Valon kaupunki -tapahtuma

 

Hankkeen tunnetuin tapahtuma on Valon kaupunki, joka järjestetään vuosittain syyskuun lopulla. Tapahtuman tarkoituksena on tuoda esiin kaupunkivalaistuksen tärkeyttä ja siihen liittyviä teemoja. Joka vuosi tapahtuman yhteydessä julkistetaan myös uusia, pysyviä valaistuskohteita Jyväskylässä ja järjestetään valaistuksen ammattilaisille suunnattu seminaari.

Valon kaupunki -tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kertaa vuonna 2003, ja vuodesta 2010 lähtien se on ollut jokavuotinen tapahtuma Jyväskylän kalenterissa. Alkuvuosien valaistuskohde-esittelyistä se on kasvanut yli sadan tuhannen kävijän juhlaksi, jossa taide, tekniikka, tiede ja kulttuuri kohtaavat.

Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän kaupungin, kiinteistöjen, yhteistyöyritysten, kaupunkilaisten, valaistusalan ammattilaisten, oppilaitosten, yritysten, yhdistysten ja muiden toimijoiden kanssa. Vuonna 2019 tapahtuma keräsi huikeat 130 000 kävijää. 

Valon kaupunki -tapahtuman teoksia haetaan avoimella haulla keväisin ja tapahtuman ohjelmistoon valikoituu sekä uusia, että jo tunnettuja valotaiteilijoita sekä meiltä että maailmalta. Vuoden 2019 pääteos oli australialaisen Amanda Parerin 12-metrinen MAN.

Katso tästä vuoden 2019 tapahtumavideo

 

MAN-veistos Lutakossa pimeällä, edessä muutama ihminen

 

Tourujoen silta näkyy pensaan takaa. Valaistu silta heijastuu öiseen jokeen. Oikealla alareunassa äiti ja lapsi katselevat siltaa valokorvat päässään