Hyppää pääsisältöön
Kuva
Valon kaupunki -tapahtuma 2019. Kuva Jiri Halttunen
Pääsisältö

LUCI-yhdistys eli Lighting Urban Community International on kansainvälinen valon kaupunkien yhdistys, jonka perusti Lyonin kaupunki Ranskassa vuonna 2002. Yhdistyksen tavoitteena on saada valaistuksen avulla luotua viihtyisämpi pimeän ajan kaupunkiympäristö ja jakaa kokemuksia kaupunkien kesken. LUCI toimii lisäksi jäsenten aktiivisena keskustelufoorumina. Yhdistyksen tehtävänä on myös edistää maailmanlaajuisesti valaistuksen merkittävyyttä kaupunkikehityksen ja ympäristönsuunnittelun työvälineenä. 

Kuva
Luci kokous Oulussa, kuva seminaarisalista

Yhdistykseen kuuluu Jyväskylän lisäksi yli 70 kaupunkia ympäri maapalloa, esimerkiksi Lyon, Göteborg, Tartto, Glasgow ja Shanghai. Suomesta myös Helsinki ja Oulu ovat liittyneet LUCIin. Kaupunkien lisäksi yhdistyksessä on jäsenenä erilaisia kumppaneita, kuten oppilaitoksia ja yrityksiä.

Jyväskylä toimii LUCI-yhdistyksen puheenjohtajakaupunkina

Jyväskylä on toiminut LUCI-verkoston hallituksen puheenjohtajana kaudella vuodesta 2020 lähtien. Koronapandemian aiheuttaman tilanteen vuoksi Jyväskylä jatkaa poikkeuksellisesti puheenjohtajuutta myös vuoteen 2023. Alkuvuodesta 2023 Jyväskylässä pidetään kansainvälinen LUCI-seminaari.

Jyväskylä oli ensimmäinen suomalainen kaupunki, joka liittyi LUCIin. Jäseneksi liittyminen vuonna 2006 vahvisti Jyväskylän asemaa Suomen Valon kaupunkina entisestään ja kaudella 2019–2020 Jyväskylä oli verkoston hallituksen 1. varapuheenjohtaja. Kansainvälinen verkostoituminen tuo Jyväskylälle julkisuutta ja luo myös uusia yhteistyömahdollisuuksia. Kaupungin tavoitteena on oppia muiden Valon kaupunkien ratkaisuista ja saada uutta näkökulmaa oman kaupunkivalaistuksen kehittämiseen. 

Kuva
Luci-kokoontumisen seminaariväkeä ja valaistuskohteita. Kuva Juhana Konttinen
Asiasanat:  
valon kaupunki
luci