Kipinä - kaupunkivalaistuksen kehittämisprojekti
Kipinä on ValoVisio2030-suunnitelmassa linjattujen tavoitteiden saavuttamista varten laadittu Jyväskylän kaupunkivalaistuksen kehittämissuunnitelma. Suunnitelman tarkoituksena on havainnollistaa eri kaupunkitilan rakentajille, kuinka jokainen voi valon avulla rakentaa entistä miellyttävämpää kaupunkiympäristöä. Ennen kaikkea Kipinän tarkoituksena on innostaa eri toimijoita kaupunkivalaistuksen kehittämiseen – jotta saadaan tulta, tarvitaan kipinä.
Kipinän tavoitteena on, että jokainen (asukas, rakennuttaja, yrittäjä) oivaltaa, että kauniisti valaistu kaupunkikuva on muutakin kuin pelkkä katuvalaistus ja että pimeän ajan kaupunkikuva rakentuu yhteistyöllä. Valolla voi tehdä ympäristöstä viihtyisämpää, ja kaupungilta saa apua valaistuksen suunnitteluprosessiin, ohjelmoitavuuteen ja opastukseen.
Opastuksen työkaluja ovat Kipinäpuisto, eri kohderyhmille laaditut Kipinäpaketit sekä kaupunkivalaistuksen rakentamista havainnollistava video.
Kipinäpuisto
Kipinäpuisto on valaistuksen kokemiseen ja oivaltamiseen perustuva puistomainen koevalaistusalue, joka suunnitellaan ja rakennetaan nimenomaan pimeää aikaa varten. Kipinäpuistoa voisikin kuvailla puutarhanäyttelyn ja tiedekeskuksen hybridiksi. Monet näkemiseen ja kokemiseen liittyvät seikat eivät hahmotu rautakaupan hyllyn edessä, ja valmistajien valaisinnäyttelyt ja showroomit ovat tavalliselle ihmiselle vaikeasti löydettävissä. Kipinäpuisto tarjoaa kävijälleen mahdollisuuden kokea valo.
Kuva ei liity Kipinäpuistoon.
Kipinäpaketit
Kommunikoinnin ja innostuksen työkaluksi on valmistettu eri kohderyhmille suunnattuja esityksiä, joita voi esitellä seminaareissa tai tapahtumissa. Esitykset sisältävät esimerkkejä hyvästä valaistuksesta ja sen merkityksestä sekä tietoa siitä, miten kaupunki tukee ja opastaa eri toimijoita. Kipinäpaketteja on kolme:
1) Kipinä – asukkaat ja taloyhtiöt
2) Kipinä – rakentaminen
3) Kipinä – elinkeinoelämä
Video
Esitysten lisäksi valaistuksen merkitystä voi havainnollistaa myös videoiden avulla. Kipinä-projektin on tarkoitus kehittää eri tarkoituksiin soveltuvia videoita, jotka demonstroivat, kuinka valoa voi käyttää paremmin, mikä on ihmisen rooli valaistuksen suunnittelussa, mitä on valosaaste ja kuinka sitä vähennetään, sekä kuinka erilaiset valaistustavat oikeasti näkyvät ympäristössä.
Jos olet kiinnostunut saamaan ohjeistusta valaistuksen kehittämiseen Jyväskylän kaupunkiympäristössä, ota yhteyttä valaistuskoordinaattoriin.