LUCI

LUCI-yhdistys eli Lighting Urban Community International on kansainvälinen valon kaupunkien yhdistys, jonka perusti Lyon vuonna 2002. Yhdistyksen tavoitteena on saada valaistuksen avulla luotua viihtyisämpi pimeän ajan kaupunkiympäristö ja jakaa kokemuksia kaupunkien kesken. LUCI toimii jäsenten aktiivisena keskustelufoorumina.  Yhdistyksen tehtävänä on myös edistää maailmanlaajuisesti valaistuksen merkittävyyttä kaupunkikehityksen ja ympäristönsuunnittelun työvälineenä.

Jyväskylä oli ensimmäinen suomalainen kaupunki, joka liittyi LUCIin. Vuonna 2006 tapahtunut liittyminen vahvisti Jyväskylän asemaa Suomen Valon kaupunkina entisestään ja kaudella 2019-2020 Jyväskylä on verkoston hallituksen 1. varapuheenjohtaja. Kansainvälinen verkostoituminen tuo Jyväskylälle julkisuutta ja luo uusia yhteistyömahdollisuuksia. Kaupungin tavoitteena on oppia muiden Valon kaupunkien ratkaisuista ja saada uutta näkökulmaa oman kaupunkivalaistuksen kehittämiseen.

Yhdistykseen kuuluu Jyväskylän lisäksi yli 70 kaupunkia ympäri maapalloa, esimerkiksi Lyon, Göteborg, Tartto, Glasgow ja Shanghai. Suomesta myös Helsinki ja Oulu ovat liittyneet LUCIin. Kaupunkien isäksi yhdistyksessä on jäsenenä erilaisia kumppaneita, kuten oppilaitoksia ja yrityksiä. 

 

Luci-kokoontumisen seminaariväkeä ja valaistuskohteita.