Hyppää pääsisältöön

17.8.2023

Kuva
Nuori istuu pianon ääressä luokkatilassa ja katsoo hymyillen kohti. Kuva Tytti Tyrväinen
Taideharrastuksissa jokainen huomioidaan yksilönä ja harrastus kasvaa lapsen varttuessa.

Sormet vilistävät koskettimistolla, kun Otso, 13, soittaa Preeriatuulia. Yhdessä opettaja Pirjo Jylhän kanssa kokeillaan, miltä sama kohta Preeriatuulta kuulostaisi hitaammin tai voimakkaammin soitettuna. 

- Tykkään kun saa vaikuttaa kappaleiden tulkintaan. Soittamisessa on kivaa, kun saa olla luova, tehdä itse musiikkia ja oppia uutta. Voi paitsi kuunnella musiikkia ja saa itse soittaa, kertoo Otso.

Nuori soittaja on harrastanut useamman vuoden ajan taiteen perusopetuksessa, Jyväskylän kansalaisopistolla, musiikin lisäksi kuvataidetta. 

Harrastuksissa on hauska kokeilla ja opetella uutta, ennakkoon ei tarvitse osata vaan täällä hyvin opastetaan mitä tehdä

rohkaisee Otso muita taideharrastuksia harkitsevia. Häntä pianotuntien opit ovat auttaneet muutenkin musiikin ja oppimisen saralla.

Omat kappalevalinnat innostavat soittajaa

Kuten useimmat soitonharrastajat, Otso käy viikoittain yksilöopetuksessa eli tutummin soittotunnilla. Otolle tuntien rakenne, soittoläksyjen kertaus ja uuden opettelu yhdessä ovat tuttua, menossa on neljäs vuosi piano-opintoja. Parhaillaan työn alla on säestys siskon viulukappaleeseen.

- On kiva, kun saa toivoa soitettavia kappaleita. Opettaja soittaa ja esittelee myös eri kappaleita, joista voi valita.

Vaikka soittamista harjoitellaan suunnitelmallisesti, Musiikkikoulun opettajat huomioivat kunkin oppilaan yksilöllisesti opetuksessa, soittamisen lisäksi he ovat pedagogiikan ammattilaisia.

Kuva
Oppilas ja opettaja pianon äärellä. Kuva Tytti Tyrväinen

Opettaja Pirjo Jylhä käy Otson kanssa läpi Preeriatuuli-kappaletta.

Otson kappalerepertuaariin on vuosien mittaan lisätty Preeriatuulen lisäksi niin tunnusmusiikit Ihmemies MacGyverista kuin Indiana Jonesista, Queenin musiikkia sekä pianistien klassikot Kuutamosonaatti ja Für Elise.

Soittotuntien lisäksi Musiikkikoulussa on perehdytty musiikin teoriaan ja esiintynyt yhteissoittajaisissa, Otso kertoo. Kenties sisarusten duetto kuullaan joku päivä yhteissoittajaisissa. Sitä ennen täytyy vielä harjoitella lisää yhdessä.

Harrastus kasvaa lapsen mukana

Soittamisen lisäksi Oton harrastuksiin lukeutuvat karate ja kuvataidekoulu, jossa hän aloitti jo kuusivuotiaana. Vanhemmat huomasivat lapsensa kiinnostuksen ja ilmoittivat kuvataidekoulun ryhmään.

- Aloitin kuviskoulussa, kun olin innostunut askartelusta ja piirtämisestä. Kuviskoulussa saa käyttää luovuutta ja oppii lisää taitoja ja laajasti eri tekniikoita, kuten maalausta, piirtämistä ja keramiikkaa, avaa harrastusta Otso.

Toisin kuin useimmiten soittotunneilla, kuvataidekoulussa harrastetaan aina ryhmässä, jossa pääsee samalla tutustumaan samanikäisiin harrastajiin. Otson kanssa samassa ryhmässä on vuosia harrastanut hänen kaverinsa.

Alkuvuodet kuvataidekoulussa opiskeltiin samoja aiheita, ensi vuonna nuorten suuntana ovat kuvataidekoulun periodiopinnot, jossa 13-vuotiaat pääsevät tutustumaan syvemmin heitä kiinnostaviin kuvataiteen osa-alueisiin. Piirtämisestä pitävän Otson valinta on arkkitehtuuri.

- Muut jutut jatkuu, kun kuvis loppuu. Jatkan arkkitehtuurin työpajassa, koska minua on aina kiinnostanut arkkitehtuuri ja hienot rakennukset, ne vaan tuntuvat mielenkiintoisille.

Uuden oppiminen ei lopu, vaan iän myötä niin taidot kuin harrastukset syvenevät.

Kuva
Yleiskuva soitonopetuksen luokkatilasta. Kuva Tytti Tyrväinen

Harrastukseksi soittaminen tai kuvataide

Musiikkikoulussa voi aloittaa jo vauvaikäisenä muskareissa tai hieman vanhempana soitinopintojen parissa. Yksilöopetuksen lisäksi musiikkia voi harrastaa ryhmäopetuksessa kuten Korpilahden Pikkupelimanneissa tai Kiirissä.

Musiikkikoulu ja Kuvataidekoulu ovat osa Jyväskylän kansalaisopiston taiteen perusopetusta, jossa opettajina ovat alan ammattilaiset. Harrastaminen on suunnitelmallisesti ja jokainen oppija huomioidaan. Taiteen perusopetuksessa voi opiskella myös kuvataidetta, sanataidetta, arkkitehtuuria ja teatteritaidetta.

Ilmoittautuminen lasten ja nuorten taideharrastuksiin käynnistyy vuosittain keväisin. Vapaita oppilaspaikkoja voi kysyä pitkin vuotta.

Lisätietoa harrastuksista, vapaat paikat ja ilmoittautuminen jyvaskyla.fi/taiteenperusopetus.

Asiasanat: