Hyppää pääsisältöön

31.12.2022

Kuva
Mies nojaa talvella jyväskylä-kirjaimiin. Kuva Petteri Kivimäki
Kaupunginjohtaja Timo Koiviston uudenvuoden puhe 2022.

Hyvät jyväskyläiset,

Jälleen on yksi poikkeuksellinen vuosi eletty ja katse kääntyy kohti vuotta 2023. Mutta millainen vuosi tämä päättyvä oikein olikaan?

Aloitimme vuoden tukevasti koronapandemian keskellä. Rokotusten ansiosta tilanne kääntyi kuitenkin nopeasti alkuvuoden aikana hyvään suuntaan. Niinpä Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä päätti helmikuussa luopua viimeisistäkin koronarajoituksista ja suosituksista. Arkemme näytti hetken normaalilta.

Normaali kuitenkin päättyi, kun 24.2.2022 heräsimme tietoon, että Venäjä on hyökännyt Ukrainaan. Sota Euroopassa oli alkanut ja huoli näytti monen jyväskyläläisenkin mielen. Kaupungin suuntaan satoi kysymyksiä väestönsuojista ja joditableteista.

Sodan vaikutukset näkyivät nopeasti täälläkin, kun pakolaisia alkoi muuttaa Jyväskylään. Suomalaisten ja jyväskyläläisten solidaarisuus ja myötätunto elivät vahvoina. Koteja löytyi, vapaaehtoiset keräsivät apua hädänalaisille ja erilaisilla tempauksilla osoitettiin tukea hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle maalle ja sen kansalle.

Kaupungin kouluissa ja päiväkodeissa otettiin vastaan eri-ikäisiä lapsia. Tavoitteena oli, että jokainen Ukrainasta pakoon lähtenyt löytäisi nopeasti jotain pysyvyyttä arkeensa ja kokisi olevansa osa kaupunkiamme. Tällä hetkellä Jyväskylän kouluissa on noin kaksisataa Ukrainasta sotaa paennutta lasta. Ponnistus on meillekin iso, mutta samalla se on vähintä, mitä voimme tehdä.

Sodan vaikutukset näkyvät meidän jokaisen arjessa. Energian ja ruoan hintojen nousu sekä korkojen kohoaminen vaikuttaa suoraan monen elintasoon. Silti emme voi taipua Venäjän painostuksen alla. Emme hätäänny, vaan laskemme lämpötilaa ja säästämme sähköä. Lisäksi valtio tukee hankalimmassa asemassa olevia, kuten sen hyvinvointivaltiossa kuuluukin. Kyllä me tämän kestämme. Emme kuitenkaan täällä Jyväskylässä koe pientä osaakaan vaikkapa Mariupolin murheista.

Hyvät kuulijat,

Kriisin keskellä on ehkä hieman ristiriitaistakin todeta, että täällä Jyväskylässä päättyvä vuosi on ollut kohtuullisen hyvä. Elinkeinoelämässä on ollut positiivinen perusvire, ja sen myötä työllisyys on kehittynyt myönteisesti. Elämää kaupunkiin ovat tuoneet tapahtumat, joita koronarajoitusten jälkeen on järjestetty lähes ennätysmäärä.

Koronan jäljiltä Jyväskylään palasivat myös opiskelijat, ja päättyvä vuosi onkin väestönkasvussa yksi kaikkien aikojen parhaista. Marraskuun lopussa jyväskyläläisiä oli 1450 enemmän kuin viime vuonna. Kasvusta reilu puolet on muuttovoittoa maan sisältä mutta jo lähes yhtä suuri määrä maahanmuuttoa. Hyvä näin, sillä luonnollinen väestönkasvu näyttää tänä vuonna ensimmäistä kertaa jäävän täällä Jyväskylässäkin lähes olemattomaksi.

Työperustainen maahanmuutto onkin tarpeen, jotta voimme vastata usealla sektorilla vaivaaviin työvoiman saatavuusongelmiin. Jyväskylälle vähintään yhtä tärkeää kuin työperustainen maahanmuutto on opiskeluun perustuva maahanmuutto.

Kun korkeakouluikäluokat pienentyvät vuodesta 2030 lähtien, alkaa tässä maassa väistämättä keskustelu siitä, mistä opiskelupaikkoja ja ehkä oppilaitoksiakin karsitaan. Tarvitsemme kansainvälistä opiskelijoita korvaamaan pieneneviä ikäluokkia, ja kun kansainvälisiä opiskelijoita tänne saamme, on heidän jäämisekseen tehtävä työtä.

Hyvät jyväskyläläiset,

Vuodenvaihteessa toteutuu suomalaisen paikallishallinnon historian suurin muutos, kun sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi siirtyvät kaupungeilta hyvinvointialueiden hoidettavaksi.

Kun hallinto eriytyy, yhteistyön merkitys korostuu. Olemme yhdessä hyvinvointialueen kanssa tunnistaneet ne kohdat, joissa yhteistyön on jatkossakin toimittava saumattomasti. Teemme työtä rinnakkain ja varmistamme, että asukkaat löytävät palvelut jatkossakin sujuvasti eri elämänvaiheitaan tukemaan. Olen luottavainen, ettei uuteen organisaatioon siirtyminen aiheuta katkoksia tai ongelmia jyväskyläläisten palveluihin.

Vaikka kuntien rinnalle perustetaankin erilliset hyvinvointialueet, ei niiden nimen saa antaa hämätä. Jatkossakin kuntien tärkein tehtävä on huolehtia asukkaidensa hyvinvoinnista. Sitä varten kunnat ovat olemassa.

Hyvinvointialueuudistus antaa Jyväskylän kaupungille kuitenkin mahdollisuuden keskittyä sivistyskaupunkimme kivijalkoihin, koulutukseen ja kasvatukseen. Toisaalta ennätyksellisillä investoinneilla rakennamme myös entistä vahvempaa kulttuuri- ja liikuntakaupunkia.

Alvar Aallon kaupungissa peruskorjaamme parhaillaan AaltoAlvaria ja valmistauduimme teatteritalon remonttiin. Keväällä avaa ovensa Aalto2 – kahden museon yhteenliittymä, josta on erinomainen mahdollisuus tehdä kaupunkiimme uusi kotimainen ja kansainvälinenkin vetovoimatekijä.

Kokonaan uusista investoinneista pesäpallostadion valmistuu ensi kesäksi ja maan parhaan jalkapallohallin rakentaminen alkaa ensi vuonna. Kaksi kaupunkimme ikonista koulurakennusta, Lyseo ja Cygnaeuksen koulu peruskorjataan opetuksen ja kulttuurin käyttöön.

Vuosia odotetun P-Paraatiaukion pysäköintilaitoksen rakentaminen käynnisti investointien ketjun kaupungin keskustaan. Pysäköintilaitoksen jälkeen valmistuu joukkoliikenneterminaali ja tori siirretään uudelle paikalleen. Keskustan uuden ilmeen kruunaa sen sydämen, kävelykadun peruskorjaus. Tapahtuu siis paljon asioita, joilla keskusta saatetaan jälleen uuteen kukoistukseensa.

Alkuvuodesta pääsemme toivottavasti myös pitkän valituskierteen jälkeen käynnistämään Hippos-hankkeen. Se kruunaisi ison elinvoimaa rakentavien investointien kokonaisuuden. Isoilla investoinneilla paitsi rakennamme edellytyksiä kaupungin tulevalle kasvulle, pidämme myös huolta rakennusalan työllisyydestä vaikeassa suhdannetilanteessa.

Hyvät kuulijat,

Kriiseissä piilee aina myös mahdollisuuksia.

Ukrainan sota on nostanut esille Jyväsylän vahvuudet kyberturvallisuuden alalla. Kaupungissamme on maan paras ja laajin kyberturvallisuuden koulutus, puolustusvoimain huippuosaaminen ja monta erinomaista alan yritystä. Suomi joutuu tulevina vuosina pohtimaan yhä laajemmin sitä, miten me suojaamme yhteiskuntamme tietojärjestelmiin kohdistuvalta ilkivallalta. Koko maan etu olisi, että Jyväskylän perustettaisiin valtakunnallinen kyberturvallisuuden osaamiskeskus. Se parantaisi paitsi kyberturvallisuuden osaamista, myös synnyttäisi uutta yritystoimintaa ja työpaikkoja. Hieno askel tähän suuntaan oli ministeri Honkosen joulun alla tekemä päätös, jolla annettiin alan koulutuksen vetovastuu oppilaitoksillemme ja panostettiin tähän koulutukseen miljoonia lisää.

Hyvät kuulijat,

On tärkeää muistaa, ettei viime vuosi ollut vain kriisejä, vaan myös monia unohtumattomia hetkiä. Liikuntapääkaupungissa saatiin vuoden aikana onnitella monien lajien tuoreita mestareita. Kirittäret palautti meidät jälleen pesäpallon mestareiksi, Topi Raitasen Euroopan mestaruus ja eritoten esteiden loppukiri jäivät myös mieleen. Kalle Rovanperän ja Jonne Halttusen tanssi Toyotan katolla Uudesta-Seelannista on myös yksi autourheilun unohtumattomista hetkistä. Jyväskylässä muistimme myös maailman menestyneintä mäkihyppääjää Matti Nykästä julkistamalla hänen muistomerkkinsä Köyhälammen rantaan.

Myös kulttuurikaupunki Jyväskylä sai monia eri tunnustuksia. Arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon saajaksi valittiin Jyväskylän yliopiston kirjaston peruskorjaus. Yläkaupungin yö juhli vuoden 2022 Suomi-palkintoa. Lisäksi kaupunkimme kulttuurielämä sai monia muita tunnustuksia, joita juhlittiin loppuvuodesta Keski-Suomen ensimmäisessä yhteisessä kulttuurigaalassa. Gaalalla halutaan osoittaa kunnioitusta kulttuurin toimijoita kohtaan ja tehdä näkyväksi kaupunkimme moniulotteista ja palkittua kulttuurialan osaamista.

Hyvät jyväskyläläiset,

Aloitan itse tulevana vuotena toisen kauteni kaupunkimme kaupunginjohtajana. On hienoa johtaa yhtä Suomen vetovoimaisinta, yhtä Suomen hienointa kaupunkia kohti tulevaa. Tiedän, että yhteistyöllä saamme täällä aikaan hienoja asioita. Teemme kaikkemme, että Jyväskylä on jatkossakin hyvä paikka asua, opiskella, tehdä töitä ja yrittää, elää hyvää ja tasapainoista elämää omien valintojensa mukaisesti, kokea olevansa tervetullut kaupunkiimme - muuttipa tänne muualta Suomesta tai maamme rajojen ulkopuolelta.

Hyvää uutta vuotta teille kaikille!

Timo Koivisto
kaupunginjohtaja
Jyväskylän kaupunki

 

Asiasanat: