Hyppää pääsisältöön

31.12.2023

Kuva
Mies nojaa talvella jyväskylä-kirjaimiin. Kuva Petteri Kivimäki

Timo Koiviston uudenvuodenpuhe 2023. 


Hyvät jyväskyläläiset,

Vuosi 2023 päättyy ja on perinteiseen tapaan aika kääntää katseet kohti tulevaa. Sen taustaksi on kuitenkin hyvä käydä läpi, mitä päättyvän vuoden 2023 aikana tapahtui.

Päättyvää vuotta Jyväskylän kaupungin päätöksenteossa hallitsi talouden tasapainottaminen. Jyväskylä osoittautui hyvinvointialueuudistuksen rahoitusmallin suurimmaksi kärsijäksi. Sen myötä talouttamme jo aiemmin vaivannut alijäämä yli kaksinkertaistui reiluun neljäänkymmeneen miljoonaan euroon.

Niinpä käynnistimme vuoden alussa talouden tasapainottamistyön. Vastuun työn ohjauksesta otti kaupunginhallitus. Loppukevään kehyspäätöksessä asetimme kunnianhimoiseksi tavoitteeksi, että talouden tasapaino saavutettaisiin kolmen vuoden kuluessa ja vuoden 2026 tuloksen pitäisi kääntyä positiiviseksi. Tavoite oli vähintäänkin haastava, sillä Jyväskylän menot asukasta kohden ovat jo pitkään olleet suurten kaupunkien matalimpia.

Keskeinen lähtökohta talouden tasapainottamisessa oli, että kaikki sen edellyttämät päätökset tehtäisiin samalla kertaa, sillä kaupungin päätöksenteko ei voi jatkuvasti pyöriä talouden ympärillä. Päätehtävämme on kuitenkin asukkaiden hyvinvoinnista ja alueen elinvoimasta huolehtiminen. Kun taloutta koskevat ratkaisut saataisiin tehtyä, voitaisiin huomio kohdistaa täysimääräisesti näiden tehtävien hoitamiseen.

Kiitos vastuullisten päätöksentekijöidemme, tavoitteessa onnistuttiin. Kaupunginvaltuuston marraskuun lopussa hyväksymä ensi vuoden talousarvio sisältää toimet, joilla kaupungin talous kääntyy jo ensi vuonna selvästi parempaan. Ja kuten tavoitteeksi asetettiin, talous on tasapainoinen vuonna 2026.

Tasapainotuksesta karkeasti kaksi kolmasosaa toteutetaan käyttötaloutta sopeuttamalla. Loput hoidetaan kunnallisveron 0,64 prosenttiyksikön korotuksella. Näiden päätösten jälkeenkin hyvinvointipalvelumme säilyvät vähintäänkin kohtuullisella tasolla, eikä verotuskaan ole lähellekään kuntakentän korkeimmasta päästä. Tästä on hyvä jatkaa, vaikka valtiovarainministeriön tarkistetut valtionosuuslaskelmat hieman siirsivätkin maalitolppia.

Kun talouspuhe hallitsi ilmatilaa, syntyi monelle väkisinkin mielikuva, että Jyväskylän talouden tilanne olisi jotenkin poikkeuksellisen heikko. Näin ei ole.

Olemme ensi vuoden talousarvioluvuilla aika lailla suurten kaupunkien keskitasoa. Ja jos saamme lähellekään oikeudenmukaisen osuutemme valtionosuuksista, olisimme aivan kärkipäätä. Onneksi maan hallitus on käynnistänyt valtionosuusjärjestelmän kokonaisuudistuksen. Siinä onnistuminen on alkavana vuonna edunvalvontamme ykköstavoite.

Hyvät jyväskyläläiset,

Vaikka talous viime vuonna keskustelussa korostuikin, tapahtui kaupungissamme paljon muutakin. Päättäjämme tekivät monia merkittäviä ratkaisuja, joilla kaupunkilaisten viihtyvyyttä ja palveluita parannettiin. Isoja hankkeita saatiin maaliin, useita on käynnissä ja uusia lähtee ensi vuoden aikana liikkeelle eri puolilla kaupunkia.

Päättyvänä vuonna yksi iso investointimme kulttuuriin ja elinvoimaan jäi turhan vähälle huomiolle. Erinomaiselle Jyväskylä Sinfonialle nimittäin modernisoitiin uusi musiikkisali Paviljonkiin. Tammikuusta lähtien yli tuhannella kuulijalla kerrallaan on mahdollisuus nauttia orkesteristamme erinomaisessa akustisessa ympäristössä.  

Sen sijaan paljon enemmän näkyvyyttä sai uusi pesäpallostadion, joka valmistui kesäksi 2023 Hippokselle. Uusi stadion pääsee ensi kesänä oikeuksiinsa, kun valtakunnallinen huipputapahtuma Itä-Länsi-ottelu pelataan Jyväskylässä.

Alkuvuonna 2024 käynnistyy vihdoin myös uuden Hippoksen rakentaminen. Tarkalleen ottaen hanke on jo liikkeellä, kun koepaalutus tämän kuun alussa käynnistyi. Hippokselle rakentuu ainutlaatuinen urheilun ja liikunnan keskittymä, jossa erinomaiset tilat yhdistyvät huippuluokan osaamiseen. Paitsi hyvinvointia, tuottaa se myös työtä ja toimeentuloa.

Harjun stadionin peruskorjaus käynnistyy ensi syksynä. Pian 100 vuotta täyttävä urheilukenttä peruskorjataan täysin ja siten parannetaan sekä yleisurheilun että jalkapallon harrastusmahdollisuuksia kaupungissamme. Jalkapallon olosuhteille vielä tärkeämpi on Huhtasuon uusi jalkapallohalli, joka valmistuu ensi vuoden loppuun mennessä. Kaiken kaikkiaan investoimme ensi vuonne poikkeuksellisen paljon liikuntatiloihin, kun myös lähiliikuntapaikkoja jatkuvasti kehitetään.

Kaupungin keskustaan vaikutti päättyvänä vuonna monellakin tapaa P-Paraatin pysäköintilaitoksen rakentaminen. Hanke näkyi pitkään valtavana kuoppana kaupungintalon edustalla. Kuoppa alkaa kuitenkin pikkuhiljaa hävitä ja pysäköintilaitos valmistuu ensi kesänä. Sen jälkeen valmistuu joukkoliikenneterminaali ja tori siirretään uudelle paikalleen. Keskustan kasvojen kohotuksen kruunaa kävelykadun perusparannus muutaman vuoden päästä.

P-Paraatin valmistumisen jälkeen Alvar Aallon suunnittelemassa teatteritalossamme alkaa mittava peruskorjaus. Sen ajaksi teatteri muuttaa väistöön osittain kulttuurikeskukseksi muuntautuvaan Paviljonkiin.

Alvar Aallon kohteista kuntoon on saatettu myös sangen ainutlaatuista uimahallia. AaltoAlvarin viihtyisyyttä lisätään ja uimahallin altaita uudistetaan käyttäjien toiveita kuullen.

Kolmas Alvar Aallon huippukohde valmistui viime keväänä, kun Aalto2 -museokeskus avasi ovensa. Se houkutteli ensimmäisenä toimintakesänään ennätysyleisön nauttimaan näyttelyistään. Neljäs ja kaupunkilaisille ehkä helpoiten nähtävillä oleva kohde oli Alvar Aallon veneen siirto Jyväskylän satamaan. Se lisää entisestään erittäin elävän ja tapahtumarikkaan satama-alueen vetovoimaa.

Myös Kankaan aluetta viedään määrätietoisesti eteenpäin. Siellä valtakunnallisestikin merkittävä projekti tulee lähivuosina olemaan Tourujoen kunnostaminen. Ainutlaatuista on, että Tourujoki palautetaan mahdollisimman luonnonmukaiseen tilaan. Toki myös joen virkistyskäyttö paranee, kun sen varrelle rakennetaan rantareitit viihtyisine levähdyspaikkoineen.

Hyvät kuulijat,

Kaupungissamme on käyty tiukkaa keskustelua euroista ja niiden riittämisestä. Tässä tilanteessa moni aiheellisestikin kysyy, miksi kaupunki rakentaa uutta, kun joistain peruspalveluista tingitään.

Paitsi asukkaidensa hyvinvoinnista, kaupungin on pidettävä huolta myös elinvoimastaan. Se on itse asiassa perustehtävämme kuntalainkin mukaan. Vaikka palvelutkin elinvoimaa rakentavat, edellyttää se myös investointeja. Kaupunki, joka ei tarjoa monipuolisia kulttuuri- ja liikuntamahdollisuuksia, ei houkuttele uusia asukkaita ja osaajia. Kaupunki, joka ei investoi rakennettuun ympäristöön, ei pärjää kilpailussa uusista yrityksistä ja työpaikoista. Kun pidämme huolta elinvoimasta ja vetovoimasta, varmistamme hyvinvointipalveluidemme rahoituksen.

Tällä hetkellä vetovoimamme onkin erinomaisessa kunnossa. Lokakuun loppuun mennessä Jyväskylän väkiluku oli kasvanut noin 1700 asukkaalla. Se on kaikkien aikojen suurin lukema. Kaupungin väkiluku on nyt 147 600 ja näyttää vahvasti siltä, että 150 000 asukkaan rajapyykki tavoitetaan parin seuraavan vuoden aikana.

Työllisyydessä meillä sen sijaan on paljon parannettavaa. Työttömyysaste Jyväskylässä kääntyi vuoden puolivälissä kasvuun ja on suurten kaupunkien vertailussakin alle keskitason. Työllisyyden parantaminen on jatkossa tärkeimpiä tehtäviämme. Ratkaisevaa on parantaa entisestään yritysten toimintaedellytyksiä. Kun olen kiertänyt jyväskyläläisissä yrityksissä, on viesti niiltä ollut selvä. Osaavaa työvoimaa pitää olla saatavilla ja kaupungin kanssa asioimisen pitää olla mahdollisimman sujuvaa. Myös kaupungin saavutettavuus kaikilla liikennemuodoilla on yrityksille tärkeää. Näissä meidän pitää entisestäänkin parantaa.                                                                                                                                  

Työllisyyden hoidossa kaupungin rooli vahvistuu merkittävästi, kun vastuu työllisyyden kokonaisuudesta siirtyy kunnille vuoden 2025 alussa. Tuolloin otamme valtiolta vastaan työllisyyden hoitoon liittyvät tehtävät yhdessä Muuramen kunnan kanssa.

Hyvät jyväskyläläiset,

Kaupungin tärkein tehtävä on edelleen asukkaidensa hyvinvoinnista huolehtiminen. Uusien hyvinvointialueiden aloitus ei muuta tätä tilannetta.  

Viime vuosina nuorten mielenterveysongelmat ovat korostuneet. Tämä ilmenee selkeästi, kun seuraamme hyvinvointikertomuksessa asukkaidemme tilannetta. Tämän ongelman nujertamiseksi on tehtävä määrätietoista työtä kouluissa, päiväkodeissa sekä yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa. Nuorille on luotava näkymä turvallisesta tulevaisuudesta. Myös nuorten mielenterveyspalveluita on vahvistettava ja varmistettava, että apua saadaan, kun sitä tarvitaan.

Moni asukas kokee syystä tai toisesta turvattomuutta. Se voi liittyä kansainvälisiin kriiseihin yhtä hyvin kuin omaan lähiympäristöön tai omaan liikkumiseen. Kaupunkina teemme töitä eri viranomaisten kanssa, jotta jokainen asukas tuntisi olonsa turvalliseksi omalla lähialueellaan. Voimme vaikuttaa turvallisuudentunteeseen monin eri keinoin vaikkapa pitämällä huolta kaupunkivalaisusta yhtä hyvin kuin auratuista ja hiekoitetuista kaduista.

Hyvät jyväskyläläiset,

Yksi päättyvän vuoden positiivisimmista uutisista oli Jyväskylän ja Toyotan solmima kumppanuus. Kun maailman suurin autovalmistaja ja yksi maailman tunnetuimmista brändeistä haluaa sitoutua entistä vahvemmin Jyväskylään, on se kaupungille valtava kunnia ja mahdollisuus. Ensi vaiheessa Toyota rakentaa uuden osaamiskeskuksen Majajärvelle pohjoiseen Jyväskylään. Mitä kaikkea alueelle vielä jatkossa sijoittuu, jää nähtäväksi. Jo alkuvuodesta saamme kuulla lisää Toyotan kanssa perustamamme kestävään liikkumiseen panostavan säätiön hankkeista. Näpertelystä ei siinä tule olemaan kyse.

Toyota-yhteistyö on upea esimerkki siitä, mitä tapahtumat parhaimmillaan voivat kaupunkiin tuoda. Ensi vuosi on rallien ohella muutenkin tapahtumien huippuvuosi. Maaliskuussa järjestetään talviurheilun SM-kilpailukokonaisuus, jossa todistamme peräti 18 lajin mestaruustaistelua kaupungissamme. Kesällä nähdään pesiksen Itä-Länsi-ottelun lisäksi Kuninkuusravit, johon odotamme kymmeniätuhansia vieraita eri puolilta Suomea.

Kaiken kaikkiaan tulevaan vuoteen voi Jyväskylässä katsoa rauhallisin ja innostunein mielin. Voimme olla ylpeitä kasvavasta kaupungistamme, jonne uudetkin tulijat ovat tervetulleita.

Jatkossakin teemme töitä, jotta täällä on hyvä asua, opiskella, tehdä töitä ja yrittää.  

Hyvää uutta vuotta teille kaikille!


Timo Koivisto
kaupunginjohtaja
Jyväskylän kaupunki

Asiasanat: