Hyppää pääsisältöön

18.4.2024

Kuva
nurmea, penkki, ihmisiä oleskelemassa. Kuva Ramboll Finland Oy
Jyväskylän kaupunki aloittaa Tourujoen kunnostuksen toukokuussa. Kunnostustyömaa tuo muutoksia lähialueella liikkumiseen.

Kunnostuksen tavoitteena on palauttaa joki mahdollisimman luonnonmukaiseen tilaan ja mahdollistaa vaelluskalojen nousu ja lisääntyminen Tourujoessa. Samalla joen varrelle rakennetaan rantareittejä ja oleskelualueita, jotka lisäävät alueen virkistyskäyttömahdollisuuksia. Lisäksi jokikunnostus tukee Kankaan alueen kehittämistä ja lisää alueen vetovoimaisuutta. Kunnostustöissä huomioidaan alueen kulttuurihistorialliset arvot.

Tourujoen kunnostuksen rakentamisen infotilaisuus 25.4.

Työmaa-alue kattaa jokialueen Kankaan asuinalueen kohdalta Palokkajärvelle asti. Työmaa tuo liikennejärjestelymuutoksia lähiasukkaille, joista kerrotaan tarkemmin kunnostuksen rakentamisen infotilaisuudessa 25.4.2024 klo 17.00, Tapahtumatila PK5 osoitteessa Kankaanaukio 3B. 

Työmaa sulkee väliaikaisesti Kankaankadun jalankulun ja pyöräilyn sillan 20.5.2024

Tourujoen kunnostustöiden vuoksi joen rantareitti ei ole koko pituudeltaan käytössä jokikunnostuksen aikana. Rantareitti suljetaan töiden edetessä aina siltä kohdalta, jossa töitä kulloisenakin hetkenä tehdään.

Suurimman muutoksen lähialueen asukkaille tuo Kankaankadun jalankulun ja pyöräilyn sillan sulkeminen. Silta suljetaan 20.5.2024 ja se on suljettuna pääsääntöisesti koko kunnostuksen ajan.

 

Sekä sillan sulusta että työmaa-alueen rajauksesta johtuen Kankaankatu 1-9 asukkaiden kulku- ja ajoyhteys kiinteistöille siirtyy väliaikaisesti vanhan hautausmaan vierustaa kulkevalle kävely- ja pyöräväylälle. Väylän nykyinen kävely- ja pyöräliikenne vähenee, sillä työmaan rajauksesta johtuen väylää pitkin ei pääse enää Tourujokivarren rantareitille eikä Kankaan asuinalueelle. Kunnostuksen aikana keskustasta Lohikosken suuntaan pyörällä tai kävellen kulkevien kannattaa kulkea Puistokadun, Taulumäentien ja Lahjaharjuntien kautta.

Muutoksia Kankaan asuinalueella liikkumiseen

Kankaankadun sillan sulkeminen vaikuttaa myös Kankaan asukkaisiin. Kankaalta keskustaan kävellen tai pyörällä liikkujan kannattaa suunnistaa Kinakujan sillan kautta. Kankaalta Taulumäen suuntaan kannattaa kulkea Lohikoskentien kautta.

Työmaan aikana kulku Valkoiselle talolle tapahtuu Kympinkadun kautta työmaatietä pitkin. Kevyelle liikenteelle on työmaasta rajatut omat turvalliset kulkuväylät.

Muutokset Tourujoen pohjoisosassa

Reittimuutokset Tourujoen pohjoisosassa Palokkajärven tuntumassa ovat vähäisempiä. Pääsy Tourujoen rantareitille suljetaan siinä vaiheessa, kun työmaa on käynnissä joen pohjoisosassa. Pohjoisosaan rakennetaan uusi pohjapato kesän 2024 aikana. Pohjapadon rakentaminen käynnistyy alkukesästä. Palokkajärven ympäri kulkevalle kävely- ja pyöräväylälle kuljetaan kunnostustöiden ajan Lahjaharjuntien tai Reivikujan kautta.

Istutettava kasvillisuus tukee luonnon monimuotoisuutta

Kunnostuksen yhteydessä alueen kasvillisuutta lisätään ja monipuolistetaan istuttamalla jokiympäristöön sopivaa kasvillisuutta. Kasvillisuus on valittu siten, että se edistää luonnon monimuotoisuutta myös tukemalla hyönteiskantaa ja sitä kautta kalojen ravinnon saantia. Uuden jokiuoman rakentaminen vaatii myös joidenkin nykyisten puiden poistoa pääsääntöisesti Kankaankadun ja Valkoisen talon välistä, mutta poistettavat puut tullaan korvaamaan uusilla. Poistettavia puita hyödynnetään joen virtavesirakenteissa suistepuina, jotka toimivat samalla vesieliöiden elinympäristönä. Työmaa ei ulotu luonnonsuojelualueelle.

Lisätietoa kunnostussuunnitelmista: www.jyvaskyla.fi/ymparisto/tourujoki