Hyppää pääsisältöön

23.10.2023

Kuva
Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan nuija. Kuva Jaana Pinson
Kaupunginhallitus kävi osaltaan läpi kaupunginjohtajan talousarvioesitystä, joka tuli julkiseksi tänään. Lisäksi käytiin läpi kuluvan vuoden talouden toteumaa.

Kaupunginjohtajan vuoden 2025 talousarvioesitys 

Kaupunginjohtaja julkaisi tänään oman talousarvioesityksensä. Lautakuntien esitysten pohjalle pitkälti rakentuva talousarvio sisältää sopeutustoimien lisäksi 0,64 %:n veronkorotuksen. Maltillinen veronkorotus yhdistettynä sopeutustoimiin luo pohjan talouden tasapainolle. Investointeja jatketaan suunnitelmallisesti työllisyystilanteen tukemiseksi ja kaupungin elinvoiman varmistamiseksi.  Kaupunginjohtajan talousarvioesityksestä voi lukea lisää tänään julkaistusta tiedotteesta. 

Jyväskylän kaupungin talouden ja toiminnan neljännesvuosikatsaus 9/2023

Kaupunginhallitus merkitsi tiedoksi syyskuun loppuun ylettyvän neljännesvuosikatsauksen. Asia viedään tiedoksi myös kaupunginvaltuustolle. Talousennusteen mukaan kaupungin toimintakate heikkenee 4,4 miljoonaa euroa syksyn muutettuun talousarvioon verrattuna. Käyttötalouden toimintatuotot ovat toteutumassa yhteensä 1,9 miljoonaa euroa ja toimintamenot yhteensä 2,5 miljoonaa euroa talousarviota heikompana. Vaikka toimintakate heikkenee, tuloksen arvioivaan ponnistavan plussalle ollen 500 000 euroa kuluvalta vuodelta.

Toimialoittain tarkasteltuna näyttää siltä, että konsernihallinto alittaa talousarvionsa 1,5 miljoonalla eurolla. Taustalla vaikuttaa erityisesti poikkeukselliset ja kertaluontoiset tuloutukset sote-palveluihin ja pelastustoimen palveluihin liittyen. Kasvun ja oppimisen palveluissa talousarvio on ylittymässä 700 000 eurolla. Syynä on perusopetuksen koulunkäynninohjaajien henkilöstökulujen ylitysuhka sekä Voionmaan koulun vuokrakulujen ylitys. Ylityksen taustalla on ukrainalaisten lasten ennakoitua suurempi valmistavan opetuksen tilantarve. Kulttuuri ja liikuntapalveluissa talousarvio on ylittymässä 100 000 eurolla johtuen useamman eri toiminnan tulotavoitteiden alittumisesta.

Kaupunkirakennepalveluissa talous on toteutumassa 4,3 miljoonaa euroa ennakoitua heikompana. Syynä on tonttikauppojen merkittävän väheneminen, joka heikentää maan myyntivoittotavoitetta 4,4 miljoonalla eurolla. Lisäksi tulosta heikentää rakennuslupamaksujen ja WinterLight -tapahtuman talousarviota heikompi tulokertymä. Tilannetta helpottaa kaupunkirakennepalveluissa joukkoliikenteen kasvaneet matkamäärät, jotka lisäävät kaupunkirakennepalveluiden tuloja 450 000 eurolla. 

Lisäksi Kylän Kattaus -liikelaitoksen talous on toteutumassa 800 000 euroa ennakoitua heikompana johtuen elintarvikkeiden hinnankorotuksista.


__________

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy pienen tarkennuksen kaupungin omistajaohjauksen periaatteisiin ja konserniohjeeseen. Ehdotuksen mukaisesti säätiöitä koskevaan kohtaan lisätään teksti siitä, että kaupunki voi erityisin perustein perustaa uuden säätiön. Säätiö voi olla kaupungin tytärsäätiö tai kaupunki voi olla säätiön perustajana mukana säätiön toiminnassa siten, että jokin muu ulkopuolinen taho käyttää säätiössä määräysvaltaa. Mikäli kaupunki perustaa uuden säätiön, tulee säätiön säännöissä huomioida säätiön lakkauttaminen säätiön perustehtävän päättymisen myötä. Aiemmassa versiossa muotoilu oli, ettei kaupunki perusta uusia säätiöitä. 

Kaupunginhallitus päätti myös ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että nykyinen seitsenjäseninen Jyväskylän seudun joukkoliikennelautakunta lakkautetaan 31.12.2023. Vuoden alussa uusi joukkoliikennelautakunta aloittaa toimintansa 13 jäsenisenä kuntien solmiman yhteistoimintasopimuksen mukaisesti. Kaupunginhallitus antoi lisäksi tarkastuslautakunnalle toimialojen ja liikelaitosten valmistelevat vastaukset tarkastuslautakunnan arviointikertomuksessa esittämiin kysymyksiin. 

Lisäksi kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että Yannick Lahdelle (SDP) myönnetään ero luottamustehtävistä. Mauno Vanhalalle myönnettiin ero veteraaniasiain neuvottelukunnasta, jossa hän on toiminut hyvinvointitoimikunnan edustajana. Tilalle valittiin Jari Tuukkanen. Valtiokonttorin päätös perinnön luovuttamista ja Hippos GP Oy:n yhtiökokousasiat hyväksyttiin kokouksessa esityslistan mukaisesti. 

Lisätietoja: 
- Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Caius Forsberg, p. 044 061 1712
- Jyväskylän kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Meri Lumela, p. 050 554 7167
- Jyväskylän kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Jari Colliander, p. 040 740 1850
- Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto, p. 050 336 2819
 

Asiasanat: