10. Tapahtuman kävijämäärä oli yli 170.000, ja taloustutkimuksen mukaan toi kaupunkiin 7,3 miljoonan euron matkailutulot. Tapahtumassa nähtiin 26 valoteosta ja erikoisvalaistuskohdetta, joista suosituimpia oli mm. Tourujoelle rakentunut Connection -teos, Amnesia-laserteos Kankaalla, Physarum-teos Kaupunginkirkon julkisivussa, Lounaispuiston Tree's Heartbeat ja herkkä Fragments of Reality Ylistön sillalla.

Katso tapahtuman koostevideo: 

Valon kaupunki 2023 - YouTube 

 

Valon kaupunki 2022

Vuonna 2022 tapahtuma järjestettiin toistamiseen kymmeniltaisena 29.9.–8.10. Koko tapahtuman aikana valotaidetta saapui ihastelemaan yli 150 000 kävijää, ja ensimmäisen kolmen illan aikana Linkin ilmaismatkoja tehtiin yhteensä 25 000 kappaletta.  Suosituimmiksi teoksiksi nousivat Tanssivat vedet -valospektaakkeli Ylistöllä, Valon puisto -teos Kirkkopuistossa sekä Flower Forest -kukkaketo Kankaalla. Myös Lounaispuiston Water bear -karhukaisveistos sai yleisöltä paljon rakkautta osakseen. Tapahtumassa toteutettiin myös ensimmäinen livestriimaus perjantai- ja lauantai-iltoina 30.9.–1.10.


Alla olevasta videosta voi tutustua tapahtumatunnelmiin:

Valon kaupunki 2021

Vuonna 2021 Valon kaupunki -tapahtuma järjestettiin pidennetyllä aikavälillä 23.9.-2.10., ja valotaiteesta pääsivät nauttimaan myös samaan aikaan järjestetyn MM-rallin vieraat. Jo 15:ttä kertaa järjestetyssä tapahtumassa oli noin 100 valotaideteosta ja valoteemaista oheisohjelmaa, ja se keräsi ennätykselliset yli 150 000 kävijää. Mukana oli valotaiteilijoita viidestä eri maasta.


Tapahtuman kohokohtia voi muistella alla olevan videon avulla.

 

Valon kaupunki 2019

14.:ssä Valon kaupunki -tapahtumassa oli 87 väliaikaista valoteosta tai oheistapahtumaa. Tapahtuma saavutti uuden kävijäennätyksen, kun kolmen illan aikana tapahtumassa vieraili yli 130 000 henkeä. Jyväskylän seudun joukkoliikenne tarjosi ilmaiset kyydit tapahtumailtoina – ja toteutuneita matkoja kirjattiin yli 40 000 kpl. 

Valoteoksia ja oheisohjelmia oli toteuttamassa reilut 60 toimijaa ja taiteilijaa, joista 10 tuli ulkomailta. Eräs mieleenpainuvimmista teoksista oli Amanda Parerin MAN-veistos, joka kohosi näyttävänä Lutakonaukiolle. Kirkkopuistossa taas vierailijoita lumosi Flowers of Life –taidekollektiivin rakentama Enchanted Park – Taikapuisto -UV-teoskokonaisuus. 


Tapahtumatunnelmia voi fiilistellä oheisen videon kautta:

 

Valon kaupunki 2018


Vuonna 2018 tapahtumaan sisältyi yli 60 väliaikaista valoteosta ja oheistapahtumaa. Kotimaisten taiteilijoiden lisäksi valoinstallaatioita oli toteuttamassa 12 ulkomaista taiteilijaa viidestä eri maasta. Oheisohjelmien suunnitteluun ja toteuttamiseen osallistui n. 50 toimijaa, eli lähes 600 henkilöä.

 
Tapahtumassa erottuivat mm. kävelykadun Kompassilla taiteilija BIBI:n mahtava Red Elephant -kierrätysteos ja Kirkkopuistossa seitsemän taiteilijan rakentama Salainen Puutarha. Tapahtuma keräsi huikeat 109 000 vierailijaa kolmen illan aikana, ja Jyväskylän seudun joukkoliikenne tarjosi tapahtumailtoina 36 000 ilmaismatkaa. 


Jyväskylän ammattikorkeakoulun toteuttaman kävijätutkimuksen (n.300) mukaan vastauksena seuraavaan väittämään “On tärkeää, että arkiympäristöni on pimeällä kauniisti valaistu”

  • Täysin samaa mieltä ja samaa mieltä 92,2 %, 
  • Eri mieltä 2,3 %, 
  • Ei osaa sanoa 5,5 %. 

Tutustu tapahtumasisältöön seuraavaan videon kautta:

 

Valon kaupunki 2017

Kuva
valorautalankateoksia: mies ja nainen hienoissa vanhanaikasissa vaatteissa ja koira. Kuva Touho Häkkinen

Vuoden 2017 tapahtumakokonaisuuteen sisältyi yli 50 väliaikaista valoteosta ja oheistapahtumaa. Kirkkopuistossa nähtiin suurin Suomessa toteutettu UV –valotaideteoskokonaisuus, jota olivat toteuttamassa mm. Annie Mitchell (Yhdysvallat), Kasia Malejka ja Joachim Slugocki (Puola) Alexander Reichstein (Venäjä) sekä Flowers of Life –valotaidekollektiivi. 

Tapahtumassa vieraili 100 000 kävijää kolmen illan aikana, ja Jyväskylän seudun joukkoliikenne tarjosi tapahtumailtoina 32 000 ilmaismatkaa. Tapahtumassa otettiin käyttöön Ylistön sillan uusi pysyvä, dynaaminen valaistus, joka otti heti paikkansa yhtenä Jyväskylän maamerkeistä.

Kuva
värikkäitä neonlankoja pingotettu kaupunkimaisemaan vaakatasossa. Kuva Touho Häkkinen

Tsekkaa tapahtumatunnelmat alla olevasta videosta:

 

Valon kaupunki 2016

Kuva
Network by Gemma Wood, Dundu, Stem by Br.Beam, Tango in Wonderland by David Szauder. Kuva Elisa Hillgen

 

Vuoden 2016 tapahtumaohjelmaan sisältyi yli 40 väliaikaista valoteosta ja valoteemaista oheistapahtumaa, joissa saatiin oppia ja elämyksiä valosta. Oheistapahtumien suunnitteluun ja toteuttamiseen osallistui n. 45 toimijaa, eli viitisen sataa henkilöä. Aikaa valoteemaisissa projekteissa kului yhteensä yli 7 000 tuntia. 


Tapahtuma keräsi n. 75 000 kävijää kolmen illan aikana, ja Jyväskylän seudun joukkoliikenne tarjosi ilmaiset kyydit 29 000 tapahtumakävijälle. 
Kirkkopuistossa ihmeteltiin Amanda Parerin (Tasmania) jättipupuja, jotka olivat matkanneet maailman metropoleista ensi kertaa Eurooppaan. 

Kuva
Kirkkopuistossa ihmisiä yöllä, keskellä suuret valopuputeokset. Kuva Jiri Halttunen

 

Valon kaupunki 2015

Vuonna 2015 juhlittiin Unescon valon vuotta, ja siitä lähtien vuosittain 16.5. kansainvälistä valon teemapäivää. Valon kaupunki –tapahtuma oli yksi Unescon International Year of Light -teemavuoden virallisista tapahtumista. Sen vuoksi valotapahtuma oli myös laaja-alaisempi sekä kansainvälisempi kuin aiempina vuosina.

Kuva
tuishow pimeässä kirkkopuistossa. Kuva Jiri Halttunen


Ohjelmakokonaisuudessa oli yli 40 teosta tai oheistapahtumaa, muun muassa valon vuoden juhlaseminaari. Kirkkopuiston keräsi täyteen palkittu Ave Fenix -tulinukketeatteri- ja tulisirkusesitys. Kävijöitä tapahtumassa oli lähes 50 000.

Kuva
seinälle heijastettu sydänmaalaus, ympärille kirjoitettu seitsemän syntiä. Kuva Jiri Halttunen
Asiasanat:  
valon kaupunki