Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ylistön silta iltavalaistuksessa, heijastuu järveen.

LUCI-yhdistys eli Lighting Urban Community International on kansainvälinen valon kaupunkien yhdistys, jonka perusti Lyon vuonna 2002. Yhdistyksen tavoitteena on saada valaistuksen avulla luotua viihtyisämpi pimeän ajan kaupunkiympäristö ja jakaa kokemuksia kaupunkien kesken. LUCI toimii lisäksi jäsenten aktiivisena keskustelufoorumina. Yhdistyksen tehtävänä on myös edistää maailmanlaajuisesti valaistuksen merkittävyyttä kaupunkikehityksen ja ympäristönsuunnittelun työvälineenä. 

Jyväskylä oli ensimmäinen suomalainen kaupunki, joka liittyi LUCIin. Vuonna 2006 tapahtunut liittyminen vahvisti Jyväskylän asemaa Suomen Valon kaupunkina entisestään ja kaudella 2019–2020 Jyväskylä oli verkoston hallituksen 1. varapuheenjohtaja. Tulevalla kaudella 2020–2021 Jyväskylä toimii verkoston hallituksen puheenjohtajana. Kansainvälinen verkostoituminen tuo Jyväskylälle julkisuutta ja luo myös uusia yhteistyömahdollisuuksia. Kaupungin tavoitteena on oppia muiden Valon kaupunkien ratkaisuista ja saada uutta näkökulmaa oman kaupunkivalaistuksen kehittämiseen. 

Yhdistykseen kuuluu Jyväskylän lisäksi yli 70 kaupunkia ympäri maapalloa, esimerkiksi Lyon, Göteborg, Tartto, Glasgow ja Shanghai. Suomesta myös Helsinki ja Oulu ovat liittyneet LUCIin. Kaupunkien lisäksi yhdistyksessä on jäsenenä erilaisia kumppaneita, kuten oppilaitoksia ja yrityksiä. 

Kuva
Luci-kokoontumisen seminaariväkeä ja valaistuskohteita.
Asiasanat: